Nobelprijswinnaar Krugman aan leiband van Wall Street

Het krijgen van een Nobelprijs houdt misschien in dat je een knappe kop bent, maar het houdt zeker niet in dat je dat ook blijft. Op veler verzoek gaan wij een met grote regelmaat schrijven over propaganda die wij keer op keer tegenkomen. Vandaag richten wij ons vizier op Paul Krugman, een regelmatig publicist van de New York Times.

Paul Krugman, de columnist van de New York Times die in 2008 de Nobelprijs voor de Economische Wetenschappen kreeg, herhaalt wer eens zijn grote leugen dat de banken van Wall Street niet verantwoordelijk waren voor de financiële crash van 2008 of de daaropvolgende woningcrash. Dit keer heeft hij zo'n kanjer van een leugen verteld dat er geen twijfel meer bestaat dat hij op een missie is om de geloofwaardigheid van Wall Street te herstellen, zelfs als hij de geschiedenis van de financiële crash en elk officieel rapport dat daarover is gepubliceerd, moet herschrijven.

Die meest recente grote leugen van Krugman verscheen in de gedrukte editie van gisteren (van de New York Times), maar verscheen voor het eerst in de digitale editie, gisteren, onder een andere kop: "Hebben Zombies de hersenen van Bloomberg en Buttigieg gegeten?" Krugman klaagt terecht, heel terecht, over het feit dat presidentskandidaat Michael Bloomberg een rechtse mantra heeft aangenomen in een poging de schuld te geven van de woningcrash (die gepaard ging met de ineenstorting van Wall Street) aan liberalen die "de crisis veroorzaakten door arme onschuldige bankiers te dwingen geld te lenen aan mensen met een kleur...".
N.B. De klacht van Krugman over Buttigieg is dat hij te geobsedeerd is door de staatsschuld van $ 23 biljoen - waarvan een aanzienlijk deel natuurlijk het gevolg was van een poging om te herstellen van de instorting van Wall Street.

Terwijl Krugman denkt zijn superioriteit ten toon te spreiden wat betreft kennis van feiten (in tegenstelling tot Bloomberg) gooit hij deze enorme leugen over de financiële crash van 2008 op het toneel: "De toename van slechte leningen kwam niet van door de overheid gesponsorde agentschappen noch van gereguleerde banken, maar van niet-gereguleerde hypotheekverstrekkers."

Elk officieel rapport over de ineenstorting van Wall Street heeft het volgende onthuld: dat banken van Wall Street de subprime-hypotheekleningen aanmoedigden, omdat ze hoge kosten wilden berekenen door de leningen te bundelden en ze te gelde te maken. Sommige banken van Wall Street, zoals Goldman Sachs en Citigroup, gebruikten zelfs hun voorkennis van hoe slecht de leningen in werkelijkheid waren door er tegen te wedden (short bets). De crisis werd verder vergroot door het feit dat dezelfde banken van Wall Street forse bedragen betaalden aan ratingbureaus zoals Standard & Poor's en Moody's om triple-A-ratings te geven voor securitisaties waarvan de banken wisten dat ze waarschijnlijk zouden instorten.

Het officiële overheidsrapport (PDF) over de financiële crisis, het Financial Crisis Enquiry Commission Report, schrijft dit over wie al deze subprime-schulden uitgaven:
"Subprime werd gedomineerd door een steeds kleiner wordend veld van steeds grotere bedrijven; de marginale spelers van het afgelopen decennium waren samengevoegd of verdwenen. Tegen 2003 verstrekten de top 25 subprime-kredietverstrekkers 93% van alle subprime-leningen, tegen 47% in 1996. Er waren nu drie belangrijke soorten bedrijven werkzaam in de subprime- en securitisatiebusiness: commerciële- en spaarbanken, investeringsbanken van Wall Street, en onafhankelijke hypotheekverstrekkers. Enkele van de grootste banken en spaarinstellingen - Citigroup, National City Bank, HSBC en Washington Mutual (allemaal gereguleerde, federaal verzekerde banken) - besteedden miljarden aan het stimuleren van subprime-leningen door het creëren van nieuwe bedrijfsonderdelen, het overnemen van bedrijven of het aanbieden van financiering aan andere hypotheekverstrekkers...."

Waarom denkt Krugman dat het Amerikaanse ministerie van Justitie en andere toezichthouders JPMorgan Chase, de grootste gereguleerde bank van het land, een boete van $ 13 miljard hebben opgelegd voor de verkoop van giftige subprime-hypotheken? Op 19 november 2013 kondigde het Amerikaanse ministerie van Justitie de boete van $ 13 miljard aan en schreef het volgende:
“Zonder twijfel heeft het gedrag dat in dit onderzoek aan het licht is gebracht, bijgedragen tot het groter worden van de hypothekencrash… Het gedrag dat JPMorgan heeft erkend - risicovolle woningkredieten omkatten in effecten en vervolgens te verkopen zonder hun lage kwaliteit aan beleggers bekend te maken - heeft bijgedragen aan de enorme omvang van de financiële crisis. Door te eisen dat JPMorgan zowel de grootste FIRREA-boete in de geschiedenis betaalt als de nodige consumentenhulp biedt aan gebieden die het hardst worden getroffen door de financiële crisis, herstellen we vandaag een deel van die schade."

Om de agenda van Paul Krugman te begrijpen, is wat achtergrondinformatie nuttig over hoe hij deze grote leugen al jarenlang in zijn eerdere columns - over de onschuld van Wall Street in het creëren van de grootste financiële en economische ineenstorting sinds de Grote Depressie - heeft uitgedragen.

In augustus 2014 schreef Krugman een propagandastuk dat het idee uitdroeg dat er geen verdere regulering van Wall Street nodig was, omdat de Dodd-Frank wetgeving voor financiële hervormingen die in 2010 werd aangenomen "een succesverhaal is." Krugman moet de jarenlange reeks artikelen in de zakelijke pers tussen 2012 en 2013 hebben gemist over hoe JPMorgan Chase honderden miljarden dollars van zijn deposito's had gebruikt om te gokken in risicovolle derivaten in Londen en gaandeweg $ 6,2 miljard van het geld van zijn spaarders verloor. Het lijkt erop dat Krugman ook de diepgaande onderzoekscommissie van de Senaat over deze kwestie en zijn 300 pagina's tellende rapport heeft gemist.

Nadat hij had geschreven over wat een succes Dodd-Frank was geweest in augustus 2014, kreeg Krugman te maken met het enorm beschamende feit dat met één pennestreek (in december van datzelfde jaar) zijn vrienden van Citigroup één van de belangrijkste bepalingen  van Dodd-Frank door hun vrienden in het Congres lieten schrappen. De intrekking was gekoppeld aan de verplichte uitgavenrekening om de overheid draaiende te houden en stond de federaal verzekerde banken toe voor honderden biljoenen dollars aan risicovolle derivaten (in eigendom van holdings van Wall Street) aan te houden, in plaats van dat die naar een niet federaal verzekerde instelling (zoals eerder vastgelegd in Dodd-Frank) moesten gaan.

Krugman schreef dit destijds: “Dit is niet het einde van financiële hervormingen. Ik zou zelfs beweren dat het reguleren van verzekerde banken een bijzaak is, omdat de crisis van 2008 vooral werd veroorzaakt door niet-verzekerde instellingen zoals Lehman Brothers en A.I.G. " Dit is dezelfde grote leugen die sinds 2012 wordt gebruikt door een andere publicist van de New York Times, Andrew Ross Sorkin.

Lehman Brothers ging failliet en vroeg op 15 september 2008 het faillissement aan. Dit zijn de krantenkoppen over een van de grootste federaal verzekerde banken in het land, Citigroup's Citibank, die maanden in de zakelijke pers te lezen waren vóór de val van Lehman Brothers :
10 januari 2008, Wall Street Journal: "Citigroup en Merrill zoeken meer buitenlands kapitaal", waarbij zij opmerkten: "Twee van de grootste namen op Wall Street gaan - opnieuw vernederd - naar buitenlandse investeerders."
17 januari 2008, Los Angeles Times: "Citigroup verliest bijna $ 10 miljard"
5 maart 2008, MarketWatch: "Citigroup CEO zegt onderneming "financieel gezond", met de openingszin waarin wordt uitgelegd dat "de chief executive van Citigroup trachtte de angst van investeerders van woensdag weg te nemen, een dag nadat het aandeel een meerjarig dieptepunt had bereikt...."
20 april 2008, New York Times: "Citigroup meldt een verlies en plant 9.000 ontslagen", waarin wordt uitgelegd dat de bank een verlies van $ 5,1 miljard rapporteerde en arbeidsplaatsen zou moeten schrappen.
26 juni 2008, Wall Street Journal: "Citigroup: elke dag minder en minder waard", deelt het enge nieuws dat het aandeel een derde waard was van het hoogste punt in 52 weken.
Op 14 juli 2008 meldde Bloomberg News dat Citigroup, naast het bezit van $ 2,2 biljoen aan activa op haar balans, $ 1,1 biljoen aan "mysterieuze"' activa op haar balans heeft staan, waaronder "trusts om door hypotheek gedekte effecten te verkopen, voertuigen te financieren met kortlopende schulden en onderpandschulden (collateralized debt obligations of CDO's) uit te geven om obligaties opnieuw te verpakken."

Citigroup ontving uiteindelijk de grootste bailout voor banken in de Amerikaanse geschiedenis, waaronder het volgende: een overheidsgarantie op meer dan $ 300 miljard van zijn activa; een injectie van $ 45 miljard aan overheidskapitaal; de Federal Deposit Insurance Corporation die $ 5,75 miljard aan senior ongedekte schulden van Citigroup en $ 26 miljard aan handelspapier en interbancaire deposito's garandeert; en een geheime cumulatie van $ 2,5 biljoen aan doorlopende leningen van de Federal Reserve die duurde van december 2007 tot ten minste juli 2010.

Het wordt tijd dat Paul Krugman en Andrew Ross Sorkin zich eens niet bedienen van grootschalige propaganda, en schoon maken met het Amerikaanse volk - vooral in een tijd waarin de Federal Reserve zijn geldsluizen naar Wall Street weer heeft heropend.

 

Afdrukken Doorsturen