Duitse Energiewende mislukt

Landen als Duitsland en Nederland blijven hun grondgebied (en de kustlijn) volplempen met windmolens, vastbesloten om de verandering van het klimaat te stoppen. Alsof het klimaat bij de grens ophoudt. Eerder schreven we een kritisch artikel over de zonne- en windenergie. Vandaag een verhaal dat u niet gauw in de mainstream media zult tegenkomen: de Duitse "Energiewende" is mislukt, en het kost de Duitse burgers vele miljarden.


De Duitse Rekenkamer heeft de regering beschuldigd van een catastrofaal verkeerd beheer van de groene energietransitie (die Energiewende). De verspilling van middelen is "ongekend".

Iets meer dan een jaar vóór de "Meilenstein 2020" van het Duitse klimaatbeleid, heeft het controleorgaan een beoordeling van het catastrofale energiebeleid van de regering afgesloten. Duitsland zou zijn doelstellingen voor zowel het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen als het verbruik van primaire energie alsook voor het verhogen van de energieproductiviteit en het aandeel van hernieuwbare energie in het vervoer, niet halen. Tegelijkertijd hebben beleidsmakers het land met enorme kosten opgezadeld.

Hier volgt een grafiek waarop we Duitsland en Denemarken zien, de twee landen die bijna een biljoen euro (!) aan wind en zonne-energie hebben uitgegeven. Zij hebben de hoogste elektriciteitstarieven in Europa:




Zoals altijd het geval is, zal de mainstream media in zowel de VS als Europa al het mogelijke doen om dit rampzalige beleidsdebacle voor de publieke opinie verborgen te houden.

Dat het niet alleen in Duitsland tegenvalt met het energiebeleid valt op te maken uit het feit dat EU-commissaris Miguel Arias Canete de plannen om de 2030-klimaatdoelstellingen van de Europese Unie officieel te verhogen, heeft opgegeven. In tegenstelling tot wat is aangekondigd, heeft Cañete het voorstel niet bij de EU-lidstaten ingediend. Dat vernamen wij op 28 september jl. van het Duitse persbureau "Deutsche Press Agentur" in Brussel.
Dat idee kreeg tegenstand van onder meer van de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Duitse industrie. Andere EU-landen hebben het ook afgewezen.  Het niet voldoen aan de Europese klimaatdoelstellingen zal Duitsland miljarden euro's kosten. Volgens een rapport betekent het Duitse tekort dat de overheid voor twee miljard euro CO2-certificaten uit Oost-Europa moet kopen. We hebben het vaker gezegd: die CO2-certificaten is pure luchthandel, schuiven met geld om - in ieder geval optisch - "het klimaat te verbeteren".

Recentelijk schreven we ook een artikel over de rampzalige windmolens, die - zoals Hans Wiegel eens zei - niet draaien op wind, maar op subsidies. In Duitsland zijn er inmiddels bijna 30.000 van. Klinkt veelbelovend, echter: de meest recente cijfers tonen aan dat de beschikbare windenergiecapaciteit te verwaarlozen is.
Er zijn een paar partijen die profiteren van windenergie. Het zijn landeigenaren (vanwege contractuele rechten), de bouwers van de windturbines (en zij die het onderhoud eraan moeten uitvoeren) en de milieulobby. Alle anderen zijn verliezers. In Duitsland draait grofweg 80% van de Duitse windparken met verlies. In de Duitse deelstaat Hessen bijvoorbeeld heeft geen enkel nieuw geïnstalleerd windpark opgeleverd wat was beloofd. Deze opbrengsten liggen tot 20% lager dan was voorspeld. En de grootste verliezers zijn de belastingbetalers.

Naast het grootschalige en dure onderhoud is er nòg een groot probleem: 25% van de opgewekte windenergie is "afvalenergie", energie die niet kan worden gebruikt omdat er geen vraag naar is. Deze afgedankte energie wordt uiteindelijk op andere buitenlandse markten gedumpt. Het echte schandaal is dat deze energie tegen negatieve prijzen of onder marktprijzen wordt verkocht en tegen een vergoeding moet worden afgestoten. De Duitse top-econoom Christoph M. Schmidt had eerder al gezegd dat de Duitse Energiewende (overgang naar hernieuwbare energie) éénn van de top drie programma's is die grondig hervormd moet worden, omdat "de kosten ver uit de hand lopen" en dat het niet zal lukken zonder een "enorm verlies aan welvaart".

Wij zijn dan opgezadeld met een regering die fors inzet op hernieuwbare energie, en het grappige is dar de inkoopprijs van minder vervuilend aardgas leidt tot een stijging van het resultaat. Dat is dan ook de reden dat er in Europa massaal wordt ovetgeschakeld op aardgas. Maar hier weten de dames en heren politici het kennelijk beter....

Wanneer alle financiële ondersteuningsmechanismen (o.a. subsidies) die door overheden worden verstrekt ter ondersteuning van duurzame energiebronnen worden geëlimineerd, blijkt dat zowel kapitaalinstallatie als langlopende bedrijfskosten de combinatie van zonne-energie, onshore- en offshore-windenergie ongeveer elf keer méér bedraagt dan het gebruik van conventionele gasgestookte elektriciteitsopwekking  in het algemeen.

En voor de landen die dom genoeg zijn om serieuze actie te ondernemen tegen antropologische klimaatverandering constateren we drie stadia. De eerste fase is om radicale veranderingen aan te brengen in het elektriciteitsnet - zoals de regering van plan is met het om zeep brengen van het gasnet en het te vervangen door dure, milieuverpestende alternatieven. Dit resulteert in energie die erg duur en vaak onbetrouwbaar wordt. De economie van ons land wordt dan ernstig beschadigd als gevolg van de extra kosten, en bedrijven vertrekken om te verhuizen waar de stroom goedkoper is. Gezinnen worden zwaar getroffen en kunnen hun huis vaak onvoldoende verwarmen en sommige hebben straks  hun stroomtoevoer afgesloten omdat ze dan de nieuwe hogere tarieven niet kunnen betalen.
Dit heeft dan weer tot gevolg dat de wens om klimaatactie te voeren wordt verminderd, zoals we (zoals we in het begin van dit artikel hebben gezegd) nu zien in Duitsland en de rest van de EU. De klimaatdoelstellingen voor 2030 worden niet verhoogd (en zelfs niet gehaald). Dit is de tweede fase.
De laatste fase in dit proces is deels ook al begonnen, aangezien landen minder afhankelijk (willen) worden van hernieuwbare bronnen en terugkeren naar fossiele brandstoffen. Dit is een langzaam proces met kleine stappen.

We zullen het nog maar eens herhalen: politici zijn niet in staat van anderen te leren als de les inhoudt dat ze zich af moeten wenden van hun politieke agenda. Ooit een politicus megemaakt die erkent dat hij of zij het bij het verkeerde eind had?

Afdrukken Doorsturen