Pfizer's lopende band

Pfizer vraagt de Amerikaanse toezichthouder FDA om boostershots voor alle volwassenen toe te staan. De farmaceut zei dat zijn FDA-verzoek is gebaseerd op de resultaten van een studie, uitgevoerd door de onderneming zelf, die niet is gepubliceerd of door vakgenoten is beoordeeld. De farmaceut vindt namelijk winst veel belangrijker dan volksgezondheid.



Pfizer en BioNTech hebben dinsdag de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) gevraagd om een derde dosis van hun COVID-vaccin goed te keuren voor alle mensen van 18 jaar en ouder, hoewel adviespanels aan de FDA en Centers for Disease Control and Prevention (CDC) in september een soortgelijk verzoek grotendeels afgewezen.

De bedrijven zeiden dat hun nieuwe verzoek is gebaseerd op de resultaten van een studie, uitgevoerd door Pfizer en BioNTech, die niet is gepubliceerd of door vakgenoten is beoordeeld. De bedrijven deelden ook mee dat de studie van meer dan 10.000 vrijwilligers de werkzaamheid van het vaccin tegen symptomatische infectie van 95% of meer aantoonde voor mensen die de booster hadden gekregen.

Volgens persbureau Associated Press kregen deelnemers aan de proef gemiddeld 11 maanden na ontvangst van hun laatste dosis Pfizer-vaccin, ofwel een derde boosterdosis ofwel een placebo-injectie. Onderzoekers volgden eventuele infecties die minstens een week later optraden. Tot dusver zijn er vijf gevallen van symptomatische COVID bij ontvangers van boosters geconstateerd vergeleken met 109 gevallen in de placebogroep.

Pfizer heeft niet bekendgemaakt hoeveel deelnemers asymptomatische infectie hebben ervaren, of dat de klinische proef personen omvatte met natuurlijke immuniteit verkregen door een eerdere SARS-CoV-2-infectie, net als de onderneming heeft nagelaten bij de klinische proef van het Pfizer-vaccin voor 5 tot 11-jarigen.

Volgens CDC-gegevens hebben ongeveer 25 miljoen mensen in de VS een COVID-booster ontvangen. Het is niet duidelijk hoeveel er in aanmerking komen voor een booster als de FDA akkoord gaat met het verzoek van Pfizer-BioNTech.

De "onderliggende medische" voorwaarden waardoor sommigen al in aanmerking komen voor een vacci, zijn nogal breed, meldde National Public Radio (NPR). Deze categorie omvat mensen met een psychische stoornis, rokers of ex-rokers en mensen met overgewicht of obesitas. Banen in risicovolle omgevingen zijn ook breed gedefinieerd en omvatten eerstehulpverleners, leraren, kinderdagverblijven, productiemedewerkers en supermarktmedewerkers.

Een derde vaccindosis werd in augustus beschikbaar gesteld aan bepaalde immuungecompromitteerde mensen, en de CDC heeft zijn richtlijnen op 25 oktober stilletjes bijgewerkt, waardoor immuungecompromitteerde mensen zes maanden na ontvangst van hun derde dosis een vierde booster-injectie konden krijgen.

Anekdotisch bewijs suggereert dat veel drogisterijen in de VS die boosterdoses verstrekken niet zeker weten of mensen in één van de toegestane categorieën vallen.

De FDA heeft geen vergadering van haar onafhankelijke adviescommissie gepland, wat suggereert dat die toezichthouder een beslissing kan nemen zonder extern advies in te winnen. Alison Hunt, een woordvoerster van de FDA, zei dat de FDA de aanvraag van Pfizer "zo spoedig mogelijk" zou beoordelen, maar geen tijdlijn voor een beslissing kon noemen. Als de FDA het verzoek van Pfizer om uitgebreide boosters goedkeurt zal de CDC aanbevelingen doen over hoe ze moeten worden gebruikt.

In september stemde het Vaccines and Related Biological Products Advisory Committee (VRBAC) van de FDA met 16 tegen 2 tegen het aanbevelen van een boosterdosis van het COVID-vaccin van Pfizer voor mensen van 16 jaar en ouder, daarbij verwijzend naar een gebrek aan langetermijngegevens die zouden kunnen aantonen dat de risico's van het vaccin niet opwegen tegen de voordelen voor de bredere bevolking.
VRBAC stemde unaniem voor een derde dosis voor mensen met een gecompromitteerd immuunsysteem en/of mensen ouder dan 65 jaar.

"Het is onduidelijk of iedereen een boosterprik moet krijgen, behalve een subgroep van de bevolking die duidelijk een hoog risico loopt op ernstige ziekten", zei Dr. Michael G. Kurilla, een commissielid en ambtenaar bij de National Institutes of Health.

De FDA verwierp de aanbevelingen van haar adviespanel en autoriseerde Pfizer-boosters voor 65-plussers en risicogroepen, hoewel ze geen derde dosis voor gezonde mensen in de bredere populatie toestond.

Net als de vaccinadviseurs van de FDA adviseerde het adviespanel van de CDC alleen boosterdoses voor mensen van 65 jaar en ouder, bewoners van langdurige zorginstellingen en mensen van 50 jaar en ouder met onderliggende medische aandoeningen waardoor ze een hoger risico op ernstige ziekten lopen. De adviseurs stemden tegen het aanbevelen van een boosterdosis voor mensen wier baan of situatie hen een hoog risico op doorbraakinfectie van het vaccin geeft - en verwierpen een deel van de FDA-autorisatie voor noodgebruik.

"We kunnen net zo goed zeggen: geef het aan iedereen van 18 jaar en ouder", zegt Dr. Pablo Sanchez, hoogleraar kindergeneeskunde aan de Ohio State University. Dr. Paul Offit, directeur van het Vaccine Education Center en hoogleraar kindergeneeskunde in de afdeling Infectieziekten van het Children's Hospital in Philadelphia zei dat hij geloofde dat de CDC-adviseurs bezorgd waren dat het aanbevelen van boosters op basis van werkgelegenheid een al te breed gebruik mogelijk zou maken, vooral bij jongere mensen voor wie de gezondheidsvoordelen van een boostershot nog onduidelijk zijn. "Dat was een gat waar je een vrachtwagen doorheen kon rijden - dat wat we deden in wezen was wat de Biden-administratie aanvankelijk om vroeg – om gewoon een vaccin voor de algemene bevolking te hebben, want het is duidelijk dat de apothekers niet van plan zijn om uit te zoeken of je in een supermarkt of in een ziekenhuis werkt," zei Offit.

Sindsdien is de geschiktheid uitgebreid tot de meerderheid van de volwassenen, inclusief mensen die andere soorten vaccins hebben gekregen.

In het derdekwartaalverslag dat op 2 november door Pfizer werd vrijgegeven, verhoogde het bedrijf de verkoopcijfers van COVID-vaccins voor 2021 van $ 33,5 miljard naar $ 36 miljard. Tijdens een toelichtingsgesprek op de winstcijfers zei de CEO van Pfizer, Albert Bourla, dat het vaccin alleen al in het derde kwartaal voor $ 13 miljard aan inkomsten bijdroeg, waardoor de totale omzet dit jaar op $ 24,3 miljard komt.

Pfizer zei verder dat de winstmarge op het vaccin, vóór belastingen en na winstdeling met BioNTech, in de "hoge 20" ligt, wat betekent dat de vaccinwinsten dit jaar alleen al voor Pfizer zo;n slordige 10 miljard dollar zouden kunnen bereiken. De verkoopraming voor 2021 komt overeen met ongeveer 80% van wat Pfizer denkt dat de rest van zijn bedrijf in 2021 zal verdienen.

In zijn kwartaalverslag voorspelt Pfizer een omzet van $ 29 miljard in 2022, gebaseerd op 1,7 miljard doses die zijn vastgelegd voor inkoopcontracten. Pfizer zei dat het volgend jaar tot 4 miljard doses zal produceren, waardoor er nog 2,3 miljard doses overblijven die het nog zou kunnen verkopen.

Dit gaat puur om winst en niet om volksgezondheid. In april zei Bourla nog dat een derde dosis van het vaccin van Pfizer "waarschijnlijk" nodig zou zijn binnen een jaar na de eerste inenting met twee doses - gevolgd door jaarlijkse vaccinaties. Hij zei toen ook al dat "een waarschijnlijk scenario" is "een derde dosis ergens tussen zes en twaalf maanden, en van daaruit zou het een jaarlijkse hervaccinatie zijn."

COVID-boostershots klinken investeerders dan wel als muziek in de oren - wetenschappers waarschuwen dat pogingen om het virus te slim af te zijn met boosterprikken nieuwe varianten kunnen creëren, de ene nog virulenter en overdraagbaarder dan de andere. Demissionair corona-minister De Jonge heeft gezegd dat de boosters nodig zijn omdat de effectiviteit van het vaccin mogelijk opraakt. Er zijn daarnaast medici die suggereren dat boostershots nodig zijn om nieuwe COVID-varianten te bestrijden.

Corinne M. Le Goff, Chief Commercial Officer van Moderna, zei vorige week tijdens een gesprek met investeerders dat Amerikanen later dit jaar booster-shots kunnen krijgen om zich te beschermen tegen COVID-varianten. "Het is waarschijnlijk dat de landen die al een hoge vaccinatiegraad hebben bereikt, klaar zullen zijn om hun focus in 2022 te verleggen naar boosters, en mogelijk zelfs aan het einde van dit jaar", zei Le Goff. Kennelijk was De Jonge één van de toehoorders.....

Johnson & Johnson (J&J), i.c. dansen met Janssen, heeft gezegd dat zijn single-shot vaccin waarschijnlijk jaarlijks moet worden gegeven. De dollars moeten blijven rollen..... maar wel richting farmaceuten. En zoals we net vertelden waarschuwen onafhankelijke wetenschappers dat pogingen om het virus te slim af te zijn met boostershots die zijn ontworpen om de volgende variant aan te pakken, averechts kunnen werken, waardoor een eindeloze golf van nieuwe varianten ontstaat, de ene nog virulenter en overdraagbaarder dan de andere. Varianten kunnen virulenter en overdraagbaarder worden, terwijl ze ook immuun- (of vaccin-) ontsnappingsmutaties bevatten als we doorgaan op de vaccinloopband - in een poging om nieuwe vaccins te ontwikkelen die het virus te slim af zijn.

Volgens onafhankelijke vaccindeskundigen lijdt het geen twijfel dat aanhoudende massale vaccinatiecampagnes het mogelijk zullen maken dat nieuwe, meer besmettelijke virale varianten steeds dominanter worden en uiteindelijk resulteren in een dramatische toename van nieuwe gevallen, ondanks de verhoogde vaccinatiegraad. Het lijdt ook geen twijfel dat deze situatie binnenkort zal leiden tot volledige resistentie van circulerende varianten tegen de huidige vaccins.

Begin dit jaar meldden wij aan onze leden al dat een combinatie van lockdowns en extreme selectiedruk op het virus als gevolg van het intense wereldwijde massale vaccinatieprogramma het aantal gevallen, ziekenhuisopnames en sterfgevallen op korte termijn dan wel zouden kunnen verminderen, maar uiteindelijk zouden leiden tot het ontstaan van meer zorgwekkende mutanten. Daarover denken wij nog steeds zo, omdat gebleken is dat door de "vaccins" het menselijk immuunsysteem niet meer optimaal werkt en er onvolledige "sterilisaties" van het virus plaatsvinden. Dat zet op zijn beurt vaccinbedrijven ertoe aan om vaccins verder te verfijnen die de selectiedruk zullen vergroten, niet verminderen, en steeds meer overdraagbare en potentieel dodelijke varianten zullen produceren. Dit alles zou kunnen leiden tot een hockeystickachtige toename van ernstige en mogelijk dodelijke gevallen - in feite een uit de hand gelopen pandemie.

Dr. Anthony Fauci, directeur van het Amerikaanse National Institute of Allergy and Infectious Diseases (NIAID) en medisch hoofdadviseur van president "Sleepy Joe" Biden, zei onlangs dat de beslissing of een boosterinjectie voor het COVID-vaccin nodig zou zijn, zou worden genomen door volksgezondheidsfunctionarissen en niet door farmaceutische bedrijven. Maar de Washington Post meldde vorige maand dat de farmaceutische onderneming Moderna sterke banden met de NIAID, die opereert onder de National Institutes of Health. NIAID, dat samenwerkte met Moderna aan zijn mRNA COVID-vaccin, bezit de helft van het patent voor het Moderna-vaccin en volgens een overeenkomst met Moderna zal de directeur, Fauci, persoonlijk royalty's op het vaccin binnenharken. Fauci is dus gebaat bij zoveel mogelijk vaccinaties.





[Alle links, bronnen, documenten en meer informatie uitsluitend voor abonnee's]



[12 november 2021]

 

Afdrukken Doorsturen