Macht en onmacht van de Federal Reserve

Een onpartijdige waakhond van Wall Street noemt de stresstests van de Amerikaanse megabanken door de centrale bank van het land, de Federal Reserve, "tandenloos". De uitlatingen zouden een wake-up call voor de Biden-administratie moeten zijn.




Dennis Kelleher, de mede-oprichter, president en CEO van de onpartijdige Wall Street-waakhond Better Markets, heeft een vernietigende berisping uitgevaardigd over de zogenaamde "stresstests" van de Federal Reserve van de megabanken op Wall Street en noemde ze "tandenloos".

Kellehers kritiek draait om twee kernpunten. De Federal Reserve bepaalt de uitkomst van de tests door
(1) voorafgaand aan de tests het kapitaal van de banken op te pompen met financiële toewijzingen en
(2) door belangrijke aspecten van de stresstests die de uitkomst negatief zouden beïnvloeden, te verwijderen.

Kelleher schrijft dat de "ongekende" steun van de Fed aan de financiële markten en de economie sinds afgelopen maart $ 4 biljoen bedroeg en "aanzienlijk heeft bijgedragen aan de versterking van de bankbalansen en kapitaalniveaus."  Maar Kelleher ziet de meer dan 9 biljoen dollar aan cumulatieve repo-leningen over het hoofd die de Federal Reserve van 17 september 2019 tot begin juli 2020, de maand waarin de Fed simpelweg stopte met het rapporteren van deze uitkeringen aan de banken van Wall Street.

Dit is ook hoe de Fed de tests heeft ontwikkeld, schrijft Kelleher:
“Om het nog erger te maken, is het stresstestprogramma onder het voorzitterschap van Powell ernstig verzwakt door onder meer de verwijdering van twee belangrijke componenten: het opnemen van dividenduitkeringen en een groeiende balans. Als die factoren waren opgenomen, zoals ze hadden moeten zijn, zouden de banken aanzienlijk lagere kapitaalratio's na de stress hebben gehad."

Kelleher zegt dat de Fed het feit dat alle banken de stresstests hebben doorstaan, heeft "rond gebazuind" om te rechtvaardigen dat de banken een "vloed van dividenden en aandeleninkopen (share buybacks) zouden lanceren die waarschijnlijk $ 200 miljard zullen benaderen en de bankinkomsten met maar liefst 167% zullen overtreffen."

Wanneer banken meer uitbetalen dan ze verdienen, betekent dit een "vermindering van het kapitaal, waardoor het banksysteem minder veilig wordt", merkt Better Markets op in een verwante factsheet van vijf pagina's. De factsheet bevat deze waarschuwing voor Powell:
“De geschiedenis kan over de beslissingen van de Fed om de stresstests te dereguleren en te verzwakken oordelen, zodat dergelijke buitensporige, kapitaaluitputtende uitbetalingen net zo gevaarlijk zijn als veel van de acties van de Fed waren vóór de GFC [Global Financial Crisis] van 2008, die die financiële crash veel erger, zo niet onvermijdelijk, maakte en vrijwel de noodzaak garandeert voor belastingbetalers om de grootste banken van Wall Street weer eens te redden.”

Dit zou niet de eerste keer zijn dat de megabanken van Wall Street meer uitkeren aan dividenden en het terugkopen van eigen aandelen dan hun netto-inkomsten. In feite doen ze het al jaren onder het onoplettende oog van hun gevangen regelgever, de Federal Reserve.

Bloomberg News-verslaggevers Lisa Lee en Shahien Nasiripour brachten in juni vorig jaar het verhaal dat Bank of America, Citigroup, JPMorgan Chase en Wells Fargo sinds 2017 meer hadden uitgegeven aan dividenden en aandeleninkoop dan ze hadden verdiend. De verslaggevers schreven:
“Van begin 2017 tot maart keerden de vier banken cumulatief ongeveer $ 1,26 uit aan aandeelhouders voor elke $ 1 die ze aan netto-inkomsten rapporteerden, blijkt uit gegevens verzameld door Bloomberg. Citigroup gaf volgens de gegevens bijna twee keer zoveel geld terug aan zijn aandeelhouders als het verdiende, inclusief dividenden op preferente aandelen. De banken weigerden commentaar te geven.”

Volgens een audit uitgevoerd door het Government Accountability Office (GAO) hebben de vier bovengenoemde banken die meer uitbetalen aan aandeelhouders dan ze verdienen de volgende bedragen aan cumulatieve geheime leningen van de Fed ontvangen, tegen een rente van bijna nul, van 2007 tot 2010: (zie het overzicht)
Citigroup $ 2,5 biljoen
Bank of America $ 1,3 biljoen
JPMorgan Chase $ 391 miljard
Wells Fargo $ 159 miljard.

Waar al die biljoenen dollars aan bailout-operaties voor de megabanken van Wall Street precies vandaan kwamen?
U verwacht het niet (of misschien juist wel), maar het geld komt van dezelfde regionale tak van de Federal Reserve, de Federal Reserve Bank of New York (meestal de New York Fed genoemd), die deze banken en hun buitenlandse tegenpartijen heeft gered tijdens de laatste financiële crisis.
De New York Fed heeft toestemming van het Amerikaanse Congres om dit geld elektronisch uit het niets te creëren. De Fed heeft een video uitgebracht met senior adviseur Steve Meyer, waarin wordt uitgelegd hoe het moet: (zie 3:42 minuten op de video.) In dit voorbeeld heeft Meyer het over hoe de Fed geld creëert voor haar QE-aankopen van obligaties van de banken van Wall Street. Het werkt op dezelfde manier voor de leningen met onderpand van de Fed aan Wall Street.

Meijer legt uit:
“Je kunt je afvragen hoe de Fed betaalt voor de obligaties en andere effecten die ze koopt. De Fed betaalt niet met papiergeld. In plaats daarvan betaalt de Fed de bank van de verkoper met behulp van nieuw gecreëerde elektronische fondsen, en de bank voegt die fondsen toe aan de rekening van de verkoper. De verkoper kan het geld uitgeven of gewoon op de bank laten staan. Als het geld op de bank blijft, kan de bank haar kredietverlening verhogen, meer activa kopen of de reserves opbouwen die ze in deposito heeft bij de Fed. Meer in het algemeen verhogen de effectenaankopen van de Fed het totale bedrag aan reserves dat het banksysteem bij de Fed aanhoudt.
Of de aankopen van de Fed leiden tot een toename van de hoeveelheid geld die in de economie circuleert, hangt af van wat banken doen met de nieuwe reserves en van wat verkopers doen met het geld dat ze ontvangen."

Wat de megabanken doen met veel van dit goedkope, vrijblijvende geld van de Fed, is - en hierover hebben wij meerdere keren geschreven - dat zij hun balansen uitlenen aan hedgefondsen om waanzinnig grote hefboomtransacties te doen in risicovolle aandelen en derivaten.

En wat is precies de structuur van de New York Fed? Het is een van de 12 regionale Federal Reserve banken, maar het is in privébezit van de megabanken die het ondersteunt met al deze biljoenen dollars aan leningen.
De grootste aandeelhouders van de New York Fed zijn de volgende vijf banken van Wall Street: JPMorgan Chase, Citigroup, Goldman Sachs, Morgan Stanley en Bank of New York Mellon. Die vijf banken vertegenwoordigen tweederde van de acht Global Systemically Important Banks (G-SIB's) in de Verenigde Staten. De andere drie G-SIB's zijn Bank of America, een aandeelhouder in de Richmond Fed; Wells Fargo, een aandeelhouder van de San Francisco Fed; en State Street, een aandeelhouder in de Boston Fed.

Het laatste element van dit Faustiaanse akkoord is dat de New York Fed de operaties van haar bailout-programma's uitbesteedt aan de banken die geld van de reddingsoperaties ontvangen.

Wat er vandaag tussen de megabanken van Wall Street en de Federal Reserve gebeurt, is een herhaling van de dynamiek die leidde tot de crisis van 2008. De vraag is of de regering-Biden op tijd actie zal ondernemen om een nieuwe economische crash te voorkomen die Amerika (en de hele wereld) zich in het geheel niet kan veroorloven.





[Alle links, bronnen, documenten en meer informatie uitsluitend voor abonnee's]



[2 juli 2021]

 

Afdrukken Doorsturen