Waarvoor wordt het goedkope geld van de Fed gebruikt?

De Amerikaanse president Trump en de aandelenmarkt in de VS zijn de grote winnaars in de Repoleningencrisis van de Federal Reserve, maar wie zijn de verliezers?

De S&P 500 Index en de Dow Jones Industrial Average bereikten vorige week elke dag een nieuw recordhoogte. Dit gebeurde ondanks het feit dat de Federal Reserve wekelijks honderden miljarden dollars in goedkope leningen aan de handelshuizen van Wall Street rechtvaardigde om een "liquiditeitscrisis" tegen te gaan.

Er kan geen liquiditeitscrisis zijn wanneer de aandelenmarkt gedurende een hele week recordhoogten bereikt. Die twee zaken correleren gewoonweg niet.

De Federal Reserve is, via zijn spilpunt de New York Fed, op 17 september begonnen vele miljarden dollars naar Wall Street te pompen, op de dag dat de rente op overnachtleningen in de repo-leningmarkt steeg van 2 procent naar 10 procent steeg. Dit was de eerste dergelijke interventie door de Fed sinds de financiële crisis. De repomarkt is waar banken, hedgefondsen en geldmarktfondsen elkaar 's nachts geld lenen op basis van goed onderpand, zoals Amerikaanse schatkistpapieren.

Een ongekende piek tot 10 procent op de repomarkt is een voorbode dat één of meer van de leners in deze markt in de problemen zitten en geldschieters de blootstelling aan mogelijke verliezen niet willen, zodat ze zich terugtrekken van de kredietverlening. Dit is hoe vrije markten moeten werken. Het is de bedoeling dat ze van tijd tot tijd cruciale waarschuwingssignalen kunnen verzenden via een efficiënt prijsmechanisme.

Maar in plaats van de vrije markt en efficiënte prijscomponenten te laten functioneren, deed de Fed het tegenovergestelde en trok het een mistgordijn rond dit deel van de markt door goedkoop, elektronisch gecreëerd geld naar de handelshuizen van Wall Street te laten stromen.

Op 12 december verhoogde de Fed in New York de weddenschappen. Het kondigde aan dat het de volgende maand de handelshuizen (primary-dealers) op Wall Street zou verwennen met een cumulatief totaal van $ 2,93 biljoen ($ 2 930 000 000 000) aan kortlopende leningen.

Nu heeft Wall Street duidelijk gemaakt waarvoor het goedkope geld wordt gebruikt. Het wordt niet uitgeleend om de algemene economie te helpen, het wordt gebruikt om de aandelenmarkt elke dag naar recordhoogten te duwen.

De Federal Reserve, als de centrale bank van de Verenigde Staten, mag zich niet bemoeien met verkiezingen of impeachment-hoorzittingen. Maar door het verstrekken van ongekend grote, goedkope financiering aan de handelshuizen van Wall Street, manipuleert en stimuleert het de aandelenmarkt en de pensioenregelingen van werknemers kunstmatig, wat gunstig is voor het economische track record en de herverkiezingskansen van president Donald Trump - die herhaaldelijk zijn reputatie heeft gekoppeld aan een stijgende aandelenmarkt.

Op 15 juni tweette president Trump het hiernaast weergegeven bericht:

De Trump-economie vestigt records - maar niet op een goede manier. De VS heeft de grootste nationale schuld in haar geschiedenis, nu meer dan $ 23 biljoen en dat groeit als gevolg van de verlaging van de vennootschapsbelasting door Trump. De VS heeft ook de grootste rijkdom en inkomensongelijkheid in de afgelopen 100 jaar, waardoor het één van de meest ongelijke landen ter wereld is.

Aangezien het miljardairs en multimiljonairs zijn die het grootste deel van de Amerikaanse aandelenmarkt bezitten, voorspelt de president, wanneer hij spreekt van een marktcrash, eigenlijk een herverdeling van de ongekende rijkdomongelijkheid van Amerika. Miljoenen Amerikanen denken dat dat een goede zaak zou zijn, al was het maar om te voorkómen dat miljardairs Amerikaanse verkiezingen zouden (om)kopen.

Volgens een document (pdf) in november 2017 uitgebracht door het National Bureau of Economic Research, van econoom Edward N. Wolff, zag het eigendom van de aandelenmarkt er eind 2016 als volgt uit: "... de rijkste 10 procent van de huishoudens beheerste 84 procent van de totale waarde van deze aandelen, hoewel minder dan haar deel van 93 procent in direct bezit van aandelen en beleggingsfondsen."

Er zijn veel verliezers als gevolg van de aanhoudende geldstromen van de Fed naar Wall Street. Elke presidentiële kandidaat die Trump uitdaagt, ziet zijn of haar argumenten tegen het Trump ondermijnd door een aandelenmarkt die naar nieuwe hoogtepunten piekt.

Maar spint iedereen er garen bij? Welnee, de Amerikaanse belastingbetalers zijn de grote verliezers. De balans van de Federal Reserve wordt als gevolg van deze repo-leningen weer flink opgepompt en is nu terug op een niveau van meer dan $ 4 biljoen. Als de balans nu zó groot is, wat gebeurt er dan als Wall Street zichzelf weer opblaast en de Fed moet ingrijpen als een legitieme geldschieter in laatste instantie? Worden de belastingbetalers dan weer geconfronteerd met een onvoorstelbaar $ 8 biljoen hoge balans bij de Fed? Amerikaanse belastingbetalers zullen uiteindelijk moeten betalen voor eventuele verliezen bij hun centrale bank.

Amerikaanse investeerders en Amerikaanse burgers zijn ook de grote verliezers. Een euforische aandelenmarkt ondermijnt in het Congres de noodzaak voor het doorvoeren van de broodnodige hervormingen van de megabanken van Wall Street vóórdat ze zichzelf weer opblazen met derivaten.

En ten slotte zijn de volgende generatie en hun kinderen de ultieme grootste verliezers van allemaal. Door goedkope leningen te verstrekken aan de handelshuizen van Wall Street in plaats van haar machtspositie te gebruiken om hervormingen te eisen bij de casino-achtige megabanken, helpt en ondersteunt de Federal Reserve de volgende marktcrash erger dan nodig is. Die crash zal resulteren in méér budgettaire uitgaven om de economie te ondersteunen, waardoor de nationale schuld exponentieel toeneemt. Dit betekent dat Amerikaanse kinderen en hún kinderen een slechte levensstandaard zullen ervaren, omdat meer en meer federale belastinginkomsten (moeten) worden aangewend om de schuldenlast te dekken in plaats van dat het bijvoorbeeld naar de gezondheidszorg, het onderwijs en de wederopbouw van de afbrokkelende infrastructuur kan gaan.

Niets van dit alles lijkt goed te zijn overwogen door de Fed. Op basis van zijn notulen lijkt de voornaamste zorg van de Fed te zijn te voorkómen dat de banken op Wall Street die geld van haar lenen misschien "gestigmatiseerd "zullen worden. De "onafhankelijke" Fed heeft een harde herinnering van het Amerikaanse Congres nodig wiens belangen het in werkelijkheid zou behoren te behartigen.

 

Afdrukken Doorsturen