Vermogen van miljardairs VS sinds begin van  pandemie met 70% gestegen

De rijkdom van Amerikaanse miljardairs is sinds het begin van de coronaviruspandemie met maar liefst $ 2,1 biljoen of 70 procent toegenomen, terwijl tientallen miljoenen werkende mensen te maken hebben gehad met werkloosheid en ziekte en zijn er 724.000 personen overleden aan COVID-19. Bovendien groeide de lijst van Amerikaanse miljardairs in dezelfde periode met 131 personen, van 614 tot 745



Volgens een analyse van gegevens over Amerikaanse miljardairs door Americans for Tax Fairness (ATF) en het Institute for Policy Studies (IPS) Program on Inequality, steeg de rijkdom van de rijkste mensen in de Verenigde Staten van "slechts $ 3 biljoen" aan het begin van de COVID-crisis op 18 maart 2020 tot meer dan $ 5 biljoen op 15 oktober van dit jaar, en dit vermogen is twee derde meer dan de $ 3 biljoen aan vermogen van de onderste 50 procent van de Amerikaanse huishoudens, zoals geschat door de Federale Reserve Board.

In een begeleidend persbericht stellen de ATF en IPS dat het "grote geluk van deze miljardairs in de afgelopen 19 maanden" in schril contrast staat met de "89 miljoen Amerikanen die banen hebben verloren, meer dan 44,9 miljoen die ziek zijn geworden door het corona-virus” en de bijna driekwart miljoen personen die eraan zijn overleden.

De miljardair die zijn rijkdom het meest zag toenemen is Elon Musk. Het vermogen van de CEO van Tesla en SpaceX groeide tijdens de pandemie met maar liefst 751 procent, van $ 24,6 miljard naar $ 209,4 miljard. Musk werd de rijkste persoon van het land en versloeg Amazon-CEO Jeff Bezos, die van $ 113 miljard naar $ 192 miljard ging, of een stijging van 70 procent in de periode van 19 maanden.

Andere topmiljardairs die hun vermogen tijdens de pandemie aanzienlijk hebben zien toenemen zijn onder meer de oprichters van Google (nu Alphabet, Inc.) Larry Page en Sergey Brin, die hun fortuin zagen stijgen met respectievelijk 137,2 procent tot $ 120,7 miljard en 136,9 procent tot $ 116,2 miljard. Phil Knight, emeritus oprichter en voorzitter van Nike, Inc., heeft zijn vermogen sinds maart 2020 bijna verdubbeld van $ 29,5 miljard naar $ 57,9 miljard. Hij heeft zijn fortuin bijna verdubbeld en dat kan zijn omdat Nike in 2020 geen cent aan federale inkomstenbelasting heeft betaald op zijn $ 2,9 miljard winst; en tussen 2018 en 2020 betaalde het bedrijf slechts een belastingtarief van 3,3% op $ 9 miljard winst.

Een verdere analyse van de gegevens laat zien dat 12 procent van de Amerikaanse miljardairs vrouw is, waaronder Alice Walton van het Walmart-imperium met een persoonlijk fortuin van $ 64,5 miljard, een stijging vanaf $ 54,4 miljard, en MacKenzie Scott, de ex-vrouw van Jeff Bezos, die haar vermogen met 54 procent zag stijgen, van 36 miljard dollar naar 55,5 miljard dollar (zelfs nadat ze $ 8,6 miljard van haar vermogen aan liefdadigheid had weggegeven). Er zijn vijf miljardairs van in de twintig, waaronder Sam Bankman, de 29-jarige CEO van cryptocurrency exchange FTX, die tot dit jaar niet eerder op de Forbes-lijst van superrijken stond, toen hij $ 22,5 miljard vergaarde.

Californië heeft het grootste aantal miljardairs in de VS met 196. Er zijn 182 miljardairs in de financiële- en investeringssector en 142 in de technologie-industrie. Het op één na hoogste aantal is in de mode- en retailsector met 52 miljardairs, met de Walton-familieleden en Phil Knight bovenaan de lijst, gevolgd door Leonard Lauder (Estee Lauder), met meer dan $ 10 miljard aan vermogen.



De ATF- en IPS-analyse is gepubliceerd als onderdeel van de campagne van de senator van de Democratische Partij uit Oregon en voorzitter van de Senaatscommissie voor Financiën, Ron Wyden, om steun te krijgen voor een Billionaires Income Tax (BIT)-wetsvoorstel in het Amerikaanse Congres. Het belastingplan van Wyden – dat hij op 23 september aankondigde – maakt deel uit van de onderhandelingen die nu gaande zijn in Washington D.C. over het (van het World Economic Forum geadopteerde) infrastructuurplan Build Back Better van de regering van Sleepy Joe Biden.

Een vollediger overzicht van de rijkste stinkerds is hier te vinden.

In de persverklaring staat dat 67 Amerikaansee organisaties brieven naar het Congres hebben gestuurd "waarin zij hun bezorgdheid uiten dat noch het plan van de Ways and Means-commissie noch het plan van president Biden miljardairs voldoende zal belasten", hoewel de verklaring zegt dat het BIT-voorstel van Wyden - waarvan de specifieke details nog moeten worden bekendgemaakt – wordt ondersteund door het Witte Huis.

In het persbericht van ATF en IPS staat dat "de meeste van deze enorme winsten van miljardairs onder de huidige regels onbelast zullen blijven en volledig zullen verdwijnen voor belastingdoeleinden wanneer ze worden doorgegeven aan de volgende generatie." Uit de verklaring blijkt dat miljardairs gemiddeld een "effectieve federale inkomstenbelasting van ongeveer 8 procent" betalen en dat dit een lager tarief is dan veel "belastingbetalers met een gemiddeld inkomen, zoals leraren, verpleegsters en brandweerlieden".

Het document legt verder uit hoe de superrijken voorkómen dat ze inkomstenbelasting betalen over hun enorme vermogenstoename. Het grootste deel van hun inkomen komt uit "de toegenomen waarde van hun beleggingen, zoals aandelen, een bedrijf of onroerend goed, in plaats van een salaris zoals de meeste mensen", en ze hoeven geen belasting te betalen over dit vermogen, tenzij ze de activa verkopen. "Maar de ultrarijken verkopen geen activa", zegt de verklaring; in plaats daarvan lenen ze geld tegen hun activa van de banken tegen extreem lage rentetarieven "en leven rijkelijk belastingvrij."

Zelfs als ze de activa zouden verkopen betalen de superrijken slechts een hoogste vermogenswinstbelastingtarief van 20 procent - plus een netto-investeringsinkomstenbelasting (NIIT) van 3,8 procent - dat is ver onder het huidige toptarief van 37 procent dat ze zouden betalen aan belastingen op een gelijkwaardig salaris.

Het rapport meldt ook dat veel miljardairs de afgelopen jaren nul belasting hebben betaald, "inclusief Jeff Bezos, Elon Musk, Michael Bloomberg en George Soros" en de top 25 miljardairs in de VS "een belastingtarief van slechts 3,4 procent hebben betaald op een toename van $ 400 miljard in hun collectieve fortuin tussen 2014-18.”

De ATF- en IPS-analyse vermelden niet dat de groteske toename van het aantal en de rijkdom van de Amerikaanse miljardairkapitalistische elite in de afgelopen 19 maanden is aangewakkerd door een combinatie van een toename van de uitbuiting van de werknemersklasse tijdens de volksgezondheidscrisis en de ongekende aankoop van $ 7 biljoen (!) aan financiële activa door de Federal Reserve Bank als onderdeel van de wat men noemt "pandemische stimulusrespons" van de Amerikaanse regering.

De duizelingwekkende sommen aan rijkdom van miljardairs die worden verzameld aan één kant van de samenleving, zowel binnen de VS als op internationale schaal, worden negatief weerspiegeld door de toenemende armoede en het lijden van de armen en de werknemers aan de andere kant. De heersende elite gebruikt de pandemie om, als een op hol geslagen trein, het proces van ongelijkheid in rijkdom dat al decennia aan de gang is, te versnellen. Maar de burgers beginnen wakker te worden wat inmiddels geleid heeft tot de eerste stakingsgolven die zich in de Verenigde Staten en over de hele wereld ontwikkelen. Bij een verdere toenemende vermogensongelijkheid zou dat maar zo kunnen escaleren in gewelddadig verzet.





[Alle links, bronnen, documenten en meer informatie uitsluitend voor abonnee's]



[20 oktober 2021]

 

Afdrukken Doorsturen