Fed-voorzitter duwt Wall Street naar grote hoogten

De belofte van de voorzitter van de Amerikaanse centrale bank, Jerome Powell, aan het Amerikaanse volk dat er "veel meer is dat de Fed kan doen", in combinatie met zijn "uitleg" dat de Federal Reserve "digitaal geld kan bijdrukken" was genoeg om vandaag in beleggersland de grootste paniekaankopen in de geschiedenis te laten gebeuren. Maar wat zijn de woorden van de Fed-voorzitter eigenlijk waard?

De belofte van de voorzitter van de Amerikaanse centrale bank, Jerome Powell, aan het Amerikaanse volk dat er "veel meer is dat de Fed kan doen", in combinatie met zijn "uitleg" dat de Federal Reserve "digitaal geld kan bijdrukken" - naast het nieuws dat (alweer) een kleine coronavirus-vaccinproef (8! personen getest) veelbelovend lijkt te zijn was genoeg om vandaag in beleggersland de grootste paniekaankopen in de geschiedenis te laten gebeuren.

Kennelijk hebben beleggers nog steeds een groot vertrouwen in de Federal Reserve, en in haar voorzitter Jerome Powell. Op de opmerkingen van Powell komen we zometeen terug, maar we gaan eerst wat meer informatie geven over deze Fed-topman, en waar hij in het verleden gewerkt heeft.

Private-equityfondsen worden ook wel "handelaren in schulden", "aasgieren" of "zakelijke overvallers" genoemd. Wat een private equity-fonds doorgaans doet, is bedrijven opkopen door schulden op de balans op te stapelen, waardevolle activa zoals onroerend goed te verkopen, gigantische dividenden op te halen voor de private equity-partners ten nadele van werknemers en klanten, en vervolgens, vaak,  het bedrijf in een faillissement te storten terwijl duizenden werknemers worden ontslagen of het hele bedrijf wordt geliquideerd.

Wat weinig mensen weten is dat de twee topmannen van de Amerikaanse centrale bank, de Federal Reserve, die een nieuw reddingsfonds van $ 4,54 biljoen voor Wall Street implementeren (waarbij ze $ 454 miljard van belastingbetalers gebruiken om de verliezen van Wall Street op te vangen), beiden rijk zijn geworden door te werken voor één van 's werelds grootste private equity-bedrijven: de Carlyle Group.

Volgens zijn officiële curriculum vitae was Fed-voorzitter Jerome Powell van 1997 tot 2005 partner bij de Carlyle Group. In november 2017 berekende Stephen Gandel, die toen voor Bloomberg News schreef, dat de rijkdom van Powell ongeveer $ 112 miljoen zou kunnen bedragen.

De man die verantwoordelijk is voor het toezicht op de grootste criminele banken op Wall Street,de vice-voorzitter voor toezicht van de Federal Reserve, Randal Quarles, is zelfs rijker dan Jerome Powell. Volgens het financiële bekendmakingsformulier van Quarles van 1 juni 2017 zou hij ongeveer $ 125 miljoen waard zijn. In 2017 zat er voor tussen de $ 10 miljoen en $ 50 miljoen aan investeringen van Quarles in de Carlyle Group. Op alleen die investeringen van Carlyle ontving Quarles jaarlijks een bedrag van tussen de $ 2 miljoen en $ 10 miljoen. (De regering staat federale werknemers toe een belachelijk breed scala aan vermogenswaarden en inkomsten te rapporteren op formulieren voor financiële bekendmaking.) Quarles was van 2007 tot 2013 algemeen directeur bij Carlyle Global Financial Services Partners. De investeringen van Carlyle zijn vervangen door verschillende investeringen, lezen we op Quarles' meest recente formulier voor financiële informatie.

De huidige en voormalige partners van Carlyle Group zijn medeverantwoordelijk voor de reeks faillissementen en ontslagen werknemers die zij hebben achtergelaten in hun zoektocht naar rijkdom uit de buyout-doelen. Carlyle had tijdens de laatste financiële crisis verschillende faillissementen met méér in de laatste twee jaar.

In november 2018 schreven Peter Whoriskey en Dan Keating van de Washington Post een verwoestende kritiek op hoe Carlyle haar investering in een verpleeghuisketen, HCR ManorCare, had behandeld, die in maart 2018 faillissement had aangevraagd. De auteurs schreven dat er een stijging van 29 procent in ernstige schendingen van de gezondheidscode bij HCR ManorCare was in de jaren vóór het faillissement en ná een financiële deal uit 2011 die "$ 1,3 miljard uit het bedrijf haalde" voor Carlyle-investeerders terwijl de verpleeghuisketen met schulden werd opgezadeld. Onder dezelfde deal werd het grootste deel van het onroerend goed van het bedrijf verkocht, waardoor het nu huur moest betalen aan de nieuwe eigenaren. Kort daarna vonden honderden ontslagen plaats, waardoor de kwetsbare bewoners volgens het artikel werden verwaarloosd.

De verslaggevers van de Washington Post legden uit wat de gevolgen zijn van dit soort artiesten die verpleeghuizen runnen voor de meest kwetsbaren in de samenleving:
"Het gebrek aan zorg had verwoestende gevolgen. Een man had zoveel opioïden gekregen dat hij volgens de inspectierapporten met spoed naar een ziekenhuis moest worden gebracht. Tijdens een busreis zonder toezicht naar de kerk - een medewerker begeleidde zes patiënten die niet zonder hulp konden lopen - draaide een bewoner achteruit op een rolstoelhelling en kreeg een hersenbloeding."
"Toen een assistent van een verpleegster die een hulp had moeten hebben, een verlamde vrouw probeerde op te tillen, viel de vrouw en brak zij haar heup, waarbij haar hoofd op de grond onder het bed van haar kamergenoot belandde."

In januari 2018 heeft een ander bedrijf waar de activa al uit waren gehaald en dat eigendom was vande  Carlyle Group, Philadelphia Energy Solutions (PES), het faillissement aangevraagd. Reuters legde uit wat er was gebeurd: "Het door Carlyle geleide consortium heeft ten minste $ 594 miljoen aan contante uitkeringen van PES opgehaald voordat het instortte, blijkt uit een beoordeling van faillissementsaanvragen door Reuters. Carlyle betaalde in 2012 $ 175 miljoen voor haar tweederde belang in de raffinaderij. Meer dan de helft van de uitkeringen aan de door Carlyle geleide investeerders werd gefinancierd door leningen tegen PES-activa die de raffinaderij nu niet kan terugbetalen, zo blijkt uit de ingediende stukken."

Vorig jaar heeft Philadelphia Energy Solutions haar tweede faillissement in twee jaar ingediend. Het volgde op een grote brand in de fabriek. Volgens Reuters verloren 1.000 werknemers hun baan. In februari van dit jaar keurde de faillissementsrechter de verkoop van het verkoolde terrein van 1300 hectare goed aan een bedrijf dat van plan is er een gemengd industriepark van te maken.

Hawaiian Telcom werd in 2005 gelanceerd vanuit activa die Carlyle van Verizon had overgenomen. Carlyle had geen ervaring met het runnen van een telefoonmaatschappij. Carlyle laadde het op met schulden en het bedrijf ging minder dan vier jaar later in 2008 failliet.

Door het bedrijfsmodel van Carlyle stapelen zich meer faillissementen en banenverlies op. In december vorig jaar diende Carlyle een kant en klaar faillissementsplan in voor Acosta Inc., een verkoop- en marketingbedrijf dat het in 2014 voor $ 4,75 miljard had gekocht. De faillissementsovereenkomst riep de grote schuldeisers van Acosta op om wat waarden te aanvaarden in ruil voor het kwijtschelden van ongeveer $ 3 miljard aan schulden. In april van dit jaar heeft Apex Parks Group faillissement aangevraagd, met een aanzienlijk eigendomsbelang in handen van Carlyle Group. Het bedrijf exploiteert pretparken en waterparken in de Verenigde Staten.

Veel Amerikanen zullen zich herinneren dat de iconische investeringsbank van Wall Street, Bear Stearns, op 16 maart 2008 instortte onder het gewicht van giftige weddenschappen. Maar weinig Amerikanen zullen zich waarschijnlijk herinneren dat drie dagen voor het heengaan van Bear Stearns, een waanzinnig gecreëerde creatie van Carlyle Group, Carlyle Capital Corp., óók instortte en werd geliquideerd.

In 2007, te midden van wat de ergste financiële ineenstorting zou worden sinds de Grote Depressie, diende Carlyle Capital Corp. een aandelenuitgifte in Amsterdam in. Onder de bookrunners van de deal bevonden zich Citigroup, JPMorgan, Deutsche Bank, Lehman Brothers en Bear Stearns - dezelfde banken die Carlyle Capital geld leenden via repo-leningen om hun wilde leveraged inzetten te doen. (Lehman en Bear zouden zichzelf opblazen en verdwijnen als gevolg van dezelfde giftige investeringen als Carlyle Capital. Citigroup blies zichzelf ook op met die investeringen, maar werd in het geheim gesteund door de Federal Reserve met $ 2,5 biljoen aan goedkope doorlopende leningen gedurende meer dan twee jaar, wat later bleek uit een audit uitgevoerd door het Government Accountability Office.)

In het biedingsbericht voor de deal stond dat Carlyle Capital zou investeren in het volgende: RMBS (residential mortgage-backed securities - door woninghypotheken gedekte effecten); junk-obligaties (hoogrentende obligaties); bankleningen; mezzanineschulden; noodlijdende schulden; "debtor-in-possession" and "non-performing loans", derivaten van deze activaklassen, inclusief kredietderivaten. Naast het selecteren van de slechtst mogelijke investeringen op het slechtst mogelijke moment in de geschiedenis, legde het biedingsmemorandum uit hoe de investeringen zouden worden benut, en de tekst was als volgt:
"Zodra de netto-opbrengst van het wereldwijde aanbod volledig is ingezet in de verschillende activaklassen waarin we willen investeren, verwachten we dat onze leverage ratio ongeveer 29 keer zal zijn...". Het aandeel ging in Amsterdam voor omgerekend $ 20 naar de beurs. In het voorjaar van het jaar daarop werd het voor 35 dollarcent verhandeld. Carlyle Capital is bij het faillissement in maart 2008 in gebreke gebleven met een schuld van $ 16 miljard.

Carlyle Capital verschilt niet veel van het bailoutfonds van $ 4,54 biljoen dat Powell en Quarles nu uitrollen voor Wall Street. Het heeft een hoge hefboomwerking (met een factor 1:10); het koopt giftig afval op van Wall Street; het heeft "dom" geld veiliggesteld om de verliezen op te vangen. Het Amerikaanse ministerie van Financiën overtuigde het Congres er op de een of andere manier van om $ 454 miljard aan belastinggeld te besteden uit de recente stimuleringswet (die bekend staat als de CARES-wet) om verliezen (van de grootbanken) op te vangen in dit Wall Street-bailoutfonds.

Een bekend gezegde op Wall Street is dat als je “put lipstick on a pig” en het aan het publiek probeert te verkopen, je op een zogenaamde "roadshow" gaat om de deal te promoten. Op 26 maart gaf Fed-voorzitter Powell een ongekend interview op de Amerikaanse tv in de Today-show. Hij legde het fonds met grote hefboomwerking voor Wall Street als volgt uit:
“In bepaalde omstandigheden, zoals nu, hebben we de mogelijkheid om in wezen onze noodkredietautoriteiten te gebruiken en de enige beperking is hoeveel ruggesteun we krijgen van het Treasury Department. We moeten volledige zekerheid krijgen voor onze leningen, zodat we geen geld verliezen. Dus de schatkist komt met geld over de brug terwijl we inschatten wat de verliezen zouden kunnen zijn... Effectief is $ 1 aan verliesabsorptie van steun van het ministerie genoeg om $ 10 aan leningen te steunen."

Er is absoluut geen regel die zegt dat de Federal Reserve geen geld kan verliezen. De Federal Reserve Act, het statuut dat de Fed regelt, zegt simpelweg dat het "goede zekerheden" moet accepteren die geschikt zijn om de leningen die het verstrekt te garanderen. De Fed eiste geen belastinggeld toen ze in het geheim 29 biljoen dollar uitdeelde aan doorlopende leningen tegen onderpand, zoals instortende junk obligatiess en aandelen tijdens de financiële crisis van 2007-2010.

Zowel Powell als Quarles hebben nog een verontrustende gemeenschappelijke band. Beide hebben miljoenen dollars die worden beheerd door de gigantische internationale investeringsmanager, BlackRock. Volgens het financiële bekendmakingsformulier van 2019 van Powell heeft hij in het hoogste bereik $ 11,6 miljoen aan BlackRock's iShares en andere BlackRock-investeringen. Volgens het financiële bekendmakingsformulier van 21 juli 2019 van Quarles heeft hij in het topbereik $ 19,6 miljoen aan BlackRock iShare-investeringen.

Als Powell en Quarles nog steeds die BlackRock-investeringen hebben, is dat een groot belangenconflict. Beide mannen staan de New York Fed toe om twee reddingsfaciliteiten voor bedrijfsobligaties op te zetten voor een totaal van $ 750 miljard, die BlackRock als investeringsmanager zullen gebruiken. De programma's, bekend als de bedrijfskredietfaciliteit op de primaire markt en de bedrijfskredietfaciliteit op de secundaire markt, zullen 75 miljard dollar aan belastinggeld van de CARES-wet gebruiken om verliezen op te vangen. Beide faciliteiten zullen de aankoop van zowel investeringswaardig als junk-gewaardeerde obligaties mogelijk maken, op voorwaarde dat ze op 22 maart van investment grade-kwaliteit waren. De Secondary Market Corporate Credit Facility zal BlackRock in staat stellen zijn eigen Exchange Traded Funds op te kopen, inclusief die met junk-obligaties.

Het is ongekend dat de Federal Reserve voor driekwart biljoen dollar aan bedrijfsobligaties opkoopt. Het is zowel ongekend als krankzinnig voor de Federal Reserve om junk ovligaties te kopen en BlackRock, die er persoonlijk baat bij heeft, de programma's te laten beheren.

Wanneer zoiets ongekends gebeurt en het gebeurt onder auspiciën van twee mannen die afkomstig zijn van de Carlyle Group, is het lang voorbij de tijd voor hoorzittingen van het Congres.

En dan nu over het nieuws waarop de beurzen een grote rally laten zien. De mededelingen van de Fed voorzitter, waardoor de markten opnieuw opgepompt worden, zijn hier te lezen.
Jerome Powell zegt dat de biljoenen dollars aan extra federale schulden ter ondersteuning van de Amerikaanse economie tijdens het coronavirus in de komende decennia zouden kunnen worden afbetaald. Die verklaring van Powell is schaamteloos, het ondermijnt elke geloofwaardigheid die men denkt te hebben achtergelaten - hij zegt eigenlijk dat de volgende generaties kunnen opdraaien voor de financiële gevolgen van zijn rampzalige beleid. O, vergeten we het bijna: de afgelopen zes decennia heeft de Amerikaanse regering nooit iets van de staatsschuld afgelost.

Het is nog niet eens zo lang geleden - om precies te zijn november vorig jaar - dat Powell het volgende verklaarde voor het Joint Economic Committee van het Congres: “The federal budget is on an unsustainable path, with high and rising debt.”  Toen bedroeg het tekort ongeveer $ 1,1 biljoen..... inmiddels is dat gestegen naar $ 4,0 biljoen.

Ook vindt Powell het kunnen lenen tegen een lage rente een sterk punt, maar vergeet niet dat in een sterke, groeiende economie de rente nooit zo laag kan zijn. Daarnaast heeft hij de rente in een aantal stappen verlaagd om een recessie te voorkómen, wat overigens niet gebeurd is, vandaar dat hij nu zegt te willen voorkomen dat het land in een depressie terechtkomt.

Binnenkort een uitgebreid artikel over de Federal Reserve, de centrale bank die niet federaal is en ook geen reserves heeft.





[18 mei 2020]

Afdrukken Doorsturen