Federal Reserve opent geldsluizen voor banken wereldwijd

Het besluit van de Amerikaanse centrale bank, de Federal Reserve, om ingaande morgen de geldsluizen helemaal open te zetten - ook voor buitenlandse instellingen - doet vermoeden dat de situatie op de financiële markten en bij de financiële instellingen bijzonder zorgwekkend is.




Dit verzin je niet. Een G30-werkgroep onder voorzitterschap van Tim Geithner, de voormalige president van de New York Fed, die in het geheim 29 biljoen dollar doorsluisde naar de banken van Wall Street om hen te redden van hun overmoedige ineenstorting in 2008, heeft vandaag een rapport uitgebracht waarin wordt opgeroepen tot een permanente repofaciliteit van de Federal Reserve dat zou moeten "open staan voor een breed scala aan marktdeelnemers...".

De inkt van dat rapport was nog maar net droog toen de Federal Reserve vandaag een persbericht uitgaf waarin stond dat het precies dàt doet. De Standing Repo Facility (in feite betekent het dat het permanent is totdat de Fed het tegendeel zegt) zal elke dag $ 500 miljard aan daggeldleningen kunnen verstrekken tegen een rente die lager is dan de marktrente. Als de $ 500 miljard opraakt, heeft Fed-voorzitter Jerome Powell de vrijheid om het te verhogen. De repo-operaties zullen worden uitgevoerd door de Open Market Desk van de New York Fed – wat betekent dat de namen van de banken die de leningen krijgen nooit het daglicht zullen zien, tenzij een mediamacht besluit op te komen voor democratie en transparantie en de Federal Reserve voor de rechter daagt - wat op een jarenlang toneelstuk kan uitdraaien.

De waardeloze naam van Geithner wordt versterkt door twee andere waardeloze leden van de werkgroep: Larry Summers, die hielp de Glass-Steagall Act in te trekken, zodat de Frankensteinbanken van Wall Street voor biljoenen (met een b) dollars aan risicovolle derivaten naast biljoenen (ook met een b) dollars van door de belastingbetaler gesteunde deposito's van de burgers kunnen houden; en Bill Dudley, een andere voormalige president van de New York Fed wiens vrouw $ 190.000 per jaar binnenharkte van JPMorgan Chase, terwijl die bank onder "toezicht" stond van de New York Fed.

In tegenstelling tot de Federal Reserve Board is de New York Fed geen federaal agentschap. Het is in privébezit van de megabanken van Wall Street. Hierover hebben wij van Economedian op 20 november 2019 geschreven.

Om de schijn te wekken dat dit niet alleen een reddingsoperatie is van de handelseenheden van de megabanken van Wall Street (de zogenaamde "Primary Dealers" die al goedgekeurde tegenpartijen zijn voor de repo-operaties van de Fed), kondigde de Federal Rseerve aan dat de Standing Repo Facility (SRF) wordt uitgebreid naar andere financiële instellingen.
De New York Fed verduidelijkte dat als volgt:
“Primaire dealers zullen tegenpartijen blijven voor repo-operaties onder de SRF. De SRF-tegenpartijen zullen worden uitgebreid met aanvullende bewaarinstellingen. In eerste instantie zullen criteria worden vastgesteld om de onboarding van geïnteresseerde bewaarinstellingen effectief te beheren. In overeenstemming met de toezegging van de New York Fed om ervoor te zorgen dat haar tegenpartijbeleid een eerlijke en concurrerende markt bevordert, zullen deze criteria in de loop van de tijd worden aangepast om de geschiktheid van bewaarinstellingen uit te breiden. De initiële criteria zullen deposito-instellingen met een bezit van schatkistpapier, agentschapschulden en door hypotheek gedekte effecten van meer dan 5 miljard dollar per 30 juni 2021 of met totale activa van meer dan 30 miljard dollar, in staat stellen belangstelling te tonen vanaf 1 oktober 2021. Alle tegenpartijen moeten transacties kunnen uitvoeren op het tri-party repo-platform.”
Dit artikel is overgenomen van economedian.com zonder toestemming te vragen
De Federal Reserve kondigde ook aan dat het een permanente repo-faciliteit creëert voor buitenlandse en internationale monetaire autoriteiten (FIMA). De New York Fed legde die faciliteit als volgt uit:
“In het kader van de FIMA-repofaciliteit heeft het FOMC [Federal Open Market Committee] de Desk opdracht gegeven om repo-transacties met een nachttarief van 0,25 procent aan te bieden aan buitenlandse centrale bank- en internationale rekeningen tegen hun bezit van schatkistpapier dat in bewaring wordt gehouden bij de New York Fed, onderworpen aan een limiet per tegenpartij van $ 60 miljard. In aanmerking komende tegenpartijen zijn buitenlandse officiële instellingen met bewaarrekeningen bij de New York Fed die zijn goedgekeurd door het Foreign Currency Subcommittee van het FOMC.”

De Federal Reserve lijkt enige urgentie te voelen om deze permanente nieuwe faciliteiten op te zetten. De binnenlandse repo-faciliteit, volgeladen met $ 500 miljard, moet morgen van kracht worden.

Om te begrijpen wat hier ècht aan de hand is, hebben we het volgende uit onze archieven opgedoken over de inval van de Fed in 2019-2020 in een pre-pandemische, geldoverstromende repo-operatie waarvan de ontvangers tot op de dag van vandaag geheim blijven:
- de Fed is van plan om namen van ontvangers van bailoutgelden vrij te geven - alleen niet van $ 9 biljoen aan geheime leningen
- de Fed heeft 233 geheime documenten over de potentiële rol van JPMorgan in de Repo-leningcrisis
- Federal Reserve kondigt vandaag en morgen een ongekende $ 1,5 biljoen aan leningen aan Wall Street aan
- de vraag naar repo-leningen van de Fed stijgt tot meer dan $ 100 miljard per dag, terwijl 10-jarige staatsobligaties het laagste tarief in 149 jaar bereiken
- Fed-repo's hebben in vier maanden tijd $ 6,6 biljoen naar Wall Street doorgesluisd; dat is 34% van haar voedingssonde tijdens de epische financiële crash
- de man die de New York Fed adviseert, zegt dat zij (de New York Fed) en andere centrale banken "een Ponzi-markt voeden"
- Bernie Sanders heeft niet helemaal vastgelegd wat Wall Street doet: het is eigenlijk een systeem voor het genereren van fraude met een gelddrukpers die de New York Fed wordt genoemd
- dit is de reden waarom de New York Fed niet wil dat u een foto ziet van zijn Wall Street-achtige handelsvloer.



[Alle links, bronnen, documenten en meer informatie uitsluitend voor abonnee's]



[29 juli 2021]

 

Afdrukken Doorsturen