Atlanta FED voorspelt groei van het bbp van de VS: -32,1%

Morgen wordt door het Amerikaanse Bureau of Economic Analysis (BEA) van het ministerie van Handel het langverwachte cijfer van het bruto binnenlands product (bbp) bekendgemaakt. Het zal het slechtste cijfer zijn dat is gepubliceerd. Desalniettemin verwachten wij dat de mainstream media er een positieve draai aan zullen geven.



Het zeer betrouwbare GDPNow-prognosemodel van onderzoekers van de Atlanta Fed is vandaag bijgewerkt en voorspelt momenteel dat het bruto binnenlands product (BBP) in de Verenigde Staten met een verbluffende -32,1% zal dalen ten opzichte van een voor het seizoen gecorrigeerd jaarlijks percentage in het tweede kwartaal.
Het publiek krijgt morgen de officiële cijfers van het Bureau of Economic Analysis (BEA) van het Amerikaanse ministerie van Handel.

Verwacht wordt dat het bbp-cijfer van het tweede kwartaal de grootste daling zal zijn sinds het opstellen van de bbp-kwartaalcijfers door het BEA in 1947. Er wordt ook verwacht dat het cijfer exponentieel slechter zal zijn dan dat van elk kwartaal dan ook sinds de Grote Recessie van 2007 tot 2009.



Zoals de bovenstaande grafiek aangeeft, voorspelde het GDPNow-model (na de snelle economische teruggang in april en mei als gevolg van de effecten van bedrijfssluitingen en ontslagen om de verspreiding van COVID-19 te stoppen) een veel slechter cijfer op 4 juni - een daling van -53,8% voor het bbp van het tweede kwartaal op basis van gegevens die op dat moment beschikbaar waren.
Het geld dat door de Federal Reserve en de CARES Act-wetgeving uitgegeven wordt, heeft de neergang aanzienlijk opgevangen.

Het bbp is de waarde van de goederen en diensten die in een land worden geproduceerd. Het groeipercentage van het bbp van de Verenigde Staten is de meest bekeken indicator van de economische gezondheid van het land en wordt op grote schaal gevolgd en gemeld door nieuwsmedia over de hele wereld. Het wordt door bedrijven gebruikt om beslissingen te nemen over investeringen en aanwervingen en door beleidsmakers zoals de Federal Reserve om het monetaire beleid aan te passen.

Omdat de VS (nog) wordt gezien als één van de belangrijkste aanjagers van de economische groei wereldwijd, zal het bbp-cijfer dat morgen bekendgemaakt wordt ernstige gevolgen hebben voor het consumentenvertrouwen en de uitgaven tot ver buiten de VS. We houden er daarom rekening mee dat de mainstream media het angstaanjagende cijfer zullen bagatelliseren.

Je zou kunnen denken dat een bezorgd, meelevend CONgres mogelijk een pandemisch wetsvoorstel had laten ondertekenen, verzegelen en afleveren vóórdat het zenuwslopende bbp-cijfer morgen wordt vrijgegeven - al was het maar om het vertrouwen van de consument te versterken en hulp te bieden aan de 30 miljoen Amerikanen die buiten hun schuld om op hun werk zijn ontslagen.

Maar dat is niet zo. De verschillende kampen liggen ver uit elkaar. President Trump wil $ 1,75 miljard in de wet opnemen voor de bouw van een nieuw FBI-pand in Washington, D.C. (zelfs de leider van de meerderheid in de Senaat Mitch McConnell houdt niet van die rare toevoeging aan het wetsvoorstel. De Democraten vermoeden dat het moet voorkómen dat er een (voor Trump) concurrerend hotel wordt gebouwd op de site, die dicht bij het Trump International Hotel ligt.)
Republikeinen willen een tekst opnemen in het wetsvoorstel dat aansprakelijkheidsbescherming biedt voor bedrijven tegen een proces dat wordt aangespannen wegens maatregelen die ze tijdens de pandemie hebben genomen of niet hebben genomen. Democraten in het Huis van Afgevaardigden hebben hun eigen HEROES Act-wetgeving van $ 3 biljoen - wat $ 2 biljoen méér is dan is aangeboden door Republikeinen in de Senaat.

Het Amerikaans bbp wordt berekend op basis van deze formule: C + I + G + NX = BBP.
"C" staat voor consumentenuitgaven, bestaande uit de goederen en diensten die mensen kopen, zoals eten, kleding, dokters- en tandartsbezoeken enzovoort.
De "I" vertegenwoordigt investeringen. Dit omvat bedrijfsuitgaven voor grond, gebouwen en uitrusting. Het omvat ook de aankoop van woningen door consumenten.
De "G" bestaat uit uitgaven van federale, staats- en lokale overheden. Dit omvat uitgaven voor zaken als scholen, wegen of nationale defensie.
"NX" staat voor netto export, wat betekent export min import. Hiermee wordt de waarde van de uitvoer uit de Verenigde Staten naar andere landen gemeten minus de waarde van de invoer uit het buitenland naar de Verenigde Staten. Invoer moet worden afgetrokken omdat de Amerikaanse productie zou worden overschat als de formule de invoer niet eruit zou halen.

Wat niet in het bbp is inbegrepen, zijn de volgende items: de waarde van de diensten die ouders hun kinderen bieden en het onbetaalde vrijwilligerswerk dat door miljoenen Amerikanen wordt verricht voor goede doelen. Ook niet inbegrepen zijn illegale activiteiten zoals drugsgebruik, prostitutie en witwassen van geld. Witwassen van geld is een veel grotere business dan veel beleidsmakers in de Verenigde Staten willen toegeven. Grote binnenlandse en buitenlandse banken op Wall Street zijn herhaaldelijk beschuldigd van witwassen. Over dit onderwerp hebben wij eerder artikelen geschreven, bijvoorbeeld over Citibank; of lees hierover artikelen uit de mainstream media, bijvoorbeeld over JPMorgan Chase; Deutsche Bank; UBS en HSBC.

[Bronnen en overige links uitsluitend voor abonnee's]

Afdrukken Doorsturen