De stress tests van de FED ook dit jaar onder de maat

Eén van de beloften van de Dodd-Frank wetgeving in de VS was dat de Federal Reserve jaarlijks zou beoordelen of de grootste en gevaarlijkste banken voldoende kapitaal hebben om een zware recessie te weerstaan en of de banken beschiken over de juiste risicobeheerprogramma's om te voorkómen dat ze imploderen en een bailout moeten krijgen van van de belastingbetaler. Ook dit jaar blijkt weer dat de Fed de taak van het stress testen van de grote banken van Wall Street niet serieus neemt.

Elk jaar komt de Federal Reserve met een hypothetisch, zwaar ongunstig economisch scenario waartegen het evalueert hoe het staat met het vermogen van de megabanken van Wall Street om een eventuele storm te doorstaan. Het zijn de "stress tests", de "ongunstige scenario's", en die van dit jaar wordt gekenmerkt door een ernstig ongunstig scenario met een ernstige wereldwijde recessie, werkloosheid van 10 procent, verhoogde stress op de markten voor bedrijfsobligaties en commercieel onroerend goed, samen met een evetuele grote tegenpartij van een bank die in gebreke blijft als ze aanzienlijke blootstellingen heeft aan de handel in derivaten.
De resultaten van de stresstest worden doorgaans in juni door de Federal Reserve bekendgemaakt ,met een onmiddellijke aankondiging door de banken (die groen licht krijgen van de Fed) over hoeveel miljarden dollars ze van plan zijn uit te geven aan aandeleninkopen en dividendverhogingen om hun aandelenkoersen kunstmatig op te krikken.

Wat de Federal Reserve niet heeft gepland in haar stresstest, is een wereldwijde recessie (die geheel waarschijnlijk leek vóór de uitbraak van het coronavirus) bovenop een enorme verstoring van de toeleveringsketen vanwege een verspreidend virus dat fabrieken sluit, waardoor het onmogelijk is om vervaardigde goederen te leveren. Wat de Federal Reserve ook niet heeft getest in haar stresstests, is een verlaging van de uitgaven door consumenten omdat ze bang zijn om op vakantie te gaan of naar winkelcentra of bioscopen of andere openbare locaties. In de VS vertegenwoordigen consumentenbestedingen tweederde van het bbp.

We hebben veel vaker gezegd dat de stresstests van de Federal Reserve, net als die van de Europese Centrale Bank overigens, niets meer zijn dan een illusie. Nu krijg de financiële sector een koekje van eigen deeg. De megabanken van Wall Street en de tegenpartijen van hun verzekeringsmaatschappijen bleven gisteren kapitaal verliezen, waarbij de koersen van de meesten van hen daalde met 8 tot 10 procent over een periode van twee dagen. En dat is alleen maar vanwege de mogelijkheid dat het coronavirus zich blijft verspreiden.

Deze week was niet een van de beste voor de beurzen in de VS. Maandag tweette president Donald Trump dat "het coronavirus in de VS zeer goed onder controle is."  Er aan toevoegend dat de "aandelenmarkt er voor mij heel goed uitzag!"
De aandelenmarkt, gemeten aan de hand van het Dow Jones Industrial Average, daalde maandag 1.031,61 punten toen de president zijn tweet uitbracht en daalde de volgende dag nog eens met 879 punten.


In eerdere artikelen over Wall Street en de machthebbers in de VS hebben we gewaarschuwd dat presidenten die meedogenloos hun succes koppelen aan het succes van stijgende aandelenkoersen, over het algemeen tot rampspoed leiden.


Over de juistheid van de tweet van de president op het coronavirus, eergisteren, kunnen we zeggen dat gisteren Nancy Messonnier, directeur van het CDC's National Center for Immunization and Respiratory Diseases, aan verslaggevers meedeelde dat de CDC zich voorbereidde op de verspreiding van het virus in de VS op de korte termijn. Dat lijkt de optimistische beoordeling van de president op maandag tegen te spreken.
De Amerikaanse president tweette vanochtend dat hij een persconferentie om 18.00 uur (lokale tijd) in het Witte Huis heeft aangekondigd. Er zullen ook “CDC-vertegenwoordigers en anderen” aanwezig zijn.

Het is gewoon een kwestie van gezond verstand dat het virus zich naar verwachting ook in de Verenigde Staten zal verspreiden. Het heeft wereldwijd al meer dan 81.000 mensen getroffen met meer dan 2700 doden. En terwijl het oorspronkelijke epicentrum in China was, groeien er nu uitbraken in Zuid-Korea, Iran, Italië, Afghanistan en Koeweit. Waarschijnlijk als gevolg van de verspreiding van het virus in Italië, waar minstens 325 mensen zijn geïnfecteerd en hele steden zijn afgesloten, worden ook nieuwe gevallen in heel Europa gemeld - onder andere in Oostenrijk, Kroatië, Frankrijk, Duitsland, Griekenland, Spanje en Zwitserland . Sommige zakenreizigers uit de VS naar deze landen die zijn teruggekeerd naar de Verenigde Staten, zijn waarschijnlijk dragers van het virus, waarvan de ademhalingssymptomen mogelijk binnen twee weken nog niet zijn optreden, of helemaal niet. Iedereen waarmee een besmet persoon sinds zijn terugkeer in de VS in contact is gekomen, is een potentiële nieuwe drager van het virus.

 

Afdrukken Doorsturen