SEC onderzoekt omvangrijke handel met voorkennis door de Federal Reserve

Het vasthoudende verdedigen door Fed-voorzitter Jerome Powell van de beurshandel door regionale Fed-presidenten tijdens de pandemie is onverdedigbaar en zijn weigering om met de Amerikaanse burgers over de omvang van de handel door Fed-personeel te praten heeft veel weg van een dekmantel voor zijn eigen wanprestaties. De beurswaakhond SEC stelt een onderzoek in.Robert Kaplan, president van de Dallas Fed, treedt vandaag af nadat hij een centrale rol heeft gespeeld bij het creëren van het ergste handelsschandaal in de 108-jarige geschiedenis van de Federal Reserve.

Kaplan handelde niet alleen in en uit "meer dan $ 1 miljoen" posities in individuele aandelen, maar hij was ook betrokken bij "meer dan $ 1 miljoen" transacties in S&P 500-futures, een instrument dat door hedgefondsen en daghandelaren wordt gebruikt om met hefboomwerking te wedden op de richting van de markt. Zoals we op Economedian eerder uitlegden moesten een tiental juridische waarborgen dit niet laten gebeuren.

De Dallas Fed heeft geweigerd te zeggen of Kaplan short ging op de markt. Het heeft ook geweigerd de data van de transacties van Kaplan te verstrekken, ondanks het feit dat Kaplan volgens het eigen financiële openbaarmakingsformulier van de Dallas Fed die informatie móet verstrekken. Andere presidenten van de Fed houden zich gemakkelijk aan het verstrekken van de data van hun aan- en verkopen, net als alle andere Governors van de Federal Reserve Board.

Thomas J. Falk, de vice-voorzitter van de Dallas Fed Board of Directors, één van de drie Dallas Fed Board Members die door de Federal Reserve Board of Governors zijn aangesteld om het publiek te vertegenwoordigen, is ook de gepensioneerde voormalige voorzitter en CEO van Kimberly-Clark. Hij werd benaderd met het (herhaalde) verzoek om de data van Kaplan's transacties vrij te geven.

De Amerikanse senator Elizabeth Warren heeft de Securities and Exchange Commission opgeroepen een onderzoek in te stellen naar handel met voorkennis door Fed-functionarissen. Gisteren werd bekend dat de waakhond inderdaad een onderzoek gaat instelen naar handel met voorkennis door meerdere personen van de Federal Reserve (genoemd wordt een half dozijn), waaronder voorzitter Jerome Powell en vice-voorzitter Richard Clarida.

Dat onderzoek, hoe belangrijk ook, zal niet voldoende zijn. De omvangrijke doofpotaffaire van de Federal Reserve en het weigeren om rekenschap af te leggen ten overstaan van het Amerikaanse volk moet stoppen. Het Amerikaanse volk heeft bijvoorbeeld nog steeds geen idee of de handel door deze zes "toppers" alles is wat er mis was of dat ze slechts het topje van een ijsberg zijn van wijdverbreide handel door Fed-personeel terwijl de pandemie honderdduizenden Amerikanen doodde en tientallen miljoenen werkloos werden.
De Federal Reserve moet de omvang van de handel tijdens de pandemie bekendmaken over iedereen die in het bezit was van materiële niet-openbare informatie. De Fed moet onder andere ook de Dallas Fed-president opdracht geven te stoppen met tegenwerken en de data van zijn handel bekend te maken, zoals vereist door het beleid en de richtlijnen van de Federal Reserve.

De Boston Fed-president Eric Rosengren is ook teruggetreden uit zijn functie nadat zijn handel in en uit aandelen en REIT's onder vuur kwamen te liggen.

Er worden ook vragen in de mainstream media gesteld over een grote transactie die is gedaan door Richard Clarida, de vicevoorzitter van de Federal Reserve Board, die tussen de $ 1 miljoen en $ 5 miljoen in een obligatiefonds heeft verkocht en in februari 2020 in aandelenfondsen heeft ondergebracht. Dat gebeurde aan de dag dat de voorzitter van de Federal Reserve, Jerome Powell, een verklaring gaf waarin hij een beleidsactie van de Federal Reserve voorstelt als reactie op de pandemie.

Maar de handel door Rosengren en Clarida verbleekt in vergelijking met een Fed Bank-president die herhaaldelijk handelt in transacties van "meer dan $ 1 miljoen" in S&P 500-futures, zoals Kaplan deed - niet alleen in 2020 maar sinds Kaplan in september 2015 toetrad tot de Dallas Fed. Traders op Wall Street zijn verbaasd dat Kaplan al die tijd niet betrapt is - of althans met rust is gelaten.

Het E-mini S&P 500-futurescontract is het populairste en meest liquide S&P 500-futurescontract. Het kan tot 95% worden benut. De beurzen zijn in de VS alleen open van 9.30 uur tot 16.00 uur, (EDT), op weekdagen, maar de E-mini handelt continu vanaf 18.00 uur op zondagavond tot 17.00 uur op vrijdagavond (EDT), waardoor iemand die misschien met voorwetenschap wil verhandelen een open landingsbaan heeft om dit te doen.

Gisteren struikelden we bij toeval over een fascinerend artikel over wat de president van de Dallas Fed, Robert Kaplan, deed met een deel van zijn vrije tijd bij de Dallas Fed toen hij geen marktveranderende verklaringen aflegde aan de pers of "meer dan $ 1 miljoen" aandelen en S&P futures verhandelde.

In december 2016 publiceerde D (afkorting van "Dallas") CEO Magazine een artikel van Glenn Hunter met de titel: "Why You Need to Know Robert Steven Kaplan". Het omvatte dit tot nadenken stemmende inzicht:
"Omdat Robert Steven 'Rob' Kaplan, als president en CEO van de Federal Reserve Bank van Dallas, toezicht houdt op 1.200 Fed-medewerkers en, als lid van het Federal Open Market Committee, marktinformatie gebruikt die door lokale zakenmensen wordt verstrekt om het Amerikaanse monetaire beleid te formuleren.  [Kaplan was een roulerend stemgerechtigd lid van het FOMC, maar mocht bij elke vergadering aanwezig zijn bij de beraadslagingen - red.]
Kaplan houdt dan deels een maandelijkse ronde van telefoontjes naar leiders van ongeveer 25 kleine, middelgrote en grote bedrijven in verschillende industrieën in het 11e district van de Fed, waaronder Texas en delen van Louisiana en New Mexico. Elk gesprek duurt ongeveer een half uur, zegt Kaplan, en omvat verschillende onderwerpen. "Groeit het bedrijf of groeit het niet?", is wat hij dan vraagt. Wat is de mening van de uitvoerende macht over regelgeving? Disruptieve concurrenten? Toegang tot kapitaal? Wat is het meest opvallende dat hij of zij in de markt ziet?"

Het is duidelijk dat deze bedrijven dachten dat ze hun vertrouwelijke marktinformatie aan een uitbreiding van de Amerikaanse centrale bank verstrekten - en niet om Kaplan marktinformatie te verstrekken om op persoonlijke titel op de beurzen te handelen.

Texas is de thuisbasis van enkele van de grootste bedrijven in Amerika. Een kleine greep uit herkenbare namen met het hoofdkantoor in Texas zijn: American Airlines, AT&T, Dell, Exxon Mobil, Halliburton, Kimberly-Clark, Pizza Hut, Schlumberger, Southwest Airlines, Texas Instruments en Tenet Healthcare.

Volgens Kaplan's financiële openbaarmakingsformulieren van 2015 en 2016 is Tenet Healthcare één van de aandelen waar hij in en uit handelde.

[Alle links, bronnen, documenten en meer informatie uitsluitend voor abonnee's][8 oktober 2021]

 

Afdrukken Doorsturen