SEC wil wetgeving voor Wall Street versoepelen

De Amerikaanse toezichthouder Securities and Exchange Commission wil de huidige verwarrende situatie ten aanzien van de corona-pandemie gebruiken om wijzigingen door te voeren die vooral ten goede komen aan de banken van Wall Street en nadelig uitpakken voor beleggers en aandeelhouders.


Is Jay Clayton, voorzitter van de Amerikaanse Securities and Exchange Commission, een waakhond of een schoothondje? Als je hem beoordeelt op zijn daden sinds zijn aantreden op 4 mei 2017, lijkt het op het laatste. Dat was gemakkelijk te voorspellen, aangezien Clayton 8 van de 10 grootste banken van Wall Street had vertegenwoordigd in de drie jaar voorafgaand aan zijn zetel als voorzitter van de SEC. Daarnaast heeft hij meer dan twee decennia gewerkt bij het advocatenkantoor Sullivan & Cromwell en vertegenwoordigde hij er veel van de topbanken van Wall Street.

Clayton probeert zich nu ook te profileren als de beste aanklager in Wall Street's thuisbasis van Manhattan, waar Geoffrey Berman op een chaotische manier van zijn stoel is gewipt (hij leidde verschillende onderzoeken naar de Trump-organisatie en de talrijke bondgenoten van de president, waaronder de persoonlijke advocaat Rudy Giuliani. Berman weigerde aanvankelijk af te treden, dus Barr vroeg Trump hem te laten ontslaan, een legale maar ethisch dubieuze manoeuvre. De hele affaire, zoals zo velen ervoor, toonde aan hoe omertà de code is die de regering onder Trump en Barr wordt gehanteerd). Dat kantoor is het Amerikaanse advocatenkantoor voor het zuidelijke district van New York, waar zoals gezegd onderzoeken lopen met betrekking tot zowel Donald Trump, diens voormalige advocaat Michael Cohen als Clayton's voormalige klanten, de grote banken van Wall Street.

Tussen haakjes: boze tongen beweren dat Trump in het begin van de corona-crisis opzettelijk de pandemie bagatelliseerde om paniek te minimaliseren waardoor schoonzoon Jared en dochter Ivanka tijd kregen om restaurant- en luchtvaartmaatschappijenaandelen van de hand te doen, en zich in te kopen in ziekenhuisnetwerken, medische goederen en papierproducten. Een voorsprong van 3 maanden om deals te maken waarvan niemand anders iets wist. Maar dit terzijde.

Als bedrijfsjurist heeft Clayton een brede ervaring opgebouwd in private equity en in het helpen van bedrijven bij beursintroducties, fusies en overnames. Hij kwam in 2017 bij de SEC, toen hij ook lastige vragen kreeg van Democraten over zijn banden met Wall Street. Financiële firma's die hij vertegenwoordigde waren ondermeer Goldman Sachs, Deutsche Bank (die beide banden hebben met de Trump-administratie en Trump persoonlijk; Deutsche was de persoonlijke bankier van Trump en Clayton verdedigde deze bank in een grootschalig Russisch witwasschandaal), Lehman Brothers en Morgan Stanley - die allemaal door de jaren heen voor het gerecht zijn verschenen om te worden geconfronteerd met beschuldigingen van verschillende financiële misdrijven.

Clayton is getrouwd met Gretchen Butler, die van februari 2000 tot mei 2017 vice-president was bij Goldman Sachs. Het geschatte vermogen van beiden bedraagt zo'n $ 50 miljoen.

Eén persoon in hetAmerikaanse Congres die Clayton voortdurend in de gaten houdt, is congreslid Maxine Waters, de voorzitter van het machtige House Financial Services Committee. Waters heeft dit jaar tenminste vier waarschuwingsbrieven naar Clayton gestuurd, waarin zij hem in feite vertelde op te houden met zijn stiekeme manoeuvres die Wall Street ten goede komen, maar het Amerikaanse volk in de steek laten.

De meest recente brief kwam afgelopen vrijdag toen Waters Clayton waarschuwde dat zijn laatste deregulerende poging "aandeelhoudersrechten zou onderdrukken, de betrokkenheid van aandeelhouders zou verlagen, de transparantie van de kapitaalmarkt zou verminderen en de bescherming van investeerders in het algemeen zou verslechteren".

De voorgestelde regelwijziging zou van invloed zijn op deponeringen bij de SEC, bekend als Form 13-F en 13-f-1, die van institutionele investeringsmanagers vereisen dat ze hun posities in Amerikaanse aandelen rapporteren als ze $ 100 miljoen of meer bereiken. Terwijl de aandacht van het publiek wordt afgeleid door de corona-pandemie, stelt de SEC voor om de drempel van $ 100 miljoen 35 keer te verhogen tot $ 3,5 miljard. Daardoor zouden tientallen hedgefondsen en buitenlandse actoren onder de radar kunnen glippen.

In haar brief citeerde Waters uit een openbare commentaarbrief op de voorgestelde regelwijziging het volgende: “Het achterhouden van informatie over de handel van personen met een hoog nettovermogen of bedrijven, beheerders van hedgefondsen enz. zorgen voor oneerlijk voordeel op de markt. Het moet zoveel mogelijk transparant zijn. Als u de limiet van 100 miljoen verandert gaat u in tegen uw eigen publieke steun voor transparantie."

Op 16 juli schreven we over hoe de SEC haar eigen beleid ten aanzien van de Freedom of Information Act (FOIA) had geschonden door te verzwijgen waarom de centrale bank van Israël de Amerikaanse aandelen die ze bezit niet opsommen op haar eigen 13F-aanvraag. De centrale banken van Noorwegen en Zwitserland verstrekken die informatie, die op 31 maart 2020 respectievelijk $ 309,5 miljard en $ 94,2 miljard vertegenwoordigde in Amerikaanse aandelen, wèl.

Wat de 13F-deponeringen die openbaar zijn wèl laten zien is dat er een geconcentreerde bubbel is in grote technische namen als Alphabet (moedermaatschappij van Google), Amazon, Apple, Facebook en Microsoft. Het spreekt vanzelf dat het niet in het belang is van de nationale veiligheid van de Verenigde Staten om in het duister te tasten over aandelen-bubbels, zoals we hebben gezien bij de Dot.com-bubbel van 2000 en de epische financiële crash van 2008.
Op 1 september van dit jaar schreven we over dat de bredere S&P 500-index dit jaar (tot toen) negatief zou zijn, ware het niet dat dat voorkómen werd door de buitengewone prestaties van slechts zes grote tech-namen. We meldden dat Amazon tot en met 26 augustus met 81% was gestegen; Apple steeg 68,5%; Netflix dikte aan met 66%; Facebook had 45% gewonnen; Microsoft steeg met 38%, terwijl Alphabet een stijging van 17% noteerde.

De banken van Wall Street zijn ook grote institutionele houders van aandelen en moeten 13F-deponeringen indienen. Op 8 september (link hier - deels paywall) berichtten we het volgende over JPMorgan Chase:

Volgens de laatste 13F-aanvraag van JPMorgan Chase & Co. voor de periode die eindigde op 30 juni 2020, bezit het $ 518 miljard aan openbaar verhandelde aandelen en ETF's (Exchange Traded Funds), meer dan 29 keer wat Softbank rapporteerde over zijn laatste 13F. Onder de grote technologiebelangen van JPMorgan Chase & Co. vinden we de volgende: $ 15,3 miljard in Microsoft; $ 11,77 miljard in Apple; $ 10,5 miljard in Amazon; $ 8,5 miljard in Alphabet; $ 3,7 miljard in Facebook; en $ 2,3 miljard in Netflix.

De portefeuille van JPMorgan Chase & Co. omvat ook een aantal ETF's die zwaar gewogen zijn in hetzelfde handjevol grote technische namen. De portefeuille van de bank omvat $ 2,9 miljard in de iShares Growth ETF, waarvan de grootste belangen Apple, Microsoft, Amazon, Facebook en Alphabet zijn, die op 4 september 38% van de ETF uitmaken; $ 1,58 miljard in de iShares Russell 1000 Growth ETF, waarvan ook Apple, Microsoft, Amazon, Facebook en Alphabet de grootste belangen hebben - die ook 38% van de ETF uitmaken.

De portefeuille van JPMorgan Chase & Co. omvat ook $ 20,9 miljard in de SPDR S&P 500 ETF Trust, waarvan de vijf grootste deelnemingen - u raadt het al - Apple, Microsoft, Amazon, Facebook en Alphabet zijn - goed voor 23,28% van de ETF die op 3 september een marktwaarde heeft van $ 301,7 miljard.

De $ 518 miljard lijkt niet het volledige beeld te zijn van de aandelenportefeuille van JPMorgan Chase & Co. De bank merkt in haar 13F-document op dat Russell Investments Group, Ltd. namens haar ook een afzonderlijke deponering indient. Hoe we het ook probeerden, we konden die aanvraag niet vinden op de website van de SEC.



In een brief van 25 juni aan Clayton hekelde Waters zijn optreden omdat hij de corona-pandemie had gebruikt als een kans om zijn deregulerende agenda door te drukken. Ze merkte het volgende op:
“Aan het begin van de crisis heb ik al onze financiële toezichthouders, inclusief de Securities and Exchange Commission, opgeroepen om onmiddellijk alle regels stop te zetten die niets te maken hebben ten aanzien van de pandemie. Vervolgens heb ik in maart H.R. 6321 ingediend, een alomvattend wetsvoorstel om individuen, gezinnen en de economie te beschermen tegen COVID-19, onder meer door van de financiële toezichthouders te eisen dat ze alle regelgeving die de gevolgen van de pandemie niet aanpakt, tijdelijk opschorten.
Destijds heb ik ook benadrukt dat het onaanvaardbaar zou zijn als een regelgevende instantie deze crisis als excuus zou gebruiken om het terugdraaien van belangrijke financiële voorschriften ter bescherming van investeerders en ons financiële systeem te rechtvaardigen. Tijdens deze moeilijke tijden heeft de SEC onder uw leiding echter een deregulerende agenda gepusht, inclusief regels die kritische beleggerswaarborgen zouden terugdraaien, aandeelhoudersrechten zouden beperken en de markt van belangrijke informatie zouden beroven, precies op het moment dat deze het meest nodig is. Ik dring er nogmaals bij u op aan onmiddellijk te stoppen met de verdere overweging van de volgende regels die beleggers en onze markten kwetsbaarder maken voor financiële instabiliteit en risico's dan ooit tevoren."

Het is de vraag of haar strijd wat zal uithalen. Clayton is het golfmaatje van Donald Trump. Bij de SEC behaalde Clayton een opmerkelijke nieuwe overwinning: de Volcker-regel die banken verbiedt om risicovol te gokken met geld van depositohouders, werd gestript, vooral dankzij Clayton inspanningen.