Federal Reserve kiest voor Donald Trump

De Federal Reserve heeft afgelopen vrijdag laten blijken de voorkeur te hebben voor Donald Trump als nieuwe president van de Verenigde Staten.

Van de Amerikaanse aandelenmarkt is de Dow Jones Industrial Average de belangrijkste graadmeter en deze index verloor vorige week 1.833,97 punten. De Dow was elke dag down, behalve donderdag, toen de index een winst van 139,16 behaalde. De markt reageerde op het volgende slechte nieuws: stijgende gevallen van COVID-19 in de VS; een heropleving van het virus in Europa waardoor de bedrijfsactiviteiten daar stilgelegd worden; het falen van het Amerikaanse Congres om een nieuwe stimuleringswet goed te keuren; en een fors lagere prijs voor West Texas Intermediate (WTI), binnenlandse ruwe olie - wat duidt op een verdere vertraging van de economische activiteit.

De verliezen van de aandelenmarkt in New York zouden vorige week waarschijnlijk groter zijn geweest, ware het niet dat de Federal Reserve vrijdag om 11.00 uur lokale heeft ingegrepen.

Het volgende is er gebeurd en het is iets waarover Amerikanen zich grote zorgen zouden moeten maken.

Het 200-dagen voortschrijdend gemiddelde op de Dow wordt door markttechnici in de gaten gehouden als een indicator van waar de Dow Jones index naartoe gaat. Vrijdag om 10:58 uur lokale tijd had de Dow die dag 502 punten verloren en handelde op 26.156,45, onder het 200-dagen voortschrijdend gemiddelde van 26.200,50.

Door zo'n duikeling onder dat gemiddelde zou de verkoop van aandelen in de Dow nrmaal gesproken escaleren, aangezien computeralgoritmen de onderbreking in het voortschrijdend gemiddelde detecteren en verkooporders activeren. Zoals we vaker hebben geschreven vindt veel - zo niet de meeste - handel in aandelen op Wall Street plaats zonder dat er een mens bij komt kijken.

Maar om 11.00 uur kwam de Federal Reserve in actie door een persbericht uit te geven dat een optimistisch signaal aan de markt gaf. Aangezien alle kritiek van de Fed op de noodzaak van een nieuw stimuleringsplan van het Congres er niet in was geslaagd de wetgeving door te drukken, gaf het persbericht van de Fed aan dat het een eigen versie van een stimuleringsimpuls voor kleine bedrijven uitgaf.

De Fed kondigde aan dat haar financieringsprogramma's in voor het midden- en kleinbedrijf zouden worden verlaagd van de huidige minimale leningomvang van $ 250.000 naar $ 100.000, waardoor veel meer kleine bedrijven in aanmerking komen voor financiële steun.
Het nieuws van de Fed werd om 11:07 uur bij door Reuters afgedrukt de wereld in geslingerd en de markt veerde op. Tegen het einde van de handel op vrijdag had de Dow het grootste deel van zijn eerdere verliezen uitgewist en sloot slechts 157,51 punten lager.

Naast het feit dat de aankondiging van de Fed werd gedaan binnen enkele minuten nadat de Dow onder het 200-dagen voortschrijdend gemiddelde was gedaald, zijn er nog andere opmerkelijke aspecten aan de actie van de Federal Reserve.

Ten eerste is het het al lang bestaande beleid van de Fed om marktveranderende informatie aan te kondigen voordat de markt opengaat of nadat deze is gesloten. De belangrijkste uitzondering is het al lang bestaande beleid van het FOMC (Federal Open Market Committee) van de Fed om zijn verklaring om 14.00 uur af te geven. op de tweede dag van de FOMC-bijeenkomsten, die elke zes weken plaatsvinden.
De interventie van de Fed afgelopen vrijdag met een onverwachte beleidswijziging, net toen de markt door een belangrijke technische indicator zakte, en slechts drie werkdagen vóór een fel omstreden presidentsverkiezing, geeft het verontrustende signaal af dat de Fed de vinger op de weegschaal legt voor de zittende president, Donald Trump.

Trump heeft zichzelf als geen andere president in de geschiedenis gekoppeld aan een stijgende aandelenmarkt. Hij twittert erover en hij voert er campagne over. Zelfs toen Trump begin oktober in het ziekenhuis lag met COVID-19, stuurde hij een tweet waarin hij zei: ".. onthoud dat de aandelenmarkt zich klaarmaakt om zijn hoogste punt ooit te breken." Het zou er voor de huidige president niet al te goed uit zien als de markt zou crashen terwijl hij nog steeds de controle heeft over de Amerikaanse economie.

Maar het is niet de taak van de Fed om de marktprognoses van Trump werkelijkheid te laten worden. De Fed wordt verondersteld  onafhankelijk te blijven van politiek en politici, zodat Amerikanen erop kunnen vertrouwen dat zij het monetair beleid bepaalt namens het Amerikaanse volk. Jerome Powell, de huidige voorzitter van de Fed, heeft in dat opzicht jammerlijk gefaald.

In 2019 dineerde Powell met Trump ter gelegenheid van Powells 66e verjaardag. Congreslid Katie Porter sprak Powell tijdens een hoorzitting aan op het bijwonen van hem van een uitbundig feest in het landhuis van de CEO van Amazon, de miljardair Jeff Bezos. Het feest werd ook bijgewoond door de dochter van Trump, Ivanka, en haar man, Jared Kushner, en door Jamie Dimon, voorzitter en CEO van JPMorgan Chase, een seriële misdadigersbank onder toezicht van de Federal Reserve.

Powell heeft ook $ 25 miljoen aan persoonlijke activa behouden die onder het investeringsbeheer van BlackRock staan op hetzelfde moment dat de Fed BlackRock drie zeer lucratieve no-bid-contracten overhandigde - waaronder één van de Fed die BlackRock geld gaf om zijn eigen Exchange Traded Funds op te kopen. (ETF's). (Hierover hebben wij een uitvoerig artikel geschreven).

Het kritieke probleem voor de VS is dat het land tegelijkertijd wordt geconfronteerd met twee afzonderlijke pandemieën: de bedreiging voor de gezondheid van de Amerikanen door de COVID-19-pandemie en de bedreiging van de Amerikaanse democratie door de pandemie van het vriendjeskapitalisme. Dat geldt trouwens niet alleen voor de VS, maar zeker ook voor de meeste andere westerse landen.

En wat de centrale banken in het algemeen betreft: als centrale bankiers zo goed werk leveren, waarom moet er dan steeds weer geïntervenieerd worden?
Als hun beleid überhaupt effectief was geweest, hadden ze al lang geleden de toestand moeten (kunnen) normaliseren. De waarheid is dat ze dat niet kunnen, maar ze geven het niet toe.[2 november 2020]


 
Afdrukken Doorsturen