Incompetentie of minachting voor de burgers?

We zijn het tijdperk van de verboden ingegaan, en het is de autoritaire politiek die we doorstaan ​​die een parallelle samenleving creëert. We zijn nu getuige van een tendens die, als deze voortduurt en intensiveert, uiteindelijk als totalitair kan worden gekwalificeerd.


Politieke beslissingen afhankelijk van de berekeningen van computers en "deskundigengroepen", politie die mensen arresteert die kritiek hebben op de maatregelen van de regering en degenen die zich vrij in hun land willen verplaatsen. Dit is niet de beschrijving van een dystopische film of van China, maar die van bepaalde westerse landen zoals Australië.

Nog minder dan een jaar geleden legden onze westerse samenlevingen vrijheid vast als een fundamentele waarde. Het duurde slechts een paar maanden voordat de situatie radicaal veranderde. Landen die voorheen werden beschouwd als toonbeelden van democratie zijn inmiddels politiestaten geworden - of hard op weg daar naartoe. We zijn nu getuige van een autoritaire en liberticidale tendens die, als deze voortduurt en intensiveert, uiteindelijk als totalitair kan worden gekwalificeerd.

De stad Melbourne, beschouwd als één van de mooiste steden ter wereld, kent nu langere anti-covid-beperkingen dan in China.

De premier van Victoria Daniel Andrews had begin augustus in Melbourne een avondklok afgekondigd. Bovendien zijn verschillende mensen door de politie in de staat Victoria gearresteerd omdat ze opriepen om te protesteren tegen het blokkering van sociale netwerken. Hongarije kreeg kritiek toen de regering de vrijheid van meningsuiting beperkte tijdens de pandemie. Vreemd genoeg (of eigenlijk ook niet)  lijkt de schending van deze vrijheid in Australië niet te leiden tot internationale verontwaardiging. Afijn, over Austraiië hebben we het onlangs al gehad, we gaan het nu hebben over ons eigen land.
 
Gezien de evolutie van de epidemie in ons land en dan vooral in de grote steden heeft het kabinet beslist om nieuwe beperkende maatregelen te nemen om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Zij heeft daarom strengere maatregelen uitgewerkt en drastische maatregelen genomen om de horeca als zondebok te gebruiken.

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: de nieuwe maatregelen, die gedurende vier weken van kracht zijn, hebben (zegt men) vooral betrekking op het verkleinen van de sociale zeepbellen, het verminderen van het aantal toegestane personen tijdens bijeenkomsten en de verplichting om cafés en restaurants te sluiten. Behalve de restaurants in de hotels, dat dan wel weer, en daar mag alleen alcohol genuttigd worden als men wat eet. No food, no booze.

Zo worden wij nu gedwongen om onze sociale interacties terug te brengen tot maximaal 3 nieuwe contacten per ontmoeting. Maar dat mag dan wel weer tien keer achter elkaar. Ongeorganiseerde bijeenkomsten buiten zijn toegestaan ​​voor maximaal 4 personen, behalve degenen die onder hetzelfde dak wonen. En wij dachten begrepen te hebben dat juist buiten het virus zo goed als geen schade kon aanrichten, zeker met inachtneming van de anderhalve-meter.

Voor privébijeenkomsten zijn maximaal 4 personen toegestaan, met inachtneming van veiligheidsafstanden of met het dragen van een masker als dit niet mogelijk is. Verenigingen daarentegen moeten hun leden in staat kunnen stellen hun passie uit te oefenen, dus dat is dan weer een uitzondering, net als de kerken en de moskeeën.

We moesten wel lachen om de genialiteit van de Belgische viroloog en arts Yves Van Laethem, interfederale woordvoerder van de strijd tegen het coronavirus in dat land, toen hij de Belgische burgers uitlegde hoe ze gasten in gepaste vorm kunnen ontvangen in deze tijden van coronavirus: het is niet omdat we een gezondheidscrisis doormaken dat we "als monniken moeten leven!", zei hij, het is een manier om dingen te doen terwijl de burgers op het vaccin wachten. Wat een geruststelling!

Het komt er dus op neer dat Belgen worden uitgenodigd om hun drie-gasten-maximum te ontvangen alsof die naar een restaurant gaan.

Een uitleg is ongetwijfeld nodig en we gaan de spanning niet opvoeren: als de gasten arriveren, moet men dus op anderhalve meter afstand de deur voor hen openen, geadviseerd wordt met het mondmasker (waarvan het RIVM vindt dat dat niet helpt) op. Natuurlijk behoren ook zij dan hun mondmaskers op te zetten.
Verder is het natuurlijk aan te raden om hydroalcoholische gel aan tafel te hebben. Als u de maaltijd aan tafel serveert, draagt ​​u het masker. Als één van de gasten naar de w.c. moet, zet die natuurlijk het eigen masker weer op.
Uw gasten mogen ook geen huishoudelijke artikelen aanraken. Ah en ook, dat lijkt zo belangrijk te zijn, een verbod om beleefd te zijn: men ruimt de tafel van zijn gastheer niet meer af om te voorkómen dat de vuile borden die men zojuist heeft gebruikt, besmet worden.

Nog een zeer verlicht advies van de heer Van Laethem: vermijd zingen en schreeuwen. Goed humeur, een virusvector? Niets verbaast ons meer. Dus, beste landgenoten, ontmoet elkaar privé, met maximaal 4 personen, met uw maskers en vooral, fluister: het is voorzichtiger. Omdat, zoals bovengenoemde heer Van Laethem zegt, "het heel belangrijk is om een ​​sociaal leven in stand te houden, maar het moet met zorg en respect gebeuren".

Zoals we al eerder zeiden is de horeca gesloten. Dat is gedaan omdat we met wat alcohol op teveel plezier hebben, en als we plezier hebben, brengen we het virus over. Daarom mag er na acht uur 's avonds geen alcohol meer worden verkocht, en mag er u 's avonds zelfs niet meer mee over straat lopen. En zou u in quarantaine moeten dan wil onze coronaminister wellicht nog zorgen dat u met dwang thuis moet blijven.
Deze maatregelen worden er de komende tijd "met de hamer" bij ons ingeslagen. En als het aan politiebond ANPV ligt moet het kabinet voor de komende vier weken een compleet verbod op de verkoop van alcohol instellen om het grote aantal thuisfeestjes aan banden te leggen. De DDR-agenten staan anders bij u op de stoep om de nationale drooglegging te controleren.

Als de situatie in bepaalde provincies of regio's verslechtert, moeten de lokale autoriteiten aanvullende maatregelen voorstellen en dit is met name het geval voor Amsterdam - behalve als er massale BLM-demonstraties gepland zijn, natuurlijk.

Inmiddels herontdekken burgers, zowel in de Randstad als daarbuiten , de parallelle economie en soms zelfs de zwarte markt om te leven of plezier te hebben, om te overleven voor anderen, zoals de eigenaren van bars of restaurants, bijvoorbeeld. Het is de autoritaire politiek waaraan we onderworpen zijn die deze parallelle samenleving creëert, waarin men zich gedwongen voelt om de regels te buigen en weg te gaan van het licht van de openbare autoriteiten om zich vrij te voelen. We zien het al gebeuren: fietsenmakers die terwijl u wacht op een reparatie u een alcoholische versnapering aanbieden, om maar wat te noemen. One for the road.
 
Het is noodzakelijk dat politici, net als de mainstream media en experts, stoppen met het verwarren van maatregelen voor het doden van de persoonlijke vrijheid met een klimaat van angst. Er is een steeds waarschijnlijker risico op terugslag dat ten goede zal komen aan de extremen, waarbij de huidige rellen in de Verenigde Staten als een begin daarvan kunnen worden geanalyseerd: een bevolking die mentaal en economisch verzwakt is door de crisis en de beperkingen en gewend is aan het liberticidale beleid. zullen zich natuurlijk tot populistische politieke krachten wenden die er veel bedrevener in zullen zijn.

Zo'n situatie en de gevolgen ervan kunnen echter veel dodelijker zijn dan het virus zelf..

In onze weekendnieuwsbrief gaan wij uitgebreid in op de cijfermatige interpretaties bij de coronacrisis. Zijn de onderbouwingen wel correct?





Bronnen en links alleen beschikbaar voor abonnee's.


[15 oktober 2020]





Afdrukken Doorsturen