Voorzitter Jerome Powell van de Federal Reserve werkt zich in de nesten

Een forensische blik op de "Betrapt!"-verklaring van Jerome Powell voor zijn aandelenverkoop van $ 1 miljoen tot $ 5 miljoen. Het tradingschandaal van bestuurders van de Federal Reserve is voorlopig nog niet voorbij.Op maandag 18 oktober bracht Robert Kuttner van de American Prospect het nieuws naar buiten dat de voorzitter van de Amerikaanse centrale bank, de Federal Reserve, Jerome Powell, op 1 oktober 2020 tussen de $ 1 miljoen en $ 5 miljoen van het Vanguard Total Stock Market Index Fund had verkocht, op dezelfde dag dat Powell vier telefoongesprekken had gevoerd met minister van Financiën Steve Mnuchin, die de reactie van het Witte Huis op de financiële crisis als gevolg van de "pandemie" coördineerde. Het bleek een maand te zijn die voor Wall Street de ergste was sinds het begin van de Covid-19-pandemie. Toen op de beurs in New York de slotbel ging op vrijdag 30 oktober was de Dow meer dan 1.400 punten vanaf het openingsniveau van 1 oktober gedaald (hoewel het zijn verliezen half november alweer had goedgemaakt).
De transactie is een ongemakkelijke echo van activiteiten die hebben geleid tot het recente ontslag van twee regionale leiders van de Amerikaanse centrale bank.

Het verhaal trok volop belangstelling en dwong de Federal Reserve om met een belachelijk zwak excuus te komen voor wat duidelijk een wens van Powell was om zijn blootstelling aan de aandelenmarkt te verminderen, ondanks dat hij toegang had tot meer voorkennis dan enig ander mens op de planeet.

Op dezelfde dag dat Kuttners verhaal in de publiciteit kwam, schreef Mike Derby, een verslaggever van de Wall Street Journal, dat een vertegenwoordiger van de Federal Reserve de grote Vanguard-verkoop had gekenmerkt als "voor gezinsuitgaven". De volgende dag verklaarde Rachel Siegel, die voor de Washington Post schrijft, ook dat de verkoop voor "gezinsuitgaven" was, terwijl ze verder suggereerde dat het artikel van Kuttner een aanval was op Powells staat van dienst.

Om die gekunstelde boodschap in de hoofden van Fed-watchers verder te versterken, citeerde de internationale nieuwsdienst Reuters, via hun verslaggever Howard Schneider, de volgende dag, 20 oktober, opnieuw een woordvoerder van de Federal Reserve die verklaarde dat de Vanguard-verkoop was bedoeld om “Powells familie-uitgaven te dekken."

Een man zonder hypotheek op een huis met zo'n 6 badkamers, die meer dan $ 200.000 per jaar verdient als Fed-voorzitter, en nog steeds $ 1 miljoen tot $ 5 miljoen nodig heeft om "gezinsuitgaven" te dekken, is misschien te elitair om voor het Amerikaanse volk te werken op een tijd waarin miljoenen Amerikanen de huur van een appartement met één slaapkamer niet kunnen betalen.

Elke beginnende financieel adviseur op Wall Street zou 10 minuten kunnen besteden aan het bekijken van het financiële openbaarmakingsformulier van Powell en onmiddellijk beseffen dat het verhaal dat de Federal Reserve naar buiten bracht volledig aan geloofwaardigheid ontbrak. Zelfs een eerstejaars financieel adviseur weet dat als een gezin echt contant geld nodig heeft, ze door hun financieel adviseur zouden worden verteld om eerst naar hun goedkoopste bron van geld te kijken. In het geval van Powell zou de eerste plaats om te kijken naar geld... gewoon contant geld, cash, is. Volgens bijgaande tabel bevat het financiële openbaarmakingsformulier van Jerome Powell zeven regelitems die worden beschreven als "Cash account". Samen komt het uit op een bereik van $ 952.002 tot $ 1.980.000.

Een andere reden om geldrekeningen aan te spreken is dat ze geen vermogenswinstbelasting inhouden. Volgens Powells eerdere financiële openbaarmakingsformulieren bezat hij dat Vanguard Total Stock Market Index Fund sinds in ieder geval 2017, wat betekent dat hij zou worden getroffen door aanzienlijke vermogenswinstbelasting wanneer hij het verkocht. Laten we er gemakshalve van uitgaan dat Powell familieleden moest helpen en meer dan de $ 952.002 tot $ 1.980.000 van zijn geldrekeningen nodig had.

Er waren twee veel slimmere manieren om dat te doen dan een aandelenfonds te verkopen en te worden getroffen door vermogenswinstbelasting. Volgens openbare registers bezit Powell een huis in Chevy Chase, Maryland dat Zillow op een waarde van $ 4,7 miljoen schat. Uit openbare registers blijkt dat er geen hypotheek op staat. Powell en zijn vrouw weten hoe gemakkelijk het is om een lening voor eigen vermogen af te sluiten, omdat ze eerder een kredietlijn van $ 600.000 hadden op een vorig huis dat ze in Chevy Chase bezaten. Die home equity-lijn was bij de Chevy Chase Savings Bank.

Als Powell nog steeds méér fondsen nodig had (hoewel je je zeker moet afvragen waar ze in hemelsnaam voor zouden zijn), laat zijn financiële openbaarmakingsformulier op regel 1.10 zien dat hij $ 1 miljoen tot $ 5 miljoen bezat in het Goldman Sachs Short Duration Tax Free Fund. Als Powells ware motief niet was om zijn blootstelling aan de aandelenmarkt te verminderen (op basis van verontrustende zorgen die hij als Fed-voorzitter had vernomen), dan zou dat het verkopen van het fonds zijn geweest, aangezien kortetermijninstrumenten veel minder vermogenswinsten bevatten dan aandelen op lange termijn aanhouden na een turbulente bull-markt.

Om het maar gewoon botweg te zeggen: we beoordelen dit excuus van de Federal Reserve waarom Powell $ 1 miljoen tot $ 5 miljoen in een aandelenfonds heeft verkocht, een belachelijk verhaal..... een geval van op een leugen betrapt worden.


[Alle links, bronnen, documenten en meer informatie uitsluitend voor abonnee's][23 oktober 2021]

 

Afdrukken Doorsturen