MH17-proces (I)

Vandaag is het strafproces over MH17 begonnen in het Justitieel Complex Schiphol. Zoals bekend kwamen op 17 juli 2014 alle 298 inzittenden van Malaysia Airlines-vlucht 17 om het leven, onder wie 196 landgenoten. Drie Russen en één Oekraïner staan terecht. Ze zijn niet aanwezig in de rechtszaal, wel heeft één van hen Nederlandse advocaten naar de zitting gestuurd. We hopen voor de nabestaanden dat hun hoge verwachtingen dat "de onderste steen boven zal komen" niet worden beschadigd door de vele berichten in de mainstream media - namelijk dat "de Russen het hebben gedaan" - terwijl het totaal onzeker is wat de uitkomst van dit jarenlange proces zal zijn. We gaan het proces op de voet volgen.

Vandaag is de MH-17-rechtszaak begonnen. Er wordt een mammoetproces verwacht, dat jaren kan duren. Het Joint Investigation Team (JIT) heeft vier mensen aangeklaagd die als onderdeel van de commandostructuur (die betrokken is bij het vermeende transport van het BUK-systeem van de 53e luchtverdedigingsbrigade van Rusland naar de lanceerplaats en terug) verdacht worden van medeplichtigheid. Ze worden dan ook beschuldigd van het vermoorden van de MH17-passagiers.
Zoals tevoren verwacht werd verschijnen de Russen Igor Girkin, Sergei Dubinsky en Oleg Pulatow en de Oekraïner Leonid Kharchenko niet voor de rechtbank, vooral omdat noch Rusland noch Oekraïne zijn eigen burgers uitlevert. Het feit dat vooraanstaande leden van de Volksrepubliek Donetsk regelmatig Russische functionarissen hadden gebeld, zou vermoedelijk de betrokkenheid van de Russische regering bij het JIT kunnen doen toenemen. De Nederlandse en Australische regeringen hadden eerder al de Russische regering officieel de schuld gegeven voor de vermeende lancering van een BUK-raket.

Naar verluidt is dit het grootste onderzoek in de Nederlandse geschiedenis. Het JIT werd geleid door de Nederlandse officier van justitie, samen met Nederland, Australië, België, Maleisië en Oekraïne. Laatstgenoemd land had vanaf het begin kritiek veroorzaakt omdat Oekraïne ervan werd beschuldigd de luchtruimte voor de burgerluchtvaart niet te hebben geblokkeerd, en veel bewijsmateriaal, zoals de afgeluisterde telefoongesprekken, kwamen van de Oekraïense geheime dienst SBU. Het JIT heeft aanvullend bewijsmateriaal verzameld, zoals foto's van het vermeende transport van het BUK-systeem, van de * proest*  deskundigen van de Bellingcat-groep. Volgens een recent lek werden sommige door de Australische politie onderzochte afbeeldingen ongeschikt geacht om als bewijs te dienen omdat het geen originelen waren en metadata waren veranderd.

Bonanza Media, opgericht door voormalig RT-verslaggever Yana Yerlashova, waarvoor de Nederlander Max van der Werff ook werkt, heeft onlangs enkele lekken gepubliceerd die de resultaten van het onderzoek dat JIT tot nu toe heeft gepubliceerd, gedeeltelijk in twijfel kunnen trekken. Volgens een document van de Nederlandse geheime dienst, dat ook was gebaseerd op informatie van geheime diensten van "bevriende landen", hadden Russische of Oekraïense BUK-systemen in de buurt van de lanceerplaats te weinig wijkreidte om het toestel te kunnen terffen. Een BUK-systeem werd geïdentificeerd behorende bij de separatisten, maar werd beschreven als onbruikbaar - en gedocumenteerd met foto's.

Noch dit rapport, noch verklaringen van getuigen die ook met Nederlandse onderzoekers hadden gesproken over de aanwezigheid van militaire vliegtuigen ten tijde van de lancering, werden niet vermeld in de publicaties van het JIT. De JIT-lidstaten zijn overeengekomen het onderzoek tijdens het proces voort te zetten. We zijn benieuwd welk ander bewijsmateriaal het JIT aan de rechtbank presenteert en zullen dit monsterproces frequent volgen ten behoeve van onze abonnee's.



Ook heeft Bonanza Media de notulen van een JIT-vergadering op 12 februari 2016 openbaar gemaakt. De Nederlandse vertegenwoordigers meldden hierin dat de media en het parlement in Nederland vragen waarom er geen primaire Oekraïense en Russische radargegevens waren. De media zouden suggereren dat de Verenigde Staten meer informatie hadden: "We hebben niets van hen ontvangen", aldus de informatie. Dit gaat waarschijnlijk over de satellietbeelden waarover de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Kerry vlak na de lancering had gesproken. Je kon zien, zei hij toen, wie de misdaad pleegde.

Volgens berichten zal medio maart een officieel Nederlands militair rapport over Amerikaanse gegevens vrijkomen. Er zijn ook vragen over radar- en satellietbeelden uit andere landen, men wil ook met EU-autoriteiten spreken. Tot nu toe is hierover geen informatie bekend. Ze kunnen mogelijk voor de rechter worden gebracht. Als het JIT deze gegevens überhaup heeft ontvangen - alleen Rusland heeft dit verstrekt (maar over Russische primaire radargegevens bestaat onenigheid) - dan lijkt het niet echt nuttig te zijn voor het JIT-verhaal, omdat het anders waarschijnlijk al zou zijn opgemerkt. Van de kant van de VS werd gezegd dat Amerikaanse inlichtingendiensten hun "overtuigende" bewijs niet zullen leveren. Dat overtuigende bewijs zou er best kunnen zijn, want naar verluidt waren er enkele AWACS-vliegtuigen van de Amerikaanse luchtmacht in de nabijheid.... maar misschien komt het overtuigende bewijs de Amerikanen (en haar westerse bondgenoten) politiek gezien niet goed uit.

Interessanter zijn, ervan uitgaande dat dit authentieke officiële documenten zijn, notulen van een JIT-vergadering op 25 januari 2018. De manier waarop het JIT werkt wordt hier duidelijk. Hier werd overwogen of de separatisten het passagiersvliegtuig misschien hadden aangezien voor een militair vliegtuig en of ze hadden moeten weten dat het een passagiersvliegtuig was. Volgens het protocol gaf Manon Ridderbeks van het Nederlandse parket aan dat de separatisten hadden gedacht "dat militaire vliegtuigen dicht bij passagiersvliegtuigen vlogen om veilig te zijn".
De advocaat van de verdediging Van Eijck vroeg vandaag tijdens de zitting waarom het luchtruim boven Oekraïne destijds maar beperkt gesloten was. Het Joint Investigation Team heeft dat volgens hem niet nader onderzocht. Het gevolg is volgens hem dat niet vastgesteld kan worden of de verantwoordelijken uit Oekraïne strafrechtelijk vervolgd kunnen worden in Nederland. Oekraïne zou volgens hem te weinig rekening hebben gehouden met het gevaar voor passagiersvliegtuigen. Hij komt hier in juni nog uitgebreid op terug.

Enige tijd geleden werd kritiek geuit op het feit dat de Oekraïense geheime dienst SBU geen vorderingen maakte met het ondervragen van de getuigen - en deze geheime dienst lijkt niet meer mee te werken. De vertegenwoordiger van Oekraïne meldde dat ze in contact waren met een getuige die op de lanceerlocatie geweest was: "We proberen hem aan onze zijde te krijgen."

Het vinden van getuigen was begin 2018 één van de grootste problemen - en lijkt dat nog steeds te zijn. Men heeft elk geval er over nagedacht hoe men getuigen in Rusland kon bereiken. Het is niet moeilijk om die te krijgen, had de Belgische vertegenwoordiger gezegd. De Australische vertegenwoordiger vond "geheime operaties" met getuigen mogelijk, de Oekraïner zag geen problemen zolang Nederland dat maar deed. Dat schijnt ook een normale procedure te zijn bij inlichtingendiensten. (Dit werd minstens één keer gedaan, namelijk met het transport van Zemak naar Kiev in de zomer van 2019, maar de getuige, die waarschijnlijk onder druk zou zijn gezet of met beloften zou zijn gelokt, werd vervolgens in een gevangenenuitwisseling tussen Oekraïne en Rusland vrijgelaten, zeer tegen de wil van de Nederlandse officier van justitie en onze regering.)

Op een bijeenkomst op 26 januari ging het over de primaire radargegevens die Rusland had overhandigd, waar problemen waren met het formaat waarin zij waren aangeleverd. Geen manipulaties waren herkenbaar, maar er waren ook geen andere objecten in de buurt van MH17. De interpretatie was toen dat een met supersonische snelheid vliegende raket niet kon worden gedetecteerd, dat een object te klein was, dat een vliegend object met de hand uit de afbeeldingen had kunnen zijn gefilterd of verwijderd. Blijkbaar zijn er problemen met drie radardiagrammen (plots) na de lancering.

De mainstream media melden datde EU-vertegenwoordiger voor buitenlands beleid Josep Borrell namens alle 27 EU-landen heeft gezegd dat het begin van het proces een mijlpaal is om de waarheid te achterhalen, om gerechtigheid te bereiken voor de slachtoffers en hun families en om verantwoordelijken ter verantwoording te roepen. NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg legde een vergelijkbare verklaring af. Het is essentieel om de waarheid te achterhalen en zo gerechtigheid te waarborgen - en dat uit de monden van de EU en de NAVO.





[9 maart 2020]

Afdrukken Doorsturen