Evergrande: valt dan eindelijk de eerste dominosteen om?

Weten mensen nog dat de crash in 2008 werd veroorzaakt door het barsten van een zeepbel in onroerend goed? Welnu, hetzelfde gebeurt mogelijk opnieuw in China, dit keer op grotere schaal. Niemand lijkt het grootste verhaal van het decennium op te merken, namelijk Evergrande, een Chinese investeringsmaatschappij voor rommelobligaties waarvan de rating onlangs is verlaagd... daarvan zijn hun handelsactiviteiten in China zijn opgeschort. Dit is een vergelijkbare situatie als Lehman in 2008, maar het belangrijkste verschil is dat de schuld van Evergrande Lehman eruit laat zien als peanuts.


De financiële markten zijn in staat van paraatheid!

In China lijkt een catastrofale ineenstorting van de banken op komst: de hele financiële sector van het land wordt extreem gealarmeerd door de mogelijkheid van een grote wanbetalingscrisis, aangezien een van zijn grootste projectontwikkelaars, Evergrande, onlangs heeft aangekondigd dat het zijn gigantische schuld niet kan aflossen. Dat debacle heeft de gevaarlijke staat van China's enorme vastgoedsector aan het licht gebracht en de gevolgen ervan kunnen een catastrofaal effect hebben op de wereldmarkten en leiden tot miljardenverliezen.

China Evergrande is een van de vastgoedontwikkelaars met de meeste schulden, met geschatte verplichtingen van meer dan $ 300 miljard en activa van $ 343 miljard. Ter vergelijking: het grootste vastgoedbedrijf, het in Canada gevestigde Brookfield Asset Management, heeft $ 343 miljard aan activa en schulden van $ 160 miljard.

Toen China Guangfa Bank Co onlangs met succes een aanvraag indiende om $ 20 miljoen aan bankdeposito's en activa in verband met China Evergrande te bevriezen, was het groot nieuws in de bestuurskamers, kantoren en rond de waterkoelers bij grote financiële instellingen wereldwijd. Op het eerste gezicht lijkt dit misschien vreemd - $ 20 miljoen is slechts een druppel op een gloeiende plaat voor een van 's werelds grootste projectontwikkelaar. Maandenlang was er echter sprake van bezorgdheid over de oplopende schulden van Evergrande.
Die beslissing van een rechtbank in de Chinese provincie Jiangsu werd in juli 2021 uitgesproken en de zaak (met geld dat verschuldigd was door een dochteronderneming van Evergrande) werd slechts enkele dagen later opgelost. Maar sindsdien is de astronomische schuldenlast van Evergrande blijven ontrafelen en velen vrezen dat de rimpeleffecten zich wereldwijd kunnen verspreiden. Sommigen hebben zelfs gesuggereerd dat het de katalysator zou kunnen zijn voor een nieuwe subprime-achtige crisis.

Vorige week waarschuwde Evergrande, de vastgoedontwikkelaar met de grootste schuldenlast ter wereld, dat het waarschijnlijk niet aan zijn financiële verplichtingen zou voldoen, wat leidde tot wijdverbreide paniek onder investeerders, een zware klap voor zijn obligaties, resulterend in opschortingen van de handel in de markten van Shenzhen en Shanghai. Naast zijn enorme vastgoedontwikkelings- en beheeractiviteiten, heeft Evergrande ook investeringen gedaan in andere sectoren, zoals elektrische voertuigen, internet, voetbal en gezondheidszorgbedrijven.

De crisis leidde ertoe dat twee kredietbeoordelaars vorige week Evergrande afwaardeerden en dat leidde weer tot een schokkende instorting van 80% van de in Hongkong genoteerde aandelen sinds het begin van het jaar. En begin deze week stopte de Shanghai Stock Exchange met de handel in Evergrande's mei 2023-obligatie nadat deze meer dan 30% was gedaald.

Op dit moment zit de Chinese ontwikkelaar onder een enorme stapel schulden van in totaal meer dan $ 300 miljard, na tientallen jaren van leningen om zijn snelle groei te financieren. De afgelopen weken haastte Evergrande zich om activa te verkopen om geld te genereren, maar verschillende bedrijven weigeren het handelspapier van het bedrijf te accepteren. Volgens analisten van S&P betaalt de ontwikkelaar mogelijk leveranciers door middel van overdrachten van zijn eigendommen in plaats van contant.

Volgens de website van het bedrijf bezit Evergrande meer dan 1.300 vastgoedprojecten in meer dan 280 steden in China. In verschillende Chinese steden zijn de afgelopen dagen protesten uitgebroken van boze huizenkopers en investeerders.
In het kort heeft China's Evergrande:
- $300 miljard aan verplichtingen
- $ 7,4 miljard aan obligaties met vervaldatum in 2022
- Obligaties zijn nu opgeschort
- Reeds gemiste schuldbetalingen dit jaar
- De bestuursvoorzitter (foto) is onlangs teruggetreden uit zijn kernfunctie. Xu Jiayin, 62, kondigde op dinsdag 17 augustus 2021 zijn ontslag aan als voorzitter van Evergrande Real Estate Group. Hij wordt door Forbes gerangschikt als de op twee na rijkste persoon in China en de 31e rijkste man ter wereld.

De oprichter van Evergrande, Hui Ka Yan, trad af als voorzitter van het vlaggenschip-onderdeel voor onroerend goed, bekend als Hengda Real Estate. Deze dochteronderneming van Evergrande is de eenheid die het grootste aantal onroerendgoedactiva bezit, activa die nodig zouden zijn om schulden af te betalen als het bedrijf tot liquidatie zou worden gedwongen. Hui blijft voorzitter van China Evergrande, dat 63 procent van Hengda bezit. Hui is een van de rijkste mannen van China met een geschat vermogen van 14,7 miljard dollar.

In 2017 probeerde Hui een "achterdeurnotering" voor Hengda te regelen, waarbij bijna alle activa van Hengda in een lege vennootschap werden geïnjecteerd. Dat plan mislukte in november 2020  toen Peking de risico's van de vastgoedsector begon te onderzoeken. Mede door het mislukken van het plan voor een achterdeurnotering wordt het bedrijf geconfronteerd met meer dan 400 rechtszaken, waarvan vele in verband staan met een weigering om leveranciers en investeerders te betalen.

De bedrijfsstructuur van de Evergrande/Hengda-groep is meer dan ingewikkeld.


Volgens Fortune 500 heeft het bedrijf meer dan 123.000 werknemers en behaalde het in 2020 een totale omzet van $ 73,5 miljard.

De Telegraaf: "Zes bestuurders van de wankelende Chinese vastgoedontwikkelaar Evergrande hebben investeringsproducten van het bedrijf laten uitbetalen terwijl dat niet mocht, maakte Evergrande bekend. Het bedrijf eist dat het zestal het geld terugbetaalt. Bovendien wil de vastgoedontwikkelaar de zes „stevige boetes” opleggen.
De zes hoge managers hadden geld gestoken in een eigen investeringsproduct van Evergrande. Daarvoor houdt het bedrijf regels aan voor wanneer ze mogen worden uitbetaald. De zes lieten zich echter uitbetalen voor die datum. Die vroege uitbetalingen hangen vermoedelijk samen met de financiële positie van Evergrande."

In wezen is het bedrijf blootgesteld aan een vicieuze schuldencyclus en heeft het niet genoeg geld om zijn projecten af te ronden en verdere verkoopopbrengsten te genereren. Alleen in augustus al daalde de omzet met maar liefst 26 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, ondanks de forse kortingen. En natuurlijk heeft de ontwikkelaar dat geld dringend nodig, niet alleen om zijn enorme schulden te onderhouden, maar ook om die te verlagen.
Afgezien van de financiële markten, zijn de belangrijkste problemen die kunnen worden veroorzaakt door de ondergang van Evergrande, de ineenstorting van woningen en commercieel onroerend goed in heel China, evenals een meedogenloze crisis in de bredere vastgoedsector. Andere zorgen zijn onder meer de groeiende mogelijkheid van een bank-meltdown, aangezien volgens een uitgelekt document uit 2020 minstens 128 banken in hoge mate blootgesteld zijn aan de verplichtingen van Evergrande. Bovendien zijn ook 121 niet-bancaire instellingen hier aan blootgesteld, en ze lopen allemaal het risico vele miljarden aan verliezen te lijden.

Analisten hebben de dreigende ineenstorting van de banken in China vergeleken met de ineenstorting van de Amerikaanse investeringsbank Lehman Brothers in 2008, die tot crises bij tegenpartijen leidde en de wereldwijde markten deed instorten. Bloomberg meldde dat de Chinese autoriteiten grote kredietverstrekkers aan China Evergrande Group waarschuwden "om volgende week geen rentebetalingen te verwachten op bankleningen, wat de in geldnood zittende ontwikkelaar een stap dichter bij de grootste moderne herstructureringen van het land brengt", en signaleert dat China's "Lehman Moment" nabij lijkt te zijn.

De autoriteiten hebben gezwegen over de vraag of ze Evergrande-crediteuren grote verliezen zullen laten lijden. Obligatiehouders speculeren dat een buy-out, break-up of bailout de enige mogelijke scenario's zijn, wat talloze investeerders en crediteuren woedend heeft gemaakt. Het ingewikkelde web van verplichtingen van het bedrijf aan obligatiehouders, investeerders, banken, leveranciers en huiseigenaren is in wezen een van de grootste bronnen van financieel risico geworden in de op een na grootste economie ter wereld.

Het dreigt nu een crisis uit te lokken die verder gaat dan een ineenstorting van residentieel en commercieel vastgoed – of zelfs een wijdverbreide ineenstorting van banken – maar het zou kunnen leiden tot een financiële catastrofe die de hele wereld kan treffen. Analisten stellen nu dat beleggers begonnen hun participaties in het bedrijf te verkopen, en de bredere kredietmarkt hierdoor verder naar beneden zou kunnen worden gesleept als de projectontwikkelaar geen extra tijd van de banken krijgt om zijn schulden af te betalen. De gevolgen dreigen ook door te sijpelen naar de Chinese economie.

Aangezien onroerend goed de centrale motor is van de groei van China, die goed is voor 29% van de economische output, zou een ineenstorting van residentieel en commercieel onroerend goed naast het faillissement van zo'n groot bedrijf ernstige gevolgen hebben voor de economie. Beleggers worden steeds nerveuzer dat de ineenstorting van Evergrande zich zou kunnen verspreiden naar andere projectontwikkelaars en zou kunnen leiden tot gevaarlijke systeemrisico's voor het banksysteem van het land.

Zoals de financieel expert Mark Twain opmerkte, gaan bedrijven op twee manieren failliet. "Geleidelijk, dan plotseling." Tot vorige week bevond Evergrande zich in de fase "geleidelijk". Nu komt het in de "plotselinge" fase. Van nu af aan zal de ineenstorting waarschijnlijk versnellen en een cascade van systeemstoringen en faillissementen veroorzaken en China op de rand van een faillissementscrisis brengen die nog nooit eerder in de wereldgeschiedenis is gezien.

Hengda Real Estate is verantwoordelijk voor 88 procent van de inkomsten van China Evergrande. Het heeft ongeveer 711 vastgoedprojecten aan de gang in 211 steden in heel China. Hengda en Evergrande betekenen hetzelfde in verschillende talen. Hengda is de Chinese pinyin-vertaling van Evergrande, en het is waarschijnlijk dat voor buitenlandse investeerders "lost in translation" geldt.

We hebben eerder enkele spraakmakende voorbeelden hiervan gezien, waaronder de strijd van SoftBank Group Corp. om Allen Wu, de baas van ARM China, weg te krijgen, de man die het bedrijfszegel heeft (dat wordt gebruikt om alle juridische documenten te stempelen). De partij die het zegel controleert, is "koning" (een regel die eeuwen, zelfs millennia geleden is ingesteld.)

Sinds begin dit jaar zijn de aandelen van Evergrande fors gedaald. Bij de sluiting van de handel van gisteren rapporteerde China Evergrande een aandelenkoers van HK $ 2,54, een slotkoers die dit jaar met 82,67% is gedaald, met een marktwaarde van HK $ 33,66 miljard ($ 4,325 miljard); Evergrande's New Energy Vehicle rapporteerde een aandelenkoers van HK $ 2,98, een daling dit jaar met 90,13%, met een marktwaarde van HK $ 29,11 miljard; Evergrande Property Services rapporteerde een aandelenkoers van HK $ 4,6, met een cumulatieve daling van 48,55% dit jaar.

De moedermaatschappij, China Evergrande, is opgenomen in de Kaaimaneilanden en bevindt zich nu op afstand van Hengda. Het Chinese rechtssysteem, gebaseerd op eeuwenlange traditie, erkent controle door de wettelijke vertegenwoordiger die in het bezit is van het bedrijfszegel, zelfs als die persoon geen aandeel in het bedrijf heeft. Buitenlandse investeerders van Evergrande hebben mogelijk geen toegang tot de activa van Hengda om verloren geld terug te verdienen als Evergrande-obligaties in gebreke blijven.  Dus nu is Hengda de op een na grootste projectontwikkelaar van China, niet China Evergrande. Dit zal een schok zijn voor degenen die erop hadden gerekend dat Hengda gezamenlijk verantwoordelijk zou zijn voor de schulden van Evergrande.

De centrale bank van China benadrukte in haar rapport over financiële stabiliteit in 2018 dat bedrijven, waaronder Evergrande, systeemrisico's kunnen vormen voor het financiële systeem van het land.

Het bedrijf loopt achter met zijn verplichtingen aan meer dan 70.000 investeerders. Meer dan een miljoen kopers van onvoltooide projecten bevinden zich in het ongewisse. En het tempo van de problemen neemt toe. "De verkoop zou verder kunnen teruglopen omdat de ontwikkelaar moeite heeft om het vertrouwen van potentiële huizenkopers te herstellen", zegt Lisa Zhou, een analist bij Bloomberg Intelligence. De cijfers van maandag zijn een kantelpunt voor het bedrijf, aangezien Evergrande verondersteld wordt een rentebetaling van $ 80 miljoen te doen op een van zijn vele leningen, en er is bijna geen kans dat het dat zal betalen - wat de klok zou kunnen doen tikken in de richting van een aantal ongewenste resultaten.
Wat er zou kunnen gebeuren? Er liggen een aantal sombere woorden op tafel - faillissement, uiteenvallen, buy-out of bailout - en geen van hen is ideaal. De eerste optie zou de meest pijnlijke zijn. "Als, zoals verwacht, Evergrande in gebreke blijft met zijn schulden en een herstructurering doormaakt, zie ik niet in waarom het zou worden gered", vertelde Michel Lowy van de noodlijdende investeringsmaatschappij SC Lowy aan Reuters.

Een volledige bailout-operatie van de overheid is onwaarschijnlijk. China heeft hard opgetreden tegen zijn hoogvliegende technologiesector, probeert cryptocurrencies te reguleren en te verbieden en excessen in allerlei sectoren te beteugelen. De problemen van Evergrande kunnen een testcase zijn in de wens en het vermogen van Peking om elk facet van de groeiende economie te beheren. Komt ook bij dat de autoriteiten aandeelhouders en/of schuldeisers niet zullen redden in een poging om te voorkomen dat moreel risico toeneemt en hen ertoe dwingen de financiële discipline te verbeteren.

De negatieve impact van een mogelijk faillissement van Evergrande kan worden gevoeld in andere sectoren, bijvoorbeeld die van grondstoffen. Lagere metaalprijzen zouden op hun beurt wegen op de valuta's en aandelen van landen waar hun productie belangrijk is, zoals Australië en een groot deel van Latijns-Amerika. Deze markten zullen waarschijnlijk (om te beginnen) de belangrijkste slachtoffers buiten China zijn van de strijd van de vastgoedsector van het land. Dat effect was al zichtbaar op de Australische aandelenmarkten, waar de S&P/ASX 300 Metal & Mining-index met 4,6% daalde en een dieptepunt van meer dan negen maanden bereikte. De prijzen van ijzererts en basismetalen zorgden voor grotere verliezen vanwege zorgen over de Chinese vastgoedsector. De op de ASX genoteerde aandelen in de wereldwijde mijnwerker Rio Tinto sloten 4,6% lager op het laagste punt sinds 20 november.

Deze maand ging een video viraal op sociale media van een flatgebouw met 15 torens in Kunming dat acht jaar na de bouw werd opgeblazen omdat het een spookstad was zonder echte bewoners. Hoewel dat geen Evergrande-project was, is de zorg groot dat er veel andere projecten zijn die wèl van Evergrande zijn.



Aangezien China de op één na grootste economie ter wereld is en de aanjager van wereldwijde groei, houden we rekening met de mogelijkheid dat hun financiële crisis zich tot ver buiten de Grote Muur verspreidt. De ellende van de vastgoedgigant is niet alleen het probleem van China en kan overslaan volgens redelijk wat experts overslaan op de wereldwijde financiële markten. De blootstelling van de grootste vermogensbeheerder van Europa, Amundi, bijvoorbeeld, aan de Chinese vastgoedgigant bedraagt momenteel 25 miljoen dollar, minder dan 10 procent van wat het eerder in het jaar was, vertelde een woordvoerder van het fondsenbedrijf (2 biljoen dollar aan beheerd vermogen) afgelopen vrijdag aan Reuters.

De wereldwijde schuldentrend zet zich voort terwijl die van de wereld de $ 300.000 miljard nadert. Dat het gewoon blijft stijgen blijft o.m. uit het feit dat in de Verenigde Staten president Biden een slordige 3.500.000.000.000 dollar aan de staatsschuld wil toevoegen.

De gemeenschappelijke factor in de vernietiging van het financiële systeem is “SCHULD”.



Update 1
China heeft een variant van de Wuhan-griep en deze verspreidt zich over andere Chinese vastgoedontwikkelaars nadat de hoofdeenheid van Evergrande (onshore onroerend goed) zei dat de handel in al zijn onshore-obligaties op 16 september zou worden opgeschort om eerlijke informatieverstrekking te garanderen na een downgrade naar A van AA (die in China wordt gezien als de laagste rating voor investment grade) door China Chengxin International.



Update 2: De totale schuld van Evergrande is $ 300 miljard - dat is wat ze hebben uitgegeven -

Onthoud: Evergrande ging naar Chinese banken, gaf obligaties uit en gebruikte vervolgens de opbrengst om een ​​stad te bouwen, ze deden dit 5 jaar lang... en de steden bleven leeg. "Ghost Cities" - zie de video, en nu moet iemand betalen - (Ter info, Evergrande had een aantal grote toeristische plekken die leeg bleven tijdens de lockdowns en dit heeft ze ironisch genoeg de nek om gedaan).

In de afgelopen 5 jaar werden deze obligaties opgezogen door instellingen over de hele wereld - (UBS, Goldman Sachs, noem maar op, veel van deze jongens zitten daar in).

Vandaag de dag worden de obligaties rond de 30 cent op de dollar verhandeld - dus de $ 300 miljard is vandaag de dag minder dan $ 100 miljard waard.  Als Evergrande-obligaties worden verhandeld tegen 30 cent op de dollar, dan is $ 200 miljard weggevaagd van de obligatie marktwaarde. Een tijdje geleden dachten beleggers dat de zaak Archegos groot was. Maar Archegos ging over $ 5-20 miljard terwijl Evergrand-obligaties momenteel $ 200 miljard gedaald zijn!






[Alle links, bronnen, documenten en meer informatie uitsluitend voor abonnee's]



[18 september 2021]

 

Afdrukken Doorsturen