De crisis begon al ruim vóór de corona-pandemie

Banken hadden al 68.000 banen geschrapt en biljoenen aan noodleningen ontvangen vóór de corona-crisis de wereld in haar greep kreeg.

Op 26 maart ging de voorzitter van de Amerikaanse centrale bank, de Federal Reserve, Jerome Powell, naar de Today-show om één boodschap over te brengen: "Er is niets fundamenteel mis met onze economie."



Onlangs verscheen de Amerikaanse minister van Financiën Steve Mnuchin op het gazon van het Witte Huis om verslaggevers te vertellen dat dit niets is zoals de laatste financiële crisis.
Regionale bankpresidenten van de Federal Reserve zijn op de Amerikaanse kabelnetwerken verschenen met de bewering dat de banken van Wall Street voldoende kapitaal hebben en dat de economische problemen van vandaag de dag uitsluitend worden veroorzaakt door het coronavirus.
Zelfs columnist en fanatiek Wall Street-cheerleader Paul Krugman was deze week op CNBC en stelde kijkers gerust dat het probleem van nu in niet leek op de laatste financiële crisis.

En toch - de feiten blijven dit "officiële" verhaal in de weg staan.

Het eerste coronageval werd in december 2019 in China ontdekt en werd pas in februari 2020 een groot probleem in de Verenigde Staten. Maar op 13 oktober 2019 meldden we al dat banken maar liefst 68.000 banen hadden geschrapt omdat de Federal Reserve meer dan 310 miljard dollar aan ongekend hoge leningen doorsluisde naar Wall Street. Dat klinkt niet alsof er "niets fundamenteel mis is met de Amerikaanse economie" - het verhaal dat Powell maar blijft verkondigen.

In hetzelfde artikel meldden we dat Jerome Powell was verschenen tijdens een toespraak in Denver bij de National Association of Business Economists en erkende dat er een grotere, langdurige reddingsoperatie van Wall Street op komst was. Dat klinkt ook niet alsof alles goed was in de financiële wereld voordat het coronavirus toesloeg.

Op 27 januari 2020, opnieuw voordat er ook maar één sterfgeval door het coronavirus in de Verenigde Staten gemeld was, meldden we dat Federal Reserve in vier maanden tijd $ 6,6 biljoen aan repo's naar Wall Street had gesluisd; dat komt overeen met 34% van het Fed-infuus tijdens de epische financiële crash, meer dan tien jaar geleden. Nogmaals, dat klinkt niet alsof er niets fundamenteel mis was voordat het coronavirus toesloeg.




Nu heeft het Office of the Comptroller of the Currency (OCC), de federale toezichthouder van nationale banken in de VS, eindelijk zijn driemaandelijkse "Report on Bank Trading and Derivatives Activities" overr het laatste kwartaal van 2019 gepubliceerd. Het nieuwe rapport laat zien hoe groot de hefboomwerking is van de grootste banken op Wall Street als hun blootstelling aan derivaten wordt meegenomen. De bovenstaande grafiek is gebaseerd op gegevens uit dat rapport (zie tabel 4 in de bijlage).

Goldman Sachs Bank USA is het schoolvoorbeeld voor de waanzin die inherent is aan het Amerikaanse banksysteem (met JPMorgan Chase en Citigroup's Citibank niet ver daar achter). Het heeft 228,8 miljard dollar aan activa, 34,5 miljard dollar aan risicogebaseerd kapitaal en 42,2 biljoen dollar aan derivaten (nominale waarde). Federale toezichthouders vertrouwen erop dat Goldman Sachs Bank USA 42,2 biljoen dollar aan derivaten heeft afgedekt, zodat de totale kredietblootstelling van al haar derivatencontracten slechts 118,4 miljard dollar bedraagt in plaats van 42,2 biljoen dollar - dat is nog steeds 344% van haar risicogebaseerde kapitaal.

Dat is een grote blijk van vertrouwen, aangezien JPMorgan Chase in 2012 geen idee had dat de derivatenhandelaren in Londen enorme verliezen op hun derivatenhandel verborgen hielden totdat door een lek aan de media een diepgaand onderzoek volgde. Jamie Dimon, CEO van JPMorgan Chase, vertelde de media destijds dat het allemaal maar "een storm in een glas water" was. Maar toen de permanente subcommissie voor onderzoek van de Amerikaanse Senaat de zaak onderzocht, bleek het uitgedraaid te zijn op een verlies van $ 6,2 miljard op derivaten. De Londense handelaren hadden de verzekerde deposito's van de bank gebruikt alsof het chips waren in een soort Holland Casino. Zelfs een dergelijke calamiteit, die leidde tot een onderzoek door de FBI, bewoog de Federal Reserve er niet toe om deze bankreuzen op Wall Street te temmen.

Op 27 juni 2017 sprak Janet Yellen, toenmalig voorzitter van de Amerikaanse Federal Reserve, tijdens een evenement aan de British Academy in Londen. Ze gaf als volgt haar mening over het Amerikaanse financiële systeem:
"Zou ik kunnen zeggen dat er nooit meer een financiële crisis zal komen? U weet waarschijnlijk dat dat te ver zou gaan, maar ik denk wel dat we veel veiliger zijn, en ik hoop dat het niet in ons leven zal gebeuren en ik geloof ook niet dat het zo zal zijn."




Het commentaar van Yellen kwam negen jaar na de grootste ineenstorting van het bankwezen in Wall Street sinds de Grote Depressie en de grootste bailoute van Wall Street in de Amerikaanse geschiedenis... ter waarde van $ 29 biljoen - waarover de Federal Reserve meer dan twee jaar lang (tevergeefs) een strijd voor de rechtbank vocht om het geheim te houden voor het Amerikaanse volk.

Nu, voor de tweede keer in haar 107-jarige geschiedenis, heeft de Federal Reserve opnieuw een infuus van vele duizendenmiljarden dollars aan de banken van Wall Street-banken aangelegd - een voedingssonde die ze voor het eerst op 17 september 2019 heeft geplaatst - meer dan vijf maanden vóór de eerste dode door het coronavirus in de VS een feit was.

Aan het slot van het Today-interview met Powell, vorige week, zei de interviewer, Savannah Guthrie, dat dit de eerste keer in de meer dan 60 jaar van het programma zou zijn dat een voorzitter van de Federal Reserve in de show verscheen om een live interview te doen.
Dat geeft meteen aan hoe belangrijk het is voor de Federal Reserve om haar verhaal uit te dragen dat de serieel onbetamelijke mega-banken van Wall Street-banken, die de Fed het afgelopen decennium zo goed als niet heeft gecontroleerd, niet de financiële crisis van vandaag de dag hebben veroorzaakt.





[1 april 2020]

Afdrukken Doorsturen