Na 92 jaar wordt Exxon uit de Dow Jones Industrial Average geknikkerd

Na 92 jaar wordt Exxon uit de Dow Jones Industrial Average index geschopt. Een knieval voor duurzame energie?




Eergisteren deed S&P Dow Jones Indices de verbluffende aankondiging dat Exxon Mobil, dat al 92 jaar in de Dow Jones Industrial Average staat, in de index zal worden vervangen (voordat de handel aanstaande maandag 31 augustus begint) door Salesforce, een bedrijf dat naar de beurs ging in 2004.

Exxon Mobil werd een onderdeel van de Dow in 1928 onder de naam Standard Oil of New Jersey, één van de bedrijven van het wereldveranderende oliemonopolie van John D. Rockefeller. Mobil was een andere tak van het imperium van Rockefeller. In 2013 was Exxon het waardevolste bedrijf ter wereld, met een waarde van ongeveer $ 418 miljard - Exxon Mobil is nu $ 267 miljard waard. Chevron is nu de laatst overgebleven oliemaatschappij in de Dow.

Twee andere bedrijven worden ook vervangen in de Dow voordat de handel op maandag begint. Het biotechbedrijf Amgen zal het meer traditionele farmaceutische bedrijf Pfizer vervangen. Honeywell International, een bedrijf voor industriële technologieproducten, zal Raytheon Technologies vervangen.

In het officiële persbericht waarin de wijzigingen werden aangekondigd, zei S&P Dow Jones Indices het volgende:
"De indexwijzigingen werden ingegeven door de beslissing van DJIA-onderdeel Apple Inc. om zijn aandelen 4:1 te splitsen, waardoor het gewicht van de index in de sector Informatietechnologie (Global Industry Classification Standard - GICS) zal verminderen. De aangekondigde wijzigingen helpen die vermindering te compenseren. Ze helpen ook de index te diversifiëren door overlap tussen bedrijven met een vergelijkbare omvang weg te nemen en nieuwe soorten bedrijven toe te voegen die de Amerikaanse economie beter weerspiegelen."

In gewone-mensen-taal: we verwachten dat Exxon Mobil een lange tijd een rem op onze index zal zijn, samen met de prijs van ruwe olie. Aangezien Chevron de index al naar beneden sleept, knikkeren we de andere belangrijke oliecomponent, Exxon Mobil, uit de index. Dit zou ook een voorbode kunnen zijn dat alternatieve vormen van energie, die geen fossiele brandstoffen omvatten, gaan naar waar de wereld in beweegt, evenals de vooruitzichten voor een langzamere wereldwijde groei die een lagere energievraag met zich mee zou kunnen brengen.

De Dow Jones Industrial Average heeft een eigenzinnig onderliggend model. Het is een prijsgewogen index in plaats van een naar marktkapitalisatie gewogen index. Dit betekent dat hoe hoger de aandelenkoers van een bedrijf, hoe zwaarder het gewicht wordt in de Dow. En hoe zwaarder de weging van het bedrijf in de Dow, hoe meer de aandelenkors van invloed is op het algemene prijsniveau van de Dow.

De aandelenkoers van Apple sloot eergisteren op $ 503,43, waardoor het het duurste aandeel in de Dow is en dus de grootste beïnvloeder op de slotkoers van de Dow. Maar wanneer de 4-voor-1-splitsing van kracht wordt, op maandagochtend 31 augustus, zal de aandelenkoers van Apple ongeveer een kwart zijn van waar het op vrijdag sluit, behoudens belangrijke prijsbewegingen bij de opening van de markt. Omdat de aandelenkoers van Apple aanstaande maandag zoveel lager zal zijn, zal ook de invloed ervan in de Dow als gevolg daarvan afnemen. Er lijkt dus een neiging te zijn om achterblijvers weg te halen en wat sexyere namen in de Dow te plaatsen om de algehele prestaties te ondersteunen.



Zoals de bovenstaande grafiek aangeeft, heeft Exxon Mobil de afgelopen twee jaar meer dan 40% van zijn aandelenkoers verloren, ongeveer in lijn met de prijs van ruwe olie. Met een vertragende wereldwijde groei en de nadruk op duurzame energie is een oliemaatschappij tegenwoordig geen sexy aandeel.

Salesforce daarentegen is sexy. Ondanks dat het nog maar kort geleden, in 2004, naar de beurs ging, bedroeg zijn marktkapitalisatie (waarde van al zijn openbaar verhandelde aandelen) $ 187,82 miljard bij de sluiting van Wall Street, eergisteren. Dat is $ 9,3 miljard méér dan de marktkapitalisatie van Exxon Mobil - een bedrijf dat in 1882 werd opgericht als Standard Oil of New Jersey.

De kans is groot dat u, tenzij u in New York in aandelen handelt, nog nooit van Salesforce heeft gehoord en geen idee heeft wat de onderneming eigenlijk doet. Zelfs às u een aandelenhandelaar bent, weet u waarschijnlijk nog steeds niet wat Salesforce precies doet en waarom zijn aandelen zo hoog gewaardeerd worden.
De simpele verklaring is dat Salesforce een cloudgebaseerd softwarebedrijf is dat andere bedrijven helpt hun verkoop- en marketingactiviteiten te automatiseren om idealiter hogere winsten en meer tevreden klanten te genereren. Dit soort bedrijven, waarvoor er weinig toegangsdrempels bestaan (iets dat doorgaans als negatief wordt beschouwd op Wall Street) worden CRM's of bedrijven voor klantrelatiebeheer (customer relationship management) genoemd. Salesforce had het scherpe gevoel om het aandelensymbool CRM voor zijn aandelen-notering te pakken.

Voor meer informatie over wat Salesforce doet, kunt u dit zeer optimistische overzicht lezen op TheStreet.com. Het bedrijfsmodel van Salesforce omvat het verdienen van geld aan populaire IPO's (beursgangen) van andere technologiebedrijven. Dat lijkt ons een beetje raar. Als iemands kernbedrijfsmodel zo succesvol is, waarom moet je dan gokken op de aandelenmarkt?

Komen we op de vraag: wie heeft besloten deze wijzigingen door te voeren in de Dow Jones Industrial Average?
Volgens de website van S&P Dow Jones Indices, een divisie van S&P Global, werkt het als volgt:
"Indices worden beheerd door een Indexcommissie. De meeste commissies bestaan uit fulltime professionele leden van het S&P DJI-personeel, met uitzondering van enkele co-branded indices, die commissieleden van externe bedrijven of beurzen kunnen omvatten. Raadpleeg de individuele index-methodologiedocumenten voor informatie over indexcomités met externe indexcomitéleden. Op elke vergadering kan het Indexcomité lopende bedrijfshandelingen beoordelen die van invloed kunnen zijn op indexbestanddelen, statistieken die de samenstelling van de indices vergelijken met de markt, bedrijven die worden beschouwd als kandidaten voor toevoeging aan een index, en alle belangrijke marktgebeurtenissen. Bovendien kan het Indexcomité het indexbeleid herzien voor het selecteren van bedrijven, de behandeling van dividenden, het aantal aandelen en andere zaken."

General Electric, dat op 26 juni 2018 uit de Dow werd getrapt, was één van de oorspronkelijke 12 bedrijven waaruit de Dow in 1896 bestond. Het zorgde toen voor nogal wat opschudding. Ons artikel van destijds, getiteld "Het verwijderen van General Electric uit de Dow wekt achterdocht",  is uitsluitend beschikbaar voor abonnees.




[26  augustus 2020]




[Bronnen en overige links uitsluitend voor abonnee's]


In verband met een wijziging in onze dienstverlening en ons blog per 1 september zullen artikelen zoals hierboven vanaf die datum  alleen beschikbaar zijn voor abonnee's




 

Afdrukken Doorsturen