Amerikaanse (voor)verkiezingen 2020 (V)

Een maand geleden bevestigde voormalig presidentskandidaat Hillary Clinton aan Hollywood Reporter's medewerkster Lacey Rose dat de opmerking die ze in een recente documentaire had gemaakt dat "niemand senator Bernie Sanders leuk vindt" nog steeds haar beoordeling van de situatie was. Die beoordeling was een maand geleden onzinnig en werd gisterochtend nog onzinniger toen de Amerikaanse media in heel het land een enorme overwinning voor Sanders in de caucuses van Nevada meldden, inclusief grote steun van zowel blanken als minderheden.

Een maand geleden bevestigde voormalig presidentskandidaat Hillary Clinton aan Hollywood Reporter's medewerkster Lacey Rose dat de opmerking die ze in een recente documentaire had gemaakt dat "niemand senator Bernie Sanders leuk vindt" nog steeds haar beoordeling van de situatie was. Die beoordeling was een maand geleden onzinnig en werd gisterochtend nog onzinniger toen de Amerikaanse media in heel het land een enorme overwinning voor Sanders in de caucuses van Nevada meldden, inclusief grote steun van zowel blanken als minderheden.

Volgens Newsweek heeft Sanders zaterdag in de Nevada Caucuses "politieke geschiedenis geschreven". Hij werd de eerste presidentiële kandidaat, van beide partijen, "om de 'popular vote' in alle drie de vroege staten te winnen in een competitieve primary."

Maar Sanders won niet gewoon Nevada - hij verpletterde de andere kandidaten. Met 88 procent van de stemmen nu geteld, heeft Sanders 47,1 procent van de stemmen van de gedelegeerden van de districtsconventie versus 21 procent voor voormalig vice-president Joe Biden; 13,7 procent kreeg Pete Buttigieg; 9,6 procent van de stemmen ging naar senator Elizabeth Warren; 4,7 procent kreeg Tom Steyer; en 3,9 procent van de stemmen werd uitgebracht op Amy Klobuchar. De voormalig burgemeester van New York, Michael Bloomberg, moet volgens de Federal Election Commission nog altijd meedoen aan een primary caucus, ondanks het feit dat zijn presidentiële campagnecommissie meer dan $ 400 miljoen heeft uitgegeven. Bloomberg, een miljardair met een vermogen van $ 61,5 miljard, financiert zijn campagne zelf.)

Jonge kiezers stemden in overweldigende aantallen op Sanders, die ongeveer 60 procent van de stemmen behaalde van personen onder de 45 jaar. Sanders won ook ongeveer 50 procent van de Latino-stemmen, veel meer dan elke andere kandidaat, inclusief Joe Biden. Sanders deed het uitzonderlijk goed onder de vakbondsstemmers, ondanks de top van de Culinary Workers Local 226, de gigantische lokale vakbond waarvan de leden het grootste deel van het personeelsbestand vormen in de casino's en hotels van Las Vegas. Stemmers die Sanders steunen met zijn Medicare for All-plan versus hun eigen (door de vakbond gesteunde) gezondheidszorgplan. Blijkbaar hadden de achterban en de top van de vakbond een andere mening over wat in hun eigen belang was.

De gebeurtenissen voor de Democratische presidentskandidaten zullen de komende negen dagen snel elkaar opvolgen. Tegen 4 maart wordt verwacht dat er veel minder kandidaten in het democratisch veld voor de race om het presidentschap zullen zijn. Morgenavond is het volgende Democratische debat in Charleston, South Carolina. Het zal mede worden uitgezonden door CBS News en het Congressional Black Caucus Institute. Wij zullen dat debat zal volgen. Michael Bloomberg weet dat als hij opnieuw een desastreuze opvoering geeft bij het debat, zoals hij op 19 februari in Nevada deed tijdens zijn eerste debat, hij zijn lot als een levensvatbare kandidaat kan vergeten.

Na het debat is het volgende grote evenement aanstaande zaterdag in South Carolina, op 29 februari. Biden stond daar op de eerste plaats volgens een CBS News/YouGov-enquête, maar met een kleine marge van 5 punten. Uit de peiling bleek ook dat de steun voor Biden dramatisch was ingezakt. Hij zit in de peilingen nu op een aandeel van 28 procent van de stemmen tegen Sanders op 23 procent. En de peiling werd gehouden voorafgaand aan het nieuws van Sanders "grote overwinning" in Nevada, waardoor kiezers hun voorkeur nog wel eens kunnen heroverwegen.

Dan komt het make-or-break evenement, Super Tuesday (Super Dinsdag), op 3 maart. Veertien staten zullen op die datum Democratische presidentiële voorverkiezingen houden, waaronder Californië met maar liefst 415 afgevaardigden die hun stem moeten geven aan de Democratische presidentiële kandidaten, terwijl voor Texas dat het geval is met 228 afgevaardigden. Andere staten met Democratische voorverkiezingen op die datum zijn onder meer: Alabama, Arkansas, Colorado, Maine, Massachusetts, Minnesota, North Carolina, Oklahoma, Tennessee, Utah, Vermont en Virginia.

De mainstream media (ook in ons land) achten de kans groot dat Bernie Sanders voor de Democraten in de ring zal stappen als een presidentskandidaat tegen de zittende Amerikaanse president Donald Trump. Het is ook duidelijk dat de beurshandelaren niet gelukkig zijn wanneer een Democraat president wordt. Een Amerikaanse president met de naam Bernie Sanders zou de boeman zijn voor de Wall Street.

De extreem linkse presidentskandidaat Sanders laat bijvoorbeeld alle alarmbellen afgaan bij de voormalige Goldman Sachs-baas Lloyd Blankfein. Na zijn overwinning voor de verkiezingen in New Hampshire schreef Blankfein zelfvoldaan op Twitter dat als de Russen de komende Amerikaanse verkiezingen wilden beïnvloeden, ze waarschijnlijk Bernie Sanders zouden kiezen. Zoals bekend is inmiddels de oude mythe dat "de Russen het hebben gedaan" ook bij dit onderwerp weer van stal gehaald, ondanks het feit dat er nog nooit enig bewijs voor bemoeienis van Rusland is aangetoond. Daarover zometeen meer. Bernie Sanders ligt bij de elite in de VS om het zachtjes uit te drukken "niet goed" - zo zou hij de hele Amerikaanse economie verpesten en zich geen zorgen maken om het leger. Deze tweet van Lloyd Blankfein werd de Twitter-hit met 11.000 “likes”, ongeveer 10.000 reacties en 2.000 maal doorgelinkt.

Van de Amerikaanse mainstream media hebben vooral de New York Times en de Washington Post, de laatste eigendom van miljardair-oligarch en Amazon-oprichter Jeff Bezos, 's werelds rijkste man, zich consequent verzet tegen pogingen om sociale ongelijkheid bloot te leggen en te bestrijden. De redacties hebben voorstellen van Sanders en rivaal Elizabeth Warren om de rijkste Amerikanen extra te belasten, sterk bekritiseerd.
De publicatie van het artikel over vermeende Russische bemoeienis met de Democratische voorverkiezingen, een dag eerder dan de caucuses van Nevada, kan worden gezien als een cruciaal punt in Sanders "bevestiging van zijn voorsprong als de Democratische koploper", en het is een klassieke desinformatieoperatie door de inlichtingendiensten, waaraan de Washington Post politiek gelieerd is.

De publicatie was gericht op het bedreigen en intimideren van kiezers die anders Sanders zouden steunen. Het ene artikel, zonder enig detail, onderbouwing of bewijs, werd meteen het hoofdverhaal op vrijdagavond en zaterdagochtend, toen de kiezers op zaterdag naar de stembus gingen. De Post noemt geen bronnen, identificeert niet de aard van de regeringsfunctionarissen die Sanders zouden hebben geïnformeerd en geeft geen informatie over de inhoud van de vermeende steun van Moskou aan Sanders. Er worden geen feiten gepresenteerd om de vage bewering van de Russische overheid voor de Sanders-campagne te onderbouwen.

In overeenstemming met de standaardpraktijk van de zogenaamde mainstream media presenteert de Washington Post deze recentste bewering van de Amerikaanse inlichtingendienst over "Russische bemoeienis" in de Amerikaanse politiek als onbetwistbaar feit. Het Post-verhaal volgt het voorpagina-rapport van de New York Times op vrijdag dat inlichtingenfunctionarissen vorige week het House Intelligence Committee op de hoogte brachten van wat zij beweerden voortdurende Russische inmenging te zijn in de 2020-verkiezingen gericht op de herverkiezing van president Donald Trump.

Naar verluidt was Trump (die de briefing zag als steun voor de campagne van de Democraten om hem een stroman van Poetin te noemen) daarover zó verontwaardigd, dat hij zijn directeur van nationale inlichtingen, Joseph Maguire, ontsloeg en de Amerikaanse ambassadeur in Duitsland en Trump-loyalist Richard Grenell op die plek benoemde om hem te vervangen.

Deze ontwikkelingen onderstrepen de enorme rol die de niet-gekozen agentschappen spelen bij Amerikaanse verkiezingen. Zelfs als de beweringen van Russische interventie bij Amerikaanse verkiezingen waar waren - en er is zoals gezegd nooit enig bewijs geleverd om ze te onderbouwen - zouden dergelijke operaties verbleken in vergelijking met de rol van de FBI, de CIA, het Pentagon en andere instanties bij het manipuleren van verkiezingen en het zoeken naar heimelijke manieren om de resultaten te beïnvloeden.

De verklaring van eerder genoemde Blankfein weerspiegelt de zorgen van de financiële en economische wereld van de VS. Voor hen zijn de meer linkse Democraten de vijand van het bedrijfsleven. Het ergste zou zijn als de meest radicale van hen, Bernie Sanders, de nieuwe president zou worden. Bernie Sanders ziet zichzelf als een "Democratische socialist". Jarenlang heeft hij zichzelf gestileerd als een man van het volk, die onvermoeibaar tekeerging tegen de superrijke en economische leiders van de VS. Hij bekritiseert de bedrijven voor hun winst en de belachelijk lage belastingen die ze betalen (als ze al betalen). Zijn campagnebeloften omvatten een extra belasting voor de rijksten, evenals een breed gezondheidssysteem, een verbetering van de rechten van werknemers en een volledige omschakeling van Amerikaanse energievoorraden naar hernieuwbare bronnen. In de Verenigde Staten wordt dit als een vreselijke bedreiging beschouwd - (en voor ons persoonlijk zou dat laatste nauwelijks anders zijn).

Bij dit alles komt dan ook nog de rol van bedrijfsdonaties, steekpenningen en campagnegelden die door miljardairs/oligarchen voor het installeren van hun voorkeurskandidaten worden gegeven. Het gaat er - zoals in de meeste landen, óók in het Westen - bij democratische verkiezingen niet om op wie de kiezers stemmen, maar wie de stemmen telt. Het gaat er in de VS om dat het land de beste president krijgt "that money can buy".

 

Afdrukken Doorsturen