In de EU is iedereen gelijk, maar sommigen zijn meer gelijk dan anderen

Een beroemd Spaans econoom, gevangen in een Kafkaësk tribunaal zonder aanklacht en zonder proces, moet bijna 3 miljoen euro ophoesten. De Europese Unie kijkt maar weer eens de andere kant op.
In Spanje heeft een rekenkamer de bekende econoom en voormalig Catalaanse minister van Financiën Andreu Mas-Coleil veroordeeld tot een ruïneuze boete van 2,8 miljoen euro, zonder juridische procedure en zonder dat hij de mogelijkheid krijgt om zichzelf te verdedigen. Hij moet eerst de boete betalen om het besluit voor de rechter te kunnen aanvechten.

De Europese Unie lijkt dat oké te vinden.

Zoals de Wall Street Journal meldt, werd een aantal andere Catalanen veroordeeld tot draconische straffen naast Mas-Coleil, die al lang met pensioen was op het moment van de voorbereiding en uitvoering van het referendum over de onafhankelijkheid van Catalonië, dat later door Madrid illegaal werd verklaard.

Er zal geen proces worden gevoerd. Er wordt maar één straf opgelegd. Beroepsprocedures zullen jaren duren en kunnen gaan tot aan het Europese Hof voor de Rechten van de Mens, maar de mooie truc van de Spaanse overheid is dat de gedaagde in de tussentijd garant moet staan voor het volledige bedrag dat wordt geëist.

Het is het zoveelste geval dat de EU zo schaamteloos met twee maten meet. Ze zijn in Brussel totaal onverschillig of Spanje of bijvoorbeeld het Verenigd Koninkrijk (Assange) de rechtsstaat met voeten treden terwijl zij direct een (succesvolle) inbreukprocedure starten tegen de Hongaarse regering toen die problemen veroorzaakte voor een universiteit die werd gefinancierd door oprichter/miljardair/volksmenner George Soros, de man die werkte voor de nazi's om joden hun bezittingen af te pakken en te verkopen. Het was - volgens zijn eigen woorden - de gelukkigste tijd van zijn leven.

En wat Julian Assange betreft: die zit ondertussen al twee jaar opgesloten in de maximaal beveiligde Belmarsh-gevangenis in Londen voor het onthullen van Amerikaanse oorlogsmisdaden. En zijn collega-journalisten laten het massaal afweten.

En dan heb je ook nog de westerse regeringsleiders en hun ministers van buitenlandse zaken die eensgezind waren in hun zware kritiek op de Russische regering die oppositieleider" Navalny had veroordeeld...... terwijl zij ten aanzien van Assange de andere kant op kijken.

Het is één van de grootste schandalen van onze tijd.

Brussel? Europese Unie? Het Verenigd Koninkrijk hoeft niet het enige land te zijn dat haar soevereiniteit belangrijker vindt dan dat van de ondemocratische EU.
[Alle links, bronnen, documenten en meer informatie uitsluitend voor abonnee's][8 juli 2021]

 

Afdrukken Doorsturen