Het oplichtersspel van $ 1.700 miljard

Het oplichtersspel van $ 1.700 miljard wordt niet gereguleerd en bedreigt de reputatie van de financiële markten. Een zwendel die tot rampzalige gevolgen leidt.



Loodgieters, elektriciens, makelaars en veel meer beroepsgroepen. Ze horen allemaal een vergunning te hebben en zijn onderworpen aan de een of andere vorm van regelgevend toezicht. Zo is dat hier en ook in de VS. Evenzo worden grondstoffen zoals maïs, suiker, tarwe, hout en olie allemaal verhandeld op gereguleerde beurzen die onder toezicht staan van federale toezichthouders.

Maar om redenen die nog nooit door toezichthouders is uitgelegd, is er niets gereguleerd als het gaat om de $ 1,7 biljoen cryptocurrency-markt - wat in feite een oplichterij is gebaseerd op de "greater fool"-theorie. Nogmaals: niets is gereguleerd. Niet de cryptovaluta; niet de promotors; niet de crypto-uitwisselingen; en niet de bedrijven die maar liefst 100 keer hefboomwerking leveren om dit 'rattengif in het kwadraat' te voeden, zoals de legendarische belegger Warren Buffett Bitcoin heeft gekarakteriseerd.

Tijdens een hoorzitting van 6 mei voor het Amerikaanse House Financial Services Committee getuigde de nieuw aangestelde voorzitter van de Securities and Exchange Commission (SEC), Gary Gensler, als volgt: "Op dit moment hebben de beurzen die in deze crypto-activa handelen geen regelgevend kader, noch bij de SEC noch bij ons zusteragentschap, de Commodity Futures Trading Commission.”
Gensler voegde er aan toe: "Op dit moment is er geen marktregulator rond deze crypto-uitwisselingen, en dus is er echt geen bescherming tegen fraude en manipulatie."

De Verenigde Staten hebben nu de twijfelachtige eer dat ze de hoofdstad van innovatie zijn voor elk denkbaar type fraude rond cryptocurrencies - een "valuta" die door niets wordt ondersteund en door niemand wordt gereguleerd. Afgelopen vrijdag nog heeft de SEC een aanklacht ingediend tegen oplichters van de crypto-beurs BitConnect. Volgens de SEC-klacht heeft "BitConnect, een organisatie zonder rechtspersoonlijkheid, ongeveer $ 2 miljard opgehaald door een niet-geregistreerd aanbod en verkoop van effecten uit te voeren in de vorm van investeringen in het 'leenprogramma' van BitConnect. Gedaagden Brown, Grant, Maasen en Noble, samen met BitConnect zelf en anderen, hebben het uitleenprogramma als effecten aangeboden en verkocht zonder het bij de SEC te registreren, zoals vereist door de federale effectenwetten en zonder een geldige vrijstelling van deze registratievereiste."

Op 17 mei meldde de Federal Trade Commission dat de crypto-zwendel enorm toeneemt. Het schreef:
“Meldingen aan de Consumer Sentinel van de FTC suggereren dat oplichters flink geld verdienen aan de publiciteit rond cryptocurrency en mensen in recordaantallen naar valse investeringsmogelijkheden lokken. Sinds oktober 2020 zijn de aantallen meldingen omhooggeschoten, met bijna 7.000 mensen die verliezen van meer dan $ 80 miljoen op deze vorm van oplichting meldden."

Volgens de website coinmarketcap.com had Bitcoin per vanmorgen een marktkapitalisatie van $724,5 miljard. Dat is meer dan de gecombineerde marktkapitalisatie van twee van de grootste banken in de Verenigde Staten, JPMorgan Chase en Wells Fargo. Het is ook meer dan de gecombineerde marktkapitalisatie van Boeing, General Motors, Ford, AT&T en General Electric. De handel in al deze bedrijven wordt gereguleerd door de Securities and Exchange Commission; zij moeten gecontroleerde financiële overzichten publiceren; en ze moeten alle materiële feiten aan het publiek bekendmaken.
Niets van dat alles gebeurt als het gaat om de $ 1,7 biljoen cryptocurrency-markt.

Maar afgezien van Bitcoin zijn er andere cryptovaluta's die het saldo vormen van de markt van $ 1,7 biljoen. Volgens coinmarketcap.com had Ethereum per vanmorgen een marktkapitalisatie van $ 323,9 miljard. Dat is 55 keer de marktkapitalisatie van bijvoorbeeld het Amerikaanse Macy's. En dan is er bijvoorbeeld Binance Coin, met een marktkapitalisatie van $ 64,5 miljard. Dat is meer dan het dubbele van de marktkapitalisatie van Delta Airlines.

Is dit allemaal logisch voor de Amerikaanse financiële markten - die Republikeinen in het Congres blijven noemen als "de afgunst van de wereld".

Eerder verklaarde de voorzitter van de Federal Reserve Jerome Powell dat cryptocurrencies "in wezen een vervanging voor goud waren in plaats van voor de dollar".

We kunnen ons wel vinden in zijn stelling dat cryptocurrencies een vervanging kunnen zijn voor goud - maar alleen als het goud wordt gedolven in een goudmijn in BRE-X-stijl.

BRE-X was oorspronkelijk een penny-stock die in mei 1996 op de Toronto Stock Exchange een hoogtepunt bereikte van $ 286,50. Een functionaris van het bedrijf beweerde in een interview dat het bedrijf een enorme goudvoorraad bezat in Busang, Indonesië voor een bedrag van 200 miljoen ounces goud of ongeveer $ 70 miljard. Dat zou het de grootste goudvondst in de geschiedenis hebben gemaakt. In werkelijkheid was de mijn een uitgebreide fraude op basis van het zouten van monsters met goud. Bre-X-aandelen stortten in en werden waardeloos, waardoor de Toronto Stock Exchange voor altijd werd bezoedeld vanwege de notering van een van de grootste aandelenschandalen in de geschiedenis van Canada.

Het Amerikaanse Congres en federale regelgevers moeten ingrijpen voordat deze cryptokanker verder uitzaait en een permanente, onuitwisbare vlek op de financiële markten wordt. Morgan Stanley heeft al toestemming gekregen om Bitcoin-futures in zijn beleggingsfondsen te plaatsen en in een lijfrenteproduct dat op de markt wordt gebracht voor gepensioneerden. De SEC heeft meerdere aanvragen in behandeling om cryptocurrency Exchange Traded Funds (ETF's) op de New York Stock Exchange te noteren. Een beursgenoteerde beurs voor grondstoffenfutures, de CME Group, biedt futures en opties aan voor de handel in Bitcoin. De federale toezichthouder van CME Group, de Commodity Futures Trading Commission (CFTC), legt in een podcast uit dat het enige dat CME Group hoefde te doen om zijn Bitcoin-futures te lanceren, was zijn plan "zelf te certificeren" met de CFTC.

De integriteit en stabiliteit van de financiële markten is een kwestie van internationale veiligheid. Wat is er in hemelsnaam gebeurd met het kritisch vermogen van politici en toezichthouders?






[Alle links, bronnen, documenten e.d. zijn uitsluitend bestemd voor abonnee's]



[3 juni 2021]

 

Afdrukken Doorsturen