De Dag des Oordeels is gekomen

In de Verenigde Staten hebben de Democraten de verkiezing van Trump nooit geaccepteerd, zijn mogelijke herverkiezing zou het voorwendsel kunnen zijn voor een poging om Amerikaanse instellingen te destabiliseren. De westerse mainstream media zijn ervan overtuigd dat "Sleepy" Joe Biden de nieuwe president wordt. Dat is nog maar de vraag, en nòg minder is het zeker dat op de helft van de komende regeerperiode één van beiden in de Oval Office zit.

De langverwachte en toch ook gevreesde dag is eindelijk aangebroken. Ter gelegenheid van de dag van de Amerikaanse presidentsverkiezing dachten we dat we de sfeer van de Amerikaanse presidentsverkiezingen op foto's zouden moeten tonen.

Kijk eens naar de voorpagina van de New York Daily News (foto). Dat geeft perfect de misselijkmakende sfeer weer die de meerderheid van de Amerikanen tegenwoordig ervaart. Maar in een volkomen bizarre actie steeg de Dow Jones Industrial Average in New York binnen een half uur na opening al 500 punten, een stijging van de aandelenmarkt van een kleine 2%.
Er is zeker een onzichtbare hand die aandelen opkoopt met maximale hefboomwerking om de markt vanmorgen hoger te zetten.

Als u nog meer bewijs wilt hebben van het nep-marktoptimisme voor bedrijfsaandelen, overweeg dan wat nationale retailers, die inspelen op die rijke ene procent, denken over wat er vandaag zou kunnen gebeuren. Winkels in Soho en op Fifth Avenue in Manhattan hebben hun etalages dichtgetimmerd met enorme stroken lelijk bruin multiplex. Retailers die dekking zoeken zijn onder meer Tiffany & Co., Dior, Chanel, Louis Vuitton (foto verderop in dit artikel), Bloomingdale's en Macy's flagship store. Evenzo bereidt Washington, D.C. zich voor op vliegende projectielen met hotels, winkels en restaurants die zijn uitgedost met multiplex.

FiveThirtyEight heeft vanmorgen een enquête gehouden die laat zien hoe verschillende opiniepeilers de nationale stemming proberen te beïnvloeden. YouGov laat Biden op Trump leiden met 10 punten, 53% op 43%. Quinnipiac University geeft Biden een voorsprong van 11 punten. Uit de samenstelling van FiveThirtyEight (van alle grote peilingen) blijkt dat Biden 8,4 punten voorstaat in de nationale verkiezing.

Een andere manier om een idee te krijgen van de vooruitzichten voor Donald Trump om een tweede termijn te krijgen, is een verhaal dat vanmorgen lokale tijd werd uitgezonden op de financiële nieuwszender CNBC. Het luidde gedeeltelijk:
“Deutsche Bank is op zoek naar manieren om haar relatie met president Donald Trump na de Amerikaanse verkiezingen te beëindigen, omdat het moe wordt van de negatieve publiciteit die voortvloeit uit de relatie, aldus drie hoge bankfunctionarissen met directe kennis van de zaak.
Deutsche Bank heeft ongeveer $ 340 miljoen aan leningen uitstaan bij de Trump Organization......
Tijdens vergaderingen van de afgelopen maanden heeft een directiecomité van Deutsche Bank dat toezicht houdt op reputatierisico's en andere risico's voor de kredietverstrekker in de Amerikaanse regio, gesproken over manieren waarop het de bank van deze laatste overblijfselen van de relatie kan ontdoen", aldus twee van de drie bankfunctionarissen."

Laat dat even bezinken.

Deutsche Bank is herhaaldelijk beschuldigd van schendingen van Amerikaanse federale wetgeving, zoals het witwassen van geld voor Russische oligarchen, manipulatie van de rentebenchmark die bekend staat als Libor, de verkoop van frauduleuze hypotheekbewijzen, enzovoort enzovoort. En toch vreest Deutsche Bank verdere reputatieschade door in verband te worden gebracht met de president van de Verenigde Staten.

Dit is de surrealistische realiteit waarmee Amerikanen nu dagelijks worden geconfronteerd.

Maar nu nog even filosoferen wat er vandaag en de komende tijd staat te gebeuren.

Voor de presidentsverkiezing zou het koppel Biden/Harris - gebaseerd op de polls - de "popular vote" moeten winnen, en dit keer ook het kiescollege dat Trump tegen alle verwachtingen in in 2016 had veiliggesteld, door een meerderheid van de stemmen te winnen in drie zogenaamd Republikeinse staten: Pennsylvania, Michigan en Wisconsin. Volgens de allerlaatste prognoses wijst veel erop dat Trump in de "battlefield states" (Battleground States) zoals Pennsylvania wel zeker zou kunnen winnen. Een andere belangrijke reden voor de enigszins afnemende verkiezingsvooruitzichten voor Biden en de Democraten is dat er de afgelopen dagen "enkele protesten en plunderingen zijn geweest in Philadelphia". In de mainstream media wordt gezwegen over de oorsprong van deze gewelddadige protesten, brandstichting en massale plunderingen van winkels en supermarkten. Hoofdverantwoordelijk waren de twee geradicaliseerde groepen Antifa en Black Lives Matter (BLM), die Pennsylvania onlangs bijna drie dagen en nachten in spanning hielden.

Bovendien is er een trend die de overijverige electorale en opiniepeilers, in hun gretigheid om Trump uit de race te gooien, opzettelijk of uit domheid, negeerden: Trump is tegenwoordig veel populairder dan in 2016, zowel bij de Afro-Amerikaanse alsook bij de Latino-minderheid. Verkiezingsonderzoekers hadden dit uiterlijk kunnen herkennen aan het feit dat de afgelopen vier jaar steeds meer landelijk bekende persoonlijkheden uit deze minderheden er niet meer voor terugschrokken om Trump en zijn politiek in het openbaar te promoten.

Michigan lijkt te zijn overgenomen door Biden. Trump zou daarom een ​​minstens even groot aantal kiezers elders moeten vinden, zonder een van de swing states te verliezen die de beslissing nemen: Ohio, Florida, Iowa, Arizona, North Carolina… en natuurlijk Georgia en Texas.De rest van dit artikel zou normaal gesproken alleen voor abonnee's zijn, maar u kunt het hier lezen/downloaden (in PDF).
Wilt u kennismaken met onze weekend nieuwsbrief? Op de homepage van onze site kunt u het meest recente exemplaar gratis downloaden.


[3 november 2020]

 
Afdrukken Doorsturen