De kromme logica van de financiële markten

De waardering van aandelen bevinden zich op recordhoogte en de financiële markten zijn dat ook, zo vopgepompt en vertekend door overheidsinterventie, voornamelijk van de centrale banken (ECB, Fed) - volgens ons het ultieme socialisme - dat beleidsmakers en marktanalisten hun richtingsgevoel hebben verloren en het noorden niet kunnen onderscheiden van het zuiden, het oosten van het westen of de voor- met de achterkant. De mainstream media cheerleaders waren de afgelopen week in de VS lyrisch. Onze ervaring is dat wanneer het moeilijk is om te verkopen, het tijd is om te verkopen.


Afgelopen week verscheen bijgaand artikel op de site van CNBC. De koppenschrijvers daar moeten in een alternatieve realiteit leven.

We willen de lezers van CNBC eraan herinneren wat 2019 eigenlijk gaat worden: het is het jaar waarin het best geprijsde aandeel in de prijsgewogen Dow Jones Industrial Average, te weten Boeing, niet kan achterhalen hoe veilig het vliegtuig kan vliegen, de 737 Max, die het heeft verkocht aan luchtvaartmaatschappijen over de hele wereld.
De aandelengrafieken van twee van de grootste IPO's (beursintroducties) van het jaar, Uber en Lyft, lijken zelfs op crashlandingen. Een andere veel genoemd IPO, WeWork, kon geen IPO voor elkaar krijgen omdat zijn voorzitter en CEO bezig waren met duistere zelf-bevoordeelde contacten met het bedrijf. En toch, ondanks het rampzalig mislukte management van Adam Neumann van zijn bedrijf, betaalde SoftBank hem $ 1,7 miljard om hier zonder kleerscheuren van af te komen, terwijl duizenden ontslagen werknemers met walging toekeken.
En we moeten hier ook nog aan toevoegen dat, ondanks het feit dat twee van de grootste namen op Wall Street, JPMorgan Chase en Goldman Sachs, hun namen als leidende underwriters in het juridische prospectus voor de IPO van WeWork hadden gezet, de waardering blijkt te zijn opgeblazen met 83% terwijl de onderneming nog slechts voor enkele maanden cash had.
 
Wat ook niet in het voordeel van CNBC pleit is de voorspelling van het IMF dat de wereldeconomie dit jaar in het langzaamste tempo zal groeien sinds de financiële crash van 2008. En er is die niet zo kleine kwestie van de VS met de centrale bank, de Federal Reserve, die voor het eerst sinds de laatste financiële crisis honderden miljarden dollars per week naar de handelshuizen van Wall Street slingert, zonder dat er vragen worden gesteld door mainstream journalisten of het Congres.
 
In een goed functionerende economie zouden de rentetarieven stijgen, waardoor de vraag naar financiering van bijvoorbeeld zombiebedrijven afneemt en/of hen uit het bedrijfsleven drijft en de publieke sector dwingt om de begrotingen aan te scherpen, bijvoorbeeld om meer te sparen en waardoor er voor de centrale bank geen behoefte bestaat om het tekort te compenseren.
 
Maar rentetarieven kunnen niet stijgen, omdat het geen goed functionerende economie is. Er zijn te veel schulden, te veel marktverstoringen en de economie is te afhankelijk van zeepbellen, die zouden barsten als waterballonnen als de tarieven zouden gaan stijgen. Net als de Amerikaanse aandelenmarkt in het vierde kwartaal van 2018.

Zoals de bijgaande grafiek aangeeft, handelen buitenlandse banken zoals Barclays, UBS, Deutsche Bank en Credit Suisse dicht bij hun dieptepunten.... aller tijden. In de VS is het edelmetalenbureau van JPMorgan Chase door het Amerikaanse ministerie van Justitie tot een criminele onderneming verklaard. Drie handelaren van dat bureau zijn afgelopen dinsdag voor het gerecht gedaagd op grond van RICO-aanklachten en volgens aanklagers van het Federale Hof komt er hierover nog minstens één aanklacht de komende 30 dagen.
 
Goldman Sachs werd in Maleisië strafrechtelijk vervolgd, en een aantal van zijn bankiers wordt ook nog steeds vervolgd in de VS en Maleisië vanwege hun rol in het 1MDB-schandaal.
 
Geldmarktfondsbeleggers in heel Amerika zullen waarschijnlijk niets van dit nieuws weten, omdat het gewoon nooi op de voorpagina's van Amerikaanse kranten en websites te komen, die ook toevallig eigendom zijn van bedrijven die op deze wereldwijde banken vertrouwen voor hun leningen, aandelen en obligaties.
 
De tektonische platen van de wereldwijde internationale economische orde breken uit elkaar en bewegen de verkeerde kant op, terwijl de waarderingen zich op historische uitersten bevinden. Om nog maar te zwijgen over de absurditeit dat “miljarden en miljarden” vastrentende effecten dagelijks het negatieve rentegebied van de Twilight Zone lijken binnen te komen. Bovendien staat de Fed op het punt om volgende week de ongekende actie te ondernemen om de rentetarieven te verlagen, met aandelen op een historisch hoogtepunt en een hoger klimmende inflatie. Dat duidt, althans voor ons, op een Fed die politiek is gegaan en dat beleidsmakers een beest hebben gecreëerd dat ze niet kunnen temmen.
Afdrukken Doorsturen