Big Brother stap dichterbij door coronapandemie

Tien jaar geleden ontwierp de Rockefeller Foundation het autocratische lock-step scenario (stap-voor-stap scenario) en heeft sindsdien blijkbaar hard gewerkt aan de implementatie ervan. Het nieuwste initiatief in deze richting is een samenwerking tussen de vaccinalliantie Gavi, gefinancierd door stichtingen van Rockefeller en Gates, met Mastercard en een IT-bedrijf dat gespecialiseerd is in biometrische identificatie. Big Brother komt weer een stap dichterbij.

Voordat we ingaan op het nieuwe initiatief willen wij u even kort een selectie van aannames in herinnering brengen die de basis vormden van het lock-step scenario van de Rockefeller Foundation (waarover we eerder een artikel schreven):
- Een viruspandemie met een hoog infectierisico en een hoge mortaliteit
- Een lauwe autoritaire reactie van de Amerikaanse regering mislukt
- De Chinese autoritaire aanpak werkt veel beter
- Andere landen bootsen autoritaire, streng bewaakte Chinese praktijken na
- Geschokte populaties verwelkomen meer toezicht... en meer autoritair bewind
- Biometrische identiteitsregistratie wordt versterkt
- Een multipolaire IT-wereld met Amerikaanse dominantie
- Filantropische stichtingen worden onderdeel van het buitenlands- en veiligheidsbeleid van de Verenigde Staten.

Er moet ook aan worden herinnerd dat de Rockefeller Foundation in 2017 startfinanciering heeft verstrekt voor ID2020, een initiatief om elke wereldburger tegen 2030 een wereldwijd leesbare biometrische identiteit te geven. Partners zijn Microsoft, de vaccinalliantie Gavi en Accenture. Over Accenture hebben wij eerder geschreven als zijnde de auteur - namens het World Economic Forum - van de controledystopie "The Known Traveler Digital Identity".

Tegen deze achtergrond is een nieuwe ontwikkeling erg interessant.

De "filantropische" Gates Foundation en de Rockefeller Foundation, die in werkelijkheid geen onderdeel van het Amerikaanse buitenlands en veiligheidsbeleid hoeven te worden omdat ze al lange tijd bestaan, financieren de Gavi Vaccin Alliantie en werken in verschillende anti-cash allianties en dergelijke nauw samen met Mastercard voor de biometrische ID. Gavi en Mastercard introduceren, in samenwerking met het jonge IT-bedrijf Trust Stamp, nu een nieuw biometrisch identiteitsplatform, in eerste instantie voor West-Afrika. Dit is bedoeld ter ondersteuning van normale vaccinatieprogramma's en toekomstige vaccinaties van Covid-19.

Het bewakingskarakter van het nieuwe platform is het duidelijkst wanneer Trust Stamp voor hetzelfde instrument adverteert bij wetshandhavingsinstanties.

Gavi en Mastercard verbergen vakkundig wat er werkelijk aan de hand is, verborgen achter wollig taalgebruik en selectieve, misleidende, gedeeltelijke informatie. Het heeft er veel van weg dat we hier getuige kunnen zijn van het testen van een nieuwe bewakingstechnologie in de armste landen van Afrika, omdat daar geen regels voor gegevensbescherming zijn en deze landen vertrouwen op vaccinatieprogramma's en afhankelijk zijn van financiële steun van Gavi, Gates, Rockefeller en de Wereldbank.

In december 2018 kondigden Gavi en Mastercard een alliantie aan "om ervoor te zorgen dat meer kinderen uit de armste landen profiteren van levensreddende vaccinatieprogramma's".  Gavi introduceert zijn samenwerkingspartner Mastercard als "een technologiebedrijf in de wereldwijde betalingssector dat vastbesloten is de weg te plaveien voor "een wereld zonder contant geld".

Het probleem is dat een vijfde van de kinderen in de door Gavi gesteunde landen niet wordt bereikt omdat vaccinatiedocumenten ontbreken en het moeilijk gesteld is met de herinneringen van voogden over aanstaande vervolgvaccinaties. Dat klinkt in eerste instantie redelijk. Maar wat doet de creditcardmaatschappij Mastercard om het probleem op te lossen? Trouw aan het motto: "Als je enige gereedschap een hamer is, ziet elk probleem eruit als spijker" levert Mastercard een kaart waarop de vaccinatiegegevens digitaal worden opgeslagen. Het voordeel? "De wettelijke voogden krijgen de mogelijkheid om kritische vaccinaties niet te missen. Overheden krijgen een beter inzicht in de vaccinatiebehoeften".

Wij gaan ervan uit dat Gavi ook zonder Mastercard in staat is om een ​​(digitale) statistiek van de toegediende vaccinaties bij te houden en naar de betrokken regeringen te sturen. Het blijft ook mysterieus hoe een kaart met digitale informatie - die ouders niet kunnen lezen - voor hen beter is dan een (gelamineerd) stuk papier waarop alles duidelijk te lezen is, inclusief de datum van de volgende vaccinatie en wat ze moeten doen om te zorgen dat het kind die krijgt. Het verschil lijkt te zijn dat je alle informatie op een kaart van dit type verborgen kunt houden voor de ouders. Dit wordt de eerste maanden echter maar langzaamaan zichtbaar in diverse mededelingen.

Een Gavi-berichtenverzameling van 3 juni 2020 geeft een idee van wat Mastercard eigenlijk mag bijdragen: "Mastercard past zijn "Wellness Pass" aan voor de Covid-19-reactie", maar men komt er met enige vertraging pas achter voor soort kaart het eigenlijk gaat bij de Mastercard-vaccinatiekaart. U kunt een Mastercard Wellnesspas niet online vinden, maar wel een digitaal Wellness-programma dat Mastercard in juni 2019 in de VS is gestart. Het is een surveillanceaanbod voor internetwinkels, zodat ze kunnen bepalen of mensen werkelijk zijn wie ze zeggen dat ze zijn, zonder dat ze om uitgebreid bewijs hoeven te vragen. Deelnemers aan het programma kunnen onder meer de NuData-tool gebruiken "die fraude voorkòmt door veranderingen in het websiteverkeer, plotselinge veranderingen in browsertype en -snelheid en door de tijd die op websites wordt doorgebracht te analyseren".

Begin juni meldde GAVI dat het Wellness Pass-programma van Mastercard zou worden omarmd bij de pandemie van het coronavirus.

Zelfs als dat niet dàt lijkt te zijn wat je nodig hebt voor vaccinatieprogramma's in landelijke gebieden van West-Afrika, lijkt het wel bedoeld te zijn, zoals een persbericht van Mastercard van 26 juni 2020 onbedoeld onthult. Daar legt Mastercard het doel en de totstandkoming van de samenwerking met Trust Stamp als volgt uit.
"In 2018 wendde het start-upprogramma van Mastercard, Start Path, zich tot het bedrijf om te bespreken hoe het vaccinaties en follow-up voor kinderen in afgelegen gebieden zou kunnen helpen registreren. Trust Stamp werkt nu samen met Mastercard om zijn digitale identificatiemogelijkheden te integreren in Mastercard's "Wellness Pass"-oplossing die in West-Afrika zal worden gelanceerd met Gavi, de Vaccination Alliance."

Net als in het bovenstaande citaat leidt de link in het oorspronkelijke persbericht ook naar het Digital Wellness Program voor de internethandel. Let op de toekomstvorm. Geen enkel lopend project lijkt hier te worden aangepast, maar het lijkt juist te beginnen met de deelname van Trust Stamp. Het is duidelijk geen kwestie van het uitdelen van een praktische kaart met vaccinatiegegevens, maar eerder van het identificeren van de gevaccineerde of hun wettelijke voogden zonder hun tussenkomst en het beschikbaar stellen van aanvullende informatie over hen die de betroffen personen niet kunnen lezen.

Mastercard omschrijft, naast haar belofte om "gecentraliseerde registratie van immunisatie bij kinderen" te promoten, zichzelf ook als een leider op weg naar een "World Beyond Cash", en haar samenwerking met GAVI markeert een nieuwe benadering voor het koppelen van een biometrisch digitaal identiteitssysteem, vaccinatie-gegevens en een betalingssysteem in één samenhangend platform. De inspanning, sinds de lancering bijna twee jaar geleden, werd gefinancierd door $ 3,8 miljoen aan GAVI-donorfondsen, naast een donatie van hetzelfde bedrag door de Bill and Melinda Gates Foundation.

Trust Stamp kan hier een waardevolle bijdrage aan leveren, tenminste als de technologie doet wat het bedrijf en Mastercard beloven. In overeenstemming met de doelstelling van ID2020 vereist het systeem geen kennis van iemands wettelijke naam of identiteit om te kunnen functioneren. De persoon krijgt een identiteit van Mastercard, ongeacht de verantwoordelijke overheid. Zoals we reeds in eerdere artikelen schreven kunnen Amerikaanse IT-bedrijven op deze manier wereldpaspoort-autoriteiten worden.

Het biometrische identiteitssysteem van Trust Stamp, gefinancierd met geld en logistieke ondersteuning van Mastercard, maakt gebruik van een in eigen beheer ontwikkelde technologie genaamd Evergreen Hash. Het principe is ontleend aan de blockchain. Op basis van een foto wordt een zogenaamde Hash gemaakt, een transformatie van de fotogegevens. Je kunt de foto niet reconstrueren vanuit deze hash, maar je kunt wel bepalen of een foto van een persoon overeenkomt met de opgeslagen hash. Dat is tenminste hoe Mastercard de technologie beschrijft. Maar er lijkt nog veel meer in de hash te worden opgenomen.

Gareth Genner, CEO van Trust Stamp, zei onlangs in een persbericht dat de "unieke hash" kan "evolueren". Elke keer dat een kind of persoon een vaccin krijgt, wordt er een nieuwe hash gemaakt met bijgewerkte gezondheidsinformatie. De AI-algoritmen van Trust Stamp kunnen nauwkeurig bepalen of verschillende hashes van dezelfde persoon zijn, wat betekent dat "de hash zich in de loop van de tijd precies ontwikkelt zoals jij je ontwikkelt', zei Genner.

Naast de informatie voor de identificatie van de respectieve persoon, bevat de hash daarom alle verdere informatie over de respectieve persoon die alleen kan worden gecontroleerd en gelezen door degenen die deze technologie beheersen.
In het ideale geval dient dit alleen om informatie over de reeds ontvangen vaccinaties te coderen, wat de wettelijke voogden mogelijk niet (meer) weten omdat zij een vaccinatiecertificaat of de praktische Mastercard-vaccinatiekaart zijn kwijtgeraakt. Voor dit doel lijkt de technologie echter duidelijk te ambitieus ten aanzien van mogelijke vervalsing en is ze overdreven ondoorzichtig voor de betroffen personen.
Er is immers al genoeg wantrouwen tegen vaccinatieprogramma's.

In het ergste geval kan elk gewenst controlesysteem worden opgezet - niet alleen in West-Afrika - zoals het nu inmiddels beroemd/beruchte Chinese "sociale punten"-programma. Als het zich heeft bewezen bij Gavi in ​​West-Afrika en wordt gebruikt voor internethandel in de geïndustrialiseerde landen, kan het alleen in die laatste richting gaan. Ook de tweede commerciële pijler van Trust Stamp wijst in deze richting.

Volgens Mastercard wil Trust Stamp ook haar Evergreen Hash-technologie op een andere manier op de markt brengen. Bedrijven in de reisbranche moeten bijvoorbeeld mensen zonder contact kunnen identificeren (Known Traveller, weet u nog?) en bijvoorbeeld makelaars in onroerend goed moeten criminelen als zodanig kunnen herkennen vóór een ontmoeting. Als je hier even over dóórdenkt kom je al snel tot de conclusie dat Trust Stamp en Mastercard een algemeen bewakingssysteem in gedachten hebben, of op zijn minst een systeem dat als zodanig kan worden uitgebreid. Maar ook de politie en het gevangeniswezen worden genoemd. Uit gesprekken met particuliere en openbare gevangenissystemen is gebleken dat ze geïnteresseerd zijn in het gebruik van Trust Stamp-technologie. Het kan worden gebruikt om mensen "in bewaring" te lokaliseren zonder de dure enkelbanden te gebruiken die eventueel anders nodig zijn.

Zoals te zien is in een artikel op de website van Biometric Update van april, heeft Trust Stamp voor dergelijke toepassingen met Safe14 een "privacybehoudend lokalisatiesysteem" ontwikkeld en gepatenteerd. "Trust Stamp zegt dat de nieuwe technologie voortbouwt op haar humanitaire- en ontwikkelingssamenwerking met Mastercard", aldus het artikel. In tegenstelling tot het recentere artikel heeft dit alleen betrekking op toepassingen voor corona-quarantainemonitoring. Maar de technologie is duidelijk hetzelfde als bij elke lokalisatie van gevangenen (of mensen op verlof) - of misschien later met geautomatiseerde controle over de bewegingsruimte van grote delen van de bevolking.

Iedereen die op dit systeem is aangesloten, moet regelmatig selfies maken. Deze worden samen met locatiegegevens verwerkt van een "multimodaal lokalisatiebaken" tot een hash. De bevoegde instantie kan vervolgens bepalen of de hash-gegevens voldoen aan de eisen met betrekking tot de bewegingsvrijheid van de persoon. Maar niemand anders dan die toegang heeft tot de gegevens kan er iets mee doen. Dit is het geprezen "privacy"-deel van technologie.

Wat wordt uitgetest bij miljoenen weerloze mensen in West-Afrika, uit het zicht van het wereldwijde publiek en zonder enige gegevensbescherming, is een technologie die bij uitstek geschikt is voor geautomatiseerd toezicht en controle op elke burger, waar ook ter wereld.

Het is één van de instrumenten die men wil invoeren om grip te krijgen op elke wereldburger. Een ander, meer bekend middel is de door onze minister De Jonge zo geroemde Covid App, waarvan (ogenschijnlijk) verschillende versies in andere landen reeds zijn ingevoerd. Hierover binnenkort een uitvoerig artikel.

[Bronnen en links uitsluitend voor abonnee's]

Afdrukken Doorsturen