Trump verklaart de oorlog aan de Koch Brothers... zegt hij

Twee dagen nadat Charles Koch zijn groeiende ongenoegen uitsprak over het binnenlandse, buitenlandse en economische beleid van Donald Trump, is de Amerikaanse president Trump vandaag in de aanval gegaan door het krachtige door Koch geleide donornetwerk te bestempelen als "globalistisch."
Trump beweerde fijntjes dat zijn beleid "hen rijker heeft gemaakt", terwijl hij de Amerikaanse werknemer steunt. De dagelijkse realiteit is dat die doorsnee-Amerikaan weinig gemerkt heeft van de "zegeningen" van Trump's beleid, dat in grote mate beïnvloed wordt door.... Koch. Als Rusland de enige grote buitenstaander is die zich met de Amerikaanse verkiezingen in 2016 heeft bemoeid, waarom gaat dan zoveel van de Republikeinse buit naar Charles Koch en zijn netwerk van politieke marionetten?




We lezen op de site Marketwatch vandaag o.a. het volgende:

President Donald Trump on Tuesday attacked the Koch brothers and said he’s “looking into” the availability of plans for 3D-printed guns.
After billionaire Charles Koch warned against protectionism, Trump blasted the conservative donors, calling them “two nice guys with bad ideas.” On Twitter, Trump said the Kochs have become a “total joke” in Republican circles. Monday, the Kochs’ political network said it wouldn’t back GOP Senate candidate Kevin Cramer in North Dakota, citing his support for the Export-Import Bank and the farm bill.
“I never sought their support because I don’t need their money or bad ideas,” Trump said.



We hebben op onze site eerder al geschreven dat ondanks dat de meerderheid van de bijdragen van de partners van het advocatenkantoor Jones Day gingen naar de presidentiële campagne van Hillary Clinton in 2015-2016, een ongekend aantal van 12 van hun advocaten in één klap belangrijke posten in de Trump-administratie kregen op 20 januari 2017 - de inhuldigingsdag van Donald Trump.

Wat ons ook verontrustte was dat, in mei vorig jaar, het National Law Journal meldde dat de voormalige Jones Day-advocaten, nu stevig verschanst in de catacomben van de macht van de federale regering, "een algemene vrijstelling hadden gekregen bij ethische conflicten" en het hen werd toegestaan "om een aantal zaken op te pakken waar ze misschien in hun vorige baan aan hebben gewerkt."

Dat zou handig kunnen zijn voor de raadsman van het Witte Huis Don McGahn en zijn stafchef, Ann Donaldson, die beiden ook afkomstig zijn van Jones Day. Ze vertegenwoordigden eerder Freedom Partners, de frontgroep van Koch Industries.
Freedom Partners voorzag de Trump-administratie snel van een lijst (PDF) met regelgevingen waar ze van af wilden - zoals het klimaatakkoord van Parijs (dat Trump op 1 juni 2017 herriep) en talrijke EPA-regels - en Freedom Partners bedreigden gelijk maar wetgevers die niet overstag gingen, en schreef dat "Freedom Partners ervoor zullen zorgen dat zij wetgevers die zich verzetten tegen reguleringshulp verantwoordelijk zullen houden voor hun functioneren."

Naast Jones Day, sinds jaar en dag een toonaangevend advocatenkantoor voor fusies en overnames van Koch Industries, onderscheidt Freedom Partners zich wat betreft het aantal voormalige werknemers dat in de administratie van Trump is beland. Van dat dozijn mensen die eerder bij Freedom Partners werkten en nu in de Trump-administratie actief zijn bevond zich ook Marc Short, voormalig voorzitter van Freedom Partners, die directeur juridische zaken voor Trump werd en veel van de richtlijnen over de lijst met eisen van Freedom Partners doornam. Short is deze maand van zijn post gehaald.

Er is heel weinig verschil tussen Freedom Partners en Koch Industries. Sinds het begin van deze maand zijn acht van de negen leden van de raad van bestuur een huidige of voormalige Koch-medewerker. De voorzitter van de raad van bestuur van Freedom Partners is Mark Holden, de General Counsel van Koch Industries. In de belastingaangifte van 2016 van Freedom Partners worden Robert Heaton als chief financial officer en BDK LLP als belastingvoorbereider vermeld . Die twee namen worden ook opgevoerd in de belastingaangifte voor de Charles Koch Foundation 2016.

Op 23 juli meldden we in een zijlijnartikeltje dat een enorme kiezersdatabase en media-targeting-operatie, i360 genaamd, die al jarenlang onderdeel uitmaakt van Freedom Partners (een belastingvrijgestelde organisatie gesubsidieerd door de Amerikaanse belastingbetaler), deel lijkt uit te maken van Koch Industries. Het uitgestrekte multinationale conglomeraat met belangen in fossiele brandstoffen, chemicaliën, papierproducten en handel in grondstoffen plaatst door i360 ondersteunde vacature-advertenties voor wetenschappers op zijn eigen website, met zowel het eigen logo als dat van de i360 naast elkaar. Eveneens opmerkelijk is dat de handelsmerkadvocaat van Koch Industries, Warren L. Zeserman, in mei 2016 de rechten op het handelsmerk voor i360 heeft verkregen. De vacature-advertenties maken het voor ons duidelijk dat de kiezersdatabase-operatie dit jaar in de verkiezingsstrijd zal worden ingezet.

Er blijkt echter ook een 13e persoon te zijn die werkte voor Jones Day, iemand die ook over ging naar het Witte Huis op 20 januari 2017 en van Freedom Partners kwam: Michael Roman. Terwijl het grootste deel van het salaris van Roman afkomstig was van Freedom Partners, gaf zijn formulier voor financiële openbaarmaking aan dat hij ook een vergoeding "van meer dan $ 5.000" ontving van Jones Day, voor "onderzoeksadvies", vóórdat hij naar het Witte Huis verhuisde.

Volgens Ken Vogel, die in 2015 schreef voor Politico, leidde Roman een CIA-lichte intelligence-operatie bij Freedom Partners. Vogel schrijft:
"Het competitive intelligence-team heeft 25 personeelsleden, waaronder een voormalige CIA-analist, en opereert vanuit een van de onopvallende Koch-netwerkkantoren geclusterd in de buurt van de metrohalte van het gerechtsgebouw in de voorstad Arlington. Het heeft netwerkfunctionarissen voorzien van vertrouwelijke documenten, plannen voor het mobiliseren van kiezers door belangrijke groepen die op de Democraten zijn afgestemd.
Het stuurt ook regelmatig 'intelligence briefing' e-mails die de werving, het telefonisch-bankieren en de inspanningen van vakbonden ten aanzien van kiezersregistratie, milieugroeperingen en hun bondgenoten volgen, blijkt uit documenten die door Politico zijn ingezien en interviews met een half dozijn bronnen die kennis hebben van deze groep.
"Het competitive intelligence-team heeft ter plaatse inlichtingen verzameld over de wervende activiteiten van liberale groepen, in een poging om de technologie en technieken van plaatselijke inspanningen te beoordelen om de Democraten een "boost" te geven, aldus de bronnen. En ze zeggen dat het team hightech-tactieken gebruikt om de activiteitenen van liberale organisatoren bij te houden, inclusief het verwijderen van geografische data die ingebed zijn in hun sociale media-berichten."

Op 28 april van dit jaar meldde Politico dat Roman de Trump-administratie verliet, waar hij direct onder Don McGahn in het kantoor van het Witte Huis had gewerkt. Nancy Cook van Politico schreef het volgende:
"Als voormalig Koch-medewerker en langdurig oppositie-onderzoeker vervulde hij een mysterieuze rol in het Witte Huis - als een van de weinige hooggeplaatste niet-juristen die werkzaam zijn in McGahn's afdeling. Weinigen wisten precies wat hij deed."

Jones Day heeft een twijfelachtige reputatie van het scheiden van zakelijke belangen en het algemeen belang. Jones Day heeft voor R.J. Reynolds Tobacco Company tientallen jaren lang gewerkt. In 1999 vervolgde het Amerikaanse ministerie van Justitie de grootste tabaksondernemingen op grond van de Racketeer Influenced and Corrupt Organizations Act (RICO). Regeringsadvocaten beschuldigden de tabaksondernemingen van een 40 jaar durende samenzwering om het publiek te misleiden over de gevaren van roken, de gevaren van het passief meeroken te verbergen en zich op de jeugdmarkt te concentreren als "vervangende rokers".

Na een proces van negen maanden bracht rechter Gladys Kessler van de rechtbank van het Amerikaanse district Columbia op 17 augustus 2006 een advies uit van 1.683 pagina's (PDF). Het Hof constateerde dat "roken van sigaretten ziekte, lijden en de dood veroorzaakt. Ondanks de interne erkenning van dit feit hebben gedaagden de gevaren van roken al tientallen jaren publiekelijk ontkend, vervormd en tot een minimum beperkt."
Het Hof constateerde verder dat advocaten voor Big Tobacco een onredelijke rol hadden gespeeld in de samenzwering, en zij oordeelde:
"In elk stadium speelden advocaten een absoluut centrale rol bij het creëren en bestendigen van de onderneming en de uitvoering van haar frauduleuze plannen. Ze bedachten en coördineerden zowel de nationale als de internationale strategie; ze richtten wetenschappers op welk onderzoek ze wel en niet zouden moeten ondernemen; ze hebben wetenschappelijke onderzoeksdocumenten en -rapporten doorgelicht alsmede public relationsmateriaal om ervoor te zorgen dat de belangen van de onderneming werden beschermd; ze hadden 'vriendelijke' wetenschappelijke getuigen, sponsorden ze met subsidies van het Center for Tobacco Research en het Center for Indoor Air Research, betaalden enorme vergoedingen en verborgen vaak de relatie tussen die getuigen en de industrie; en ze bedachten en voerden een documentvernietigingsbeleid en verschuilden zich achter ongefundeerde beweringen over de vertrouwelijke relatie cliënt/advocaat. "

Rechter Kessler heeft in talloze zaken te maken gehad met Jones Day, bijvoorbeeld de volgende:
"Toen Huber door de staat Texas werd gedagvaard om te getuigen in zijn zaak tegen de gedaagden, in 1997, namen advocaten voor gedaagden, waaronder Robert McDermott van Jones Day en Lee Stanford van Shook, Hardy & Bacon, contact met hem op en spoorden hem aan "vertrouwen te blijven houden". (Huber PD, Texas v. American Tobacco, 9/20/97, 99: 21-100: 2, 100: 4-8.)
De advocaten beweerden dat Huber "niet de grote positie van de vertegenwoordigers van Shook, Hardy & Bacon en Jones Day in de tabaksindustrie waardeerde". Deze uitlatingen zorgden ervoor dat Huber bang was voor de veiligheid en de financiële zekerheid van zijn familie. Huber zag hierin een duidelijke boodschap: gedaagden wilden hem het zwijgen opleggen."

Het Amerikaanse ministerie van Justitie, geholpen door de mainstream media, zorgt ervoor dat het publiek gefocust blijft op de betrokkenheid van Rusland bij de Amerikaanse verkiezingen. De burgers zullenn het dus moeten hebben van onafhankelijke onderzoeksjournalisten die uitzoeken hoe de Koch-agenda Amerika verandert in iets dat in toenemende mate aanvoelt als sluipend bedrijfsfascisme dat verkocht wordt als "vrijheid".

Donald Trump kan dus wel hoog van de toren blazen in de media en leuke tweets schrijven, feit is dat óók hij een marionet is in het door geld en macht beheerste, corrupte politieke systeem van de VS. Een systeem met spelers die hij misschien wel niet opgezocht heeft, maar die hij ook niet uit de weg is gegaan.



[31  juli 2018]





 

Afdrukken Doorsturen