Waarom in de VS zoveel corona-doden vallen

Alle alarmbellen gaan af in de Verenigde Staten: het aantal coronagevallen blijft maar stijgen. Hoe kan het zijn dat juist in dat land zoveel mensen overlijden aan het coronavirus? En wat is de rol van Donald Trump hierbij?

Donald Trump is de man die door de libertaire miljardair Charles Koch (foto) met tegenzin is geaccepteerd om de rol van Hank Rearden te spelen in het Oval Office. Rearden was het fictieve personage in de roman van Ayn Rand, getiteld "Atlas Shrugged". De libertarische verhaallijn van de roman is dat een federale regering die te groot wordt met te veel regelgeving een gruwel is voor de zakelijke genieën die het land zouden moeten leiden.

Volgens Nicholas Confessore, die in januari 2015 voor de New York Times schreef, zouden de Koch Brothers (Charles en David) en hun miljardair-volgelingen (die in het geheim twee keer per jaar bijeenkomen in Tony-resorts om te bepalen hoe het land te besturen) meer dan $ 900 miljoen uitgeven "om presidentsverkiezingen vorm te geven die al op weg zijn om de duurste in de geschiedenis te worden." Dit, schrijft Confessore, zou de Koch-machine in staat stellen "op dezelfde financiële schaal te opereren als de Democratische en Republikeinse partijen".

Toen Trump eenmaal in het Oval Office was, verspilde de Koch-machinerie, toen bekend als Freedom Partners, geen tijd om zijn agenda voor Trump op te stellen. In een document met de titel "Roadmap to Repeal: Removing Regulatory Barriers to Opportunity", somt de Koch-frontgroep de wet- en regelgeving op die naar verwachting binnen de eerste 100 dagen van zijn administratie geacht wordt te worden ingevoerd. En als een plichtsgetrouwe hoveling reageerde de regering-Trump snel. Het herroepen van het klimaatakkoord van Parijs - check. Belastingverlagingen voor bedrijven en rijken - check. Afschaffen van federale voorschriften en het Environmental Protection Agency - daarvoor is al veel bereikt.

Niet alleen kreeg Freedom Partners zijn verlanglijstje geleverd, maar hun volgelingen werden uitgenodigd voor belangrijke taken in de Trump-administratie om de Koch-agenda te bespoedigen. SourceWatch meldde dat vanaf april 2018 er12 mensen die eerder bij Freedom Partners werkten, in de Trump-administratie aan de slag gegaan waren.

Eén van hen was Marc Short, voorheen president van Freedom Partners, die directeur van wetgevende zaken voor Trump werd. Short is nu stafchef van vice-president Mike Pence.

Kellyanne Conway, de tv-verdediger van de Trump-regering, was eerder gepolst voor Freedom Partners, meldde de openbare waakhond Public Citizen. Dan was er die onverklaarbare aanwerving door Trump van 12 Jones Day-advocaten op de dag van zijn inauguratie op 20 januari 2017. Volgens Public Citizen zijn twee van de belangrijkste medewerkers van Jones Day, de adviseur van het Witte Huis Don McGahn en Ann Donaldson, Chief of Staff van McGahn, beiden eerder werkzaam voor Freedom Partners.

Iedereen kent wel Mike Pompeo, minister van Buitenlandse Zaken onder president Donald Trump sinds 2018 en daarvóór directeur van de Central Intelligence Agency. Bij de Republican Wave verkiezingen van 2010 was het nieuw gekozen congreslid Mike Pompeo de grootste begunstigde van Koch Industries. Na zijn verkiezing werd Pompeo de "Koch Brothers' Congressman" en "het congreslid van Koch" genoemd (doordat Koch Industries in zijn bedrijf Thayer Aerospace had geïnvesteerd. Tijdens zijn herverkiezingscampagne in 2014 stortten de gebroeders Koch en hun werknemers meer dan $ 100.000 in de race, naast $ 10.000 van Koch's verkiezingsfonds). Als voormalig lid van de House Intelligence Committee werd Pompeo gekozen uit meer dan 20 andere leden van de House and Senate Intelligence Committees om toen CIA-directeur te worden.

De gebroeders Koch (David stierf op 23 augustus 2019) waren meerderheidsaandeelhouders van het particuliere bedrijf voor fossiele brandstoffen, Koch Industries. Charles Koch blijft de voorzitter en CEO. In juli 2018, toen we schreven over Freedom Partners en de enorme kiezersgegevensoperatie van Koch, bleek het volgende:
""Op één na is de Raad van Bestuur van Freedom Partners met 9 leden een huidige of voormalige werknemer van het bedrijf Koch. De bestuursvoorzitter is dezelfde Mark Holden die de General Counsel van Koch Industries is.”

Een eerdere Koch-gerelateerde bedrijfsfrontgroep, Citizens for a Sound Economy (CSE), die in 2004 opgesplitst werd in Americans for Prosperity en FreedomWorks, werd in 1984 opgericht door David Koch en Richard Fink, die vanaf 1990 als executive voor Koch Industries werkte. tot zijn pensionering in 2016. Volgens het diepgaande onderzoeksrapport, "TTo quarterback behind the scenes, third-party efforts’: the tobacco industry and the Tea Party" steunde Citizens for a Sound Economy "de agenda's van de tabaks- en andere industrieën, waaronder olie, chemie, farmaceutica en telecommunicatie, en werd door hen gefinancierd".

Volgens een recent artikel van Reuters ontving het Ayn Rand Institute (ARI) tot $ 1 miljoen van het Paycheck Protection Program. De non-profitorganisatie wordt al jaren zwaar gefinancierd door geld van de Koch Foundation en andere zakelijke belangen. Volgens het jaarverslag van ARI over 2019 schat het dat als gevolg van de gratis verzending van Ayn Rand-boeken, zoals Atlas, gedurende meerdere jaren naar middelbare scholieren en universiteitsstudenten, "meer dan 300.000 studenten nu elk jaar Ayn Rand lezen."

In 2010 werd onthuld dat geld vanuit de industrie contractueel het lezen en onderwijzen van Ayn Rand-boeken verplicht stelde aan door de overheid gefinancierde universiteiten. Gary H. Jones, universitair hoofddocent aan het College of Business van de Western Carolina University, schreef over het schandaal in het juli-augustus 2010-nummer van Academe, het tijdschrift van de American Association of University Professors. Jones schreef het volgende:
"Recente donaties van de liefdadigheidsafdeling van BB&T, één van de grootste banken van het land, hebben de kwestie van externe invloed aan de orde gesteld... Centraal in de zorgen over deze donaties is de vereiste dat de romans van objectivist Ayn Rand worden gegeven in speciale cursussen die gaan over het kapitalisme en eigenbelangen.... de BB & T-geschenken roepen vragen op over zowel inhoud als procedure. Faculteitsleden van verschillende universiteiten wisten niet eens van de giften of dat de donaties van BB&T curriculaire implicaties hadden tot na de ondertekening van de overeenkomsten. Aan de Universiteit van North Carolina in Charlotte, bijvoorbeeld, gingen drie jaar voorbij voordat faculteitsleden vernamen dat een geschenkovereenkomst van een miljoen dollar die een nieuwe cursus invoerde, leesstof bevatte die een lofzang op Rand's laissez-faire kapitalisme, Atlas Shrugged, was. Studenten kregen leesopdrachten en professoren die die cursus gaven moesten "een positieve belangstelling hebben voor en goed thuis zijn in het objectivisme".

Als Donald Trump toe zou staan dat de Amerikaanse federale regering een heldenrol zou vervullen om het Amerikaanse volk te redden van de verwoestingen van COVID-19, zou hij tientallen jaren Koch-investeringen ondermijnen, geld dat in de politiek en de economische afdelingen van hogescholen en universiteiten in heel Amerika werd gestoken om het grote publiek te hersenspoelen dat de overheid slecht is en alleen de bedrijven het land kunnen redden.
Donald Trump deed dus het volgende: hij weigerde formeel een beroep te doen op de Defense Production Act, maar stond alle schitterende Hank Reardens in het Amerikaanse bedrijfsleven toe om vrijwillig maskers en beademingsapparatuur te vervaardigen. Trump weigerde een federaal bevel uit te vaardigen voor het dragen van maskers, omdat dat een federale verordening is en hij juist in het Oval Office werd gezet om federale voorschriften te negeren, en zeker niet om ze op te leggen.

Zelfs na een studie door Victor Chernozhukov van het Massachusetts Institute of Technology en Hiroyuki Kasahara en Paul Schrimpf van de University of British Columbia’s Vancouver School of Economics ontdekten dat 40.000 levens gered hadden kunnen worden in een periode van twee maanden als er een federaal mandaat was geweest voor werknemers die in openbare bedrijven werken om maskers te dragen, en het beleid strikt werd nageleefd, vaardigde Trump geen federaal bevel uit over maskers.

Tot voor kort ondermijnde Trump het dragen van maskers door het publiek, door herhaaldelijk in het openbaar te verschijnen en bij massale indoor-rally's geen masker te dragen. Hij deed dit omdat Koch's geld decennialang in rechtse groepen zoals de Teaparty is "geïnvesteerd". Zonder die rechtse supporters zouden er veel minder mensen komen opdagen op zijn bijeenkomsten of zullen ze op 3 november op hem stemmen.

In tegenstelling wat veel mensen denken (en wij in het begin ook hoopten), namelijk dat Donald Trump het gevestigde establishment zou aanpakken en het moeras (Wall Street) zou dempen, blijkt de Amerikaanse president gewoon de zoveelste marionet te zijn van "corporate America".

[Bronnen en links uitsluitend voor abonnee's]

Afdrukken Doorsturen