Campagneteam Trump wacht op cijfer economische groei

Het campagneteam van Trump zal morgen het dan gerapporteerde bbp-cijfer (stijging in het bruto binnenlands product - bbp) vieren. Hieronder het verhaal dat niet verteld zal worden.


Om 17.05 uur vanmiddag (onze tijd) liet de Dow Jones index een daling van 683 punten zien, een verlies van 2,5%, wat een teken is van een nieuwe vervelende opening voor de aandelenmarkt na de duik van 650 punten afgelopen maandag en een verlies van 222 punten gisteren. De uitverkoop van vandaag wordt toegeschreven aan het stijgende aantal COVID-19-gevallen in Europa en de VS en het falen van het Amerikaanse Congres om een stimuleringswet goed te keuren om de komende economische gevolgen op te vangen.

Maar morgen verschijnt er een rapport dat een enorme stijging in het bruto binnenlands product (bbp) voor het derde kwartaal laat zien, en de Trump-campagne zal naar verwachting in een luidruchtige strijdkreet horen tijdens campagne-evenementen. Morgen om 8.30 uur (tijd New York) zal het Bureau of Economic Analysis, een onderdeel van het Amerikaanse ministerie van Handel, rapporteren hoeveel de Amerikaanse economie groeide van 1 juli tot en met 30 september.
Volgens de zeer betrouwbare GDPNow-schatting van de Atlanta Fed zou dat cijfer moeten komen in de buurt van 30%.

De Trump-campagne zal naar verwachting dat cijfer aankondigen als de snelste groei in de Amerikaanse geschiedenis. Maar we mogen niet vergeten dat het als vervolg komt op het tweede kwartaal, dat het grootste kwartaalverlies in het bbp in de geschiedenis van de VS registreerde, een daling van 31,4%. Die enorme daling was het gevolg van bedrijfssluitingen en banenverlies als gevolg van de corona-pandemie, en de daaruit voortvloeiende terugval van de uitgaven.

Beide cijfers die de krantenkoppen zullen domineren moeten met een korreltje zout worden genomen. Het bbp wordt gerapporteerd op jaarbasis, dat wil zeggen wat het kwartaalpercentage zou zijn als het een heel jaar zou duren. Het verlies in het tweede kwartaal van 31,4 procent op jaarbasis komt eigenlijk neer op 9 procent op kwartaalbasis. Dat is nog steeds een groot probleem en staat gelijk aan een grote depressie.

Een groot deel van de verbetering in het derde kwartaal is het resultaat van de heropening van bedrijven en de financiƫle stimulans van de CARES-wet van $ 1,8 biljoen, die op 27 maart als wet is ondertekend. We zitten nu al een maand in het vierde kwartaal zonder extra stimuleringsrekening. Dus dat zal een remmende werking hebben, zelfs als het Amerikaans Congres uiteindelijk een ander stimuleringspakket in voert. Deze komende economische vertraging is waarschijnlijk waarop de aandelenmarkt deze week reageert.

De VS is een op consumenten gebaseerde economie waarin de consumentenuitgaven ongeveer tweederde van het bbp uitmaken. Als staten niet snel hulp krijgen van een federale stimuleringswet, zullen leraren, brandweerlieden en politie worden ontslagen. Als werkloze arbeiders geen verlenging van de werkloosheidsuitkering krijgen, zal dat resulteren in extreem menselijk leed en de consumentenuitgaven aantasten, wat zal leiden tot meer banenverlies en een escalerende krimp van de consumentenuitgaven.

Het Amerikaanse ministerie van Arbeid meldt het volgende: "Het totale aantal mensen dat een werkloosheids-uitkering claimt in alle programma's voor de week die eindigde op 3 oktober, was 23.150.427".  Hoe verhoudt zich dat tot dezelfde week in 2019? Het is 16,6 keer hoger. Er waren slechts 1.393.973 mensen die een werkloosheidsuitkering claimden voor de vergelijkbare week in 2019.Dat is de omvang van het gat waar de Amerikaanse economie uit moet klimmen.

Laat die cijfers even tot u doordringen en denk dan eens aan de duizenden nieuwe ontslagen die worden aangekondigd door de luchtvaartmaatschappijen, theaters en andere bedrijven.En tot slot, zoals de grafiek hierboven aangeeft, lijken enkele van de grootste banken in de VS die het leeuwendeel van de (spaar)gelden in handen hebben die leningen aan de Amerikaanse economie ondersteunen, bepaald niet erg op de "bron van kracht" waarmee de voorzitter van de Federal Reserve, Jerome Powell, de Amerikaanse bevolking blijft geruststellen dat ze dat zijn.
U kunt uw eigen oordeel vormen en de gegevens op die grafiek (die rechtstreeks afkomstig is van een Dow Jones-bedrijf, MarketWatch) interpreteren of u kunt de Federal Reserve geloven.

Nooit eerder in de geschiedenis van de Verenigde Staten is er een grotere behoefte geweest aan een alomvattend nationaal plan om deze crisis aan te pakken.