Misdaad loont op Wall Street

Als u bewijs wilt hebben dat misdaad op Wall Street wel degelijk loont, lees dan onderstaand artikel. De Amerikaanse criminele organisatie en zakenbank Goldman Sachs en zijn Maleisische dochteronderneming zijn gisteren strafrechtelijk aangeklaagd door het Amerikaanse ministerie van Justitie. De bank geeft toe schuldig te zijn aan de beschuldigingen, en de aandelenkoers sloot gisteren in New York met een winst van $ 2,49.


De grote dure-jongens-en-meisjes-advocatenkantoren die in toenemende mate vuile zaken tegen de megabanken van Wall Street behandelen, hebben tweemaal, in een periode van slechts drie weken, het Amerikaanse ministerie van Justitie zover gekregen schikkingen aan te kondigen van historische strafzaken tegen twee van de grootste banken van Wall Street - precies op de dag van de presidentiële debatten wanneer het publiek en de media geen aandacht besteden aan Wall Street.

Op 29 september, de dag van het eerste presidentiële debat tussen president Donald Trump en voormalig vicepresident Joe Biden, heeft het Amerikaanse ministerie van Justitie twee strafrechtelijke aanklachten ingediend tegen JPMorgan Chase wegens "tienduizenden gevallen van onwettige handel in goud, zilver, platina en palladium… evenals duizenden gevallen van onwettige handel in futurescontracten op Amerikaanse schatkistpapier en in Amerikaanse schatkistcertificaten en obligaties…."
29 september was zoals gezegd de datum van het eerste presidentiële debat.

Om te voorkomen dat een of meer journalisten in het publiek het ministerie van Justitie zouden vragen waarom het JPMorgan Chase een uitgestelde vervolgingsovereenkomst gaf terwijl dit de vierde en vijfde strafrechtelijke aanklacht waren die het in de afgelopen zes jaar tegen JPMorgan Chase heeft ingesteld (de bank heeft schuld bekend aan alle aanklachten), sloeg het ministerie van Justitie gewoon de gebruikelijke procedure over en hield zij geen persconferentie om de aanklachten bekend te maken.

Het tweede presidentiële debat werd afgelast. Gisteren was de datum van het laatste en langverwachte presidentiële debat. Dus op dat moment wilde de externe raadsman van Goldman Sachs de aanklachten tegen zijn cliënt aankondigen, in het oplichtings- en omkopingsschandaal dat bekend staat als 1MDB. En zo geschiedde.

Dit keer echter, omdat de 1MDB-zaak een internationaal schandaal was geworden, hield het Amerikaanse ministerie van Justitie een persconferentie om de aanklachten bekend te maken. U kunt die persconferentie in de onderstaande video bekijken.Goldman Sachs was medio januari 2017 tot in de haarvaten verwikkeld in één van de grootste financiële fraudezaken in de geschiedenis - een zaak waarbij een Maleisisch staatsinvesteringsfonds betrokken was dat bekend staat als 1MDB. Goldman Sachs haalde meer dan $ 6 miljard aan obligatie-inschrijvingen op voor 1MDB, maar volgens het ministerie van Justitie werd $ 4,5 miljard daarvan "verduisterd" en gebruikt "om de weelderige levensstijl van de mede-samenzweerders te financieren, inclusief de aankoop van kunstwerken en sieraden, het verwerven van luxe onroerend goed en luxe jachten, de betaling van gokkosten en het inhuren van muzikanten en beroemdheden om feesten bij te wonen."  Goldman Sachs verdiende volgens het ministerie van Justitie meer dan $ 600 miljoen aan vergoedingen uit de obligatie-inschrijvingen.

Twee van Goldman's senior bankiers, Ng Chong Hwa (ook bekend als Roger Ng) en Timothy Leissner, werden aangeklaagd door het Amerikaans ministerie van Justitie wegens "samenzwering om miljarden dollars verduisterd van 1MDB" wit te wassen en "het betalen van steekpenningen aan verschillende Maleisiërs en Abu Dhabi-ambtenaren." Leissner pleitte schuldig te zijn in de zaak en wacht op een veroordeling. Het proces van Roger Ng, dat naar verwachting explosief zal uitpakken voor Goldman Sachs, is geseponeerd vanwege de COVID-19-pandemie, maar zal naar verwachting in januari volgend jaar in Manhattan beginnen.

Het vermeende meesterbrein van het plan, een Maleisische staatsburger die bekend staat als Low Taek Jho (ook bekend als Jho Low), wordt verondersteld zich schuil te houden in China. Hij is ook aangeklaagd door het Amerikaanse ministerie van Justitie.

Goldman Sachs zelf is in Maleisië aangeklaagd en er loopt een strafrechtelijk onderzoek door het Amerikaanse ministerie van Justitie. Op 6 juni meldde Reuters dat Maleisië geen $ 3 miljard van Goldman zou accepteren om de zaak te schikken. Op 11 juni - slechts acht dagen voordat Berman abrupt werd ontslagen als officier van justitie in New York (een beerput op zichzelf - hierover schreven wij eerder een artikel)  - meldde de New York Times het volgende:
"Goldman Sachs probeert federale aanklagers ertoe te bewegen de bank wat softer aan te pakken vanwege haar rol in een gewiekst plan om miljarden dollars te plunderen uit een Maleisisch staatsinvesteringsfonds."
"Advocaten van de bank hebben plaatsvervangend procureur-generaal Jeffrey Rosen gevraagd om de eisen van sommige federale aanklagers te herzien dat Goldman meer dan $ 2 miljard aan boetes moet betalen en schuldig zou pleiten aan een aanklacht wegens een misdrijf, aldus drie personen die over de zaak zijn geïnformeerd."
"De bank heeft geprobeerd een lagere boete te betalen en een schuldig pleidooi te vermijden, aldus die personen, die op voorwaarde van anonimiteit spraken omdat de gesprekken gaande zijn."

Waar de meeste Amerikanen in deze beroemde zaak nog nooit van hebben gehoord, is dat het beroemde advocatenkantoor Sullivan & Cromwell betrokken was bij het doen van enkele van die luxe aankopen namens de bende vermeende criminelen die 1MDB plunderden, volgens de Amerikaanse ministerie van Justitie.

Even voorstellen: Sullivan & Cromwell - een vooraanstaand advocatenkantoor in Wall Street, maar het bediende zelfs nog machtigere entiteiten zoals de multinationale ondernemingen. Voordat er een CIA was, moesten bedrijven hun eigen staatsgrepen plegen en Sullivan & Cromwell was het advocatenkantoor waar je naartoe zou gaan als je dat soort dingen gedaan wilde hebben. United Fruit was een ander bedrijf dat op eigen kracht staatsgrepen kon plegen.
De meest invloedrijke CIA-directeur, Allen Dulles, werkte bij Sullivan & Cromwell, net als zijn broer, John Foster Dulles, die staatssecretaris van de VS werd en een belangrijke architect uit de Koude Oorlog. In feite is uit documenten gebleken dat Sullivan & Cromwell het Panamakanaal hadden gecreëerd en daar de staatsgreep hadden gelanceerd die volgens Amerikaanse schoolboekjes door Teddy Roosevelt tot stand gekomen was (maar dit was voordat Roosevelt in functie was). Wel pikte Roosevelt van het onafhankelijke Panama het grondgebied rond de kanaalzone in (het Panamakanaal was toen half voltooid) en moest het dat grondgebied voor eeuwig aan de VS afstaan. Meer dan 70 jaar later sloot de Panamese nationalistische president Omar Torrijos een akkoord met de toenmalige president Jimmy Carter om Panama de soevereiniteit over de kanaalzone terug te geven. Maar het kanaal zelf werd pas eind 1999 aan Panama overdragen.

Als u wilt weten hoe inlichtingendiensten en multinationals de wereld zijn gaan regeren, is het zinvol de geschiedenis van Sullivan & Cromwell te onderzoeken, want het is een casestudy van hoe de dingen echt werken. Wij hebben het gedaan en in onze weekend nieuwsbrief van 31 oktober komen wij hier uitgebreid op terug.

Even een time-out nemen. Wat voor verduisteraars en witwassers zouden één van de grootste advocatenkantoren van Wall Street met meerdere voormalige aanklagers in zijn gelederen kiezen om te helpen bij het plegen van een schandalig gewiekst misdrijf? Wat voor verduisteraars en witwassers zouden een staatsinvesteringsfonds plunderen dat eerst door KPMG en vervolgens door Deloitte werd gecontroleerd? En toch komt de naam van Sullivan & Cromwell zeven keer voor in de strafrechtelijke klacht die bij de rechtbank is ingediend door het ministerie van Justitie. De passages zeggen het volgende:
“…gegevens van Citibank en Red Granite Pictures tonen aan dat op of rond 20 juni 2012 $ 58.500.000 werd overgemaakt van de Red Granite Capital rekening naar de Shearman IOLA rekening in de Verenigde Staten die fondsen aanhield namens AZIZ. Op of rond 10 juli 2012 werd ongeveer $ 12.000.000 overgeboekt van dezelfde IOLA-rekening naar een door Sullivan & Cromwell LLP (‘Sullivan & Cromwell’) gehouden advocatenrekening voor de aankoop van de entiteit 912 North Hillcrest Road (BH). Sullivan & Cromwell trad op als adviseur van Great Delight in verband met de eigendomsoverdracht van 912 North Hillcrest Road (BH) LLC. Uit interne gegevens van Shearman blijkt dat elk van deze hierboven beschreven transacties verband hield met interne Shearman-rekeningen van klant 37965 (Riza Aziz)."

“Op of rond 13 augustus 2012 heeft Sullivan & Cromwell een bedrag van $ 10.786.706 overgemaakt naar een bankrekening bij BSI Bank in Singapore, aangehouden door ADKMIC, met betalingsgegevens die een verwijzing bevatten naar 'GREAT DELIGHT LTD.' Zoals hierboven vermeld, is ADKMIC een entiteit die eigendom is van LOW. Op of ongeveer dezelfde dag werd $ 10.500.000 overgeboekt van de ADKMIC BSI-rekening naar de persoonlijke rekening van LOW bij BSI Bank in Singapore, wat aangeeft dat het een 'BETALING AAN AANDEELHOUDER LTJ' was. Deze overdracht van geld vertegenwoordigde een betaling van AZIZ naar LOW voor de vermeende verkoop van HILLCREST PROPERTY 1, door de eigendomsoverdracht van 912 North Hillcrest Road (BH) LLC."

Sullivan & Cromwell was ook betrokken bij de aankoop van een ander luxe onroerend goed met geld dat volgens het ministerie van Justitie was geplunderd van 1MDB. De aanklacht vermeldt:
“Op of rond 16 november 2012 werd $ 33.800.000 overgeboekt van AZIZ's Red Granite Capital rekening bij BSI Bank in Singapore naar de Shearman IOLA rekening in de Verenigde Staten. Daarna werd $ 34.406.188 overgemaakt van de Shearman IOLA-rekening naar een Sullivan & Cromwell advocatenrekening bij Citibank op of rond 19 november 2012, de datum waarop de aankoop van PARK LAUREL CONDOMONIUM werd afgesloten. Diezelfde dag werd $ 1.049.126 overgemaakt van de Shearman IOLA rekening naar Chicago Title Insurance Company voor afsluitingskosten. Volgens het verkoopcontract was Chicago Title Insurance Company de escrow-agent voor de verkoop van PARK LAUREL CONDOMINIUM. Uit gegevens van Shearman blijkt dat de klant namens wie het geld van en naar de Shearman IOLA-rekening werd overgemaakt, AZIZ was." (Een escrow-agent is een persoon of entiteit die onroerend goed in trust houdt voor derden terwijl een transactie wordt afgerond of een meningsverschil wordt opgelost. De rol van escrow-agent wordt vaak gespeeld door een advocaat of notaris in civielrechtelijke rechtsgebieden - red.).
"Uit gegevens van Citibank blijkt dat op of omstreeks 20 november 2012, de dag na de afsluiting, $ 34.406.188 werd overgemaakt van de Sullivan & Cromwell advocatenrekening naar een rekening bij Rothschild Bank AG op naam van 'Park Laurel NYC Ltd.', de verkoper van het onroerend goed. Deze overboeking vertegenwoordigde een betaling aan LOW voor de verkoop van de PARK LAUREL CONDOMONIUM."

Terwijl Sullivan & Cromwell 7 keer wordt genoemd in de aanklacht, wordt het gigantische advocatenkantoor Shearman & Sterling 94 keer genoemd. Shearman & Sterling heeft Goldman Sachs en andere Wall Street-banken bij talloze gelegenheden vertegenwoordigd.

Iets anders dat het publiek niet weet, is dat J.P. Morgan, een bank die eerder schuld heeft bekend voor drie criminele misdrijven, 61 keer wordt genoemd in de 1MDB-aanklacht vanwege zijn rol bij het behandelen van de geplunderde fondsen. Hoewel het ministerie van Justitie in deze zaak geen aanklacht tegen J.P. Morgan heeft ingediend, ontdekte de Zwitserse toezichthouder, FINMA, in 2017 dat de bank ernstige inbreuken had gepleegd op de strijd tegen het witwassen van geld bij de afhandeling van gelden van 1MDB.

Dat is nogal wat en graag iets wat J.P. Morgan hoogstwaarschijnlijk buiten het nieuws wil houden. Waarom? Omdat twee van zijn misdrijven in 2014 voortkwamen uit zijn nalatigheid in het negéren van het witwassen van geld dat al decennia gaande was op de zakelijke bankrekening die het behandelde voor de bekende Ponzi-intrigant Bernie Madoff. De derde aanklacht wegens een misdrijf begaan door J.P. Morgan vond plaats in 2015 vanwege zijn rol in het manipuleren van buitenlandse-valuta-markten.

Er zijn ontzettend veel mensen in het zuidelijke district van New York die er baat bij zouden hebben als het in rechtszaken een Wall Street-gezinde federale aanklager krijgt.