De meest risicovolle grote bank ter wereld

Het is officieel: JP Morgan Chase is de meest risicovolle grote bank in de Verenigde Staten, en waarschijnlijk zelfs in de hele wereld.

Het Amerikaanse National Information Centre is een weinig bekende opslagplaats van bankgegevens verzameld door de Federal Reserve. Het maakt deel uit van de Federal Financial Institutions Examination Council (FFIEC), die is opgericht door de federale wetgeving om uniformiteit te creëren bij het onderzoek van Amerikaanse financiële instellingen door de vele federale toezichthouders van banken.

Buiten alle publiciteit heeft het National Information Centre iets gedaan dat Jamie Dimon waarschijnlijk gek heeft gemaakt. Dimon is de voorzitter en CEO van JPMorgan Chase die in zijn jaarlijkse brief aan aandeelhouders voortdurend opschepte over hoe de bank die hij leidt een "balans als een fort" heeft. Maar nu heeft dat informatiecentrum een grafisch profiel gecreëerd van JPMorgan Chase versus zijn collega-mega-banken. De grafische weergave kraakt een reeks belangrijke financiële noten bij JPMorgan Chase, waaruit blijkt dat het de meest risicovolle bank in de Verenigde Staten is.

De gegevens die worden gebruikt om deze grafische afbeeldingen te maken, zijn afkomstig van wat bekend staat als het "Systemic Risk Report" of formulier FR Y-15 die banken moeten indienen bij de Federal Reserve. Om het systeemrisico te meten dat een bepaalde bank met zich meebrengt voor de stabiliteit van het Amerikaanse financiële systeem, worden de gegevens opgesplitst in vijf categorieën van een systeemrisico: grootte, onderlinge verbondenheid, substitueerbaarheid, complexiteit en activiteiten die onder de jurisdictie vallen. Die metingen bestaan uit 12 stukjes financiële informatie die banken moeten verstrekken op hun Y-15-formulieren. Uit die gegevens blijkt dat JPMorgan Chase in 7 van de 12 financiële statistieken de meest risicovolle voetafdruk heeft bij haar grote concurrentenbanken.

Een van de 12 financiële statistieken meet de intra-financiële systeemverplichtingen van elke bank. Dit laat zien hoeveel risico (aan geld) een bepaalde bank loopt bij andere banken, door input te gebruiken zoals hoeveel van haar fondsen ze heeft gestort bij of geleend aan andere financiële instellingen; het ongebruikte deel van alle kredietlijnen die het heeft toegezegd aan andere financiële instellingen; en zijn bezit van schulden, aandelen, handelspapier, enz. van andere financiële instellingen. Het idee is natuurlijk om inzicht te verkrijgen of er een andere Citigroup of Lehman Brothers zou kunnen opduiken, en die door hun optreden een andere bank ten val zouden kunnen brengen.

JP Morgan Chase ziet er in dit opzicht bijzonder moeilijk uit. Uit de gegevens van de Y-15 blijkt dat deze instelling $ 377,9 miljard aan intra-financiële systeemverplichtingen heeft, wat meer dan $ 100 miljard méér is dan de volgende twee grootste banken in deze categorie, Bank of New York Mellon en Citigroup.


Bron: National Information Center; Compiled from Federal Reserve Y-15 Financiële Data van JPMorgan Chase

Een andere griezelige categorie is OTC-derivaten. OTC (over-the-counter) betekent derivaten die niet op een beurs worden verhandeld en niet worden gecleard door een centraal clearing house. Het betekent in feite een privécontract tussen uw bank en een mogelijk niet-kredietwaardige financiële instelling.
We willen nog even memoreren hoe de gigantische levensverzekeraar, AIG, zichzelf opblies in 2008 omdat het tientallen miljarden dollars aan derivatencontracten voor de grootste banken op Wall Street bezat waar het niet goed uit kon komen. De situatie was zó verschrikkelijk dat de Federale Reserve AIG in het geheim miljarden dollars leende van zijn Discount Window, ook al was het een verzekeringsmaatschappij, geen bank. AIG moest uiteindelijk door de Amerikaanse overheid voor een tijdje tijdens de financiële crisis worden genationaliseerd - allemaal omdat het betrokken raakte in de derivaten van Wall Street.

Onder de grootste banken op Wall Street heeft JPMorgan Chase de grootste blootstelling aan derivaten, met een blootstelling van $ 45,2 biljoen, volgens de grafische afbeelding van het Nationaal Informatiecentrum. Ja, we zeiden inderdaad biljoen (dat is $ 45.200 miljard).
Het Office of the Comptroller of the Currency, echter, de federale regulator van nationale banken die ook rapporteert over de derivatenposities van de grootste banken (helaas slechts op kwartaalbasis), laat zien dat vanaf 30 juni van dit jaar de fictieve derivaten (nominaal bedrag) van JPMorgan Chase een nog grotere $ 55,7 biljoen bedroegen.
(Zie tabel 1 in de pdf-appendix hier.)
Met andere woorden, terwijl JPMorgan Chase zich terugtrekt uit leningen op de repomarkt, waardoor de Federal Reserve het gebrek aan liquiditeit van Wall Street in overnachtleningen effectief moet redden, heeft JPMorgan Chase het er niet van weerhouden zijn systeemrisico-voetafdruk in andere gebieden te vergroten.


Source: National Information Center; Compiled from Federal Reserve Y-15 Financial Data from JPMorgan Chase

Maar het meest angstaanjagende gegevenspunt is verreweg de grafiek die laat zien waar JPMorgan Chase staat in het "Payments"-systeem van het Amerikaanse banksysteem. Volgens de eigen gegevens die werden ingediend op 31 december 2018, met de Y-15-opgave, was het verantwoordelijk voor $ 320,65 biljoen aan betalingen in de voorgaande vier kwartalen. Dat is 95% méér dan de volgende grootste concurrerende bank in de Payments-categorie, te weten Bank of New York Mellon, die verantwoordelijk is voor $ 163,23 biljoen aan betalingen.


Source: National Information Center; Compiled from Federal Reserve Y-15 Financial Data from JPMorgan Chase

Het is misschien geen toeval dat het enige dat de federale regulatoren niet samenstellen in deze uitsplitsing is wat het systeemrisico vormt voor het Amerikaanse financiële systeem, en met hoeveel criminele activiteiten een bank zich heeft ingelaten. Op dat vlak scoort JPMorgan Chase ook als de griezeligste grote bank in de Verenigde Staten. Het is de enige Amerikaanse bank in de geschiedenis die drie criminele aanklachten heeft overleefd, waarin het schuld heeft bekend, terwijl steeds weer dezelfde voorzitter en CEO op zijn plaats bleef, Jamie Dimon.
In september scoorde JPMorgan Chase nòg een primeur in de categorie criminaliteit. Voor zover iemand op Wall Street zich kan herinneren, was het de eerste keer dat een handelsdesk bij een grote Wall Street-bank werd belast met het runnen van een racketeering-onderneming en waarvan zijn handelaren zijn aangeklaagd vanwege het RICO-statuut, dat doorgaans wordt gebruikt om de georganiseerde misdaad aan te pakken.

We vermoeden dat de Federal Reserve niet wil dat criminele activiteiten bij banken worden geëvalueerd als een bron van systeemrisico voor het Amerikaanse financiële systeem, omdat dat zou kunnen suggereren dat de Federal Reserve niet tegelijkertijd drie petten op zou moeten hebben. Het is momenteel de Amerikaanse centrale bank die verantwoordelijk is voor het Amerikaanse monetaire beleid, terwijl het ook de primaire toezichthouder is van de gevaarlijkste en grootste bankholdings - terwijl het ook de laatste, ultieme geldschieter is die op magische wijze honderden miljarden dollars (uit het niets) kan opbrengen, elke week opnieuw, om de megabanken van New York te redden, en die het heeft nagelaten enig (deugdelijk) toezicht te houden.


Toelichting: de staafgrafieken wijken enigszins af van de feitelijke financiële gegevens gerapporteerd door JPMorgan Chase op 31 december 2018 met de Y-15 opgave. De reden is dat de staafdiagrammen zijn samengesteld uit meer actuele Y-15-gegevens.

Afdrukken Doorsturen