Voor $ 2,8 miljard aan wapens van Europa naar Al Qaida

De Amerikaanse regering blijft terroristen in Syrië voorzien van wapens uit Bulgarije en Servië. De nieuwe wapenleveranties zullen via Kroatië naar het Midden-Oosten worden omgeleid door een speciale USSOCOM-eenheid Task Force Smoking Gun. Kroatië lijkt hier zijn rol als tussenpersoon voor clandestiene wapenleveringen aan terroristen te vervullen.
Het Pentagon koopt voor 2,8 miljard dollar aan wapens voor conflictgebieden over de hele wereld. De meeste wapens zijn bestemd voor de strijd in Syrië.

Een aantal propagandavideo's gepubliceerd door Hayat Tahrir Al-Sham (voorheen bekend als Al Nusra Front - de Al Qaeda-tak in Syrië) laat zien dat de terroristen al worden voorzien van geavanceerde Amerikaanse TOW-antitank-raketten.


Terroristen van Hayat Tahrir Al-Sham, zoals gezegd voorheen bekend als Al Nusra Front (het Al Qaeda-filiaal in Syrië), vuren een Amerikaanse TOW-antitankraket af op soldaten van het Syrisch-Arabische leger in de provincie Idlib, waarbij acht van hen om het leven komen.
Bron: propagandavideo van Hayat Tahrir al-Sham.


De VS hebben Hayat Tahrir al-Sham (HTS) bestempeld als een terroristische organisatie. Er verschijnen echter Amerikaanse raketten in de frontlinie in Syrië die worden gebruikt door dezelfde groep die is aangemerkt als terroristische organisatie.


Een door de VS gemaakt TOW-raketsysteem dat door Syrische troepen buit is gemaakt tijdens hun offensief in Urum al-Kubra in de de-escalatiezone van Idlib. De provincie staat onder controle van de terroristische groepering HTS.

Deze TOW-wapensystemen werden door Raytheon geleverd aan het US Marine Corps onder een contract van $ 1,4 miljard (2012-2019). Een deel van hen werd later verscheept naar Syrië.

Terwijl het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken de leider van Hayat Tahrir al-Sham, Abu Mohammad al-Julani, heeft aangemerkt als een “Specially Designated Global Terrorist” en een beloning van 10 miljoen dollar heeft aangekondigd voor informatie die leidt tot zijn arrestatie, is de terroristische groepering Jolani in Syrië goed uitgerust met door de VS gemaakte raketten. Een aantal vertrouwelijke lekken van de afgelopen jaren hebben de leidende rol van de VS bij het bewapenen van militanten in Syrië al blootgelegd.


Abu Mohammad al-Julani, commandant van Hayat Tahrir Al Sham (HTS).

Jolani werd onlangs op de Amerikaanse mainstream-tv (60 Minutes, Public Broadcasting) geïnterviewd als een "bekeerde" terrorist die zo slecht nog niet was, niet zo "slecht" als Assad. Hij wordt geportretteerd als een mogelijke "president" van Idlib.


Propagandabeelden gepubliceerd door persbureau Ibba, gelinkt aan de terroristische organisatie HTS, tonen HTS-militanten die worden opgeleid om Amerikaanse BGM-71 TOW-wapensystemen, Kornet en Konkurs antitanksystemen in de Syrische provincie Idlib te bedienen.


Niet-standaard wapens

Documenten in het bezit van het Amerikaanse federale contractenregister onthullen dat het US Army Contracting Command (ACC) Picatinny Arsenal acht Amerikaanse bedrijven heeft gecontracteerd om niet-Amerikaanse-standaardwapens aan te schaffen van 2020 tot 2025. Volgens het Pentagon-verzoek W15QKN-19-R-0049 “Niet-standaard wapens, onderdelen en accessoires", zullen de leveringen "theaters van conflict" omvatten.

Pentagon-aannemers

De Amerikaanse bedrijven, belast met de niet-standaardwapenleveringen, zijn: TLG Worldwide LLC, Multinational Defense Services LLC, Greystone CS3 LLC, Global Ordnance LLC, UDC USA Inc., Culmen International LLC, Blane International Group Inc.., Sierra Four Industries Corp. De potentiële waarde van de acht contracten is $ 350 miljoen voor een periode van 5 jaar - van 2020 tot 2025.Volgens het Amerikaanse Federal Procurement Data System hebben de acht bedrijven al orders ontvangen met een geschatte waarde van $ 25 miljoen per stuk of $ 200 miljoen gecombineerd in het kader van het 5 jaar durende Pentagon-programma voor niet-standaardwapenleveringen. Dit zijn (voor de VS) buitenlandse wapens die niet verenigbaar zijn met de Amerikaanse militaire standaard, en dus niet kunnen worden gebruikt door het Amerikaanse leger en zullen worden geleverd als militaire hulp aan derden.Modellen en land van herkomst van de wapens

Volgens de wapenbeschrijvingen moeten deze niet-Amerikaanse-standaardwapens afkomstig zijn uit Bulgarije, Servië en Roemenië. De Pentagon-aanvraag W15QKN19R0049 specificeert dat "verzendinstructies voor ontvanger (verzenden naar) zullen worden verstrekt vóór de geplande leveringsdatum voor items die vereist zijn onder deze aanvraag".

De Amerikaanse aannemers (contractors) moeten de volgende artikelen aanschaffen bij deze specifieke fabrieken in Bulgarije, Servië en Roemenië:
Nieuwe productie Arsenal, Bulgarije model AR-M1 Rifle
Nieuwe productie Zastava, Servië model M84 machinegeweer
Nieuwe productie U.M. Cugir, Roemenië 12,7 mm machinegeweer vergelijkbaar met DShK(M)
Nieuwe productie Carfil, Roemenië AG7S
Nieuwe productie Arsenal, Bulgarije model ATGL-H xxz

Het is de contractanten die onder het programma werken niet toegestaan om specifieke contractinformatie, zoals hoeveelheden artikelen of bestemmingen, openbaar te maken of anderszins openbaar te maken. Het is de contractanten ook niet toegestaan om identificeerbare afbeeldingen of identiteiten van bij het programma betrokken overheidspersoneel te publiceren of anderszins openbaar te maken zonder specifieke toestemming. Dit omvat zowel marketingmateriaal als het plaatsen op sociale media.Eindgebruikerscertificaten (End User Certificate - EUC)

Het Pentagon beschrijft de volgende "leveringsscenario's":

15.000 stuks. elk 7.62x39 mm AK/AKM-stijl geweren moeten worden geleverd aan Podhum, Kroatië. De Amerikaanse regering is voornemens om voor deze vereiste een door de USG (US Government) ondertekend CAT 1 End User Certificate (EUC) te verstrekken. Aanvaardbare voorwaarde voor deze eis is overtollige staat of beter. Deze artikelen zijn dringend nodig.

Categorie 1 End User Certificate wordt uitgegeven door de Amerikaanse overheid aan andere derde partijen dan overheden voor "defensiedoeleinden". Dit betekent praktisch dat de VS wapens kunnen leveren aan militanten (niet aan staten) onder het voorwendsel "ter verdediging".

60 stuks. elk 7.62x54R MG-1M machinegeweren van Arsenal, Bulgarije moeten worden geleverd aan Anniston Army Depot, AL, VS.
De Amerikaanse regering is voornemens deze goederen te gebruiken voor defensiedoeleinden, waaronder overdracht door middel van subsidies, programma's voor internationale militaire opleiding en training (IMET), buitenlandse militaire verkoop (FMS) en andere autoriteiten voor veiligheidsbijstand en samenwerking op het gebied van bewapening, aan de regering van Burkina Faso.
Voorstellen moeten een bespreking bevatten van het juiste eindgebruikerscertificaat en de ondertekenaar die moeten worden gebruikt om de export van deze goederen van Bulgarije naar de VS te bewerkstelligen, gelet op het door de Amerikaanse regering beoogde gebruik voor defensiedoeleinden. Aanvaardbare voorwaarde voor deze vereiste is dat artikelen nieuw geproduceerd moeten zijn, geproduceerd na gunning van het contract.

Interessant is dat, hoewel de wapens bedoeld zijn voor "verdedigingsdoeleinden" voor de regering van Burkina Faso, de wapens moeten worden geleverd aan Anniston Army Depot, AL, VS.

16 stuks elk van Roemeense makelij, nieuwe productie, 12,7x108 mm machinegeweren vergelijkbaar met DShK(M) met toebehoren die moeten worden geleverd aan Aden Adde/Mogadishu International Airport (MGQ), Somalië met als eindbestemming het VN-ondersteuningsbureau voor AMISOM UNSOS.
De Amerikaanse regering is voornemens om voor deze vereiste een door de regering van Somalië ondertekend Categorie 3 eindgebruikerscertificaat te verstrekken. Aanvaardbare voorwaarde voor deze vereiste is dat artikelen nieuw geproduceerd moeten zijn, geproduceerd na gunning van het contract.

350 stuks. elk een RPG-7-draagraket, moeten worden afgeleverd op de luchthaven van Kabul in Afghanistan. De USG is voornemens om hiervoor een door de Afghaanse regering ondertekend Categorie 3 End User Certificate te verstrekken. Aanvaardbare voorwaarde voor deze vereiste is dat artikelen nieuw geproduceerd moeten zijn, geproduceerd na gunning van het contract.

100 stuks. elk een SPG-9 draagraket, moet worden afgeleverd bij Camp Arifjan, Koeweit. De Amerikaanse regering is voornemens om voor deze vereiste een door de regering van Irak ondertekend Categorie 3 eindgebruikerscertificaat te verstrekken. Aanvaardbare voorwaarde voor deze vereiste is de staat New Old Stock of beter. Deze artikelen zijn dringend nodig.

Categorie 3 End User Certificate wordt uitgegeven door de Amerikaanse regering "om het item te verstrekken aan bondgenoten die samen met de Verenigde Staten in een gewapend conflict met een gemeenschappelijke vijand zijn verwikkeld". Interessant is dat, hoewel de wapens moeten worden geëxporteerd met een door de regering van Irak ondertekend eindgebruikerscertificaat, hun bestemming niet Irak is, maar het Amerikaanse militaire kamp Arifjan in Koeweit.
 

Bron: W15QKN19R0049, US Army Contracting Command (ACC) Picatinny Arsenal
Task Force Smoking Gun


Waarom is het Pentagon van plan om 15.000 stuks van AK47-stijl geweren (uit Bulgarije en Servië) te verzenden naar een depot in Podhum, Kroatië, hoewel Kroatië niet de eindgebruiker van deze geweren is?

Het Pentagon heeft sinds 2017 een geheime US Special Operations Command-eenheid met de codenaam Task Force Smoking Gun in Kroatië ingezet ter ondersteuning van het US Special Operations Command (USSOCOM) Train and Equip-programma in Syrië. Volgens gelekte e-mails (waarover wij in 2019 schreven) exploiteert Task Force Smoking Gun een wapendepot in de Kroatische stad Podhum nabij Rijeka Airport van waaruit door het Pentagon in opdracht van Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen (Atlas Air en Kalitta Air) de militaire lading naar de Amerikaanse luchtmachtbasis Al Udeid in Qatar is getransporteerd.


De Amerikaanse Task Force Smoking Gun heeft honderden tonnen wapens van Europa naar Syrië vervoerd via Qatar op Kalitta Air-vluchten in opdracht van het Pentagon vanaf Rijeka Airport in Kroatië.

Volgens de uitgelekte documenten van 2019 zijn de wapens die Task Force Smoking Gun naar Syrië heeft omgeleid, afkomstig uit Servië. De kopers waren vier Amerikaanse bedrijven die door de Amerikaanse regering waren gecontracteerd om niet-Amerikaanse-standaardwapens te leveren (wapens die niet in gebruik zijn door het Amerikaanse leger), te weten: Sierra Four Industries, Orbital ATK, Global Ordnance en UDC.

Uit gelekte paspoorten bleek welke Amerikaanse regeringsfunctionarissen en particuliere aannemers de wapens hadden besteld, geïnspecteerd en geaccepteerd. Dezelfde namen zijn door het Pentagon vermeld als ontvangers van een onderscheiding van het US Central Command als erkenning voor hun steun aan het Syrian Train and Equip-programma - het Amerikaanse programma voor het bewapenen van militanten in Syrië.

De 2020 Pentagon-contracten voor Bulgaarse en Servische geweren, bestemd voor Podhum, Kroatië, zijn toegekend aan dezelfde Amerikaanse bedrijven: Sierra Four Industries, Global Ordnance en UDC, die al zijn gekoppeld aan illegale wapenleveringen aan Syrië.
Al Qaeda in Syria

De belangrijkste actieve militaire groep in Syrië is momenteel Hayat Tahrir al-Sham (HTS) in Idlib. De terroristische groepering was voorheen bekend als Al Nusra Front - het Al Qaeda-filiaal in Syrië, maar hernoemde zichzelf tot HTS om gratis militaire hulp van westerse landen te ontvangen. Dit roept de vraag op of Al Qaida de ontvanger van deze wapens in Syrië zal zijn.
[Alle links, bronnen, documenten en meer informatie uitsluitend voor abonnee's][29 juni 2021]

 

Afdrukken Doorsturen