Uitgifte EU-obligaties gaan aan neus van drie megabanken in de VS voorbij

Drie van de grootste banken in de VS, JPMorgan, Citigroup en BofA,  zijn door de Europese Unie "niet geschikt" bevonden om deel te nemen aan een enorme uitgifte van Europese obligaties. De reden: begane misdrijven in het verleden.Het moet wel beschamend zijn voor Jerome Powell, voorzitter van de Amerikaanse centrale bank, de Federal Reserve, dat drie van de grootste banken in de VS die onder toezicht staan van zijn Fed, door de Europese Commissie als niet betrouwbaar genoeg werden beschouwd waardoor ze werden uitgesloten van deelname aan de historische uitgifte van obligaties van de Europese Unie (iets wat bij wet verboden was, maar houden politici zich wel eens aan de wet?).

Zo krijgt Griekenland de komende jaren 17,8 miljard euro uit het EU-hulpfonds in de vorm van subsidies die niet hoeven te worden terugbetaald, aldus EU-führerin Von der Leyen uit. De rest zijn leningen met een lage rente. Voordien kregen ook Portugal en Spanje groen licht uit Brussel. En dan te bedenken dat zes jaar geleden in de EU er nog over gesproken werd om Griekenland uit de EU te gooien.

Het besluit van Brussel is ook een klap op het gezicht van het Amerikaanse ministerie van Justitie dat uitgestelde vervolgingsovereenkomsten aan dezelfde banken heeft uitgedeeld voor misdrijven, alsof het een parkeerwachter is die boetes uitdeelt.

JPMorgan Chase, Citigroup en Bank of America mochten deze week, samen met zeven niet-Amerikaanse banken, deelnemen aan de obligatie-uitgifte van de Europese Unie. Het gesyndiceerde aanbod van deze week is de eerste stap van een "COVID-19-herstelfonds" van $ 969 miljard voor Europa. Herstelfonds tussen haakjes, want deze geldsmijterij moet toch een geloofwaardige naam hebben.

De zeven niet-Amerikaanse banken die werden geblokkeerd zijn: Barclays, Crédit Agricole, Deutsche Bank, Natixis, NatWest, Nomura en UniCredit. Alsof de blamage voor de drie Amerikaanse banken die zijn verbannen niet genoeg is heeft een veel kleinere Amerikaanse bank in termen van activa, Morgan Stanley, de positie als één van de gezamenlijke lead-managers van de deal heeft weten in te pikken.

Volgens berichtgeving in de Financial Times legde de Europese Commissie het verbod als volgt uit: "De Commissie hanteert een strikte aanpak om ervoor te zorgen dat de entiteiten waarmee zij samenwerkt geschikt zijn om een tegenpartij van de EU te zijn."

De uitgesloten banken worden ongeschikt geacht omdat ze door de Europese Commissie zijn beschuldigd van kartelactiviteiten binnen de Europese Unie. In het geval van JPMorgan Chase en Citigroup hebben ze in 2019 een schikking getroffen met de Europese Commissie wegens beschuldigingen deel uit te maken van een groter bankkartel dat de valutamarkten manipuleerde. JPMorgan Chase en Citigroup werden in 2013 ook aangeklaagd en schikten met de Europese Commissie omdat ze deel uitmaakten van een groter bankkartel dat manipuleerde met yen-rentederivaten. Bank of America Merrill Lynch heeft in april een schikking getroffen met de Europese Commissie vanwege haar rol in een bankkartel dat de handel op de secundaire markt voor staatsobligaties had gemanipuleerd. Het betaalde een boete van 12,6 miljoen euro.

Mensen met een olifantengeheugen weten zich misschien te herinneren dat Citigroup in Europa ook besmet eaakte vanwege zijn beruchte "Dr. Evil" handelspraktijken. Dat was de codenaam die de handelaren van Citigroup durfden toe te kennen aan een poging om een zwak punt in een Europees obligatiehandelssysteem uit te buiten. Citigroup heeft in 2005 een schikking getroffen met de Europese Financial Services Authority voor $ 26 miljoen vanwege dat gedrag.

Als ongeschikt verklaard te worden om deel te nemen aan een spraakmakende obligatiedeal, moet Jamie Dimon, voorzitter en CEO van JPMorgan Chase en zijn criminele de raad van bestuur, even gênant zijn. De raad van bestuur van JPMorgan Chase heeft Dimon aan het roer van de grootste bank in de Verenigde Staten gehouden, ondanks het feit dat hij de afgelopen zeven jaar de leiding heeft gehad over vijf misdrijven die door het Amerikaanse ministerie van Justitie zijn aangepakt, zelfs zonder rekening te houden met de aanklachten in Europa. De bank gaf alle vijf misdrijven in de VS toe en kreeg een proeftijd van meerdere jaren en uitgestelde vervolgingsovereenkomsten van het ministerie van Justitie. Die acties vonden plaats onder zowel Democratische als Republikeinse regeringen.

De Federal Reserve was zo nonchalant bij de vijf misdrijven bij JPMorgan Chase dat ze nog niet met de ogen knipperde toen ze toestond dat die bank meer dan $ 2 biljoen (!) aan Mortgage-Backed Securities van de Federal Reserve aanhield, als bewaarder voor de Fed. Zoals we op 30 oktober 2020 meldden:
"Stel u voor dat uw buurman aan de overkant van de straat in de afgelopen zes jaar strafrechtelijk is aangeklaagd voor vijf financiële misdrijven en heeft toegegeven dat hij elke misdaad heeft begaan bij het Amerikaanse ministerie van Justitie. Zou u een derde van al uw geld in een kluis doen, die buurman de combinatie geven en hem vragen de kluis voor u in zijn huis te bewaren? U zou waarschijnlijk in aanmerking komen voor een dwangbuis als u zoiets deed.
Dat is in feite wat de Federal Reserve, de centrale bank van de Verenigde Staten, heeft gedaan als het gaat om JPMorgan Chase. Sinds afgelopen woensdag heeft de Fed een balans van $ 7 biljoen en zit daarvan $ 2 biljoen aan Mortgage-Backed Securities bij JPMorgan Chase, de bank die het ministerie van Justitie sinds 2014 heeft aangeklaagd voor vijf misdrijven - die allemaal heeft toegegeven.
Sinds JPMorgan Chase op 31 december 2008 voor het eerst een contract ondertekende met de Federal Reserve Bank van New York, is het de enige bewaarder van alle Mortgage-Backed Securities (MBS) van het agentschap die de Fed in zijn langlopende Kwantitatieve versoepelingsprogramma's heeft gekocht. Het contract is bijgewerkt op 30 januari 2017 en loopt tot op de dag van vandaag. Dat hebben we gisteren bevestigd gekregen van de New York Fed. Afgelopen woensdag had JPMorgan Chase $ 2.000.305.000.000 (hoofdbedrag) in MBS, ondersteund door Fannie Mae, Freddie Mac of Ginnie Mae, eigendom van de Fed.”

In 2013 werd JPMorgan Chase door het Amerikaanse ministerie van Justitie aangeklaagd voor het plegen van fraude bij de uitgifte van dezelfde instrumenten waarvan het de bewaarder was voor de Fed, Mortgage-Backed Securities. Het betaalde $ 13 miljard om de aanklachten te schikken - "de grootste schikking met één enkele entiteit in de Amerikaanse geschiedenis", aldus het ministerie van Justitie. Maar zelfs nadat dit nieuws bekend werd, gaapte de Fed een beetje, liet het depotcontract lopen en verlengde het vervolgens met JPMorgan in 2017.

Het moet onderhand toch wel voor iedereen die oplet duidelijk zijn dat de Federal Reserve niet in staat is om toezicht te houden op deze megabanken en dat de voortdurende uitreiking van uitgestelde vervolgingsovereenkomsten door het ministerie van Justitie simpelweg criminele activiteiten heeft verankerd als de goedkope kosten van zakendoen bij de grootste banken van Wall Street.[Dit artikel is een uittreksel van een bijdrage uit ons nieuwe weekendmagazine. Alle links, bronnen, documenten e.d. zijn uitsluitend bestemd voor abonnee's][18 juni 2021]

 

Afdrukken Doorsturen