Coronavirus ook in Brusselse EU aangetroffen

Het coronavirus blijft zich uitspreiden over de hele wereld. Elk uur komen er wel nieuwe meldingen binnen, en zojuist lazen wij het bericht dat ook binnen de gebouwen van de EU het virus is aangetroffen.

In een interne e-mail heeft het Europees Defensieagentschap (European Defence Agency - EDA) bevestigd dat één van zijn medewerkers positief is getest op het nieuwe coronavirus (COVID-19) en daarom heeft het alle vergaderingen die tot 13 maart in zijn gebouwen worden gehouden, geannuleerd als een voorzorgsmaatregel. De e-mail werd verzonden naar het netwerk van nationale contactpunten (POC's), die het werk van het agentschap met de lidstaten coördineert. Het EU-agentschap heeft ook besloten om alle deelname van personeel aan externe vergaderingen tot 13 maart te annuleren en zal op een later tijdstip weer bijeenkomen om de geannuleerde vergaderingen opnieuw te plannen.

De hoge EDA-functionaris die het virus opliep, was vorige week teruggekeerd van een reis naar Italië. Na de reis naar Italië had hij vorige week een bijeenkomst met ongeveer 30 ambtenaren van andere EU-instellingen, die ongeveer vier uur duurde. De ambtenaar begon zich zaterdag (29 februari) ziek te voelen en testte positief voor het coronavirus, door de WHO desperaat COVID-19 genoemd.

Het heeft dus tot en met vandaag geduurd voordat Brussel met het nieuws over deze besmetting naar buiten is gekomen. Ondertussen blijven bezoekers - ondanks wat Brussel heeft meegedeeld - gewoon de gebouwen van de Europese Unie betreden, bijvoorbeeld de klimaatactiviste die haar school niet heeft afgemaakt, Greta Thunberg, waarvan het Duitse Opperbevel van de EU nieuwe instructies heeft ontvangen. Thunberg had zich speciaal voor deze bijeenkomst op haar paasbest gekleed.

Het EDA deelde mee dat “onze collega vorige week vóór zijn diagnose geen vergadering met 30 ambtenaren van andere EU-instellingen heeft bijgewoond. De enkele ambtenaren van andere instellingen die hij had ontmoet, zijn onmiddellijk op de hoogte gebracht”.  Echter, vóór de dagnose zal de ambtenaar ongetwijfeld besmet zijn geraakt, wat dan weer de nodige risico's voor anderen met zich meegebracht heeft. Of de ambtenaar ook in contact gekomen is met andere mensen dan zijn collega's, bijvoorbeeld op het vliegveld, is niet bekendgemaakt.

Een lid van de militaire staf van de European External Action Service (EEAS) die de vergadering bijwoonde, begon symptomen te ervaren en wacht nu op de uitkomst van de test. Een EFAS-bron zei verder dat de andere deelnemers aan de vergadering sindsdien een andere vergadering hebben gehouden en/of gereisd.

Andere EU-instellingen hebben voorzorgsmaatregelen genomen waarbij werknemers die in gebieden zijn geweest die door het nieuwe coronavirus zijn getroffen, niet worden gevraagd naar hun kantoren te gaan en in plaats daarvan vanuit huis te werken.

De economische gevolgen van het coronairus zullen wereldwijd verstrekkende gevolgen hebben. Zo verwacht het Italiaanse toerisme een schadepost op te lopen van tot grofweg 7 miljard euro. Onderzoekers in Peking hebben inmiddels ontdekt dat er een tweede variant van het corona-virus circuleert, dat nog gevaarlijker is dan de eerst ontdekte.

De teller van het aantal besmettingen in ons land staat inmiddels op 38. Wellicht ligt het werkelijke aantal besmettingen een stuk hoger, getuige dit artikel.





[3 maart 2020]

Afdrukken Doorsturen