Duistere praktijken op Wall Street

De grootste banken van Wall Street hadden voor $ 3 miljard aan Archegos-gerelateerde aandelen GSX Techedu in hun bezit, maanden nadat talloze short-sellers hadden geschreven dat het een fraude was. Let op waar u in investeert!


Gistermorgen meldde UBS dat het in het eerste kwartaal van dit jaar een strop had geleden van $ 774 miljoen in verband met zijn blootstelling aan de implosie van het family office hedgefonds Archegos Capital Management. Dat brengt het totaal tot nu toe op meer dan $ 10 miljard aan verliezen voor de wereldwijde megabanken die verliezen hebben gemeld uit hun relatie met Archegos.

Het enige dat ons verbaasde bij de Archegos-aankondiging van UBS was dat er geen groter verlies op Archegos was geleden.

Volgens de door UBS gerapporteerde aandelenposities op de 13F-indiening bij de SEC voor het kwartaal dat eindigde op 31 december 2020, had het een aanzienlijke blootstelling aan zeven van dezelfde aandelen waarvoor Archegos swapcontracten had afgesloten met zijn talrijke prime brokers: ViacomCBS, Discovery , Tencent Music Entertainment Group, Vipshop Holdings, iQIYI Inc., Baidu en GSX Techedu.

Lees vooral ook ons artikel van 7 april, getiteld "Activiteiten hedgefondsen en grootbanken in VS doen denken aan 2008"

De grote positie van meer dan 11 miljoen aandelen die UBS bezat in GSX Techedu trok meteen onze aandacht. Op 31 december 2020 zou dat een marktwaarde hebben gehad van meer dan $ 568 miljoen. Dat is een zeer grote blootstelling aan een bedrijf dat begin 2020 door talloze short sellers publiekelijk als fraudeur werd bekwalificeerd.

Op 18 mei vorig jaar bracht short seller Muddy Waters een gedetailleerd rapport (van 25 pagina's) uit over GSX Techedu, een Chinees online bijles-bedrijf. Het adembenemende rapport bevatte de volgende aantijgingen:
- “We zijn short in GSX omdat we concluderen dat het een bijna totale fraude is."
- "We hebben geconstateerd dat minstens 70% van de gebruikers nep is, en we denken dat het vrij waarschijnlijk is dat minstens 80% van de gebruikers nep is."

GSX gebruikt een zeer agressieve verkoopstrategie, inclusief WeChat-groepsberichten die door nepgebruikers worden verzonden om klanten ertoe te brengen lessen te kopen. Deze strategieën hebben bepaalde ouders op korte termijn voor de gek gehouden, maar het marginale effect van hun promotie neemt af vanwege het toenemende klantbewustzijn, en GSX is onderhevig aan regelgevingsrisico's.

GSX Techedu wordt verhandeld op de meest iconische effectenbeurs ter wereld - de New York Stock Exchange, die ogenschijnlijk instaat voor de voorwaarden die het mogelijk maken daar genoteerd te staan. Maar misschien is zo'n gedachtengang van ons tegenwoordig wel heel ouderwets.

Het bedrijf ontkende dat er sprake was van frauduleus handelen.

Maar nadat er talrijke gedetailleerde fraudemeldingen waren verschenen, steeg de andelenkoers van GSX Techedu in plaats van in te storten - van ongeveer $ 30 per aandeel tot meer dan $ 100.... zie bovenstaande grafiek.  Dat is beslist niet normaal en doet vermoeden dat Archegos de aandelenkoers ondersteunde met aankopen met een hoge(re) hefboomwerking.

Terwijl een roekeloos family office hedgefonds momenteel vrij is om dergelijke onverantwoordelijke weddenschappen in het geheim te maken, rijst de vraag waarom het zo'n gok zou willen wagen tegen een vloedgolf van beschuldigingen van fraude. Even onverklaarbaar is het feit waarom enkele van de grootste banken ter wereld die zwaarbelaste weddenschappen (om mogelijke fraude te ondersteunen) zouden willen financieren.

Volgens hun eigen 13F-deponeringen hadden de volgende Amerikaanse banken op 31 december 2020 ook grote posities in GSX Techedu, lang nadat de beschuldigingen van fraude in de mainstream media waren verschenen: Goldman Sachs, meer dan 20 miljoen aandelen met een putoptie op slechts 3,45 miljoen aandelen; Morgan Stanley, meer dan 14 miljoen aandelen; Bank of America, meer dan 5,8 miljoen aandelen; Citigroup, meer dan 4,8 miljoen aandelen; en JPMorgan Chase, meer dan 4 miljoen aandelen.

Als we al deze aandelen bij elkaar optellen en de 11 miljoen aandelen van UBS er aan toevoegen, dan hadden deze banken van Wall Street dus meer dan 59,6 miljoen aandelen GSX Techedu, ondanks overtuigend bewijs uit een groot aantal bronnen dat het een "bijna totale fraude" was.

Nieuwsdienst SupChina meldde op 2 maart van dit jaar, drie weken vóórdat de implosie van het Archegos-hedgefonds begon, de volgende  beoordeling van GSX Techedu:
“SupChina heeft de interviews met huidige GSX-medewerkers beoordeeld die zijn uitgevoerd door StrandPoint, een particuliere investeringsmaatschappij. Er was één consistent thema: het bedrijf was bezig met het opblazen van zijn statistieken over een groot aantal verschillende bedrijfsactiviteiten. Een medewerker schetste een proces waarbij docenten werden gedwongen nepouders te verzinnen om een levendiger discussie over WeChat-groepen te houden. Een andere medewerker gaf toe dat de online verkoop vorig jaar daalde ten opzichte van hun concurrenten, ondanks de recordbrekende omzetcijfers die in hun financiële rapporten werden gepresenteerd. Eén van de beste bijlesdocenten was bijzonder kortaf: "99% van de cv's van de tutor is nep", zei hij."

GSX Techedu sloot het handelsjaar af op 31 december 2020 met een aandelenkoers van $ 51,71. De 59,6 miljoen aandelen in handen van de grootste banken op Wall Street waren goed voor iets meer dan $ 3 miljard. Even merkwaardig is dat de 59,6 miljoen aandelen van GSX Techedu in handen van de meest geavanceerde wereldwijde banken ter wereld, met legioenen onderzoekers, speurders en voormalige Amerikaanse inlichtingenfunctionarissen in dienst, 48 procent van de float (aandelen beschikbaar voor verhandeling) in GSX Techedu vertegenwoordigden.

Wat was hier ècht aan de hand?

[Alle links, bronnen, documenten e.d. zijn uitsluitend bestemd voor abonnee's][28 april 2021]

 

Afdrukken Doorsturen