De Federal Reserve wéét dat grote banken hun stresstests manipuleren en vindt het prima zo

Op 31 januari van dit jaar brachten onderzoekers van de Federal Reserve een studie uit die aantoonde dat de grootste banken die in de VS actief zijn, hun stresstestresultaten hebben gemanipuleerd door opzettelijk hun blootstelling aan vrij verkrijgbare derivaten in het vierde kwartaal te laten vallen.




De gegevens voor het vierde kwartaal zijn de informatie die door de Federal Reserve wordt gebruikt om de kapitaalverhogingen voor wereldwijd systeemrelevante banken (Global Systemically Important Banks of G-SIB's) te bepalen.

Het rapport, getiteld "Hoe verlagen Amerikaanse wereldwijd systeemrelevante banken hun kapitaalstoeslagen?", Is geschreven door Jared Berry, Akber Khan en Marcelo Rezende.

Deze claim verdiende een eigen evaluatie met behulp van de driemaandelijkse derivatenrapporten van het Office of the Comptroller of the Currency (OCC), de Amerikaanse toezichthouder van de nationale banken. De gegevens waren verschrikkelijk. De grootste banken van Wall Street hebben niet alleen hun derivatenniveau in het vierde kwartaal met biljoenen dollars (!) verlaagd, maar ze hebben die derivaten ook tegen het einde van het volgende eerste kwartaal hersteld. (Zie onderstaande OCC-factsheet die de grootste van de top 25 banken toont op basis van derivatenblootstelling.)



In het geval van de criminele organisatie JPMorgan Chase heeft het zijn totale derivaten verlaagd van $ 55 biljoen (nominaal bedrag) in het derde kwartaal naar $ 46,9 biljoen in het vierde kwartaal van 2019, een daling van $ 8 biljoen in één kwartaal of 15%. Maar tegen het einde van het eerste kwartaal van 2020 had JPMorgan die derivaten weer opgedreven tot $ 59,6 biljoen.

En ondanks een mandaat in de financiële hervormingswetgeving van Dodd-Frank van 2010, dat derivaten centraal moesten worden gecleard in plaats van privécontracten tussen twee tegenpartijen (over-the-counter of OTC), wordt meer dan 90% van de derivaten van JPMorgan weergegeven als OTC in alle drie de kwartalen.

De Federal Reserve lijkt dit gedrag van JPMorgan Chase te accepteren als een legitiem middel om haar kapitaalvereisten te verminderen. Gisteren maakte de Federal Reserve de nieuwe kapitaalvereisten bekend voor de grootste, wereldwijd systeemrelevante banken. We hadden eerlijk waar verwacht dat JPMorgan Chase met de hoogste kapitaalvereiste om de oren zou worden geslagen sinds zijn Systemic Risk Report vorig jaar aantoonde dat het de meest risicovolle bank in de VS is en, op basis van het bovenstaand onderzoek dat op de eigen website van de Fed is gepubliceerd is de Federal Reserve gewoon op de hoogte van JPMorgan's "window dressing", de term die gebruikt wordt door zijn eigen onderzoekers.

Maar in plaats van dat JPMorgan Chase door de Federal Reserve werd aangepakt met de hoogste Common Equity Tier 1 (CET1) kapitaalvereiste van alle 34 banken die de stresstest ondergingen, kreeg het een relatief tamme 11,3% CET1. De banken met de hoogste CET1-kapitaalvereisten waren Goldman Sachs met 13,7% en Morgan Stanley met 13,4%.


Morgan Stanley verschijnt niet op de eerste OCC-factsheet bovenaan de pagina omdat het zijn enorme derivatenboek bij zijn bankholding houdt, in plaats van bij zijn federaal verzekerde commerciële banken. De tweede OCC-grafiek boven deze alinea suggereert dat Morgan Stanley ook zijn derivatenboek aan het oppoetsen was, door het te laten zakken van $ 36,2 biljoen in het derde kwartaal van 2019 naar $ 32,5 biljoen in het vierde kwartaal; waarna het terug ging naar $ 35,6 biljoen in het eerste kwartaal van 2020.

Goldman Sachs en Morgan Stanley kwamen weg met een hoger CET1-kapitaalvereiste dan zelfs de Amerikaanse entiteit van Deutsche Bank, DB USA, die een CET1-kapitaalvereiste van 12,3% kreeg toegewezen. Dat zegt echt iets. Deutsche Bank heeft in vier van de afgelopen vijf jaar geld verloren, waaronder vorig jaar maar liefst $ 5,8 miljard. De aandelenkoers is sinds 2007 met 90% in waarde gedaald en is herhaaldelijk door toezichthouders met hoge boetes gestraft voor het witwassen van geld.

Dit alles is slechts een bijkomend bewijs dat het Amerikaanse CONgres de toezichthoudende bevoegdheden op banken bij de Federal Reserve moet wegnemen; het haar de bevoegdheid ontnemen dat het de banken met bailouts kan redden; en ervoor te zorgen dat de Federal Reserve beperkt wordt tot het bepalen van monetair beleid. Die beperkingen kunnen niet snel genoeg komen.



PS. Overigens voert de Europese Centrale Bank ook dit soort onderzoeken uit. De meest recente publicatie over "window-dressing" door banken in de EU is beschikbaar voor abonnee's.

[Bronnen en overige links uitsluitend voor abonnee's]

Afdrukken Doorsturen