Vette pech?

De Amerikaanse koekjesketen Krispy Kreme wil nog even het ijzer smeden als het heet is, nu tijdens de hausse op de Amerikaanse kapitaalmarkten. Betrokkenen hopen dat veel beleggers toehappen, maar of dat op een corrupt Wall Street verstandig is is de vraag.
Er is een voorlopig prospectus ingediend bij de SEC om Krispy Kreme, de Amerikaanse donutverkoper, terug te brengen op de beurs om beleggers erin te laten handelen op de Amerikaanse financiële markten. JPMorgan, Bank of America en Citigroup zullen volgens het voorlopige prospectus drie van de vier Lead Book-Running Managers zijn bij de deal. Diezelfde drie underwriters op Wall Street hebben de "eer" dat ze vorige week werden uitgesloten van deelname aan een grote uitgifte van obligaties van de Europese Unie vanwege hun kartelactiviteiten in het verleden in Europa. Morgan Stanley wordt de vierde Lead Book-Running Manager van de deal.

Volgens de bij de SEC ingediende aanvraag zijn de nettoverliezen van Krispy Kreme de afgelopen drie jaar geëscaleerd. Het netoverlies was in 2020 $ 60,9 miljoen; $ 34 miljoen in 2019; en $ 12,4 miljoen in 2018. Zodra het een beursgenoteerd bedrijf is, is Krispy Kreme van plan een dividend aan te bieden (zegt men), hoewel het winstgevend moet worden om een programma te ondersteunen (het bedrijf heeft een schuldenlast van $ 1,2 miljard). JAB Holdings behoudt de meerderheid van de stemmen zodra de deal wordt gesloten, wat betekent dat individuele investeerders weinig of eigenlijk niets te zeggen hebben over het runnen van het bedrijf.

Krispy Kreme opende in 1937 zijn eerste winkel in North Carolina en exploiteert bijna 1.400 winkels in 33 landen. Vorig jaar nog opende het bedrijf een locatie van 4.500 vierkante meter op Times Square, New York. Vaste klanten kent het bedrijf niet. Volgens eigen informatie komen de klanten 2 of 3 keer per jaar wat caloriën en vet ophalen (onze woorden) - introductie van nieuwe producten/varianten zou dat kunnen verhogen.

Tijdens de voorgeschiedenis van het bedrijf als beursgenoteerd bedrijf, beschuldigde de Securities and Exchange Commission (SEC) het bedrijf van het vervalsen van zijn inkomsten, en oordeelde het als volgt in 2009:
"Tussen ongeveer februari 2003 en mei 2004 heeft Krispy Kreme op frauduleuze wijze haar inkomsten voor het vierde kwartaal van het fiscale jaar 2003, dat eindigde op 2 februari 2003, en elk kwartaal van het fiscale jaar 2004, op frauduleuze wijze of anderszins verkeerd voorgesteld, net als de resultaten voor het volledige jaar voor boekjaar 2004, dat eindigde op 1 februari 2004. Door dit wangedrag vermeed de verweerder zijn winstverwachtingen te verlagen en rapporteerde hij voor elk van die kwartalen ten onrechte wat een uitstekende maatstaf was geworden voor zijn historische prestaties, namelijk het rapporteren van een kwartaalwinst per gewoon aandeel (earnings per share - EPS) die de eerder aangekondigde winst per aandeel met één cent overtrof."

De voormalige CEO, COO en CFO van het bedrijf kregen in deze zaak een boete van de SEC zonder schuld te bekennen.

Het Duitse in Luxemburg gevestigde conglomeraat JAB Holding nam in 2016 het privébedrijf Krispy Kreme over in een deal van $ 1,35 miljard.
Volgens de website van Krispy Kreme verkoopt de onderneming nogal wat vetbommen (maar dat zijn onze woorden). Zo bevat de Reese's Peanut Butter Donut 25 gram vet; de Original Filled Original Kreme Donut bevat 15 gram vet; terwijl de Original Glazed Donut 11 gram vet bevat. Afgaande op de foto ziet het er allemaal lekker uit. De donuts, bedoelen we natuurlijk, de donuts.
Als onderdeel van een actie eerder dit jaar gaf het bedrijf gratis geglazuurde cakes aan iedereen die een geldige COVID-19-vaccinatiekaart liet zien bij de Krispy Kreme Store in de VS.

De Centers for Disease Control and Prevention bieden de volgende statistieken over obesitas in de Verenigde Staten:
"Van 1999-2000 tot 2017-2018 is de prevalentie van obesitas in de VS gestegen van 30,5% naar 42,4%. Tegelijkertijd steeg de prevalentie van ernstige obesitas van 4,7% naar 9,2%.
Obesitasgerelateerde aandoeningen zijn onder meer hartaandoeningen, beroertes, diabetes type 2 en bepaalde soorten kanker. Dit zijn enkele van de belangrijkste oorzaken van vermijdbare, voortijdige sterfte.
De geschatte jaarlijkse medische kosten van obesitas in de Verenigde Staten bedroegen in 2008 $ 147 miljard. De medische kosten voor mensen met obesitas waren $ 1.429 hoger dan de medische kosten voor mensen met een gezond gewicht."

De koekjesketen wil nog even het ijzer smeden als het heet is, nu tijdens de hausse op de Amerikaanse kapitaalmarkten, met bedrijven die in 2020 $ 167 miljard hebben opgehaald, volgens gegevens van Dealogic.

Wanneer geschiedenisboeken worden geschreven over dit Wall Street-tijdperk, zal deze periode herinnerd worden als één waarin federale toezichthouders afhaakten en elke deal toestonden die Wall Street kon bedenken om een underwriting-vergoeding te innen door nieuwe ondernemingen naar de financiële markten te brengen. We hebben het over SPAC's (blanco chequebedrijven), crypto-aanbiedingen, bitcoin-futures en bedrijven waarvan het publiek minder, en juist niet méér nodig heeft. SPAC staat voor Special Purpose Acquisition Company, ofwel, losjes vertaald, een "speciaal overnamebedrijf".  SPAC’s zijn bedrijven die een beursnotering gebruiken om kapitaal op te halen om hiermee bestaande bedrijven over te nemen of te fuseren. Ze staan ook bekend als ‘blank check companies’ of ‘blanco cheque bedrijven’ omdat ze vaak geen gedefinieerd overnamedoel hebben wanneer ze worden opgezet. Bij de beursgang (IPO) van een SPAC weten investeerders daarom ook niet in welk bedrijf zij uiteindelijk beleggen. SPAC’s hebben ook geen bestaande bedrijfsactiviteiten op de dag van hun beursgang.

In plaats van te functioneren als een efficiënte en voorzichtige toewijzing van kapitaal aan bedrijven die de concurrentiepositie van Amerika in de wereld zullen verzekeren, brengen de grootbanken in de VS dezelfde soort dubieuze deals op de markt die Wall Street en de Amerikaanse economie in 1929, 2000 en 2008 deed instorten.

Het Amerikaanse CONgres komt er stapvoets achter wat er op Wall Street gebeurt. Op 24 mei hield de Subcommissie Investor Protection, Entrepreneurship and Capital Markets van het House Financial Services een hoorzitting over het Amerikaanse beursintroductieproces (IPO of "initial public offering"). De hoorzitting was getiteld: "Going Public: SPACs, Direct Listings, Public Offerings, and the Need for Investor Protections."

Andrew Park, de senior beleidsanalist voor de Wall Street-waakhond Americans for Financial Reform gaf de volgende getuigenis af over SPAC's: "Hoewel veel mensen onlangs pas over deze SPAC's zijn gaan horen, zijn SPAC's verre van nieuw. In feite dateren ze uit de jaren tachtig toen ze blanco chequebedrijven werden genoemd en vaak werden geassocieerd met oplichting, waarbij nietsvermoedende investeerders miljoenen dollars werden afgepakt. Fraude was zo alomtegenwoordig in deze bedrijven met blanco cheques dat het Congres in 1990 de Penny Stock Reform Act (PSRA) aannam om enkele van de problemen aan te pakken, gevolgd door de SEC die regel 419 invoerde voor bedrijven met blanco cheques. Uitgevers van blanco cheques hebben echter de moderne SPAC-structuur bedacht om die regels te omzeilen, en herinneren ons eraan dat het goed reguleren van nieuwe activa voortdurende aandacht en actie vereist."

Park legde uit hoe beleggers worden beïnvloed: ".... beleggers die deze SPAC's met hoge verwachtingen achtervolgen, verliezen. Een analyse uit 2012 van 158 SPAC's uitgegeven tussen 2003 en 2008 wees uit dat hun gemiddelde eenjarige rendement -33% was, terwijl dat verlies na drie jaar toenam tot -54%. Tussen 2010 en 2018 was het gemiddelde rendement over een jaar na een fusie -15,6%.”

Coinbase, de cryptocurrency-beurs, is een goed voorbeeld van hoe Direct Listings werken. Coinbase ging op 14 april via een directe notering naar de Nasdaq. Op de eerste handelsdag sloot het op een aandelenkoers van $ 328,28, waarmee het een marktkapitalisatie van $ 85,8 miljard opleverde. Bij een standaard IPO mogen vroege investeerders en bedrijfsleiders hun aandelen gedurende enkele maanden niet verkopen vanwege een zogenaamde lock-upperiode. Er is geen dergelijke beperking bij een directe vermelding. Volgens een SEC-aanvraag heeft de voorzitter en CEO van Coinbase, Brian Armstrong, op 14 april 750.000 aandelen van Coinbase verkocht tegen een gemiddelde aandelenkoers van $ 389,10, met een brutowinst van ongeveer $ 291.825.000 voor hemzelf. Sindsdien is Coinbase gestaag gedaald. Het sloot gisteren op een slotkoers van $ 222,60, een daling van 32 procent in 10 weken.

De maand voordat Coinbase naar de Amerikaanse beurs werd gebracht, legde de Commodity Futures Trading Commission, een federale toezichthouder, een boete van $ 6,5 miljoen op aan Coinbase voor valse rapportage van cryptocurrency-transacties. De CFTC verklaarde: "... tussen januari 2015 en september 2018 leverde Coinbase roekeloos valse, misleidende of onnauwkeurige rapporten over transacties in digitale activa, waaronder bitcoin, op het GDAX elektronische handelsplatform dat het exploiteerde."

Zoals Amerikanen er in 2008 tot hun wanhoop achter kwamen kent de hebzucht van Wall Street geen grenzen. Als er dikke underwriting-vergoedingen en jaarlijkse bonussen bij betrokken zijn, zal het nationale belang van de Verenigde Staten "verdwijnen" en zullen die vergoedingen en bonussen worden geïnd door de voortdenderende kudde stieren van Wall Street.

Er zijn slechts vijf wetswijzigingen nodig om de macht terug te geven aan de burgers van de Verenigde Staten en gezond verstand op Wall Street te laten terugkeren:
(1) serieuze hervorming van de campagnefinanciering;
(2) een verbod van drie jaar op de draaideur tussen Washington en Wall Street;
(3) herstel van de Glass-Steagall Act om te voorkómen dat deze handelscasino's in Wall Street federaal verzekerde deposito's gebruiken om onverantwoorde weddenschappen af te sluiten;
(4) het beëindigen van het private rechtssysteem van Wall Street (verplichte arbitrage) dat teveel van zijn etterende misbruiken voor het publiek afschermt; en
(5) wetgeving dat elke bank die door het ministerie van Justitie van meer dan één misdrijf wordt beschuldigd, strafrechtelijk zal worden vervolgd en van haar bankcharter zal worden ontdaan.

Gezien de grootschalige corruptie op Wall Street èn in de Amerikaanse politiek denken wij niet dat ook maar één van deze vijf simpele methoden zal worden ingevoerd.
[Alle links, bronnen, documenten en meer informatie uitsluitend voor abonnee's][22 juni 2021]

 

Afdrukken Doorsturen