Voor Evergrande nadert het moment van de waarheid

De chinese vastgoedreus Evergrande neigt naar ineenstorting, zijn onbetaalde schulden leiden tot protesten.



Een vervolg op ons artikel van gisteren. Verdere updates alleen voor abonnee's.

Obligatiehouders van de China Evergrande Group staan op het punt erachter te komen of de liquiditeitscrisis van de vastgoedgigant zo nijpend is als het lijkt.

De rentebetalingen op twee Evergrande-notes verlopen donderdag, een belangrijke test of de ontwikkelaar zal blijven voldoen aan de verplichtingen jegens obligatiehouders, zelfs als hij achterloopt op betalingen aan banken, leveranciers en houders van onshore investeringsproducten. Beleggers schatten een hoge kans op wanbetaling in, waarbij een van de notes wordt verhandeld tegen minder dan 30% van de nominale waarde.

Bezorgdheid over het vermogen van Evergrande om $ 300 miljard aan verplichtingen te voldoen, breidt zich uit over de financiële markten - niet alleen van China. Aandelen van andere vastgoedbedrijven zijn gekelderd, terwijl het rendement op een index van in dollar luidende junk bonds is gestegen tot ongeveer 14%, het hoogste in bijna tien jaar. De People's Bank of China heeft vrijdag $ 14 miljard aan kortetermijngeld in het financiële systeem geïnjecteerd, een teken dat beleidsmakers de onrust op de financiële markten de kop in willen drukken.

De Evergrande-betalingen die donderdag moeten worden voldaan, omvatten $ 83,5 miljoen aan rente op een 8,25%, vijfjarige dollarobligatie, zo blijkt uit door Bloomberg verzamelde gegevens. Er is een periode van 30 dagen voordat een gemiste betaling als een standaardbetaling wordt beschouwd, volgens de convenanten van de obligatie. Evergrande moet dezelfde dag een coupon van 232 miljoen yuan ($ 36 miljoen) op een onshore-obligatie betalen.

In totaal heeft Evergrande tot het einde van dit jaar $ 669 miljoen aan couponbetalingen te voldoen. Ongeveer $ 615 miljoen daarvan is op dollarobligaties, zo blijkt uit door Bloomberg verzamelde gegevens. Fitch Ratings signaleerde deze maand de verhoogde kans op een mislukte betaling toen het de kredietwaardigheid van het bedrijf nog dieper in het junk-gebied verlaagde, daarbij verwijzend naar het risico van een "waarschijnlijke" faillissement.

Evergrande moet ook maandag (morgen, dus) rente betalen op bankleningen, met een aflossingsvrije periode van één dag. Maandag en dinsdag zijn feestdagen in China. Hoewel details over het verschuldigde bedrag niet publiekelijk beschikbaar zijn, hebben de Chinese autoriteiten grote kredietverstrekkers al verteld geen terugbetaling te verwachten, zeiden mensen die bekend waren met de zaak vorige week. Evergrande en banken bespreken de mogelijkheid van verlengingen en het doorrollen van sommige leningen, aldus ingewijden.

Obligatiebeleggers haastten zich om professionele hulp in te schakelen, aangezien een mogelijke herstructurering voor Evergrande dichterbij  komt. Addleshaw Goddard heeft contact gehad met enkele obligatiehouders van het bedrijf en bereidt de oprichting voor van een commissie van schuldeisers om met Evergrande te onderhandelen, volgens een persoon die bekend is met de zaak.

Evergrande heeft via het sociaal netwerk WeChat duidelijk gemaakt hoe het zijn beleggingsproducten wil terugbetalen. Meer dan 70.000 beleggers hebben geïnvesteerd in die beleggingsproducten van het concern.

Het terugbetalingsplan van de Evergrande Group voor zijn vermogensbeheerproducten via onroerend goed is begonnen, maar de vooruitzichten van de door schulden geteisterde vastgoedgigant om de huidige liquiditeitscrisis te doorstaan, blijven somber, volgens waarnemers uit de sector. Als beleggers terugbetaling van hun investeringen eisen via onroerendgoed, kunnen ze contact opnemen met hun investeringsadviseurs of met hun identificatiekaarten en investeringscontracten naar de plaatselijke receptie gaan voor overleg en transactie, zei de vermogensbeheereenheid van Evergrande zaterdag laat.
Dit is een van de drie opties die Evergrande bood voor de achterstallige betaling van zijn producten voor vermogensbeheer nadat honderden investeerders uit heel China 's nachts naar het hoofdkantoor van het bedrijf in Shenzhen waren gegaan om de terugbetaling van hun investeringen te eisen, wat zou kunnen oplopen tot meer dan 40 miljard yuan ( $ 6,19 miljard).

Volgens een door Evergrande voorgesteld plan voor zijn vermogensbeheerproducten, zou terugbetaling kunnen worden gedaan door middel van contante termijnen, eigendommen of schulden van investeerders op wooneenheden die ze al hebben gekocht, volgens het plan aangekondigd door Du Liang, hoofd van de vermogensbeheereenheid van Evergrande. In het bijzonder kunnen beleggers genieten van 28 tot 52 procent korting op de huidige prijzen als ze kiezen voor Evergrande's eigendommen zoals appartementen, winkels en parkeerplaatsen.
"Voor investeerders zijn appartementen niet zo liquide als contant geld, maar ze hebben nog steeds genoeg waarde, dus de optie is misschien niet het beste resultaat, maar ook niet het slechtste", zegt Shen Meng, directeur van de in Peking gevestigde investeringsbank Chanson & Co.

Er wordt gesuggereerd dat het liquiditeitsprobleem van Evergrande voortkwam uit de vorige kredietzeepbel, die leidde tot de agressieve expansie van de ontwikkelaar naar een groot aantal sectoren. Maar nadat de regelgevers de regels en het toezicht op de financieringskanalen hadden aangescherpt om onregelmatigheden te beteugelen, is de kapitaalketen onder druk komen te staan door de liquiditeit.

Bloomberg meldde eerder dat Chinese toezichthouders verschillende banken hebben geïnstrueerd dat Evergrande deze week niet in staat zal zijn om de verschuldigde rentebetalingen te doen, en dat de ontwikkelaar nog steeds probeert om verlengingskwesties met banken te onderhandelen. Ondanks marktspeculaties over de vraag of de regering zou ingrijpen om Evergrande te redden, wordt de mogelijkheid steeds kleiner gezien.

De schuldenberg van Evergrande omvat ongeveer 571,8 miljard yuan aan leningen van banken en andere financiële instellingen zoals trusts, met een verplichting van 240 miljard yuan in minder dan een jaar. De gemiddelde financieringskosten bedroegen 9,02% op 30 juni. Een deel van de leningen van Evergrande was gedekt door een pandrecht op zijn eigendommen en uitrusting, grondgebruiksrechten, geldmiddelen aangehouden bij banken en de aandelenbelangen van bepaalde dochterondernemingen.

China Minsheng Banking Corp., Agricultural Bank of China Ltd. en Industrial & Commercial Bank of China Ltd. behoorden eind vorig jaar tot de belangrijkste banken van de ontwikkelaar.

Evergrande wil een belangrijk deel van zijn EV-activiteiten verkopen aan smartphone-maker Xiaomi. Dat is interessanter dan het lijkt, want Evergrande is de hoofdaandeelhouder van Saab-restant NEVS. Evergrande nam in 2019 een meerderheidsbelang in NEVS, dat met de aloude Saab 9-3 als startpunt grootse EV-plannen had. Naar verluidt worden de elektro-Saabs in China daadwerkelijk verkocht. Men zou in gesprek zijn met Xiaomi, de smartphone-fabrikant die al eerder te kennen gaf zich met EV’s te gaan bezighouden. Xiaomi zou met zo’n deal de zeggenschap krijgen over productiefaciliteiten, een bestaande EV en de bijbehorende technologie.

Of de uitverkoop van Evergrande-obligaties de bredere kredietmarkt naar beneden haalt, kan afhangen van het vermogen van het bedrijf om tijd te kopen bij banken. Een rommelige wanbetaling op leningen zou de angst voor wijdverbreide besmetting kunnen aanwakkeren, iets wat de regering van Xi Jinping graag wil vermijden, zelfs nu het de financieringsbeperkingen voor overbelaste onroerendgoed-ontwikkelaars aanscherpt en bailout-operaties door de overheid ontmoedigt.







[Alle links, bronnen, documenten en meer informatie uitsluitend voor abonnee's]



[19 september 2021]

 

Afdrukken Doorsturen