CEO JPMorgan Chase kwart miljard rijker dankzij de FED

De Federal Reserve Bank van New York heeft de CEO van de Amerikaanse grootbank JPMorgan Chase, Jamie Dimon, in korte tijd $ 250 miljoen rijker gemaakt. Dat heeft Dimon te danken aan de door de Fed verstrekte bailout aan de banken van Wall Street (de Repo-leningen crisis).

In eerdere artikelen over de nieuwe bailout van Wall Street door de Fed (o.a. hier en hier) hebben we gemeld dat JPMorgan Chase DE bank is die ertoe heeft bijgedragen dat de Federal Reserve op 17 september van dit jaar en sindsdien elke werkdag sloten geld naar de banken van Wall Street heeft gespoeld - en dat blijft doen.
De Federal Reserve heeft via zijn geldpompvestiging, de New York Fed, de handelshuizen van Wall Street de afgelopen drie maanden overspoeld met honderden miljarden dollars aan goedkope leningen. Die goedkope, vooraf aangekondigde bron van liquiditeit heeft er niet alleen voor gezorgd dat de aandelenmarkt meerdere nieuwe historische hoogtepunten heeft bereikt, maar ook dat de aandelen van JPMorgan Chase ook meerdere nieuwe historische hoogtepunten hebben aangetikt.

Jamie Dimon is de voorzitter en CEO van JPMorgan Chase. Dimon gaf tijdens zijn kwartaalcijfersgesprek met analisten toe dat zijn bank zich had teruggetrokken van de kredietverlening op 17 september. Die terugtrekking droeg bij aan de snel stijgende rente op leningen van gemiddeld ongeveer 2 procent tot 10 procent op 17 september. De rentestijging werd door de Federal Reserve gebruikt om haar interventies te rechtvaardigen - de eerste van dergelijke interventies sinds de financiële crisis.

Maar nu blijkt dat weinig individuen persoonlijk zóveel geprofiteerd hebben van de acties van de Fed als Jamie Dimon.

Dimon is één van de grootste individuele aandeelhouders in de aandelen van JPMorgan Chase. Die aandelen zijn de enige reden waarom Dimon miljardair is. Op 10 oktober 2019 sloten de aandelen van JPMorgan Chase op $ 114,21. Op 11 oktober kondigde de Federal Reserve Bank in New York een dramatische escalatie aan in zijn plannen om geld naar de handelshuizen van Wall Street te laten stromen. De New York Fed zei dat het $ 60 miljard per maand aan schatkistpapieren zou opkopen; tweemaal per week $ 35 miljard zou verstrekken aan 14-daagse leningen; en dat het dagelijks minimaal $ 75 miljard aan overnachtleningen beschikbaar stellen - die $ 75 miljard werd later verhoogd tot $ 120 miljard per dag beschikbaar.

Hier geven we aan hoe de aandelenkoers van JPMorgan Chase heeft gereageerd op (en sinds) de aankondiging van de Fed op 11 oktober 2019: Op 10 oktober 2019, de dag voorafgaand aan de aankondiging van de Fed, sloot de aandelenkoers van JPMorgan Chase zijn handelsdag op $ 114,21 per aandeel. Gisteren, 26 december 2019, sloot de aandelenkoers van JPMorgan Chase op $ 139,04 - een stijging in minder dan drie maanden tijd van 22 procent (!).

Volgens de volmachtverklaring 2019 (pdf hier) zoals die is ingediend door JPMorgan Chase, bezit Dimon 1.493.369 aandelenopties die vervallen tussen 20 januari 2020 tot 18 januari 2022. De uitoefenprijs van de opties varieert van $ 35,61 tot $ 43,20. Alle opties zijn verworven, wat betekent dat Dimon ze allemaal zou kunnen verkopen als het aandeel historische hoogtepunten bereikt. Aangezien de aandelenkoers sinds 10 oktober $ 24,83 heeft gewonnen, zou Dimon als hij had besloten zijn opties uit te oefenen en het aandeel gisteren te verkopen, hij $ 37 miljoen extra hebben verdiend.

Maar daarnaast bezit Dimon volgens de genoemde verklaring van 2019 zo'n 8,9 miljoen aandelen van zijn bedrijf buiten JPMorgan Chase. Die aandelen zijn ook in waarde gestegen met $ 24,83 - wat Dimon een papieren winst van $ 220.987.000 opleverde.

Nu denkt u misschien dat het niet alleen de acties van de Fed waren die verantwoordelijk zijn voor deze stijging van de aandelenkoers van JPMorgan Chase. Dat is een moeilijk argument om de volgende redenen.
Ten eerste wordt handelsdesk voor edele metalen van JPMorgan Chase voortdurend onderzocht door het Amerikaanse ministerie van Justitie. Er is een voormalige handelaar die aan dit onderzoek meewerkt en meerdere werknemers zijn al aangeklaagd volgens de Racketeer Influenced and Corrupt Organisations Act (RICO), een primeur voor een grote Amerikaanse bank. De bank heeft de afgelopen vijf jaar al een ongekende drie criminele aanklachten toegegeven, dus het is onwaarschijnlijk dat een vierde aanklacht die het boven het hoofd hangt zal leiden tot een stijging van de aandelenkoers met 22 procent.

Bovendien daalden de aandelenkoersen van de grootbanken in de VS vorig jaar om deze tijd, omdat aan het einde van het jaar de handel wordt teruggeschroefd en de banken hun boeken oppoetsen om hogere kapitaalkosten te voorkomen. De bredere markt richtte zich op de koersen van de bankaandelen. De Dow Jones Industrial Average daalde 653 punten op kerstavond van 2018 en de zakelijke mainstream media verklaarden dat de maand de slechtste decembermaand was voor aandelen sinds de Grote Depressie.

We zijn benieuwd met hoeveel de New York Fed weg kan komen vóórdat het Congres besluit om het te onderzoeken. Spolier Alert: èrg veel!

Afdrukken Doorsturen