Vegetariër zijn: slecht voor je gezondheid?

Wetenschappelijk onderzoek schijnt aan te tonen dat vegetariër zijn je vaker ziek maakt. Omgekeerd hebben grote vleeseters een gezonder leven.


Het is geen geheim dat de meeste vegetariërs vaak radicale milieuactivisten zijn en vooral hysterische klimaatalarmisten. Mogelijk heeft de Universiteit van Graz in Oostenrijk hier een reden voor ontdekt: hun ongezonde voeding.

Een nieuwe studie van deze universiteit concludeert dat vegetariërs vaker ziek zijn en een slechtere kwaliteit van leven hebben dan mensen die vlees eten. Volgens het Duitse persbericht zijn vegetariërs "vaker vatbaar voor kanker en hartproblemen". In het artikel staat ook dat ze vaker last hebben van psychische stoornissen. Als gevolg hiervan, zo schrijft het rapport, vormen ze een grotere last voor het socialezekerheidsstelsel.

Volgens het persbericht hebben de wetenschappers gegevens bestudeerd van de Oostenrijkse Health Interview Survey (AT-HIS), die ook deel uitmaakt van een van de belangrijkste en meest erkende enquêtes van de EU (European Health Interview Survey).

De wetenschappers gebruikten een panel van in totaal 1320 mensen die waren onderverdeeld in 4 groepen van elk 330 mensen. Alle groepen waren vergelijkbaar in termen van geslacht, leeftijd en sociaaleconomische status. Deze studie hield ook rekening met roken en met lichamelijke activiteit. De BMI (Body Mass Index) was ook gemiddeld (22,9 - 24,9) voor alle vier de groepen. Het enige echt verschillende hiervan was het dieet. De vier groepen waren:
- vegetariërs
- vleeseters met veel fruit en groenten
- heel weinig vlees eten
- veel vlees eten.
Meer dan driekwart van de deelnemers was vrouw (76,4%).

Het persbericht zegt dat de bevindingen in tegenspraak zijn met gangbare stereotypen dat vleesloze diëten gezonder zijn. Vegetariërs hebben twee keer zoveel allergieën als de vleesrijke groep (30,6% versus 16,7%) en ze hebben een 166% hoger risico op kanker (4,8% versus 1, 8%). Bovendien ontdekten wetenschappers dat veganisten een 150% hoger risico hadden op hartproblemen (1,5% versus 0,6%). In totaal hebben ze bijna 18 verschillende chronische ziekten bestudeerd. In vergelijking met vleeseters waren 14 van hen (78%) meer getroffen door vegetariërs, waaronder astma, diabetes, migraine en osteoporose.

De Graz University of Medicine bevestigt bevindingen van de Hildesheim University: psychische stoornissen komen vaker voor bij vegetariërs, aldus het persbericht. In deze analyse merkt de Universiteit van Graz op dat vegetariërs twee keer zo vatbaar waren voor angst en depressie als zware vleeseters (9,4% versus 4,5%). Dit resultaat werd bevestigd door de Universiteit van Hildesheim, die opmerkte dat vegetariërs meer leden aan depressie, angst, psychosomatische aandoeningen en eetstoornissen. Wetenschappers in Graz onthullen ook dat vegetariërs vaker ziek worden en vaker naar de dokter gaan.

Vleeseters lijken ook een "veel betere kwaliteit van leven te hebben in alle categorieën", zoals de studie aantoont. De vier onderzochte categorieën waren: lichamelijke en psychische gezondheid, sociale relaties en omgevingskwaliteit van leven.

Nogmaals, dit is niet de eerste studie die onlangs de ideeën tegenspreekt dat vegetariërs gezonder leven. De grootste voedingsstudie ter wereld (EPIC) geeft aan dat vegetariërs juist jonger sterven.

Onlangs hebben experts aangetoond dat de vermeende gezondheidsvoordelen van een vegetarisch dieet meer mythe en legende zijn. Volgens professor Ulrich Voderholzer, directeur en hoofdarts van Schön Klinik Roseneck en expert in eetstoornissen, zijn de beloften van vegetarische verenigingen “niet wetenschappelijk bewezen."

In het persbericht van de Universiteit van Graz staat: “Dit is meer een ideologische boodschap die valse beloften suggereert." Alvorens toe te voegen: "Met betrekking tot de preventie van kanker dankzij groenten en fruit zei prof. Rudolf Kaaks van het Duitse kankeronderzoekscentrum DKFZ: “Er is geen relatie; 0,0%”."

Groene mensen zijn niet alleen goedgelovig als het gaat om klimaatwetenschap, maar velen zijn ook goedgelovig als het gaat om voedingswetenschap. De mueslireepeters en strelende boomknuffelaars lijken daarom de meest slecht geïnformeerde op aarde te zijn.