Een democratische Pyrrus-overwinning?

Loopt het Trump tijdperk ten einde en wordt de kandidaat van de Democratische partij de nieuwe president van de Verenigde Staten? Het heeft er alle schijn van, maar ook hier geldt het gezegde: "It ain't over till it's over".

Voordat het coronavirus toesloeg zorgden de minder gekwalificeerde werknemers officieel voor een redelijk volledige werkgelegenheid, de lonen stegen uiteindelijk, en meer in het bijzonder aan de onderkant van de sociale schaal. Het coronavirus had de doodsteek moeten luiden voor dit succes. In de regel hebben de blauwe staten (democraten) ervoor gekozen om strikte en langdurige inperkingsmaatregelen te nemen. De Rode (Republikeinse) staten hebben gekozen voor een lichte benadering, in de buurt van het Zweedse model.

Zowel in Amerika als in Europa is er geen sluitend verband waargenomen tussen lockdowns en gezondheidsbeoordeling. Zowel in Amerika als in Europa is er een duidelijk verband tussen lockdowns, vèrgaande overheidsbemoeienis en sociaaleconomische verwoesting.

De Verenigde Staten zijn daarom in tweeën gesplitst : blauwe staten die verwoest zijn door de combinatie van indamming en rassenrellen, aangemoedigd door gemeenteraadsleden, en rode staten die, na een zwakke lente, al hun kracht hebben herwonnen. Nog voordat ze bij de verkiezingen stemden, stemden Amerikanen met hun voeten: met honderdduizenden op de vlucht uit de blauwe staten om de orde, vrijheid en welvaart in de rode staten te herwinnen.

Landelijk vertaalde dit zich in een dramatisch herstel van de economie in het derde kwartaal na de zware recessie in het tweede kwartaal. Voor 2020 zou de recessie beperkt moeten blijven tot 3,5% van het BNP in de Verenigde Staten, tegen een prognose van -8,3% voor de eurozone, geschat zelfs voordat tot de tweede lockdown is besloten. Het uiteindelijke resultaat zal dus veel erger zijn.

In 2020 is de kloof groter geworden. Nu het nationale werkloosheidspercentage in d VS daalt tot 6,9% , is Amerika opnieuw dicht bij volledige werkgelegenheid, terwijl Europa zich schrap zet voor een eindeloze winter van ellende en massale werkloosheid. Een zwart punt echter, en van omvang: het begrotingstekort, dat een betreurenswaardige tweedelige consensus volledig heeft genegeerd.

In Parijs en Berlijn zorgde Donald Trump voor problemen. Zijn aanvallen op Angela Merkel en Emmanuel Macron waren soms gerechtvaardigd als hij hen ervan beschuldigde niet bij te dragen aan hun eigen verdediging, en de persoonlijke aanvallen waren vaak onnodig. Zijn stijl was irritant en de Europese hoofdsteden zullen opgelucht ademhalen. Vooral in Brussel is die opluchting groot - daar kunnen de niet-democratisch gekozen opvreters nu schijnbaar ongehinderd hun eigen agenda doordrukken. Uiteindelijk doet het er niet toe: Europa is al lange tijd geen strategische prioriteit voor de Verenigde Staten.

Het grote succes van Donald Trump ligt op een ander terrein: het Midden-Oosten. Oud-president Barack Obama had deze regio in geweld laten verzinken: burgeroorlogen in Syrië en Jemen, de opkomst van de Islamitische Staat, Iran spreidde overal zijn kwaadaardige tentakels en vrede tussen Israël en zijn Arabische buren was ver weg. John Kerry, die waarschijnlijk weer een nieuwe plaats in de regering Biden lijkt te krijgen, legde uit dat het voor Israël onmogelijk was om een ​​vredesakkoord te sluiten met zijn buren zonder de voorafgaande toestemming van de Palestijnse leiding, die decennia lang heeft aangetoond dat het dat niet doet en geen zinhad  om tot een dergelijke overeenkomst te komen: de situatie bevond zich in een impasse.

Donald Trump verbrandde alle dogma's: hij verhuisde de Amerikaanse ambassade naar Jeruzalem, hij trok zich terug uit Syrië, hij executeerde de Iraanse generaal Soleimani. Elke keer voorspelden de wijzen en experts een explosieve situatie, zelfs een Derde Wereldoorlog. Het uiteindelijke resultaat was de historische ondertekening van de overeenkomsten tussen Israël, de Verenigde Arabische Emiraten en Bahrein. Het onmogelijke was uitgekomen.

Ten slotte heeft Donald Trump in het geval van China ook de kaarten opnieuw geschud. De proriteit van Joe Biden was vooral om zijn familie rijker te maken door zijn invloed te verkopen in ruil voor harde contanten. Donald Trump had gekozen voor een benadering van confrontatie met deze opkomende dictatuur. Deze benadering zal niet ter discussie worden gesteld.

Wat niemand in 2016 had kunnen vermoeden, is het geweld van de reactie van de Democraten op de overwinning van Donald Trump. De nep "Russische inmenging" bestaande uit nepbestanden, diplomaten zie bedrogen zijn door de FBI, afluisterpraktijken en valse informatie die meedogenloos over drie jaar werd verspreid door de mainstream media: dit is waarschijnlijk het grootste politieke schandaal in de geschiedenis van de VS. De verstrengeling van de regering-Obama met de inlichtingendiensten (FBI en CIA), de mainstream media en de Democratische Partij tot een ongekende onderneming om de gekozen president te destabiliseren. Dat heeft de volle vier jaar geduurd, en zal niet zomaar ophouden.

Mensen vergeten ook de afzettingsprocedure die in 2019 was gestart om te voorkómen dat Donald Trump de massale corruptie van de familie Biden in Oekraïne onderzoekt.De rest van dit artikel zou normaal gesproken alleen voor abonnee's zijn, maar u kunt het hier lezen/downloaden (in PDF).
Wilt u kennismaken met onze weekend nieuwsbrief? Op de homepage van onze site kunt u een recent exemplaar gratis downloaden.


[9 november 2020]

 
Afdrukken Doorsturen