Het onbesproken verhaal van de Nasdaq Whale

Vorige week was er in de financiële media nogal wat te doen over het Japanse conglomeraat SoftBank. Volgens niet nader genoemde bronnen die met de Financial Times spraken, heeft SoftBank de afgelopen maanden ongeveer $ 4 miljard aan premies betaald door call-opties op individuele Amerikaanse technologieaandelen te kopen. Een blik achter de schermen bij de banken van Wall Street.


De Financial Times noemde SoftBank de Nasdaq Whale en zei dat haar call-buy eind vorige week "de koortsige rally in grote technologieaandelen had aangewakkerd vóór een scherpe terugval".

Hiernaast: de gecombineerde marktkapitalisatie van FANGMAN (Facebook, Apple, Netflix, Google, Microsoft, Amazon, Nvidia) stort nog eens $ 263 miljard in. Het is binnen 3 handelsdagen met bijna $ 1 biljoen gedaald. De koers van het aandeel TSLA is 32% lager van haar all time high van $538.75 een week geleden).

Een calloptie op een individueel aandeel is een derivaat dat de koper het recht geeft, maar niet de verplichting, om de werkelijke aandelen tegen een bepaalde prijs (uitoefenprijs) te kopen gedurende een bepaalde periode.

Volgens de Financial Times gaven de call-opties die door SoftBank werden gekocht, een blootstelling van ongeveer $ 30 miljard aan aandelen van grote technologiebedrijven.

De Wall Street Journal, opnieuw verwijzend naar niet nader genoemde bronnen, schreef dat SoftBank zijn call-buy van $ 4 miljard concentreerde op tech-aandelen die het al bezat, evenals andere tech-namen.

In een 13F-aanvraag die SoftBank bij de Securities and Exchange Commission heeft ingediend voor de periode die eindigde op 30 juni 2020, gaf het aan dat het in totaal $ 17,5 miljard aan aandelen bezat, waaronder het volgende: $ 1 miljard in Amazon; $ 475 miljoen in Alphabet (moederbedrijf van Google); $ 183 miljoen in Microsoft; $ 189 miljoen in Netflix; en $ 123 miljoen in Tesla.

Zelfs als we de geruchten over Softbank's $ 30 miljard aan derivatenblootstelling aan technische namen toevoegen, is dit nog steeds een behoorlijke verandering in vergelijking met de belangen van JPMorgan Chase - een bank die werd gedocumenteerd in een rapport van 300 pagina's door de Permanente Subcommissie voor Onderzoek van de Amerikaanse Senaat, als de "London Whale" die in 2012 honderden miljarden dollars aan geld van bankdeposanten gebruikte om risicovolle, marktveranderende derivatentransacties uit te voeren, waarbij deze zakenbank $ 6,2 miljard verloor in die noodlottige gokken. We wezen er destijds in onze artikelen op dat de bank zich ook bezighield met het verhandelen van aandelen of aandelenderivaten met het geld van haar spaarders. Dat deel van het Senaatsrapport was blijkbaar zó compromitterend dat het uit het zicht van het publiek moest worden geredigeerd.

De zaak van de London Whale werd overgedragen aan de FBI, maar de bank zelf werd niet strafrechtelijk vervolgd. De bank betaalde $ 900 miljoen aan boetes aan verschillende toezichthouders en bleek betrokken te zijn bij onveilige of ondeugdelijke bankpraktijken.

Volgens de laatste 13F-aanvraag van JPMorgan Chase & Co. voor de periode die eindigde op 30 juni 2020, bezit het $ 518 miljard aan openbaar verhandelde aandelen en ETF's (Exchange Traded Funds), meer dan 29 keer wat Softbank rapporteerde over zijn laatste 13F. Onder de grote technologiebelangen van JPMorgan Chase & Co. vinden we de volgende: $ 15,3 miljard in Microsoft; $ 11,77 miljard in Apple; $ 10,5 miljard in Amazon; $ 8,5 miljard in Alphabet; $ 3,7 miljard in Facebook; en $ 2,3 miljard in Netflix.

De portefeuille van JPMorgan Chase & Co. omvat ook een aantal ETF's die zwaar gewogen zijn in hetzelfde handjevol grote technische namen. De portefeuille van de bank omvat $ 2,9 miljard in de iShares Growth ETF, waarvan de grootste belangen Apple, Microsoft, Amazon, Facebook en Alphabet zijn, die op 4 september 38% van de ETF uitmaken; $ 1,58 miljard in de iShares Russell 1000 Growth ETF, waarvan ook Apple, Microsoft, Amazon, Facebook en Alphabet de grootste belangen hebben - die ook 38% van de ETF uitmaken.

De portefeuille van JPMorgan Chase & Co. omvat ook $ 20,9 miljard in de SPDR S&P 500 ETF Trust, waarvan de vijf grootste deelnemingen - u raadt het al - Apple, Microsoft, Amazon, Facebook en Alphabet zijn - goed voor 23,28% van de ETF die op 3 september een marktwaarde heeft van $ 301,7 miljard.

De $ 518 miljard lijkt niet het volledige beeld te zijn van de aandelenportefeuille van JPMorgan Chase & Co. De bank merkt in haar 13F-document op dat Russell Investments Group, Ltd. namens haar ook een afzonderlijke deponering indient. Hoe we het ook probeerden, we konden die aanvraag niet vinden op de website van de SEC.

Maar de echte guppy versus de walvisvergelijking komt van de minuscule $ 4 miljard die SoftBank volgens geruchten zou hebben ingezet op grote technische call-opties versus de gedocumenteerde $ 2,534 biljoen die JPMorgan Chase in aandelenderivaten houdt op 31 maart 2020. Het cijfer van $ 2,534 biljoen komt van de federale toezichthouder van nationale banken, het Office of the Comptroller of the Currency (OCC).

Volgens de OCC-gegevens bezit JPMorgan Chase 67 procent van alle aandelenderivaten in handen van alle commerciële banken, spaarverenigingen en trustmaatschappijen in de Verenigde Staten. (Zie de tweede tabel 10 aan het einde van het OCC-rapport hier.)
Als dat geen walvis is, weten we niet wat het wèl is.

Even opmerkelijk is dat JPMorgan Chase's bizarre posities in aandelenderivaten als paddenstoelen uit de grond schieten met de stijging van de markten. Hier is een uitsplitsing uit de jaarverslagen van het OCC:
JPMorgan Chase’s Equity Derivatives: Bron: OCC
31 december  2019: $2,600 biljoen
31 december  2018: $2,200 biljoen
31 december  2017: $2,115 biljoen
31 december  2016: $1,750 biljoen
31 december  2015: $1,597 biljoen
31 december  2014: $592 miljard
31 december  2013: $444 miljard
31 december  2012: $429 miljard
31 december  2011: $361 miljard
31 december  2010: $337 miljard

De OCC publiceert driemaandelijkse rapporten van zijn derivatengegevens. Er was een duizelingwekkende sprong in aandelenderivaten die door JPMorgan Chase werden gehouden vanaf 31 december 2014 gedurende de volgende drie maanden, eindigend op 31 maart 2015. In die periode stegen de aandelenderivaten van JPMorgan met $ 678 miljard - in een kwartaal.
Wat gebeurde er in dat kwartaal?
De banken van Wall Stree zijn in januari fors in waarde gedaald; binnenlandse ruwe olie, WTI, was gehalveerd van $ 100 in augustus 2014 tot $ 50 in februari 2015; winkelsluitingen en faillissementen waren overal in het nieuws; en centrale banken over de hele wereld maakten zich zorgen over depressie-achtige deflatie.

Op 31 augustus van dit jaar hebben we in een artikel uitgelegd hoe de S&P 500-index negatief zou zijn voor het jaar, ware het niet dat alleen deze zes grote tech-namen het buitengewoon goed deden op de beurs. We meldden dat Amazon tot en met 26 augustus met 81 procent was gestegen; Apple steeg 68,5 procent; Netflix was met 66 procent gestegen; Facebook had 45 procent gewonnen; Microsoft steeg met 38 procent, terwijl Alphabet een stijging van 17 procent boekte.

Met andere woorden, terwijl de markt als geheel uit elkaar viel, hielden deze zes aandelen de achteruitgang geheim voor de gemiddelde Amerikaan, terwijl president Trump voortdurend twitterde hoe goed de markt het deed.




Sorry, de rest van dit verhaal is exclusief voor onze abonnee's.