Duitse toezichthouders grepen niet in bij Wirecard

Met de financiële dienstverlener Wirecard is er weer een bedrijf toegetreden tot de DAX-elite, die wegzinkt in een draaikolk van schimmige zaken, fraude en misdaad. De oprichter van Wirecard, Markus Braun, werd maandag in München gearresteerd. Sinds dinsdag is hij door het betalen van een borgsom van vijf miljoen euro vrijgelaten onder strikte registratievereisten. Het Duitse parket onderzoekt vermoedelijke boekhoudfraude en manipulatie van beurskoersen.
Het verhaal van een Duits Enron die miljarden dollars kon rapporteren die waarschijnlijk niet bestonden, en toezichthouders die het allemaal best vonden.



De bekende Duitse betalingsdienstverlener Wirecard heeft uitstel van betaling aangevraagd. Het bedrijf is niet meer in staat aan zijn financiële verplichtingen te voldoen. De schuldenlast is enorm. Wirecard is verwikkeld in een omvangrijk boekhoudschandaal. Omzetten opkrikken om de aandelenkoers van het bedrijf te manipuleren. De koers van het aandeel is in no-time kompleet onderuit gegaan.

Geen enkel toonaangevend bedrijf in Duitsland is zó snel ingestort. Bij Wirecard AG duurde het slechts een week voordat bekend werd dat er een financieel miljardengat ontdekt was en dat faillissement zou worden aangevraagd. Het faillissement van Wirecard is ook een juridisch faillissement van het financieel toezicht bij onze oosterburen en uiteindelijk een politiek faillissement van de federale Duitse overheid. Ze hebben allemaal gefaald. In Duitsland moeten er kennelijk eerst grote economische schandalen en verschrikkelijke schade zijn voor belastingbetalers of, zoals in het geval van Wirecard, voor aandeelhouders voordat er politieke gevolgen komen. Of misschien gewoon worden aangekondigd.
Neem bijvoorbeeld het enorme dieselschandaal, waar de Duitse autofabrikanten achteraf bezien zonder noemenswaardige kleerscheuren uit tevoorschijn zijn gekomen. De emissiemanipulaties van VW werden niet ont door het Kraftfahrt-Bundesamt, maar door de Amerikaanse autoriteiten. Hetzelfee geldt voor het belastingschandaal Cum-Ex. Dit gaat terug tot de financiële crisis in 2007 en 2008, toen tal van grote banken speculeerden en door de Duitse staat moesten worden gered om nòg grotere schade aan het financiële systeem en de samenleving te voorkomen. Aanklagers en justitie worden nu ook gedwongen fouten van de politiek te herstellen.

De aanvraag voor surseance werd ingediend bij een rechtbank in München. Onduidelijk is of er ook uitstel van betaling wordt aangevraagd voor dochterbedrijven van Wirecard.

Het in 1999 opgerichte bedrijf, dat elektronische betalingen, creditcards en dergelijke aanbiedt, was een ster op de Duitse beurs. Het was nooit echt duidelijk waarop het ondoorzichtige bedrijfsmodel van Wirecard was gebaseerd. De aandelenkoers steeg binnen enkele jaren van 35 naar 190 euro. Oprichter Braun, die zeven procent van de aandelen bezit, werd miljardair. In september 2018 verving Wirecard de Commerzbank in de DAX, de index van de 30 meest waardevolle Duitse groepen. Grote investeerders, zoals de DWS-fondsdochter van Deutsche Bank en Union Investment, investeerden hierin op grote schaal op het moment dat er al twijfels bestonden over de handelspraktijken van Wirecard (en waardoor de aandelenkoers nog verder steeg).

Bij Wirecard groeit het bewijs van wereldwijde fraude. Grote bedragen zouden uit de groep zijn gestroomd naar belastingparadijzen. Het accountantskantoor EY (voorheen Ernst & Young), dat jarenlang de boekhouding van Wirecard controleerde, spreekt van een "geraffineerde fraude".

De onderneming maakte eind vorige week bekend dat er een kleine 2 miljard euro zoek was. Later maakte het bedrijf bekend dat dit geld mogelijk nooit heeft bestaan. De financiële publicaties van de afgelopen jaren zijn weer ingetrokken. Talrijke onderzoekers, auditors en advocaten zijn nu druk bezig het bedrijf te onderzoeken. Uit hun kringen wordt gezegd dat twijfelachtige consultancy- en leningscontracten grote miljoenenbedragen van de groep hebben weggeleid. Het gaat hier o.m. om leningen die niet waren gedekt. Kringen binnen het bedrijf hebben gezegd dat dat altijd al raar was geweest, maar de vorige directie had de zorgen altijd gebagatellisseerd.

Eerst werd vermoed dat de ontbrekende miljarden waren doorgesluisd naar twee Aziatische banken op de Filipijnen, maar de Filipijnse centrale bank verklaard dat het geld nooit in het financiële systeem van het land terecht is gekomen. Een deel van het geld ging naar bedrijven in belastingparadijzen, zegt één van degenen die Wirecard onderzoeken. Er zijn signalen dat veel ondernemingen buiten Europa op een piramidespel leken. De oude accountant van Wirecard, het eerder genoemde EY, ziet ook tekenen van een wereldwijde fraudezaak bij de aanbieder van betalingsdiensten.

Er zijn "duidelijke tekenen dat dit een uitgebreide en verfijnde fraude was waarbij een grote verscheidenheid aan partijen over de hele wereld van verschillende instellingen betrokken was, met als doel misleiding", aldus een verklaring van de Duitse dochteronderneming van EY. De accountantsorganisatie spreekt van frauduleuze afspraken waarin met veel moeite verkeerde sporen zijn uitgezet. EY heeft jarenlang de balans van Wirecard goedgekeurd en staat nu zelf onder druk.


Wirecard is nog in gesprek met zijn geldschieters over extra financiering om de crisis te overleven en bekijkt mogelijkheden rond kostenbesparingen, desinvesteringen en het stopzetten van bepaalde activiteiten. Kredietbeoordelaar Moody’s heeft Wirecard afgewaardeerd naar junkstatus vanwege de grote financiële risico’s bij de onderneming. De beurswaarde van 20 miljard euro is verdampt.

Iedereen die de acties van de toezichthoudende autoriteiten in de Wirecard-zaak wil begrijpen, moet eerst weten wat short sales zijn en hoe men dit financiële instrument moet classificeren. Als we het hebben over short sales, gaat het meestal over zogenaamde covered short sales. Dit werkt als volgt: op de beurs kun je niet alleen wedden op stijgende maar ook op dalende koersen. Als u bijvoorbeeld speculeert dat de aandelenkoers van bedrijf X de komende dagen of weken zal dalen, kunt u tegen een vergoeding een aandelenpakket van een aandeelhouder van bedrijf X lenen en deze onmiddellijk op de beurs verkopen. Als - zoals voorspeld - de koers is gedaald, koopt de speculant de aandelen tegen een lagere prijs en geeft ze terug aan de kredietverstrekker. Als de koers bijvoorbeeld vandaag 100 euro bedraagt ​​en binnen een week daalt tot 90 euro, heeft de speculant met deze transactie een winst van 10 euro (minus kosten) behaald. Stijgt de koers echter tot 110 euro, dan maakt de speculant een (tegengesteld, dus) verlies van 10 euro (plus kosten).

Dergelijke transacties komen vaak voor, maar worden meestal zeer kritisch bekeken in openbare en politieke debatten. En daar is een reden voor. In - naïeve - theorie zijn aandelen nog steeds slechts een bijzondere vorm van handelen in een bedrijf en worden ze wijd verspreid onder veel kleine aandeelhouders. Aandeelhouders hebben natuurlijk altijd belang bij stijgende koersen, dus speculanten die geïnteresseerd zijn in dalende koersen beïnvloeden met hun gedrag de aard van de aandelenmarkt, die op die manier volledig in tegenspraak is met de praktijk. Hoe begrijpelijk de kritiek op short sellers ook is, het werkt contraproductief in het bestaande financiële kapitalisme, waarbij aandelen worden gekocht en verkocht met tussenpozen van een nanoseconde en slechts een klein deel van de transacties afkomstig is van mensen of bedrijven die op de lange termijn vertrouwen op stijgende koersen. Het Wirecard-voorbeeld laat dit heel goed zien.

Jarenlang is het aandeel Wirecard meer dan welk ander aandeel dan ook gepusht door financiële media, online en offline, en financiële trollen in forums en blogs. De betaaldienstverlener uit Aschheim werd geprezen als het volgende "grote Ding" met de actieve steun van de eigenwijze ondernemer Braun; en welke aandeelhouder droomt er niet van om een ​​van de eerste aandeelhouders te zijn van een wereldwijd bedrijf als Apple, Cisco, Tesla of Amazon?
Maar hoe sneller en hoger de koersen stegen, hoe duidelijker het werd dat er iets niet klopte met de cijfers van het bedrijf. De Duitse mainstream media hadden echter geen interesse om de zaak te onderzoeken. In financiële blogs en fora in de VS werden echter herhaaldelijk beschuldigingen geuit, gebaseerd op beweringen van klokkenluiders, dat Wirecard luchthandel bedreef, vooral in de Aziatische zaken, klanten en verkopen zou verzinnen en winsten zou rapporteren die in feite niet werd behaald. Inmiddels weten we dat deze beweringen op waarheid berustten, in ieder geval had men het destijds moeten onderzoeken.
Natuurlijk waren al deze beweringen ook bekend bij de Duitse regelgevende instanties. Eerst keek men echter moeizaam weg. Ze wilden tenslotte het in Duitsland gemaakte fintech-wonder niet in gevaar brengen. Zijn succesverhaal was mooi - te mooi om waar te zijn.

In plaats daarvan volgden ze een taktiek die Wirecard zelf had ontworpen om de aandacht van de aantijgingen af te leiden. Wirecard presenteerde zich als slachtoffer; als het slachtoffer van short sellers die valse beschuldigingen uitten om de aandelenkoers van de onschuldige onderneming te laten crashen en deze vervolgens te verzilveren.
Dit verhaal is best slim, gebaseerd op precies die vooroordelen die veel investeerders, de mainstream media en blijkbaar ook de Duitse  toezichthouder hebben van het - en dat is inderdaad het geval - geldhongerige hedgefonds uit Londen dat groot is in de short sales-business. Daarbij verzuimden ze zich plichtsgetrouw een andere, veel plausibeler lezing voor te stellen.
Een bedrijf dat heel goed werkt en waarvan de aandelenkoers niet genadeloos is opgedreven door geïnteresseerde partijen, is een zeer ongeschikt doelwit voor short sellers. Ze springen graag op de "rotte appels" in de mand, op bubbels die snel zullen barsten. En Wirecard was de meest rotte appel in de mand van de Duitse beurs - een ideaal slachtoffer voor de hedgefondsen uit Londen, die wedden op het barsten van de Wirecard-bubbel. Op het hoogtepunt van de aanval werd elk vierde (!) Wirecard-aandeel uitgeleend aan short sellers. Ze hadden echter niet verwacht dat de Duitse toezichthoudende autoriteiten met hun rotte appel aan de slag zouden gaan.

Dit leidt tot die gedenkwaardige gebeurtenissen in het voorjaar van 2019. De Britse Financial Times heeft opnieuw op grote onregelmatigheden gewezen - er waren opnieuw documenten van klokkenluiders over het bedrijf naar de krant gelekt. Opnieuw ging het om luchthandel, nepklanten en zogenaamde verkopen in Azië.
En wat deed het Duitse financiële toezicht?
Het deed geen onderzoek naar Wirecard, maar naar de FT-journalisten die het schandaal hadden ontdekt. Ze zouden deel uitmaken van een samenzwering die erop gericht was de koers van Wirecard te manipuleren in het belang van short sellers. Zelfs het parket in München werd door Wirecard aangetrokken en startte geen onderzoek tegen Wirecard, maar tegen de journalisten.
Zelfs de hoogste toezichthoudende autoriteit, BaFin, onderzocht de beweringen van de Financial Times niet, maar dwong in plaats daarvan een verbod op shortselling van het Wirecard-aandeel af. Dit voorkwam ook de dringend noodzakelijke neerwaartse correctie en droeg ertoe bij dat de zeepbel nog groter werd en dat de weinige, nietsvermoedende aandeelhouders (die nu ècht werden misleid)nog grotere verliezen te incasseren. En het Duitse federale Ministerie van Financiën heeft deze procedure als opper-toezichthouder doorgezet. Als verantwoordelijk minister Olaf Scholz nu klaagt over fouten van de autoriteiten, moet men zich ook afvragen waarom hij, als de toenmalige hoogste werkgever, niet toestond dat deze gebeurtenissen werden gecontroleerd. De Duitse toezichthouders hebben op alle niveaus gefaald, maar Olaf Scholz draagt ​​hiervoor de politieke verantwoordelijkheid.

Waarom zijn deze evenementen in het voorjaar van 2019 zo belangrijk? In de mainstream media vraagt ​​men zich af hoe een bedrijf zó dom kan zijn om niet op te merken dat 1,5 miljard euro gewoon zoekraakt. Deze vraag is onjuist. De correctere vraag zou zijn waar deze - de facto niet bestaande - 1,5 miljard euro eigenlijk vandaan komt?
Het antwoord kan verband houden met de beweringen van de Financial Times. Iedereen die niet-bestaande boekingen maakt, verkopen en retouren verzint, moet de resulterende bedragen ergens boeken. De 1,9 miljard euro aan fiduciaire fondsen in Azië zijn dus zeer waarschijnlijk precies deze fictieve bedrijfsopbrengsten van de fictieve onderneming die destijds werd gerapporteerd. In de loop der jaren heeft Wirecard daarom € 1,9 miljard aan valse winsten gegenereerd; geen wonder dat de aandelenkoers omhoog schoot. Als de Duitse regelgevende instanties niet actief hadden weggekeken, zou een dergelijk tekort nooit zijn opgetreden. Niet alleen de directie van Wirecard en de accountants van Ernst & Young zijn verantwoordelijk voor dit financiële schandaal, maar ook de Duitse toezichthouders en uiteindelijk hun hoofd-opdrachtgever Olaf Scholz.

Het Wirecard-schandaal laat ook zien dat de Duitse politiek niets heeft geleerd van eerdere schandalen. Terwijl elke bakker ten overstaan van de belastingdienst tijdens een belastingcontrole elke euro in zijn boeken moet verantwoorden, kijkt men bij een vermeend fintech-wonderbedrijf, dat zo mooi aansluit bij het motto van Beieren van Laptop en Lederhosen, de andere kant op waardoor men niet merkt dat er meer dan 1,5 jaar fictief inkomen is opgebouwd... en dat zou slechts het topje van de ijsberg kunnen zijn, want het in best wel waarschijnlijk dat andere lijken verborgen zijn in de kasten van Wirecard.

ABN AMRO en ING kunnen mogelijk elk voor 180 miljoen euro het schip in gaan mocht het faillissement over Wirecard worden uitgesproken. Dat meldt persbureau Bloomberg. De twee Nederlandse banken waren samen met dertien andere banken met Wirecard in gesprek over een verruiming van een kredietfaciliteit van 1,75 miljard euro (die Wirecard voor 90 procent had opgebruikt).

In de inleiding vergeleken we Wirecard met het Amerikaanse energiehandelsbedrijf Enron. Dat was in de jaren negentig uitgegroeid tot het zevende grootste Amerikaanse bedrijf dankzij financiële speculatie, criminele methoden en goede politieke relaties. In 2001 stortte Enron ineen en bracht de hele Amerikaanse economie flinke schade toe. Met een balanstotaal en schulden ter waarde van $ 80 miljard was dit toen het grootste faillissement ooit in de Amerikaanse bedrijfsgeschiedenis.

Dat gebeurde 19 jaar geleden. Sindsdien is de kloof tussen de financiële oligarchie en de bevolking enorm vergroot. Na de financiële crisis van 2008, die ook het gevolg was van criminele financiële speculatie, en tot en met de corona-crisis, sluisden centrale banken biljoenen naar de financiële markten om de koersen kunstmatig op te drijven. De doorsnee burger betaalt de rekening in de vorm van intensievere uitbuiting - met medewerking van de politiek.

Het is kenmerkend voor het hedendaags kapitalisme waar criminele tradities hoogtij vieren. Wirecard is slechts de laatste van een hele reeks bedrijven die hun slechte machinaties zijn tegengekomen. Wat Duitsland betreft: neem Volkswagen, 's werelds grootste autobedrijf, dat zijn bedrijfsmodel baseerde op de illegale manipulatie van uitlaatgaswaarden - en hiervoor tientallen miljarden moest betalen betalen voor compensatie en boetes. Deutsche Bank heeft een leidende rol gespeeld in de criminele sector die tot de financiële crisis van 2008 heeft geleid - en is daar tot op heden niet van hersteld. Bayer heeft met de overname van het beruchte Amerikaanse bedrijf Monsanto geprobeerd wereldleider te worden in de landbouwchemie en biotechnologie en is nu aansprakelijk voor de criminele activiteiten van Monsanto. Desalniettemin krijgt zij grote steun van de Europese Unie, vooral ten aanzien van het verdelgingsmiddel Round Up, dat bijzonder schadelijk is voor de menselijke gezondheid maar desalniettemin op grote schaal kan worden gebruikt.





[27 juni 2020]

Afdrukken Doorsturen