Tumultueuze start van beleggingsweek vanwege Evergrande

De aandelenmarkt van Hong Kong zakte maandag flink in met een daling die zich uitbreidde naar Europese beurzen doordat een escalerende liquiditeitscrisis bij de Chinese vastgoedontwikkelaar Evergrande tekenen vertoont van verspreiding buiten de sector. Andere beurzen in de wereld staan in de min.



De aandelenmarkt van Hong Kong zakte maandag flink in met een daling die zich uitbreidde naar Europese beurzen doordat een escalerende liquiditeitscrisis bij de Chinese vastgoedontwikkelaar Evergrande tekenen vertoont van verspreiding buiten de sector. Aangezien de vastgoedsector naar schatting goed is voor meer dan een kwart van het Chinese bbp, zijn er zorgen over een overloopeffect naar de binnenlandse- en de wereldeconomie.

Vastgoedondernemingen in China en Hongkong bevonden zich in het centrum van de marktdaling en daalden tot het laagste niveau in een half decennium te midden van toenemende angst over het lot van Evergrande, 's werelds meest schuldenlastige projectontwikkelaar. De groep wordt geconfronteerd met verplichtingen van meer dan $ 300 miljard (€ 255 miljard) aan schuldeisers en andere bedrijven, en donderdag doemt een cruciale deadline voor rentebetaling op haar offshore-obligaties op. Zie onze eerdere artikelen.

Feestdagen in Japan, China en Zuid-Korea zorgden ervoor dat de handel in Azië beperkt was, terwijl de politiek voor extra onzekerheid zorgde met de verkiezingen in Canada en Duitsland.

De problemen van Evergrande droegen bij aan de groeiende bezorgdheid over de gezondheid van de Chinese economie na het recente harde optreden van Peking tegen technologiebedrijven. De in Hong Kong genoteerde aandelen van Evergrande daalden maandag maar liefst 18,9 procent. De daling onderstreepte de bezorgdheid over de bredere gezondheid van de Chinese onroerendgoedsector en leidde tot een bredere uitverkoop, waardoor de Hang Seng Property-index, die een tiental beursgenoteerde onroerendgoed-ontwikkelaars volgt, met bijna 7 procent daalde tot het laagste niveau sinds 2016.

De Hang Seng-index in Hongkong daalde 3,5 procent, waardoor de benchmark voor het hele jaar met bijna 12 procent daalde. De Europese markten daalden ook, waarbij de Stoxx 600 in de hele regio met 1,7 procent daalde en de markten in Duitsland en Frankrijk respectievelijk 1,9 procent en 2 procent verloren. De Londense FTSE 100 verloor 1,3 procent. De AEX staat rond het middaguur op een verlies van 1,42% (min 11 punten op 778,31). Staalgigant ArcelorMittal (-6,8%) en maaltijdenbestelconcern Just Eat Takeaway (-5,3%) zijn in Amsterdam de grootste verliezers.
De nieuwe Dax, vergroot met 10 aandelen, maakt een valse start. De Duitse referentie-index zakt maar liefst 2,3%. Banken en autofabrikanten presteren ondermaats. Deutsche Bank stort >5% in, Porsche -4,4%, Volkswagen -4,3%, Airbus noteert -3,5%.

In de Verenigde Staten dalen de S&P 500-futures 1 procent, wat aangeeft dat de verkoop zich naar Wall Street zou kunnen verspreiden wanneer de aandelenhandel in New York weer opengaat. De Vix, de zogenaamde Fear Index van Wall Street die de verwachte volatiliteit van de S&P meet, bereikte 24,5, rond de hoogste stand sinds 12 mei.

Evergrande, waarvan de aandelenkoers is gedaald sinds het vorige maand waarschuwde voor het risico van wanbetaling, zei dat senior executives "zware straffen" zouden krijgen na het veiligstellen van vervroegde aflossingen op beleggingsproducten en die het later aan particuliere beleggers vertelden dat het bedrijf niet op tijd kon terugbetalen.

De handel in Hong Kong geeft aan dat de toenemende angst voor de vastgoedsector andere ontwikkelaars en financiële instellingen in zijn val kan meeslepen. De angst bestaat dat dit geval slechts het topje van de ijsberg is. Chinese onroerendgoed-ontwikkelaars stonden onder aanzienlijke terugbetalingsdruk op in dollar luidende obligaties, terwijl de markten nerveus zijn geworden dat Peking beursgenoteerde vastgoedgroepen zou dwingen om de kosten van huisvesting op het vasteland van China en Hong Kong te verlagen. Dat heeft ook invloed op de banken - immers: als er lagere vastgoedprijzen moeten komen, wat gebeurt er dan met hun hypotheken?

De aandelen van Ping An, de grootste verzekeraar van China, daalden maandag met maar liefst 8,4 procent, na een sluiting van min 5 procent op vrijdag, omdat het werd gedwongen bekend te maken dat het geen blootstelling aan Evergrande-schulden of -aandelen had. Ping An heeft een blootstelling van 63,1 miljard Rmb (€8,3 miljard) aan de vastgoedaandelen van het land, verdeeld over zijn 3,8 biljoen Rmb aan verzekeringsfondsen.

Beleggers hielden ook een tiental andere centrale bankbijeenkomsten in de gaten in Japan, Indonesië, de Filippijnen, Taiwan, het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland, Zweden, Noorwegen, Brazilië, Zuid-Afrika, Turkije en Hongarije. De Norges Bank wordt naar verwachting de eerste centrale bank van de G10 die donderdag de rente opschroeft.

Tekenen van een vertraging in de Chinese onroerendgoedsector hebben ook de ijzerertsprijzen getroffen, die dit jaar een record bereikten, maar vorige week instortten nadat de markten de impact van overheidsbeperkingen op de staalproductie hadden verwerkt. De ijzerertsprijzen waren vorige week met 20 procent gedaald, hun slechtste wekelijkse prestatie sinds de financiële crisis in 2008. Maandag daalden de ijzerertsfutures in Singapore met maar liefst 11,5 procent tot onder de $ 100 per ton voor het eerst in meer dan een jaar tijd.

Mijnbouwaandelen behoorden op hun beurt tot de grootste dalers op de FTSE 100 bij de beursopening in Londen, waarbij de aandelen in Anglo American met 6 procent daalden. Beurzen op het vasteland van China zijn gesloten vanwege een feestdag, maar de FTSE China A50-indexfutures die in Singapore werden verhandeld, daalden met maar liefst 4,3 procent.

De topman van een in Shanghai gevestigde vastgoedontwikkelaar verloor vandaag meer dan een miljard dollar, toen de angst voor de mogelijke ineenstorting van Evergrande paniek veroorzaakte op de handelsvloeren van Hong Kong. Zhang Yuanlin, voorzitter van Sinic Holdings Group, zag zijn nettowaarde dalen van $ 1,3 miljard maandagochtend tot $ 250,7 miljoen tegen de middag (lokale tijd), toen zijn bedrijf gedwongen werd de handel in Hong Kong stop te zetten na een daling van 87 procent van de aandelenkoers.
Zhang stond dit jaar op de Forbes-lijst van miljardairs van 's werelds rijkste mensen en verdiende zijn fortuin in hoogbouwappartementen - nu zeer kwetsbaar omdat de mogelijke ineenstorting van de wankele vastgoedgigant paniek veroorzaakt.

Sinic werd geconfronteerd met een plotselinge uitverkoop en een enorme toename van het handelsvolume van zijn aandelen in de uren voorafgaand aan de schorsing van de handel in haar aandelen, die slechts enkele weken komt voordat het een obligatie van 9,5% van $ 246 miljoen moet betalen (op 18 oktober).

Ook de bitcoin en andere cryptocurrencies zakten maandag in toen activa in alle soorten en maten werden meegesleurd in een golf van verkopen veroorzaakt door besmettingsangst van de toenemende problemen bij de omstreden vastgoedgigant. De bitcoin, 's werelds grootste cryptocurrency, daalde met 6,63% tot $ 44.979. Het daalde de afgelopen 24 uur tot $ 44.523. Ondanks de malaise van maandag is de bitcoin tot nu toe in 2021 met meer dan 55% gestegen. De vastgoedsector is niet de enige zeepbel.







[Alle links, bronnen, documenten en meer informatie uitsluitend voor abonnee's]



[20 september 2021]

 

Afdrukken Doorsturen