Witte Huis wil nog eens vier jaar geld bijdrukken... uit het niets!

De Amerikaanse president Joe Biden wil de huidige voorzitter van de Federal Reserve, ondanks alle schandalen rond en met hem, nog eens vier jaar als hoofd van de centrale bank. Dat betekent - als het aan Biden ligt - nog jarenlang stijgende prijzen, toenemende inkomensongelijkheid en ongelimiteerd geld bijdrukken... uit het niets.



De voorzitter van de Amerikaanse centrale bank de Federal Reserve, Jerome Powell, bevindt zich nu in dezelfde positie als Howie Hubler van Morgan Stanley en Bruno Iksil van JPMorgan: hij heeft een groot probleem en geen exitplan. Het probleem voor de Amerikaanse economie is dit: Hubler en Iksil gokten met miljarden dollars. Powell gokt met biljoenen (!) dollars. Powell's Federal Reserve is in feite de "whale" op de Amerikaanse schuldenmarkt geworden.

Powell werd voor het laatst beëdigd als Fed-voorzitter op 5 februari 2018. Vijf dagen eerder bedroegen de effecten op de balans van de Federal Reserve in totaal $ 4,2 biljoen. Afgelopen woensdag stond dat cijfer op $ 8.179 biljoen, dankzij Powell's eindeloze aankopen van Amerikaanse staatsobligaties en door hypotheek gedekte effecten (mortgage backed securities - MBS). Om deze situatie nog hachelijker te maken, kocht de Federal Reserve deze schuldbewijzen met geld dat ze uit het niets creëert. De Amerikaanse belastingbetaler gaat - als het financiële kaartenhuis in mekaar valt - voor 98 procent van de balans van de Federal Reserve het schip in.

Powell vertelt verslaggevers op zijn persconferenties graag dat de Fed alleen "leenbevoegdheden heeft en geen uitgavenbevoegdheden". Powell zegt dit om academici en critici te sussen die denken dat hij de Federal Reserve Act schendt door het laatste, ultieme redmiddel te worden voor de excessen van Wall Street, in plaats van vast te houden aan de rol van de Fed als laatste, ultieme redmiddel van het bancair systeem.

De Federal Reserve bestond 95 jaar toen de financiële crisis van 2008 toesloeg. In al die tijd was de Fed nooit bezig met het opkopen van giftige activa van Wall Street. Het begreep dat de Federal Reserve Act zijn activiteit beperkte tot het zijn van een laatste redmiddel. Maar hier zetten we even neer hoe de overheidsaudit van de Federal Reserve door het Government Accountability Office in 2011 de "aankopen" van giftige activa van Wall Street door de Fed tijdens de financiële crisis van 2008 beschreef:
"Maiden Lane (16 maart 2008) - Special purpose vehicle gecreëerd om ongeveer $ 30 miljard aan hypotheekgerelateerde activa van Bear Stearns te kopen.
Maiden Lane II (10 november 2008) - Special purpose vehicle gecreëerd om RMBS [Residential Mortgage Backed Securities] te kopen van de effectenleningenportefeuille van AIG-dochterondernemingen. Uitstaand piekbedrag $ 20 miljard.
Maiden Lane III (10 november 2008) - Special purpose vehicle gecreëerd om door zekerheden gedekte schuldverplichtingen te kopen waarop AIG Financial Products kredietverzuimswaps had uitgeschreven. Uitstaand piekbedrag $24 miljard.
CPFF - Commercial Paper Funding Facility (7 oktober 2008 - 1 februari 2010) - Verstrekte leningen aan een special purpose vehicle om de aankoop van nieuwe uitgiften van door activa gedekt commercial paper en ongedekt commercial paper van in aanmerking komende emittenten te financieren. Uitstaand piekbedrag van $ 348 miljard."

Vorig jaar heeft de Federal Reserve veel van dezelfde noodleningen uitgerold die ze had gebruikt tijdens de crash van 2008 en de nasleep daarvan. Vóór de financiële crisis van 2008 bedroeg de balans van de Federal Reserve op 26 december 2007 $ 929 miljard. Nà de crisis van 2008 bereikte de balans van de Fed in 2015 een piek van $ 4,5 biljoen.
De Federal Reserve beloofde haar balans te "normaliseren". Maar in plaats van haar obligatiebezit aanzienlijk te verminderen, is de balans van de Fed nu omhooggeschoten tot $ 8,7 biljoen (per vorige week woensdag).

De Fed heeft nu verklaard dat ze van plan is haar aankopen van 120 miljard dollar per maand aan schuldpapier af te bouwen, een tactiek die ze heeft gebruikt om de rentetarieven kunstmatig laag te houden. Helaas is dat geen exitplan. De Fed heeft in feite geen exitplan om Wall Street van zijn gemakkelijke geldbeleid te ontdoen zonder enorme crashes op de aandelenmarkt te veroorzaken, wat mogelijk kan leiden tot meer bailout-operaties van de Fed en een nog grotere balans bij diezelfde Fed.

Gistermiddag was er een voorproefje van wat er gaat komen in Powells tweede termijn als Fed-voorzitter. Om 15.12 uur lokale tijd daalde het besef van de realiteit van Powells gebrek aan een exitplan plotseling in de hoofden van handelaren op Wall Street. De Dow Jones Industrial Average begon te dalen na een rally in de ochtend na het nieuws dat president "crazy Joe" Biden Powell had voorgedragen voor nog eens een termijn van vier jaar als Fed-voorzitter.

Het beursverloop gisteren was dan ook geen blijk van vertrouwen in het toekomstige rentmeesterschap van Powell.





[Alle links, bronnen, documenten en meer informatie uitsluitend voor abonnee's]



[23 november 2021]

 

Afdrukken Doorsturen