Handel door Dark Pools die het daglicht niet kan verdragen

Een onderbelicht feit over de Dark Pools van Wall Street in relatie tot de ineenstorting van het Archegos Hedge Fund. Of: wat de grootbanken in het geniep uitspoken.
Op dinsdag 30 maart legde de Amerikaanse senator Elizabeth Warren de volgende verklaring af voor televisiezender CNBC met betrekking tot het imploderen van het hedgefonds Archegos Capital Management. "De ineenstorting van Archegos had alles in zich om een gevaarlijke situatie te creëren - grotendeels ongereguleerde hedgefondsen, ondoorzichtige derivaten, handel in private dark pools, hoge leverage en een handelaar die zich uit de handhaving van de SEC wurmde."

Alle elementen van die verklaring waren op dat moment goed bekend, behalve één. Niemand in de mainstream media sprak op dat moment of sindsdien over Wall Street's Dark Pools in verband met de implosie van Archegos. (Dark Pools zijn ondoorzichtige, nauwelijks gereguleerde handelsplatforms die net zo functioneren als particuliere effectenbeurzen die actief zijn binnen de grootste banken op Wall Street. Door een verdraaide redenering van de SEC mogen de banken zelfs aandelen van hun eigen bank verhandelen.)

Warren is een lid van de Senate Banking Committee, de Senaatscommissie voor het bankwezen, en zou op de hoogte zijn van alle regelgevingsbriefings die zouden kunnen hebben plaatsgevonden bij de implosie van het Archegos-hedgefonds, dat tot dusver erkende verliezen heeft veroorzaakt van ten minste $ 8 miljard onder wereldwijd systeemrelevante banken (Global Systemically Important Banks - GSIB's).

Het Senate Banking Committee heeft voor 26 mei een hoorzitting gepland en zal de CEO's van de zes grootste banken op Wall Street oproepen om te getuigen. (Vreemd genoeg moeten de te behandelen onderwerpen nog worden aangekondigd.) Alle banken die zijn opgeroepen om te getuigen over hun eigen Dark Pools die ze bezitten, behalve Wells Fargo, de bank die zijn Dark Pool in 2014 heeft gesloten.
Naast het bezit van hun eigen Dark Pools hebben vier bedrijven de handen ineengeslagen om gezamenlijk eigenaar te zijn van een Dark Pool, bekend als EBXL Level ATS. (ATS is een afkorting voor Alternative Trading System, wat de beleefde bewoording is die de SEC verkiest boven Dark Pools.) De gezamenlijke eigenaren van EBXL Level ATS zijn Credit Suisse, Citigroup, Merrill Lynch (onderdeel van Bank of America) en Fidelity.

De CEO's die zijn opgeroepen voor de hoorzitting van 26 mei zijn: Jamie Dimon van de veelvuldig veroordeelde criminele bank JPMorgan Chase; David Solomon van nog zo'n "leuke" onderneming Goldman Sachs; Jane Fraser van Citigroup; James Gorman van Morgan Stanley; Brian Moynihan van Bank of America; en Charles Scharf van Wells Fargo.

We hebben besloten om de Dark Pool handelsgegevens (die vertraagd worden verstrekt en samengevoegd tot een totaal van een volledige week) te bekijken van FINRA, de zelfregulerende instantie van Wall Street. Het laat zien dat één van de grootste aandelenpartijen in bezit van Archegos, gewone aandelen ViacomCBS Klasse B, een gemiddeld wekelijks handelsvolume had van 11,4 miljoen aandelen in de zeven weken voorafgaand aan de week van 22 maart 2021 - de week waarin Archegos explodeerde.
Die week, toen Archegos niet aan zijn margestortingen kon voldoen, begonnen de banken van Wall Street die als onderpand leningen met hoge schulden aan Archegos hadden verstrekt tegen de ViacomCBS-aandelen, in paniek ViacomCBS te verkopen.

Als gevolg van de paniekverkopen verloor ViacomCBS vanaf de slotkoers van $ 97,35 op vrijdag 19 maart tot de slotkoers op vrijdag 26 maart van $ 48,23 veel van zijn marktwaarde, 50,4%. Het is niet hersteld. Vandaag werd het verhandeld tegen $ 37,65.

Voor de week van 22 maart, de week dat Archegos ineenstortte, explodeerde de Dark Pool-handel in ViacomCBS van het vorige zeven weken durende gemiddelde van 11,4 miljoen aandelen naar 70,65 miljoen aandelen, een stijging van 517%.

Interessant is het te weten dat voor de week van 22 maart, de top drie van Dark Pools in termen van handelsvolume in ViacomCBS eigendom van banken waarvan bekend is dat ze betrokken waren bij het leveren van hefboomwerking aan Archegos: UBS, Credit Suisse's Crossfinder en Goldman Sachs ' Sigma X2 zijn.

In de week van 22 maart verhandelde de Dark Pool van UBS 15 miljoen aandelen van ViacomCBS, wat neerkomt op 21% van alle ViacomCBS-aandelen die die week door Dark Pools werden verhandeld. Dat volume is afgeleid van 89.841 afzonderlijke transacties. Gezien het feit dat Morgan Stanley zijn verlies van $ 911 miljoen in verband met Archegos te laat meldde, is het mogelijk dat UBS in datzelfde opzicht iets te melden heeft wanneer het de winstcijfers rapporteert op 27 april a.s.

De nummer twee Dark Pool in termen van volume voor de week van 22 maart in ViacomCBS Klasse B was Credit Suisse's Crossfinder, die 13,8 miljoen aandelen verhandelde in 40.565 afzonderlijke transacties. Credit Suisse heeft aangekondigd dat het verlies aan Archegos maar liefst $ 4,7 miljard bedraagt.

Goldman Sachs, de zakenbank die geen verlies aangaande Archegos heeft gemeld, meldde aan FINRA dat zijn Dark Pool, Sigma X2, in de week van 22 maart meer dan 5 miljoen aandelen van ViacomCBS Klasse B verhandelde in 41.867 afzonderlijke transacties (zie FINRA-gegevens hieronder.)Volgens berichtgeving in de New York Times bezat Archegos maar liefst $ 20 miljard aan aandelen van ViacomCBS. Volgens onze ruwe schatting kwam die $ 20 miljard medio maart overeen met ongeveer 208 miljoen aandelen van ViacomCBS Klasse B, of een verbazingwekkende 34% van het totaal aantal uitstaande aandelen. Maar omdat de wereldwijde banken het technische eigendom van de aandelen claimden voor rapportagedoeleinden via een misleidend derivatencontract, kon Archegos voorkómen dat het SEC-aangiften deed die zowel openbare investeerders als ViacomCBS zelf zouden hebben gewaarschuwd dat een hedgefonds dit enorme belang had verworven.

Blijven we zitten met de vraag: hebben de Dark Pools van de banken van Wall Stree in het geheim de ViacomCBS-aandelen voor Archegos verworven en de aandelen gedumpt toen het niet aan zijn margestortingen kon voldoen?

Misschien dat de hoorzitting van het Senate Banking Committee op 26 mei de broodnodige transparantie brengt in de dystopische marktstructuur van het huidige Wall Street.Voor meer informatie over Dark Pools, zie ons artikel van 19 april 2019 "De duistere kant van Dark Pools".
[Alle links, bronnen, documenten e.d. zijn uitsluitend voor abonnee's][21 april 2021]

 

Afdrukken Doorsturen