Grootbanken VS sjoemelen met derivatenwetgeving

De grote banken van Wall Street ontwijken op gevaarlijke wijze de Amerikaanse derivatenregels door te handelen via buitenlandse dochterondernemingen.




Op 30 mei publiceerden vier Europese academici, met weinig mainstream media-aandacht, een rapport over hoe enkele van de grootste banken van Wall Street (die allemaal enorme bedragen aan geheime financiële middelen van de Federal Reserve ontvingen tijdens de financiële crash van 2007 tot 2010) opnieuw schaamteloos hebben zitten rotzooien met het financiële systeem.

In plaats van te voldoen aan de derivatenregelgeving die werd opgelegd door de Dodd-Frank financiële hervormingswetgeving van 2010, hadden de megabanken van Wall Street simpelweg een groot deel van hun handel in rentederivaten verplaatst naar hun buitenlandse dochterondernemingen die buiten het regelgevingsbereik van de VS vallen. Dit staat bekend als regelgevingsarbitrage: het zoeken naar de meest licht gereguleerde jurisdictie om gevaarlijke handelsactiviteiten uit te voeren. (Denk aan JPMorgan's London Whale-fiasco.)

De betreffende Europese academici zijn Pauline Gandré, Mike Mariathasan, Ouarda Merrouche en Steven Ongena. Het werkstuk is getiteld: "Regulatory Arbitrage and the G20’s Global Derivatives Market Reform."

De onderzoekers ontdekten dat "Amerikaanse banken hun bezit aan [derivaten] thuis verminderden, terwijl ze die in Australië, Japan, het Verenigd Koninkrijk, Brazilië, China, Hong Kong en Mexico vergrootten."

Eén van die grootste banken die in 2008 een hoofdrol vervulde, Citigroup, werd in het rapport specifiek genoemd. Citigroup was van géén rentederivaten bij zijn buitenlandse dochterondernemingen in het vierde kwartaal van 2010 gegaan naar meer dan 60% in het vierde kwartaal van 2015. JPMorgan Chase ging van ongeveer nul procent naar meer dan 40% (van het vierde kwartaal van 2010 naar het vierde kwartaal van 2015). Zowel Goldman Sachs als Morgan Stanley hebben hun blootstelling aan derivaten van buitenlandse dochtermaatschappijen in dezelfde periode meer dan verdubbeld.

Tijdens de laatste financiële crisis ontving Citigroup de grootste bailout in de wereldwijde bankgeschiedenis, met $ 45 miljard aan kapitaal van de Amerikaanse schatkist; meer dan $ 300 miljard aan activagaranties van de federale overheid; de Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC) garandeerde $ 5,75 miljard van zijn senior ongedekte schuld en $ 26 miljard van zijn commercial paper en interbancaire deposito's; en de Federal Reserve heeft in het geheim een cumulatief bedrag van $ 2,5 biljoen (!) aan leningen ònder de marktrente verstrekt aan Citigroup van 2007 tot tenminste medio 2010, bleek uit een audit door het Government Accountability Office (GAO).

Volgens documenten die zijn vrijgegeven door de Financial Crisis Inquiry Commission (FCIC), ten tijde van het faillissement van Lehman Brothers op 15 september 2008, had het bedrijf meer dan 900.000 uitstaande derivatencontracten en had het de grootste banken op Wall Street gebruikt als tegenpartijen voor velen van deze transacties. Uit de FCIC-gegevens blijkt dat Lehman meer dan 53.000 derivatencontracten had met JPMorgan Chase; meer dan 40.000 met Morgan Stanley; meer dan 24.000 met Citigroup's Citibank; meer dan 23.000 bij Bank of America; en bijna 19.000 met Goldman Sachs. Dit zijn dezelfde megabanken van Wall Street die in de bovenstaande grafiek worden weergegeven, die nu de derivatenregels van Dodd-Frank omzeilen door grote hoeveelheden van hun ondoorzichtige derivatentransacties naar hun buitenlandse dochterondernemingen te verplaatsen.

Een andere grafiek van de Financial Crisis Inquiry Commission die u versteld zal doen staan, toont het derivatencasino dat Goldman Sachs in juni 2008 was geworden (klik op afbeelding voor groot formaat). De cijfers zijn gewoonweg verbluffend. In de gevaarlijkste vorm van derivaten, kredietderivaten, had Goldman Sachs een nominale (face amount) blootstelling van $ 5,1 biljoen. En bijna al zijn tegenpartijen werden gesteund door de geheime doorlopende leningen van de Federal Reserve. In het geval van Merrill Lynch en Morgan Stanley, waar Goldman Sachs meer dan $ 600 miljard blootstelling had aan elke tegenpartij, heeft de Federal Reserve volgens de GAO-audit aan elk bedrijf $ 2 biljoen aan geheime, cumulatieve leningen ònder de marktrente verstrekt.

Vanwege de cruciale rol die derivaten speelden bij de ineenstorting van Wall Street in 2008, die miljoenen executieverkopen en banenverlies veroorzaakte in de VS, moest de financiële hervormingswetgeving van Dodd-Frank voorkómen dat verzekerde depositobanken deze gevaarlijke derivaten aanhouden. Een maatregel voor de hervorming van derivaten stond bekend als de "push-out-regel", waarbij derivaten van de verzekerde bank naar een ander deel van de bankholding zouden worden geduwd en dat zonder steun van de belastingbetaler zou kunnen worden afgebouwd als de bank insolvent zou worden. Maar voordat die regel ooit van kracht werd, heeft Citigroup de intrekking ervan op dubieuze wijze kunnen (laten) doordrukken.

Een andere maatregel in de Dodd-Frank-wetgeving vereiste dat derivaten van over-the-counter-contracten tussen twee particuliere tegenpartijen naar een centrale clearingfaciliteit werden verplaatst om het risico van wanbetaling van tegenpartijen weg te nemen door systemische besmetting van het financiële systeem te veroorzaken, zoals in 2008 het geval was. Het is meer dan 10 jaar geleden dat Dodd-Frank als wet werd ingevoerd. Inmiddels zou de overgrote meerderheid van de derivatentransacties centraal moeten worden gecleard. In plaats daarvan is dit wat het Office of the Comptroller of the Currency op 31 maart 2020 rapporteert:
"In het eerste kwartaal van 2020 werd 42,3% van de derivatenposities van banken centraal gecleard. Vanuit een marktfactorperspectief werd 52,9% van de uitstaande nominale bedragen van rentederivatencontracten centraal gecleard, terwijl zeer weinig van de FX-derivatenmarkt centraal werd gecleard. De door banken aangehouden markt voor kredietderivaten bleef grotendeels onduidelijk, aangezien 34,4% van de kredietderivatentransacties centraal werd gecleard in het eerste kwartaal van 2020."

De megabanken van Wall Street hebben wat kleine veraningen en onbeduidend lage boetes gekregen voor hun derivaten-schendingen onder de regering Trump. Op 25 september 2017 legde de Commodity Futures Trading Commission (CFTC) Citigroup een boete van $ 550.000 op wegens het niet correct rapporteren van derivatentransacties. Eén van de overtredingen werd als volgt gedefinieerd: "...Citi schond zijn rapportageverplichtingen door "Naam achtergehouden" te rapporteren als de identificatiecode van de tegenpartij voor tienduizenden swaps met tegenpartijen in bepaalde buitenlandse rechtsgebieden."

In oktober 2017 legde de Financial Conduct Authority in het Verenigd Koninkrijk voor de tweede keer in twee jaar een boete op aan Merrill Lynch van Bank of America wegens het niet correct rapporteren van zijn derivatentransacties. De actie resulteerde in een boete van £ 34.524.000 wegens het falen van Merrill om "68,5 miljoen op de beurs verhandelde derivatentransacties tussen 12 februari 2014 en 6 februari 2016 te melden". Je kunt je afvragen hoe het mogelijk is dat men vergeet 68,5 miljoen transacties te melden?

Een decennium na de ergste ineenstorting van iconische Wall Street-instellingen in de geschiedenis en de grootste bailout-operaties van de Federal Reserve in de wereldwijde bankgeschiedenis, is er nog maar weinig te merken van zinvolle hervormingen. Zonder het herstel van de Glass-Steagall Act zal het vermogensoverdrachtsysteem van Wall Street, waarbij de werkende 99% wordt geplukt ten faveure van de rijke 1%, nog jarenlang intact blijven.

[Bronnen en overige links uitsluitend voor abonnee's]

Afdrukken Doorsturen