Is de nieuwe financiële crash nu ècht dichtbij?

De toezichthouders van Wall Street zitten weer eens te slapen en hebben niet in de gaten dat we dezelfde kritieke signalen krijgen die in 2007 en begin 2008 óók door hen genegeerd werden.

Laten we eens kijken naar de duidelijke waarschuwingssignalen die in juli 2007 zijn begonnen en deze vervolgens vergelijken met wat er vandaag de dag gebeurt. Lees ook eens ons onthutsende artikel "Nieuwe financiële crash dichterbij dan u denkt" van 11 september jl.

Op 17 juli 2007 kondigde Bear Stearns aan dat twee van zijn hedgefondsen, die in het eerste kwartaal van het jaar ongeveer $ 1,5 miljard aan investeerderskapitaal beheerden, nu grotendeels waardeloos waren. Op 9 augustus 2007 maakte BNP Paribas, de grootste beursgenoteerde bank van Frankrijk, bekend dat het de opnames van cliënten uit drie van haar fondsen bevroor, waardoor die cliënten geen toegang meer konden krijgen tot $ 2,2 miljard. De bank sprak over "verdamping van liquiditeit" en het onvermogen "om bepaalde activa te waarderen" als reden voor haar handelen.

Spoelen we even versneld vooruit naar het heden: op 3 juni 2019 verbluft een van de grootste geldbeheerders van Groot-Brittannië, Neil Woodford, wereldmarkten door aan te kondigen dat het fonds van zijn firma, het "Woodfield Equity Income Fund" ter grootte van $ 4,7 miljard, de opnames van klanten zou bevriezen. De beslissing was het gevolg van zware uitstroom en een groot belang in illiquide aandelen. De Britse toezichthouder voor effecten, de Financial Conduct Authority, heeft een onderzoek naar de zaak geopend.
U kunt de eerste resultaten van het onderzoek hier lezen (PDF).

Tijdens de financiële crisis van 2007-2008 zag één van de grootste handelsbanken in de VS, die zich had ontwikkeld tot een gigantische omnivoor met een portefeuille van investeringsbanken, beursvennootschappen en monsterderivaten, zijn aandelenkoer verdampen en kondigde aan dat het op 17 november 2008 50.000 werknemers zou ontslaan.
Die bank was Citigroup, dat eigenlijk failliet had moeten gaan, maar in aanmerking kwam voor de grootste overheidsbailout in de wereldwijde bankengeschiedenis. In januari 2009, toen zijn aandelenkoers nog steeds geen bodem kon vinden (het vond dat uiteindelijk op 99 dollarcent), verzamelde Citigroup al zijn giftige activa (ook bekend als "onverantwoordelijke managementbeslissingen") en dumpte ze in een zogenaamd "Bad Bank", genaamd Citi Holdings, om het later - als de belangstelling van de mainstream media minder zou worden - tegen grote verliezen te verkopen.

Snel vooruit naar het heden: de grootste bank van Duitsland, Deutsche Bank, is zwaar verweven met banken op Wall Street, en dit concern kondigde afgelopen maandag aan dat het 18.000 werknemers zou ontslaan en een "Bad Bank" creëerde om daarin voor $ 83 miljard aan giftige activa te plaatsen. Deutsche Bank heeft andere angstaanjagende gelijkenissen met de Citigroup van 2008, niet de minste daarvan is het feit dat de aandelenkoers sinds begin 2007 met 90% gekelderd is.

Een andere overeenkomst is deze: op 21 november 2008 had Citigroup een gewone aandelenwaarde van $ 20,5 miljard. Tegelijkertijd had het een notioneel ("face amount") derivatenboek van $ 33 biljoen ($ 33.000 miljard!), blijkt uit cijfers van het Bureau van de Comptroller of the Currency. Volgens het jaarverslag van Deutsche Bank over 2018 heeft het een notioneel derivatenboek van $ 49 biljoen ($ 49.000 miljard) tegenover een waarde op de aandelenmarkt (handel in Frankfurt) van minder dan $ 14 miljard.

Beide banken delen ook dit zeer ongemakkelijke feit: ze vormen een potentiële bron van marktbesmettingen omdat hun derivaten sterk verweven zijn met andere mondiale banken als tegenpartijen. En omdat we vaker hebben laten zien dat banktoezichthouders en het Amerikaanse Congres met de dag incompetenter lijken te worden: dit feit is vandaag de dag net zo van toepassing op Citigroup als het was in 2008.

Als u wilt weten hoe gemakkelijk het is om honderdduizenden particuliere klanten hun geld te ontfutselen uit een beleggingsfonds: kijk dan naar onderstaande video waarin Neil Woodford het nieuws vorige maand aan zijn klanten meedeelde.

Afdrukken Doorsturen