Wall Street en de Federal Reserve: corrupt tot op het bot

Hoe corrupt is de financiële wereld in de VS? Behoorlijk, daarover hebben we talloze artikelen geschreven. Het is dan ook de hoogste tijd dat het Amerikaanse ministerie van Justitie een gedegen onderzoek instelt om eindelijk die vraag te beantwoorden.Op 26 mei berichtten in de VS zakelijke mainstream media dat het Amerikaanse ministerie van Justitie een onderzoek had geopend naar de ineenstorting in maart van het Archegos family office hedgefonds. Er wordt aangenomen dat Archegos $ 20 miljard van zijn eigen kapitaal heeft gebruikt voor de aanschaf van meer dan $ 100 miljard aan aandelen en blootstelling aan derivaten via margeleningen die door enkele van de grootste banken op Wall Street als derivaten waren vermomd.

Eén van de wetten waar de banken mogelijk de mist in zijn gegaan, is Regulation T van de Federal Reserve. Onder Reg T konden broker-dealers op Wall Street Archegos niet meer dan 50 procent lenen om zijn aandelenaankopen te doen. Om dit te omzeilen hebben de banken geen marginrekening geopend voor Archegos. In plaats daarvan hebben de banken derivatencontracten opgesteld waarbij ze maar liefst 85 procent van het geld aan Archegos leenden om de transacties uit te voeren, terwijl ze (die banken) beweerden zèlf de eigendom van de aandelen te behouden.

Deze manoeuvre omzeilde een andere belangrijke regel die zowel Amerikaanse bedrijven als alle investeerders ten goede komt. Wanneer een persoon of andere entiteit 5% of meer van de aandelen van een bedrijf verwerft, moeten ze in de VS een openbare aanvraag indienen bij de Securities and Exchange Commission - zodat het bedrijf en andere investeerders weten wie de aandelen van het bedrijf verwerft.
Maar toen Sung Kook "Bill" Hwang, de man achter Archegos, zijn gigantische belangen vergaarde in beursgenoteerde aandelen zoals ViacomCBS, werd het publiek deze informatie onthouden omdat de banken het eigendom van de aandelen claimden op hun eigen 13F-deponeringen bij de SEC. Hierdoor wisten het bedrijf en andere investeerders niet dat een man - die eerder door de SEC werd beschuldigd van handel met voorkennis en het manipuleren van aandelenkoersen - de gevaarlijke manipulator was achter de stijging van de aandelenkoers van ViacomCBS en een aantal andere aandelen. Die aandelen stortten onmiddellijk terug naar de aarde toen Archegos ontplofte.

In de aanloop naar de Wall Street-crash van 1929 vormden banken van Wall Street "pools", die in feite kartels waren om een bull run of een bear raid op een bepaald aandeel te veroorzaken. Er is een opvallende overeenkomst tussen de pools van de late jaren 1920 en wat er gebeurde bij Archegos - en vele andere, nog niet nader genoemde hedgefondsen. Wat de situatie vandaag de dag nog gevaarlijker maakt dan in 1929, is dat sommige van de banken die deze gevaarlijk hefboomleningen voor aandelenspeculatie aan Archegos en anderen verstrekten en verstrekken, tegenwoordig federaal verzekerde commerciële banken mogen bezitten die worden geruggesteund door de Amerikaanse belastingbetaler (in geval van bail-outs).

Het is nu meer dan zes maanden geleden dat het publiek voor het eerst vernam dat het Amerikaanse ministerie van Justitie een onderzoek naar deze zaak had geopend. En toch is er geen verdere informatie verschenen over dit kritische onderzoek of enige aankondiging door een federale toezichthouder over de vraag of dit soort brutale manipulatie van margeregels op Wall Street is gestopt. Het publiek wordt gewoon in het ongewisse gelaten en het vertrouwen in de regelgevers van Wall Street is verder uitgehold.

Duisternis heerst ook rond het handelsschandaal van topmensen bij de Federal Reserve. Op 28 september publiceerden wij een artikel waarin de talrijke waarborgen worden geschetst die op Wall Street zouden moeten bestaan en die hadden moeten voorkómen dat de president van de Dallas Fed, Robert Kaplan, handelde als een ingewijde van hedgefondsen terwijl hij diende als ambtenaar bij de Federal Reserve - met toegang tot gevoelige marktbewegende informatie.

Het is nu meer dan twee maanden geleden sinds het handelsschandaal van de Fed aan de oppervlakte kwam en toch is het windstil van de zijde van de SEC of het ministerie van Justitie over het openen van een onderzoek. Ze hebben tot op de dag van vandaag gezwegen terwijl de Federal Reserve het publiek heeft laten weten dat het in feite zichzelf gaat onderzoeken door de zaak over te dragen aan de inspecteur-generaal van de Federal Reserve – die rapporteert aan de raad van bestuur van de Fed.

De Federal Reserve is intussen de federale toezichthouder van de grootste bankholdings in de VS ("van de banken, voor de banken"). Dit zijn dezelfde megabanken die de Amerikaanse economie in 2008 hebben doen instorten door ongebreidelde corruptie en nu derivatencontracten hebben bedacht om leningen met een marge van 85 procent naar personen en bedrijven met duistere verledens door te sluizen.

De twee tijdschriftomslagen die we in dit artikel afbeelden laten zien dat journalisten de afgelopen 25 jaar hebben geprobeerd te achterhalen hoe corrupt Wall Street werkelijk is. Het wordt tijd dat het Amerikaanse ministerie van Justitie eindelijk eens aan het werk gaat en die vraag voor eens en voor altijd beantwoordt.

Update van de redactie:
kort nadat we het bovenstaande artikel af hadden heeft de Federal Reserve een document vrijgegeven dat specifiek betrekking heeft op de ineenstorting van Archegos. Het document waarschuwt de banken dat de Fed toezicht houdt "op praktijken die mogelijk niet in overeenstemming zijn met veilige en degelijke bankpraktijken". U kunt het volledige document hier lezen. Spoiler Alert: niets in dit document verbiedt de banken om misleidende derivatencontracten te gebruiken als margeleningen, noch vermeldt het zelfs de Fed's Regulation T en het verbod op het verstrekken van leningen met een marge van meer dan 50 procent voor de handel in aandelen.

[Alle links, bronnen, documenten en meer informatie uitsluitend voor abonnee's][10 december 2021]

 

Afdrukken Doorsturen