Voormalig Trump-adviseur Bannon verdacht van fraude

De Amerikaanse autoriteiten hebben donderdagavond (Nederlandse tijd) Steve Bannon op borgtocht vrijgelaten, nadat hij eerder die dag is aangehouden op verdenking van fraude. Bannon zou honderdduizenden mensen hebben opgelicht met een online inzamelingsactie voor het bouwen van een muur langs de Amerikaanse grens met Mexico.




Eén van de belangrijkste rechtse architecten van de presidentiële verkiezingscampagne van Donald Trump in 2016, Stephen K. (Steve) Bannon, werd gisterochtend vroeg gearresteerd tijdens een cruise in de Long Island Sound op een jacht van 45 meter van de voortvluchtige Chinese miljardair Guo Wengui. beweren Amerikaanse wetshandhavers. Bannon had gediend als CEO van de presidentiële campagne van Donald Trump in 2016 en als senior adviseur en hoofdstrateeg van de president gedurende de eerste zeven maanden van zijn ambtstermijn.

Bannon werd samen met drie anderen beschuldigd van oplichting van donateurs in een fondsenwervingsprogramma van $ 25 miljoen met de naam 'We Build the Wall'. Het plan werd oorspronkelijk beschreven als geld om de inspanningen van president Trump om een muur aan de zuidgrens met Mexico te bouwen te ondersteunen, maar werd later veranderd in een particulier gefinancierd project om een muur te bouwen.

Met een deel van het geld is inderdaad een stuk muur gebouwd. Honderdduizenden dollars werden echter omgeleid naar Bannon en anderen, ondanks, volgens de federale aanklagers, herhaalde schriftelijke beloften aan donoren dat ze "vrijwilligers" waren en geen compensatie zouden ontvangen.

De drie anderen die in de zaak werden aangeklaagd, waren Brian Kolfage, Andrew Badolato en Timothy Shea. De aanklagers hebben sms-berichten in hun bezit tussen de verdachten, die laten zien hoe ze plannen hebben gemaakt om het geld af te romen.
De aanklacht van het Amerikaanse ministerie van Justitie vindt u hier (PDF).

Bannon pleitte gisteren niet schuldig te zijn en werd vrijgelaten op basis van een borgsom van $ 5 miljoen dat zijn reizen beperkt.

Tijdens een niet-gerelateerde persconferentie gisteren zei president Trump dat hij geen kennis had van de wandaden en niet betrokken was bij het project. Er verschijnt echter een YouTube-video online, waarin Donald Trump Jr. wordt getoond tijdens een evenement voor het project afgelopen zomer, waar hij het prijst als: "Laten zien waar het kapitalisme om draait. Dit is een particuliere onderneming op zijn best - die het beter, sneller en goedkoper doet dan wie dan ook. "

Die verklaring raakt de kern van de rechtse miljardairs in het Charles Koch-netwerk dat de campagne van Trump voor het presidentschap financierde; het verhoogde het aanzien van Steve Bannon als goeroe-strateeg voor de campagne; en het gebruikte hun uitgestrekte octopus van rechtse non-profitorganisaties om de boodschap te versterken dat "big government" slecht is, terwijl losgelaten en ongereguleerd kapitalisme Amerika weer groot kan maken. Wij denken dat dat nog niet echt zo'n succes is geweest, maar dit terzijde.

Koch Industries, waarvan Charles Koch (geschat vermogen $ 45 miljard) al meer dan een halve eeuw voorzitter en CEO is, is een moloch op het gebied van fossiele brandstoffen, die financieel kan profiteren van het uithollen van milieuwetten en het inkrimpen van de nieuwsgierige blikken van de overheid. Koch maakt al minstens vier decennia gebruik van front-groepen zonder winstoogmerk ter bevordering van die missie.

In november 2017 meldde de gerespecteerde waakhond, Public Citizen, dat 44 Koch-bondgenoten het Witte Huis en andere agentschappen bemanden. En zoals we al eerder hebben gemeld op onze site, komt dat bovenop de 12 advocaten van Jones Day, het jarenlange externe advocatenkantoor van Koch Industries, die allemaal op 20 januari 2017 plaatsnamen in de Trump-administratie - op dezelfde dag Trump werd beëdigd.

In de allereerste dagen van de Trump-regering leverde de non-profit front-groep van Koch, Freedom Partners, snel een lijst met voorschriften die ze ongedaan wilden maken - zoals het klimaatakkoord van Parijs (dat Trump op 1 juni 2017 heeft ingetrokken) en tal van EPA-regels - en bedreigde de groep de wetgevers die niet aan boord sprongen door te schrijven dat "Freedom Partners wetgevers die zich tegen regelgevende maatregelen verzetten verantwoordelijk zal houden voor hun standpunten." Dat betekende dat ze bij de volgende Republikeinse voorverkiezingen de rekening zouden krijgen gepresenteerd.

Toen we in juli 2018 schreven over de non-profitorganisatie Freedom Partners (artikel hier en vervolgartikel hier), waren acht van de negen leden van de Raad van Bestuur een huidige of voormalige medewerker van het Koch-bedrijf. Twee andere non-profitorganisaties die actief betrokken waren bij de presidentsverkiezingen van 2016 waren Americans for Prosperity and Freedom Partners Action Fund.
Niet alleen financierde het Koch-netwerk advertenties van Americans for Prosperity en Freedom Partners Action Fund waarin Democraten worden afgeschilderd als roekeloze belasting- en uitgavebureaucraten, maar de door Koch gecontroleerde i360-kiezersdatabase en op kiezers gerichte operaties hebben mogelijk de doorslag gegeven door de progressieve basis te demoraliseren. terwijl diezelfde operaties Republikeinen naar de stembus brachten.

Een andere miljardair die betrokken was bij het helpen van Trump naar het Witte Huis met meer banden met Bannon en non-profitorganisaties, was Robert Mercer. Volgens de openbaar beschikbare gegevens van de Mercer Family Foundation, ingediend bij de IRS, ontving de non-profitorganisatie, Government Accountability Institute (GAI), van 2013 tot 2016 $ 5.750.000 van de Mercer Family Foundation.
GAI werd in 2012 opgericht door Peter Schweizer en Steve Bannon. Schweizer schreef het boek "Clinton Cash: The Untold Story of How Foreign Governments and Businesses made Bill and Hillary Rich". Het boek werd uitgebracht in 2015 en trof Hillary Clinton hard tijdens haar presidentiële run. Bannon produceerde een documentaire gebaseerd op het boek en bracht deze in 2016 uit tijdens haar presidentiële campagne. De film vermeldt Schweizer en de dochter van Robert Mercer, Rebekah, als executive producers (uitvoerend producenten), wat meestal het geld achter de totstandkoming van een film betekent.

De Mercer Family Foundation heeft ook miljoenen dollars gedoneerd aan Citizens United, de organisatie die een zaak bij het Amerikaanse Hooggerechtshof regelde voor onbeperkte bedrijfsuitgaven bij Amerikaanse verkiezingen. Citizens United stuurde ook drie van zijn topstrategen om de Donald Trump-campagne te leiden in de drukke dagen van 2016.

Bannon was de vaste filmmaker van Citizens United en maakte rechtse propagandadocumentaires als "Fire from the Heartland", een eerbetoon aan Michele Bachmann; "The Undefeated", die de opkomst van Sarah Palin naar nationale bekendheid profileert en haar afschildert als de lieveling van de Tea Party-beweging; "Generation Zero", die de schuld van de financiële crash van 2008 gaf aan liberalen in plaats van aan de leidinggevenden van de banken van Wall Street die achter de ongekende fraude zaten; "Occupy Unmasked", en "The Hope and the Change", waaruit blijkt dat de Democraten ontgoocheld zijn over de campagnebeloften van Barack Obama.

Een SuperPac (Super Political Action Committees: een georganiseerde groep mensen die achter een kandidaat of issue gaat staan en de campagne helpt organiseren. Je hebt PAC's en Super PAC's. Er zijn twee grote verschillen: de eerste is de limiet die individuen mogen doneren. Die is bij een traditionele PAC 5.000 per jaar. Een Super PAC heeft geen limiet. Het tweede verschil is dat een PAC geld mag doneren aan een kandidaat (om activiteiten mee te financieren). Een Super PAC mag dat niet) gefinancierd door Robert Mercer, Make America Number 1, sluisde ook geld door naar Steve Bannon, volgens verkiezingsklachten die in 2016 waren ingediend door het Campaign Legal Center (CLC). In de klacht stond ondermeer het volgende:
"In het bijzonder beweert de klacht van CLC dat Make America Number 1 een compensatie leek te hebben betaald aan de CEO van de Trump-campagne, Stephen K. Bannon (nu hoofdstrateeg van het Witte Huis) via betalingen aan de firma's Glittering Steel LLC en Cambridge Analytica, die op hetzelfde adres zijn gevestigd als Bannons adviesbureau en nauw met hem verbonden. Deze betalingen vormen bijdragen in natura aan Donald J. Trump for President, Inc. van Make America Number 1, in de vorm van compensatie voor persoonlijke diensten verleend aan de campagne. U.S.C. § 30101 (8) (A) (ii) ...
...
In de klacht van 6 oktober van CLC is ook beschreven hoe het gegevensbedrijf "Cambridge Analytica" is geregistreerd op hetzelfde adres als het adviesbureau van Bannon, Bannon's Glittering Steel LLC, en Bannons "Breitbart News"-holdings, en dat Bannon in het bestuur van Cambridge Analytica zit, net als Robert Mercer, die Make America Number 1 financiert.
...
Make America Number 1 heeft ten minste $ 4.633.876 aan Cambridge Analytica betaald sinds Bannon zich bij de Trump-campagne heeft aangesloten: $ 411.763 in augustus, $ 886.133 in september, $ 1.935.980 in oktober en $ 1.400.000 tussen 1 november en 4 november. Deze betalingen aan een met Bannon verbonden bedrijf geven reden om aan te nemen dat Make America Number 1 mogelijk de vergoeding van de CEO van de Trump-campagne heeft gesubsidieerd."

Maar er kan nog wel het een en ander gebeuren. In de aanklacht wordt een non-profitorganisatie genoemd die wordt gecontroleerd door Bannon en die betrokken was bij het doorsluizen van het frauduleuze geld, "als non-profit-1". Waarom wordt niet de volledige naam van de organisatie weergegeven? Misschien dat het lopend onderzoek daar nog wat over onthult.

De aanklacht waar we dit artikel mee begonnen, is ingediend door U.S. Attorney’s Office voor het zuidelijke district van New York. Dat is het kantoor waar de procureur-generaal van Trump, William Barr, afgelopen juni abrupt besloot zijn hoofd, Geoffrey Berman, te ontslaan. Berman doorzag evenwel de plannen van Barr om een buitenstaander binnen te halen om het kantoor te leiden en Berman slaagde erin zijn plaatsvervanger, Audrey Strauss, benoemd te krijgen tot de waarnemend Amerikaanse procureur voor het kantoor.
Strauss is de persoon die gisteren de zaak tegen Bannon en de andere drie beklaagden heeft aangespannen.

Er wordt door de media (terecht) nu wel naar Bannon gewezen, maar hoe zit het met al die andere non-profitorganisaties die hun middelvinger hebben opgestoken (en nog steeds doen) naar de gewone burger? Of wat te denken van Charles Koch, de man die probeert de wil van Amerikaanse kiezers namens zijn mede-miljardairs te ondermijnen door zich ongewenst in verkiezingen te mengen? Daar is hij al een dikke tien jaar mee bezig (samen met zijn broer, die vorig jaar overleed). In 2011 bijvoorbeeld werd bekend dat prominente tv-commentatoren in het geniep grote sommen geld hadden ontvangen van door Koch gefinancierde groepen. Eén van hen was Larry Kudlow, nu de economisch hoofdadviseur van Trump.

In 2018 werd bekend dat Koch Industries eigenaar was van een bedrijf met de naam i360 dat zich bezighield met datamining van kiezers ten behoeve van rechtse kandidaten bij de tussentijdse verkiezingen van 2018 en dat er "help wanted"-advertenties werden gepubliceerd om computerwizards in te huren. De advertentie voor de Senior Data Scientist definieerde een deel van de baan als volgt: "Ontwikkel en pas modellen toe die de neiging van individuen voorspellen om een bepaald gedrag aan te gaan of een bepaald standpunt in te nemen." Een advertentie voor Automation Engineer maakte duidelijk dat de sollicitant zou worden ingezet bij de verkiezing van dat jaar, waarbij gemeld werd: '... uw werk zal centraal staan bij het stimuleren van de betrokkenheid van kiezers in de komende campagnecyclus en daarna.''

Hoe kan het legaal zijn voor een industriële reus in fossiele brandstoffen die in particulier bezit is om zich zó brutaal te bemoeien met Amerikaanse verkiezingen? En niet door Justitie wordt aangepakt?



[21  augustus 2020]





 

Afdrukken Doorsturen