FED-voorzitter trots lid van eliteclub

De voorzitter van de Amerikaanse centrale bank, de Federal Reserve is Jerome Powell. Hij is het trotse lid van een uiterst elitaire privé-club die een geschiedenis met zich meedraagt van racisme en sexisme.

Een vrouwelijk lid van het Amerikaanse Congres, Katie Porter, roerde vorige week dinsdag in een wespennest tijdens een hoorzitting van het House Financial Services Committee waar Fed-voorzitter Jerome Powell vragen beantwoordde. Zoals we eerder (aan onze abonnee's) meldden hield Porter een foto omhoog van Powell, gekleed in smoking, toen hij in Washiungton aanwezig was op een weelderige party voor miljardairs en politici in het huis van één van de rijkste mannen ter wereld, Jeff Bezos, CEO van Amazon.

In het gesprek met Powell vroeg Porter hem wat de belangrijkste drijfveren waren voor economische groei in de VS sinds de recessie van de jaren zeventig. Powell zei dat het het harde werk van het Amerikaanse volk was en technologie. Porter vroeg hem of hij verrast zou zijn dat vrouwen in de beroepsbevolking daadwerkelijk een grotere motor voor groei zijn geweest dan technologiebedrijven. Porter zei dat in de afgelopen vier decennia 38 miljoen vrouwen zijn toegetreden tot de beroepsbevolking "en zonder die vrouwen zou onze economie 25 procent kleiner zijn."
Porter ging vervolgens in op de kosten van kinderopvang voor al die werkende vrouwen, en verklaarde dat in diezelfde vier decennia de kosten van kinderopvang met 2.000 procent waren gestegen. Ze vroeg Powell of hij wist wat kinderopvang momenteel kost. de Fed-voorzitter zei dat hij die vraag niet kon beantwoorden omdat zijn kinderen volwassen waren. Hiermee gaf hij ongewild een voorbeeld van zijn elitaire visie op zaken die de gemiddelde Amerikaan raken.

Het blijkt dat het bezoek aan de party van Bezos niet eens het slechtste deel van haar verhaal was. Het echte verbazingwekkende feit is dat het Bezos-feest de afterparty was voor het jaarlijkse diner van een geheime privéclub. De zogenaamde Alfalfa Club is een 107-jarige club die alleen op uitnodiging toegankelijk is en de pers zorgvuldig buiten houdt, waarbij het lidmaatschap voor het grootste deel van zijn bestaan niet werd verleend aan zwarte mensen en vrouwen in het algemeen. Fed-voorzitter Powell is lid van die club, net als bijvoorbeeld de oorlogsmisdadiger George W. Bush, Dick Cheney, en rijke stinkerd Warren Buffett. De leden dragen ook medailles om aan te geven dat ze bij de club horen (zie foto).

Over de club zometeen meer, maar eerst wat achtergrondinformatie.

Er is een constant terugkerend refrein op de persconferenties van Jerome (Jay) Powell, voorzitter van de Federal Reserve, dat de Federal Reserve "de Amerikaanse bevolking dient". In de nasleep van de aanhoudende stroom tweets tegen hem van president Donald Trump - dat hij (Powell) de rente niet snel genoeg verlaagt - heeft Powell ook zijn uiterste best gedaan om te benadrukken dat de Federal Reserve onafhankelijk zal blijven. En om het vertrouwen van het publiek in de Federal Reserve te versterken, startte de Fed op 25 februari vorig jaar een public relations-campagne genaamd "De Fed Luistert", die zichzelf als volgt omschrijft:
"Bij de Fed herzien we momenteel onze monetaire beleidsstrategie om erachter te komen of er manieren zijn om deze te verbeteren om de doelen te bereiken die ons wettelijk zijn opgelegd. Om ervoor te zorgen dat we rekening houden met een breed scala aan opvattingen van het publiek dat we bedienen, houden we evenementen van "De Fed Luistert" op verschillende locaties in de VS. Deze evenementen zijn gericht op gemeenschappen waar mensen ondanks een sterke economie moeite hebben gelijke tred te houden."

De Federal Reserve weet uit eigen onderzoek dat miljoenen mensen in Amerika twee en drie banen hebben, alleen maar om hun huur te kunnen betalen en bij te blijven met het aflossen van hun hoge dubbelcijferige rente op creditcards, die worden verstrekt door de banken die de Fed "bewaakt".  De Fed weet uit eigen onderzoek ook dat 40 procent van de Amerikanen voor noodgevallen geen $ 400 hebben zonder te moeten lenen. En de Fed weet uit nationale peilingen dat het in de top van de minst vertrouwde instellingen in Amerika staat vanwege zijn dovemans-oren-houding ten opzichte van Amerikanen die het moeilijk hebben gehad tijdens de financiële crisis, omdat het cumulatief $ 29 biljoen (!) naar de megabanken van Wall Street heeft gepompt om hen en hun buitenlandse tegenpartijen te redden, tegen rentetarieven die vaak lager waren dan 1 procent.

Het filiaal van de Federal Reserve in New York hield toezicht op de banken die de crisis hadden veroorzaakt door frauduleuze leningen te verstrekken en deze vervolgens te bundelen in giftige effectenpakketten die werden verkocht aan openbare pensioenfondsen, andere institutionele beleggers en banken over de hele wereld. En terwijl de Fed zijn $ 29 biljoen aan deze banken verspilde, bleven diezelfde banken (die dus door de belastingbetalers overeind waren gehouden) de worstelende huishoudens hoge dubbelcijferige rentetarieven in rekening brengen op creditcards; ze bleven doorgaan met het gedwongen uitzetten van bewoners en verkopen van (hun) miljoenen huizen, waardoor hele buurten werden verwoest. En deze banken, zoals Goldman Sachs en Citigroup, profiteerden zelfs van extra weddenschappen die ze hadden gesloten, namelijk dat hun eigen ontworpen-en-gedoemd-te-mislukken giftige hypotheekobligaties zouden instorten. De kers op de taart was dat de Federal Reserve stand-by stond omdat deze banken belastinggeld van de belastingbetaler gebruikten om hun topmensen en functionarissen hoge bonussen te betalen.

Dit alles wetende, hoe is het dan in godsnaam mogelijk dat Fed-voorzitter Powell een uitnodiging zou accepteren voor een feest bij één van de rijkste mannen en grootste personeel-uitpersers ter wereld, die in de media aan de schandpaal was genageld voor het sms'en van naakt-selfies naar zijn vriendin..... terwijl hij nog getrouwd was met zijn vrouw. Het feest was eind vorige maand in Bezos' $ 23 miljoen kostende herenhuis in Washington D.C., een optrekje met 25 badkamers. Het huis ligt verscholen in de rijke wijk Kalorama van de stad, in de buurt van de residenties van de voormalige president Barack Obama en de familie Trump-Kushner. Bezos' woning lijkt tussen haakjes nu meer op een tuinhuisje, in vergelijking met de $ 165 miljoen die Bezos zojuist heeft betaald voor zijn landgoed in Beverly Hills.

Powell wist dat andere tech- en Wall Street-miljardairs waarschijnlijk op dat feest zouden zijn, evenals leden van de Trump-clan. Onder de aanwezigen waren: Jared Kushner en Ivanka Trump; Trump-adviseur Kellyanne Conway; de voorzitter, crimineel en CEO van JP Morgan en tevens miljardair, Jamie Dimon; Mitt Romney, acteur Ben Stiller, Goldman Sachs' partner en lid van het managementteam Dina Powell, die diende als de U.S. Deputy National Security Advisor for Strategy (zeg maag veiligheidsadviseur) in de Trump-administratie. Mevrouw Powell was aanwezig met haar echtgenoot, David McCormick, co-CEO van hedgefonds Bridgewater Associates, één van de grootste hedgefondsen ter wereld. Miljardair Bill Gates, mede-oprichter van Microsoft, was ook aanwezig.

Tegen Amazon en Microsoft loopt momenteel een onderzoek door de Federal Trade Commission voor het mogelijk inbreuk maken op de antitrustwetgeving. JPMorgan Chase, die eerder heeft verklaard schuldig te zijn aan drie criminele activiteitenen, wordt momenteel strafrechtelijk vervolgd wegens het runnen van een racketeeringbedrijf door zijn trading desk voor edele metalen.
De Federal Reserve is een toezichthouder van de grootste bankholdings in de VS, waaronder JPMorgan Chase. De Fed is momenteel ook bezig met nog een massale reddingsoperatie van de handelshuizen van Wall Street, waarvoor het nog steeds geen zinvolle verklaring aan het Congres kan bieden. Hierover hebben we de laatste tijd uitvoerig over bericht.

De Alfalfa Club heeft een geschiedenis van racisme en seksisme. Het bestaat al sinds 1913, maar zwarte personen werden pas in 1974 toegelaten - een decennium na het passeren van de Civil Rights Act. Vrouwen werden pas in 1994 toegelaten - 74 jaar nadat vrouwen in de Verenigde Staten het recht hadden gekregen om te stemmen. De naam van de club is afgeleid van de plant alfalfa, die volgens een Politico-verhaal uit 2009 een plant is die "bekend staat om alles te doen voor wat te drinken."

Nieuwe leden worden "new sprouts" genoemd. Fed-voorzitter Jerome Powell werd ook een "new sprout" en werd lid van de Alfalfa Club tijdens het jaarlijkse diner in januari 2018, drie maanden nadat hij werd genomineerd voor het Fed-voorzitterschap door president Donald Trump en werd hij dus een belangrijke machtsspeler voor bedrijven en Wall Street's belangen.

Clubleden bestaan uit belangrijke senatoren en andere politici, CEO's van bedrijven die ook hun politieke campagnes financieren, en Wall Street-miljardairs die fungeren als campagnefondsen (bundlers) voor dezelfde politici. Het is het perfecte beeld van het kameraadschappelijke kapitalisme dat druk bezig is met feesten, terwijl de gemiddelde Amerikaan van loonbetaling tot loonbetaling vecht voor zijn bestaan.
Donald Trump moet nog een Alfalfa Club-diner bijwonen, waardoor de traditie is verbroken. Eerdere presidenten, zoals Ronald Reagan, George H.W. Bush, Bill Clinton, George W. Bush en Barack Obama, hebben allemaal ten minste tweemaal het diner bijgewoond tijdens hun ambtstermijn. Trump was van plan om deel te nemen in 2017, zijn eerste jaar in functie, maar zegde op het laatste moment af. Sommigen speculeerden dat het was omdat het diner inging tegen de kern van zijn campagne: "Drain the Swamp".

Het is duidelijk dat de "Luister" -campagne van de Federal Reserve volledig mislukt is als het gaat om zijn voorzitter.

 

Afdrukken Doorsturen